AD

To Eιδωλο του Νάρκισσου | Η πιο ενδιαφέρουσα ψυχολογική αναζήτηση της εποχής μας

Το όνομα  του Νάρκισσου, μας έχει γίνει γνωστο από τη αρχαία ελληνική μυθολογία, που όπως και όλοι οι άλλοι μύθοι της έχει πάντα κάτι να μας διδάξει. Τι θέλει να μας πει λοιπόν ο μύθος του Νάρκισσου, που στις μέρες μας το όνομα του έχει συνδεθεί, με ένα πολύ συγκεκριμένο ανδρικό ψυχολογικό προφίλ.

Όταν γεννήθηκε ο Νάρκισσος, ο Μάντης Τειρεσίας είχε προβλέψει ότι θα ζούσε μέχρι τα 100 του χρόνια αρκεί να μην αντίκριζε ποτέ τον εαυτό του.
Όταν μεγάλωσε ο Νάρκισσος έγινε ένας πανέμορφος νέος. Τόσο όμορφος που οι περισσότεροι τον ερωτευοντουσαν μόλις τον έβλεπαν. Ένας από αυτούς ήταν ένας νεαρός ο Αμεινίας, που ερωτεύτηκε τόσο πολύ τον Νάρκισσο, που όταν εκείνος αρνήθηκε τον έρωτα του, αυτοκτόνησε.
Εδώ έρχεται το πρώτο δίδαγμα που συνδέει τον μύθο με την σύγχρονη ψυχολογία.
Και αυτό που θέλει να μας πει είναι : προσοχή στους vάρκισσους, γιατί θα σας κάνουν να υποφέρετε !
Αυτό θα ήταν καλό να το πάρετε σοβαρά υπόψη σας.
Κάποια μέρα που ο Νάρκισσος περιπλανιόταν στα δάση, τον είδε η νύμφη Ηχώ και μάλλον επειδή έπαθε κι αυτή έρωτα με την πρώτη ματιά, άρχισε να τον ακολουθεί. Εκείνος δεν της έδινε και μεγάλη σημασία, αλλά κάποια στιγμή την κάλεσε κοντά του,
Εκείνη πλησίασε, αλλά μόλις ήρθε πιο κοντά του, ο Νάρκισσος την έδιωξε κι αυτή απογοητευμένη, συνέχισε να τον ακολουθεί από μακριά φωνάζοντας το όνομα του.
Εδώ έρχεται το δεύτερο δίδαγμα που συνδέει τον μύθο με την ψυχολογία.
Και το δίδαγμα αυτό λέει επίσης να προσέχετε, γιατί αν μπλέξετε με vάρκισσο, εκείνο που θα συμβεί θα είναι την μια να σας καλεί κοντά του και την άλλη να σας διώχνει, κάτι που είναι μια από τις χαρακτηριστικές συμπεριφορές στους σύγχρονους vάρκισσους, Μπορεί να τον παίρνετε τηλέφωνο ή να του στέλνετε μηνύματα, αλλά ο vάρκισσος. θα σας καλεί μόνο όποτε του κάνει κέφι και θα σας διώχνει, επίσης όποτε του κάνει κέφι.
@madalenamariad

To είδωλο του Νάρκισσου- Η πιο ενδιαφέρουσα ψυχολογική αναζήτηση της εποχής μας. Αφιερωμένο στις φίλες μου που έχουν ταλαιπωρηθεί δίπλα σε νάρκισσους & στους νάρκισσους που έχω συναντήσει. #narcissist #narcissism #fyp #foryourpage #tiktok #narcissisticrelationship #narcissisticbehavior #narcissisticrecovery #narcissisticpersonalitydisorder #narcissisticex #psychology #narcissistsurvivor #narcissistic

♬ πρωτότυπος ήχος – Madalena-Maria Diamanti

Για τον vάρκισσο είστε ένα παιχνίδι, που άλλοτε το θέλει και άλλοτε το βαριέται.
Γιατί συμβαίνει αυτό θα ρωτήσετε. Είναι απλό. Γιατί εκείνο που τον απασχολεί είναι ο εαυτός του. Στο κέντρο του κόσμου του βρίσκεται ο εαυτός και όλοι οι άλλοι είναι σκιές ή μυρμήγκια,
Προς το τέλος της περιπλάνησης του στα δάση, ο vάρκισσος έφτασε σε ένα ξέφωτο, όπου υπήρχε και μια λίμνη. Δεν είχε υπόψη του όμως ότι η γνωστή μας Νέμεσις, που τιμωρεί τους πάντες, τον είχε καταραστεί να ερωτευτεί τον εαυτό του με το ίδιο πάθος που έκανε τον Αμεινία να αυτοκτονήσει.
Όταν ο Νάρκισσος έσκυψε στο νερό της λίμνης για να πιει νερό, είδε τον εαυτό του να καθρεφτίζεται και το ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Εδώ υπάρχουν δυο εκδοχές για την συνέχεια. Η μια λέει ότι, καθώς ένιωθε τόσο πάθος για τον εαυτό του που καθρεφτιζόταν στο νερό, προσπαθούσε να το πιάσει  του βουτώντας το χέρι του στην λίμνη, αλλά καθώς αυτό ήταν αδύνατον, έμεινε εκεί για πάντα μέχρι που πέθανε.
Η άλλη εκδοχή λέει πως καθώς δεν μπορούσε να πιάσει το είδωλο του στο νερό. βούτηξε ο ίδιος στα νερά της λίμνης και πνίγηκε.
Και εδώ είναι και το τελευταίο δίδαγμα που λέει, ότι στο τέλος, όλοι πέφτουμε θύματα των υπερβολών μας.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους vάρκισσους.
Στην σύγχρονη ψυχολογία, ο vαρκισσισμός, προκαλεί όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο του κοινού, όσο και των ψυχολόγων.
Σε πολλές συζητήσεις που κάνουν οι φίλες ή οι φίλοι μεταξύ τους, συχνά ακούγεται η φράση “Μα αυτός είναι vάρκισσος, γι αυτό πρόσεχε κλπ”.
Το θέμα είναι τόσο μεγάλο, που θα χρειαστεί να επανέλθω σύντομα, γιατί υπάρχουν τόσες κατηγορίες και συμπεριφορές vάρκισσων, που ίσως θα χρειαζόταν να μιλάω μια ολόκληρη μερα, για να χωρέσουν όλα.
Ας πούμε όμως λίγα και συνοπτικά σήμερα. Όλες μας έχουμε σίγουρα συναντήσει ή έχουμε κάνει σχέση με κάποιο vάρκισσο.
Το πιο βασικό χαρακτηριστικό του vάρκισσου, είναι η μεγαλομανία και το να θεωρεί ότι ο ίδιος είναι καλύτερος από όλους τους άλλους. Αν έχει μάλιστα επαγγελματικές επιτυχίες στην ζωή του, αυξάνει περισσότερο την πεποίθησή του, ότι είναι καλύτερος από τους άλλους. Όσο περισσότερο πετυχαίνει, τόσο οι άλλοι μικραίνουν στα μάτια, τόσο που όπως είπαμε παραπάνω. τους βλέπει σαν μυρμήγκια.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του vάρκισσου όταν κάνει σχέση, είναι το να μειώνει σε κάθε ευκαιρία την σύντροφο του και να της υποβάλλει την άποψη ότι είναι πολύ τυχερή που τον συνάντησε.
Καθώς στην ψυχή του vάρκισσου, εκείνο που κυριαρχεί είναι ο εαυτός του, δεν υπάρχει χώρος για μεγάλα αισθήματα. Γι αυτό συμβαίνει μια μεταλλαξη. Αν τύχει να παντρευτεί ή να κάνει παιδιά τους μετατρέπει κυρίως σε “κτήματα” του, γιατί έτσι γίνεται αποδεκτή από τον ίδιο η ύπαρξη τους στην ζωή του.
Άλλο χαρακτηριστικό του vάρκισσου, που στο βάθος του κρύβεται μια τεράστια ανασφάλεια, είναι η απέραντη ζήλεια που συχνά φροντίζει να την καλύπτει. Αν σε κάποια κοινωνική συνάντηση, ακουστούν έπαινοι ή θαυμασμος για κάποιον άλλον, θα φροντίσει να τον μειώσει.
Ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους ωάρκισσου είναι ο “κακοήθης” vάρκισσος, εκείνος, που χαίρεται να προκαλεί κακό στους άλλους, ακόμη και χωρίς λόγο. Και εκεί, η ψυχολογία του νάρκισσου αρχίζει να γίνεται ψυχολογία κοινωνιοπαθούς, που θέλουν να κάνουν κακό, σε γνωστούς ή άγνωστους τους χωρίς λόγο.
Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που κάνει τρωτή, αλλά και επικίνδυνη την ψυχολογία του νάρκισσου. γιατί πληγώνει το κέντρο της ύπαρξης του.
Η Απόρριψη και η Εγκατάλειψη.
Η ψυχολογία του καταρρέει, όπως εκείνα τα κτίρια που βλέπουμε στις στοχευμένες κατεδαφίσεις κτιρίων, που έχουν ανατιναχθεί τα θεμέλια τους.
Αυτό είναι όμως που κάποιες φορές τον κάνει και επικίνδυνο.
Αυτή την εποχή των γυναικοκτονιών, που αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δυστυχώς σημειώνει μεγάλη έξαρση και στην Ελλάδα, ψυχίατροι και ψυχολόγοι σε όλο τον κόσμο, προσπαθούν να διαπιστώσουν κατά πόσο οι δράστες των γυναικοκτονιών, αποτελούν χαρακτηριστικούς τύπους νάρκισσων.
Αλλά όπως είπαμε το θέμα είναι πολύ μεγάλο και θα χρειαστεί να επανέλθουμε.
Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Τα συγκοινωνούντα δοχεία της «αδέσμευτης δημοσιογραφίας»

Το «Μαύρο Ράσο» της Πελοποννήσου, το «γιουσουφάκι» και ο «μικρομέγαλος» παράγοντας συνδέονται μεταξύ τους πέραν πάσης αμφιβολίας – Η «σύγκλιση» Βορείων Προαστείων με την Νότια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νεαρό μοντέλο δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο

Μια πρώην διαγωνιζόμενη στα καλλιστεία του Ισημερινού δολοφονήθηκε από δύο ενόπλους μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο, μερικούς μήνες αφότου το όνομά της είχε συνδεθεί με διαβόητο εγκληματία, ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >