AD

Francisco de Goya | Η πανέμορφη Δούκισσα- μούσα του κορυφαίου δημιουργού και οι δύο διάσημοι σκανδαλώδεις πίνακές του

Στις 16 Απριλίου του 1828 έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς που άφησε πίσω του σπουδαίο έργο.

Francisco de Goya, Πορτρέτο της Δούκισσας του Alba

«Η φαντασία, εγκαταλειμμένη από τη λογική, παράγει αδύνατα τέρατα. Ενωμένη με αυτό, είναι η μητέρα των τεχνών και η προέλευση των θαυμάτων».

 Francisco de Goya

Ο Goya κατέχει μια μοναδική θέση στην ιστορία της δυτικής τέχνης, ενώ συχνά αναφέρεται ως “Οld Master” και ως ο πρώτος πραγματικά σύγχρονος καλλιτέχνης. Η τέχνη του ενσαρκώνει την έμφαση του ρομαντισμού στην υποκειμενικότητα, τη φαντασία και το συναίσθημα.

Ο Francisco Goya ζωγράφισε έργα που παρουσίαζαν τη συναισθηματική θλίψη του πολέμου και του θανάτου και επίσης έδειχναν τη συναισθηματική ικανοποίηση της οικογένειας, της αγάπης και του πόθου. Πίνακες γεμάτοι πλούσια συναισθήματα που ποικίλουν, όπως ευτυχία, φόβος, μίσος. Το έργο του ενέπνευσε την ατομικότητα στον κόσμο της τέχνης και την ίδια την ιδέα της σύγχρονης τέχνης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Η γνωριμία

Το ζευγάρι γνωρίστηκε καλά όταν η δούκισσα ήταν ακόμα έφηβη. O Goya  έκανε πολλές επισκέψεις στα παλάτια της για να ζωγραφίσει. Το 1739, ο σύζυγός της, ο δούκας, πέθανε σε ηλικία 39 ετών.

Τότε έγινε η πλουσιότερη γυναίκα στην Ισπανία. Η 34χρονη, απίστευτα όμορφη Alba, η οποία ήταν στο  απόγειο της κοινωνικής της επιτυχίας, αποσύρθηκε στο οικογενειακό κτήμα στο Sanlucar de Barrameda και κάλεσε τον Goya. Εκείνος ήταν πενήντα ετών τότε, κωφός, παντρεμένος και ακόμη δεν είχε αναρρώσει πλήρως από την εξουθενωτική ασθένειά του.

Francisco de Goya, Δούκισσα του Alba / Η Λευκή Δούκισσα, 1795, Liria Palace)

Έμεινε εκεί από τον Ιούλιο του 1797 μέχρι τον επόμενο Μάρτιο και δημιούργησε τα πιο οικεία πορτρέτα της Δούκισσας.

 Η Δούκισσα γοήτευσε τον Goya σε μια από τις πρώτες συναντήσεις τους, κατά την οποία του ζήτησε να εφαρμόσει το μακιγιάζ της.

Ο πίνακας, που θεωρείται σκανδαλώδης από την ισπανική κοινωνία της εποχής, απεικονίζει μια εντελώς γυμνή γυναίκα σε ανάκλιση. Είναι το πρώτο παράδειγμα γυναικείας ηβικής τρίχας στη ζωγραφική, αλλά πολλοί θεωρούν τη ντυμένη εκδοχή ακόμη πιο ερωτική.

Το πρόσωπό της δεν είναι αυτό της δούκισσας, αλλά το σώμα συγκρίνεται πολύ με τις λεπτές καμπύλες στον άλλο πίνακα. Μαζί με ένα συνοδευτικό κομμάτι που απεικονίζει το ίδιο ντυμένο μοντέλο, La maja vestida, παραγγέλθηκε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Manuel de Godoy (τον γνωστό εραστή της βασίλισσας της Ισπανίας, María Luisa)

 Η πραγματική ταυτότητα των Majas είναι αβέβαιη. Πολλοί ιστορικοί τέχνης όλα αυτά τα χρόνια έχουν απορρίψει την πιθανότητα ο πίνακας να απεικονίζει τη δούκισσα, αλλά τα κουτσομπολιά παραμένουν. Αυτοί οι μελετητές πιστεύουν ότι ο πίνακας απεικονίζει είτε τη νεαρή ερωμένη του Godoy είτε μια εξιδανικευμένη σύνθεση πολλών διαφορετικών μοντέλων. Η Δούκισσα πέθανε κάτω από κάπως μυστηριώδεις συνθήκες τον Ιούλιο του 1802 σε ηλικία 40 ετών. Αν και ο θάνατός της φαινομενικά οφειλόταν σε φυματίωση και πυρετό, έχουν προταθεί πιο πολύχρωμα σενάρια όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ των οποίων μια θεωρία ότι δηλητηριάστηκε.

The Nude Maja 1797-1800

The Nude Maja, 1797-1800

Το 1797, ο Goya άρχισε να δημιουργεί έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους πίνακές του: “The Nude Maja”. Όπως υποδηλώνει ο τίτλος του, απεικονίζει μια Μaja, ένα όνομα που δόθηκε σε ένα άτομο από τα κατώτερα στρώματα της Μαδρίτης, να ποζάρει ενώ είναι εντελώς γυμνό. Ενώ πολλοί καλλιτέχνες είχαν απεικονίσει τη γυμνή γυναικεία μορφή στην ιστορία της τέχνης, το πλαίσιο αυτής της απεικόνισης την έκανε ιδιαίτερα ασυνήθιστη.

Δεν υπάρχουν μυθολογικοί, αλληγορικοί ή ιστορικοί τόνοι. Ενώ η ακριβής προέλευση του κομματιού είναι άγνωστη, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ανατέθηκε από τον Manuel de Godoy, τον Πρώτο Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, να ενταχθεί στην ιδιωτική συλλογή γυμνών έργων του.

Το εν λόγω έργο κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης. Έκτοτε, έχει κρεμαστεί τόσο στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σαν Φερνάντο όσο και στο Πράδο, όπου —μαζί με έναν συνοδευτικό πίνακα— παραμένει εκεί έως και σήμερα.

The Clothed Maja,

Η ντυμένη Maja -1798-1805

The Clothed Maja, 1798-1805

Πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου “The Nude Maja” ( Η γυμνή Maja) , ο Goya ολοκλήρωσε το “The Clothed Maja” ( H ντυμένη Μάγια) το οποίο απεικονίζει το ίδιο θέμα, σύνθεση και πόζα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η Μaja είναι ντυμένη.

Η προφανής προσθήκη ρούχων δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο πινάκων. Στο “The Clothed Maja”, η φιγούρα και το κρεβάτι της καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στη σύνθεση. Αν και μια φαινομενικά ασήμαντη αλλαγή, μπορεί να ήταν σκόπιμη, καθώς αυτή η διευθέτηση με το πρόσωπο συνεπάγεται μια αίσθηση αυτοπεποίθησης που έρχεται σε αντίθεση με τη δειλή φύση του γυμνού θέματος.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Νεαρό μοντέλο δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο

Μια πρώην διαγωνιζόμενη στα καλλιστεία του Ισημερινού δολοφονήθηκε από δύο ενόπλους μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο, μερικούς μήνες αφότου το όνομά της είχε συνδεθεί με διαβόητο εγκληματία, ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έκρηξη οργής συγγενών μετά την απόφαση για το Μάτι | Πώς τα 111 χρόνια έγιναν 5 και οι καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, των εγκαυματιών και του ακροατηρίου με τη χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στη δίκη για τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >