AD

Selena | Η σπαρακτική ιστορία της δολοφονίας μίας σταρ

Πώς πέθανε η σούπερ σταρ της Tejano στα χέρια της μεγαλύτερης θαυμάστριάς της. Ήταν μόλις 23 χρόνων. Σήμερα, θα γινόταν 54 ετών…

Είχε όλες τις προδιαγραφές να ξεκινήσει ένα νέο φωτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της μουσικής με λαμπρό μέλλον.  Η σταρ της Tejano, Selena Quintanilla-Pérez, ετοίμαζε το αγγλικό άλμπουμ της, Dreaming of You, μετά την επιτυχία των τεσσάρων ισπανόφωνων άλμπουμ της σε όλο το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Πριν προλάβει να ολοκληρώσει το ρεκόρ της, πυροβολήθηκε θανάσιμα από την πρώην πρόεδρο του fan club, Yolanda Saldivar, στις 31 Μαρτίου 1995. Ήταν μόλις 23 ετών.Είκοσι επτά χρόνια μετά τη δολοφονία της, η ζωή και ο θάνατος της σούπερ σταρ της Tejano, Selena Quintanilla-Pérez, συνεχίζει να προκαλεί ενδιαφέρον αλλά και θλίψη. Δεν είναι μόνο η αξέχαστη μουσική και η φωνή της που ζει πέρα ​​από εκείνη, μέσα από αφιερώματα και συναυλίες. Είναι η συγκλονιστική αίσθηση του στυλ της  με την εικόνα της να αναπαράγεται παντού, από μπλουζάκια μέχρι καλλυντικά και πρόσωπα κούκλες Barbie. Η Selena εμπνέει  τους θαυμαστές της μέσω της δυαδικότητάς της ως γυναίκας που διασχίζει τόσο τον μεξικάνικο όσο και τον αμερικανικό πολιτισμό. Δεν επέλεξε τυχαία το Netflix και ο Christian Serratos να κυκλοφορήσει το “Selena: The Series”, μια βιογραφική σειρά παραγωγής μελών της οικογένειας της Selena.. Η αληθινή ιστορία πίσω από τον θάνατό της είναι μια τραγωδία που δεν μετριάζεται, με μια ταλαντούχα νεαρή σταρ να χάνεται  πάνω στην ακμή της.

Τους μήνες πριν από το θάνατό της, η Selena βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της, θέτοντας τις βάσεις για το πολυαναμενόμενο crossover της στην κύρια αγγλική αγορά. Με τέσσερα άλμπουμ και ένα Grammy, βρισκόταν στη διαδικασία ηχογράφησης του πρώτου αγγλόφωνου άλμπουμ της, Dreaming of You, το οποίο θα συνέχιζε μετά τον θάνατό της να σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων.  Προσπαθούσε επίσης να επεκτείνει τη Selena Etc., την αναπτυσσόμενη αλυσίδα μπουτίκ της στο Τέξας με εσωτερικά σαλόνια, όπου πωλούνταν η χαρακτηριστική σειρά ρούχων και κοσμημάτων της. Τις δύο υπάρχουσες τοποθεσίες Selena Etc., με έδρα το Corpus Christi και το San Antonio, διαχειριζόταν η 32χρονη Yolanda Saldivar, η πρόεδρος της λέσχης θαυμαστών Selena και έμπιστο άτομο της Selena.

Με τον διορισμό της Saldivar ως διευθύντρια των μπουτίκ όλα άρχισαν να αποκαλύπτονται. Σύμφωνα με τον Joe Nick Patoski, τον βιογράφο που έγραψε το Selena: Como La Flor, η Saldivar χρησιμοποίησε την εταιρική American Express που της έδωσε η Selena για να νοικιάσει αυτοκίνητα, να διασκεδάσει συνεργάτες σε πολυτελή εστιατόρια και να αγοράσει δύο κινητά τηλέφωνα για προσωπική χρήση. Τα μέλη του προσωπικού στις μπουτίκ ένιωθαν ότι η Saldivar ήταν «καλή» όταν η Selena βρισκόταν εκεί, αλλά σκληρή όταν έλειπε. Ο Martin Gomez, ένας σχεδιαστής που προσλήφθηκε για την παραγωγή της σειράς μόδας της Selena, είπε: «Είπα στη Selena ότι φοβόμουν τη Yolanda. Δεν με άφηνε να μιλήσω πια στη Selena. Ήταν πολύ κτητική». Καθώς η δυσαρέσκεια κλιμακώθηκε, οι υπάλληλοι ανέφεραν στη Selena ότι η Saldivar ήταν «διπρόσωπη και ασταθής», αλλά η Selena δεν έκανε καμία ενέργεια. Στη συνέχεια παραπονέθηκαν στον πατέρα της και διευθυντή επιχείρησης, ο οποίος προειδοποίησε την κόρη του ότι η Saldivar μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Στις αρχές Μαρτίου 1995, η Selena και η οικογένειά της ενημερώθηκαν από υπαλλήλους της μπουτίκ ότι η Saldivar υπεξαιρούσε κεφάλαια από την επιχείρηση και ότι είχε κλέψει πάνω από 60.000 δολάρια. Σε μια έντονη αντιπαράθεση με τη Selena, τον πατέρα της και την αδερφή της, Suzette Quintanilla, η Saldivar αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία, υποστηρίζοντας ότι είχε στην κατοχή της έγγραφα που θα την αθώωναν, αν και δεν τα προσκόμισε ποτέ. Η Quintanilla Jr. απαγόρευσε στην Saldivar να μιλήσει στη Selena, αν και η εκείνη επέμενε να κρατήσει την Saldivar κοντά, καθώς ήταν η φύλακας των ευαίσθητων οικονομικών αρχείων της καλλιτέχνιδας.  Ωστόσο, στις 25 Μαρτίου 1995, η Selena είπε στην αδερφή της ότι σχεδίαζε να απολύσει την απολύσει «σύντομα».

Στις 30 Μαρτίου 1995, η SaldIvar τηλεφώνησε στη Selena για να την ενημερώσει ότι έμενε σε ένα μοτέλ Days Inn κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Corpus Christi. Την ενθάρρυνε να την επισκεφτεί για να συλλέξει τα υποσχεμένα έγγραφα και να έρθει μόνη της. Η Selena έφτασε αντ` αυτού με τον σύζυγό της, Chris Pérez, και η Saldivar δεν προσκόμισε τα έγγραφα. Το επόμενο πρωί, η Selena επέστρεψε μόνη της στο Days Inn Motel, όπου πίεσε την Saldivar για τα έγγραφα σε μια έντονη λογομαχία που ακούστηκε από τους επισκέπτες σε γειτονικά δωμάτια. Στις 11:48 π.μ., η Saldivar εμφανίστηκε με ένα πιστόλι διαμετρήματος 0,38, πυροβολώντας τον δεξιό ώμο της Selena όταν η ερμηνεύτρια στράφηκε για να τραπεί σε φυγή. Τραυματισμένη βαριά, η Selena που αιμορραγούσε και έκλαιγε έτρεξε στο lobby του ξενοδοχείου, ουρλιάζοντας: «Κάποιος να με βοηθήσει!» Η Saldivar συνέχισε την καταδίωξη, ουρλιάζοντας, «Σκύλα!»

Η Selena κατέρρευσε στο lobby, όπου, πριν χάσει τις αισθήσεις της, κατάφερε να κατονομάσει τον δράστη της. Όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, βρήκε την Saldivar κλειδωμένη στο φορτηγό της με το πιστόλι στραμμένο στον κρόταφο της, να κλαίει: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σκότωσα την καλύτερή μου φίλη». Κράτησε την αστυνομία μακριά για σχεδόν δέκα ώρες σε μια βροχερή αναμέτρηση προτού συλληφθεί. Εν τω μεταξύ, η Selena μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Memorial Medical Center, όπου οι γιατροί την βρήκαν  κλινικά εγκεφαλικά νεκρή κατά την άφιξη, λόγω της κοπής της υποκλείδιας αρτηρίας της. Μετά από σχεδόν μια ώρα αποτυχημένων προσπαθειών να την συνεφέρουν, ανακοινώθηκε ότι η Selena ήταν νεκρή.

Η Saldivar δήλωσε αθώα για το έγκλημα, ισχυριζόμενη ότι ο πυροβολισμός ήταν τυχαίος, αλλά το δικαστήριο καταδίκασε για φόνο πρώτου βαθμού. Έλαβε τη μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης, χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης με όρους μέχρι τον Μάρτιο του 2025. Στη Μονάδα Mountain View στο Gatesville του Τέξας, περνάει 23 ώρες την ημέρα απομονωμένη στο κελί της όπου κρατείται στο προκειμένου να την προστατεύσουν από απειλές θανάτου που επιβάλλονται από φυλακισμένους θαυμαστές της Selena.

Η δολοφονία της Selena προκάλεσε σοκ στην κοινότητα του Tejano, καταστρέφοντας τις λεγεώνες των θαυμαστών της στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Μεξικό. Όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ διέκοψαν τα προγράμματά τους για να μεταδώσουν τις έκτακτες ειδήσεις, ενώ οι εφημερίδες του Τέξας ξεπούλησαν σε αριθμούς ρεκόρ. Η Maria Aguirre, τηλεοπτική παρουσιάστρια που ήταν τότε ρεσεψιονίστ στο KQQK, ένα δημοφιλή ραδιοφωνικό σταθμός Tejano στο Χιούστον, περιέγραψε πώς ο πίνακας πλημμύρισε από κλήσεις στον απόηχο του θανάτου της Selena, με τους θαυμαστές να δυσπιστούν ότι η είδηση ​​ήταν αληθινή.

“Είναι σχεδόν σαν το συναίσθημα όταν πέθανε ο John Lennon,” είπε ένας θαυμαστής της, «Ήταν η βασίλισσα του Tejano».

Σε μια δημόσια προβολή του φέρετρου της Selena, περίπου 50.000 πενθούντες συγκεντρώθηκαν Bayfront Plaza του Corpus Christi, ταξιδεύοντας από την Καλιφόρνια και το Μεξικό για να ντύσουν το φέρετρο με χιλιάδες λευκά τριαντάφυλλα. Στις 12 Απριλίου 1995, ο George W. Bush, τότε κυβερνήτης του Τέξας, κήρυξε τα γενέθλια της Selena, 16 Απριλίου, ως Ημέρα της Selena στην πολιτεία του Τέξας. Η Ημέρα της Selena παραμένει μια άτυπη γιορτή που γιορτάζεται από τους θαυμαστές, αν και έχει εισαχθεί στο νομοθετικό σώμα του Τέξας για να την κωδικοποιήσει σε επίσημη κρατική αργία.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, η οικογένεια Quintanilla συνεχίζει να διατηρεί ζωντανή την κληρονομιά της Selena. Η Suzette Quintanilla διαχειρίζεται την Q Productions, την εταιρεία ψυχαγωγίας και στούντιο όπου η Selena κάποτε ηχογράφησε μουσική. Το 2012, ο Perez, ο οποίος από τότε έχει ξαναπαντρευτεί και εντάχθηκε σε άλλα συγκροτήματα, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματα για την ιστορία αγάπης του με την αείμνηστη σύζυγό του, με τίτλο To Selena, With Love. Ο Abraham Quintanilla Jr. και η μητέρα της Selena, Marcela Quintanilla, ίδρυσαν το The Selena Foundation, το οποίο βοηθά τα παιδιά που έχουν ανάγκη και συνεργάζεται με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να φιλοξενήσει εκδηλώσεις προς τιμήν της Selena, όπως το Fiesta de la Flor.Suzette Quintanilla και ο Abraham Quintanilla Jr. αναφέρονται ως εκτελεστικοί παραγωγοί στο Selena: The Series, με το Netflix να δηλώνει ότι η οικογένεια συμμετέχει πλήρως στη σειρά.

«Όταν η Selena πέθανε, είπα στην οικογένειά μου ότι θα προσπαθούσα να κρατήσω ζωντανή τη μνήμη της μέσω της μουσικής της», είπε o πατέρας της τον Μάρτιο του 2020. «Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, νομίζω ότι, ως οικογένεια, τα καταφέραμε.”

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Τι συμβολίζει η Μεγάλη Τρίτη;

Η Μεγάλη Τρίτη αποτελεί μια ακόμα σημαντική ημέρα στην Εβδομάδα του Πάθους στο χριστιανικό ημερολόγιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, η Εκκλησία και οι πιστοί εστιάζουν σε διάφορα γεγονότα και μηνύματα που συμβολίζουν την πνευματική προετοιμασία και την αναγέννηση.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Erica Hammond | Η πρώην παλαίστρια που παντρεύτηκε τον Ινδό δισεκατομμυριούχο στις πυραμίδες

Ο Ινδοαμερικανός δισεκατομμυριούχος Αnkur Jain ήθελε να παντρευτεί την αγαπημένη του στο…διάστημα, αλλά τελικά έκανε την χάρη της νύφης και παντρεύτηκαν στις Πυραμίδες της Αιγύπτου,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >