AD

Κ.Π. Καβάφης |Κι όμως τον έρωτα που ήθελες τον είχα να σ’ τον δώσω…

`Ερωτας. `Ερχεται όταν δεν τον περιμένεις και όσο και να θέλεις να αντισταθείς δεν μπορείς να τον αποφύγεις…Γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1863.

Κωνσταντίνος Καβάφης…`Ενας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της σύγχρονης εποχής με σπουδαία έργα που δημιούργησε μετά τα 40 του χρόνια… Γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια. Σε πολλά ποιήματά του μιλά για εκείνα και γι`αυτό το λόγο  αναφέρεται συχνά ως “ο Αλεξανδρινός”. 

Αν και η ζωή του ήταν σχετικά απομονωμένη και απόμακρη από τον έξω κόσμο, η ποίησή του έχει αφήσει μια ανεξίτηλη σφραγίδα στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Ο Καβάφης είναι γνωστός για την αισθηματική του ποίηση, η οποία εξετάζει τα θέματα της απώλειας, του χρόνου και της μνήμης. Τα ποιήματά του συχνά αναφέρονται στην ανθρώπινη εμπειρία, τη μεταμόρφωση και την αναζήτηση της πνευματικής αλήθειας.

Με έναν ποιητικό λόγο που συνδυάζει την κλασική αισθητική με τη σύγχρονη ποιητική πρακτική, ο Καβάφης δημιούργησε έναν μοναδικό και αναγνωρίσιμο ύφος. Οι ποιητικές του συλλογές, όπως το “Ιθάκη”, το “Ο Ποιητής” και το “Η Πόλη”, έχουν γίνει κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και αποτελούν πηγή έμπνευσης για γενιές ποιητών και αναγνωστών.

Πέρα από την ποίηση, ο Καβάφης ήταν επίσης γνωστός για τη διακεκριμένη του προσωπικότητα και τον πολιτιστικό του ρόλο. Παρά την αναγνώριση που απέκτησε κατά τη ζωή του, ο Καβάφης παρέμεινε συχνά απομακρυσμένος και μυστηριώδης, μια φιγούρα που ενέπνεε θαυμασμό και έκπληξη στους σύγχρονούς του και τους μελλοντικούς γενιές.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης απεβίωσε το 1933, αλλά η ποίησή του συνεχίζει να ζει και να εμπνέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η αξία και η σημασία των λέξεών του διατηρούνται αναλλοίωτες, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα της μεγαλειότητάς του.

Μπορεί το όνομά του να έχει ταυτιστεί με το εκπληκτικό ποιήμα του, “Ιθάκη“, ωστόσο αυτή τη φορά, θέλησα να αναφερθώ στο ποίημα του “Στες Σκάλες”  αφιερωμένο σε έναν έρωτα που γεννιέται. Δυο άνθρωποι δεν γνωρίζονται και τα βλέμματά τους συναντώνται για πρώτη φορά. Μια γνωριμία που προκαλεί θύελλες ηδονής αλλά και ενοχή για ένα συναίσθημα που προσπαθούν να κρύψουν.

Η φυγή δεν φέρνει αποτέλεσμα γιατί η έλξη είναι μοιραία και είναι αδύνατο να αποφευχθεί. Είναι αυτόματη, αντανακλαστική, πέρα από τον έλεγχο και την ελεύθερη βούληση.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο έρωτας είναι ένα σπουδαίο κομμάτι της ζωής μας. `Ερχεται όταν δεν τον περιμένεις. Είναι ένας αστάθμητος παράγοντας. Ακόμα κι αν αντιστέκεσαι, ακόμα κι αν φοβάσαι μήπως τον χάσεις και πληγωθείς, καλό είναι να τον ζήσεις…

Στες Σκάλες

Την άτιμη την σκάλα σαν κατέβαινα,

από την πόρτα έμπαινες, και μια στιγμή

είδα το άγνωστό σου πρόσωπο και με είδες.

Έπειτα κρύφθηκα να μη με ξαναδείς, και συ

πέρασες γρήγορα το πρόσωπό σου κρύβοντας,

και χώθηκες στο άτιμο το σπίτι μέσα

όπου την ηδονή δεν θά ’βρες, καθώς δεν την βρήκα.

Κι όμως τον έρωτα που ήθελες τον είχα να σ’ τον δώσω·

τον έρωτα που ήθελα — τα μάτια σου με το ’παν

τα κουρασμένα καί ύποπτα — είχες να με τον δώσεις.

Τα σώματά μας αισθανθήκαν και γυρεύονταν·

το αίμα και το δέρμα μας ενόησαν.

Aλλά κρυφθήκαμε κ’ οι δυο μας ταραγμένοι. 

(K.Π. Καβάφης, Από τα Κρυμμένα Ποιήματα 1877;-1923, Ίκαρος 1993)

*Γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1863 με το παλιό ημερολόγιο.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίια Ρόζα: Ρωσίδα πρώην κατάσκοπος αποκαλύπτει πώς αποπλανούσε τους στόχους της με το σεξ

Σε συνταρακτικές αποκαλύψεις για το πώς χρησιμοποιούσε το σεξ για να αποσπά κρίσιμες πληροφορίες από τους «στόχους» της προχώρησε μια πρώην κατάσκοπος και πολίτης της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

AstraZeneca | Παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά της Covid θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Ερευνες διαπίστωσαν έκτοτε ότι το Covishield μπορεί δυνητικά να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους θρόμβους αίματος, οι οποίοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι.   Ο φαρμακευτικός γίγαντας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βασιλιάς Κάρολος | Επέστρεψε χαμογελαστός στα δημόσια καθήκοντά του

«Είμαι εντάξει, σας ευχαριστώ», απάντησε χαμογελαστός ο βασιλιάς Κάρολος σε όσους τον ρώτησαν πώς αισθάνεται καθώς υποβάλλεται σε αντικαρκινική θεραπεία. Στα δημόσια καθήκοντα επέστρεψε για

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τα συγκοινωνούντα δοχεία της «αδέσμευτης δημοσιογραφίας»

Το «Μαύρο Ράσο» της Πελοποννήσου, το «γιουσουφάκι» και ο «μικρομέγαλος» παράγοντας συνδέονται μεταξύ τους πέραν πάσης αμφιβολίας – Η «σύγκλιση» Βορείων Προαστείων με την Νότια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >