AD

Ευρωπαική Ένωση | Απειλεί να μπλοκάρει το TikTok Lite – «Είναι τόσο εθιστικό όσο και τα τσιγάρα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να απαγορεύσει τη νέα υπηρεσία που εγκαινίασε το TikTok στην Ευρώπη, το TikTok Lite, σε περίπτωση που η εταιρεία δεν προσφέρει νέα αποδεικτικά στοιχεία για την προστασία των παιδιών. Στο σκεπτικό της ΕΕ αναφέρεται ότι «το TikTok μπορεί να προκαλέσει εθισμό όπως τα τσιγάρα».

Σύμφωνα με τον Guardian, σε περίπτωση που προχωρήσει η απαγόρευση θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει νέες ευρείες εξουσίες για την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως προβλέπει ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Το TikTok Lite προσφέρει στους χρήστες «βραβεία» όπως κουπόνια Amazon, δωροεπιταγές μέσω PayPal ή το νόμισμα Coins του TikTok. Οι παίκτες κερδίζουν πόντους μέσω «εργασιών», οι οποίες περιλαμβάνουν την παρακολούθηση βίντεο, το like σε περιεχόμενο, την παρακολούθηση δημιουργών ή την πρόσκληση φίλων να συμμετάσχουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε μάλιστα προθεσμία στο TikTok έως την Τετάρτη «για να προβάλει επιχειρήματα προς υπεράσπισή της, τα οποία η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά» πριν λάβει λάβει οριστική απόφαση.

Η μη ανταπόκριση σε αίτημα της Επιτροπής για παροχή πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 1% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.

Σε δηλώσεις του ο επίτροπος ψηφιακής πολιτικής, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε ότι η κινεζική πλατφόρμα «δεν κατάφερε να αποδείξει» ότι το TikTok Lite συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο. Ακόμη περισσότερο χαρακτήρισε την υπηρεσία τοξική.

Ο Μπρετόν επισήμανε ακόμη ότι η εφαρμογή κυκλοφόρησε στη Γαλλία και την Ισπανία μέσα στον Απρίλιο, παρά το γεγονός ότι ήταν σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο έρευνα σχετικά με άλλα ζητήματα που αφορούν το TikTok.

Αν και η κύρια εφαρμογή του TikTok προσφέρει στους χρήστες «διασκέδαση και μια αίσθηση σύνδεσης», ο Μπρετόν είπε ότι «συνοδεύεται επίσης από σημαντικούς κινδύνους για τα παιδιά μας: εθισμό, άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, χαμηλή προσοχή».

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε ότι οι ανταμοιβές του TikTok Lite δεν είναι διαθέσιμες σε άτομα κάτω των 18 ετών και ότι υπάρχει ημερήσιο όριο στην παρακολούθηση βίντεο.

To TikTok έλαβε 24ωρη προθεσμία την περασμένη εβδομάδα για να παράσχει αξιολόγηση κινδύνου σχετικά με τη νέα υπηρεσία Lite new, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα παιδιά να εθιστούν στην παρακολούθηση βίντεο.

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν είχε λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις από την TikTok σχετικά με τις διασφαλίσεις κατά του εθισμού, παρά το γεγονός ότι ήταν ήδη υπό έρευνα σε σχέση με άλλες ανησυχίες σχετικά με την προστασία των παιδιών.

«Ενώ αυτή η πρώτη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, το TikTok επέλεξε να λανσάρει το TikTok Lite, το οποίο […] δημιουργεί οικονομικά κίνητρα για να περνάτε περισσότερο χρόνο στο τηλέφωνό σας», ανέφερε.

Ο Μπρετόν έγραψε στο X: «Αν το TikTok δεν προσκομίσει πειστικές αποδείξεις για την ασφάλεια, κάτι που δεν έχει κάνει τώρα, είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τα προσωρινά μέτρα της DSA, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής του “προγράμματος επιβράβευσης” του TikTok Lite».

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ ψηφίστηκε νομοσχέδιο που θα μπορούσε να απαγορεύσει την εφαρμογή του TikTok.

Από την πλευρά της το TikTok δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα πολεμήσει δικαστικά οποιαδήποτε απαγόρευση ή αναγκαστική πώληση.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Bροχές το Μεγάλο Σάββατο σχεδόν σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, άστατος καιρός αναμένεται να επικρατήσει κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σαββάτου στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κιμ Γιονγκ Ουν | Πως διαλέγει τις 25 παρθένες για το προσωπικό του χαρέμι κάθε χρόνο

Τα κορίτσια που προορίζονται για τον δικτάτορα πρέπει να είναι όμορφα και καλλίγραμμα Ομάδα ηδονής που αποτελείται από 25 παρθένες έχει στη διάθεσή του κάθε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

O Επιτάφιος του Γιάννη Ρίτσου | Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου…

Μια τραγική ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σπουδαίο ποιητή. Δημιουργείται η πιο γοητευτική ίσως, συνύπαρξη ποίησής του,μουσικής Μ. Θεοδωράκη, ενορχήστρωσης και διεύθυνσης ορχήστρας Μ.Χατζιδάκι σε ερμηνεία Ν. Μούσχουρη.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Τραυματίστηκε και ούρλιαζε στους διαδρόμους ξενοδοχείου

Φωτογραφίες που δείχνουν την Μπρίτνεϊ Σπίαρς σε άσχημη κατάσταση, να περπατάει τυλιγμένη με κουβέρτα και με αστυνομικούς να τη συνοδεύουν έξω από ξενοδοχείο στο Λος Άντζελες, κάνουν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τίτλοι και σχόλια των ευρωπαϊκών Μέσων για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού

Στα βασικά θέματα των ευρωπαϊκών εφημερίδων και sites ο θρίαμβος του Ολυμπιακού Μνημειώδης βραδιά για τον Ολυμπιακό! Σε ένα συγκλονιστικό 90λεπτο γεμάτο γκολ, ανατροπές, θέαμα και… καρδιοχτύπια,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >