AD

Miguel de Cervantes | O συγγραφέας του διάσημου Δον Κιχώτη

Ο μεγαλύτερος Ισπανός συγγραφέας πέθανε στη Μαδρίτη στις 23 Απριλίου 1616.

 

Ο Miguel de Cervantes Saavedra είναι ο πιο διάσημος Ισπανός συγγραφέας όλων των εποχών. Αν και είναι κυρίως γνωστός για το El Quixote, το παγκοσμίως γνωστό βιβλίο περιπέτειας για έναν Ισπανό ιππότη που είναι ελαφρώς τρελός, ο Cervantes ήταν ένας πολύ παραγωγικός συγγραφέας και έγραψε πολλά μυθιστορήματα και αρκετά ποιήματα και θεατρικά έργα.

Η ζωή του Miguel de Cervantes Saavedra
Δεν υπάρχει καμία γνώση για την ακριβή ημερομηνία γέννησης του Cervantes, αλλά είναι πιθανό ότι γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1547, στο Alcala de Henares της Μαδρίτης. Αυτή η θεωρία προέκυψε επειδή εκείνη την εποχή ήταν παραδοσιακό να ονομάζονται τα παιδιά από τον Άγιο που τιμάται την ημερομηνία γέννησής τους. Η 29η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα του San Miguel, εξ ου και το όνομα του Miguel de Cervantes Saavedra. Αφού μετακόμισε με την οικογένειά του για μερικά χρόνια και έμεινε στη Βαγιαδολίδ, την Κόρδοβα, τη Σεβίλλη, το Τολέδο και άλλες ισπανικές πόλεις, ίδρυσε τελικά το σπίτι του στη Μαδρίτη το 1566. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μαδρίτη ανακάλυψε πόσο πολύ του άρεσαν τα έργα .

 

Τον Δεκέμβριο του 1570, ο Cervantes έφτασε στη Ρώμη και μπήκε στην υπηρεσία του Giulio Aquaviva, τον οποίο ακολούθησε στο Παλέρμο, το Μιλάνο, τη Φλωρεντία, τη Βενετία, την Πάρμα και τη Φεράρα. Τον άφησε για να ενταχθεί σε ένα σύνταγμα του ισπανικού ναυτικού σώματος της ελίτ, Infantería de Marina, που στάθμευε στη Νάπολη, το οποίο ήταν ιδιοκτησία του ισπανικού στέμματος. Ήταν εκεί για περίπου ένα χρόνο πριν δει την ενεργό υπηρεσία. Τον Οκτώβριο του 1571 πολέμησε στη μάχη του Lepanto και μια σφαίρα άφησε το αριστερό του χέρι άχρηστο. Για αυτό τον λόγο τον αποκαλούσαν «Ο ανάπηρος του Λεπάντο». Συνέχισε να πολεμά και στη συνέχεια ταξίδεψε σε όλη την Ιταλία. Τελικά εγκαταστάθηκε για δύο χρόνια στη Νάπολη.

Το 1575, όταν επέστρεφε στην Ισπανία από τη Νάπολη, το σκάφος όπου βρισκόταν ο Miguel de Cervantes και ο αδελφός του, δέχτηκε επίθεση από Αλγερινούς κουρσάρους υπό τη διοίκηση του Arnaout Mami, ενός Αλβανού αποστάτη που ήταν ο τρόμος των στενών θαλασσών εκείνη την εποχή. Μεταφέρθηκαν στο Αλγέρι και ο Cervantes έγινε σκλάβος. Οι συστατικές επιστολές από τον δούκα της Σέσσας που κουβαλούσε τους έκαναν να πιστεύουν ότι ήταν κάποιος σημαντικός, οπότε ζητήθηκα λύτρα, αξίας όσο 500 χρυσά νομίσματα.

Ο Cervantes παρέμεινε αιχμάλωτος στο Αλγέρι για 5 χρόνια και σε αυτό το διάστημα προσπάθησε να δραπετεύσει τέσσερις φορές χωρίς επιτυχία. Ο αδερφός του, Rodrigo, επέστρεψε στην Ισπανία αφού η μητέρα τους πλήρωσε τα λύτρα του, τα οποία δυστυχώς δεν ήταν αρκετά και για τα δύο αδέρφια. Ο Miguel άφησε τον Rodrigo, τον αδελφό του, να φύγει για την Ισπανία χωρίς αυτόν. Τελικά, το 1580, οι Τριαδικοί έφτασαν στο Αλγέρι με την ιδέα να σώσουν τον Θερβάντες, αλλά είχαν μόνο 300 χρυσά νομίσματα. Πήραν τα υπόλοιπα από Ισπανούς ταξιδιώτες και ο Miguel τελικά αφέθηκε ελεύθερος στις 19 Σεπτεμβρίου 1580 και επέστρεψε στην Ισπανία.

Ταξίδεψε και εργάστηκε για αρκετά χρόνια μετά την άφιξή του, προσπαθώντας να ξεπληρώσει τα χρέη που είχε αποκτήσει η οικογένειά του όταν προσπαθούσε να απελευθερώσει αυτόν και τον αδελφό του. Το 1584 παντρεύτηκε την Catalina de Salazar y Palacios, αλλά ο γάμος τους δεν ήταν ευτυχισμένος. Δύο χρόνια αργότερα, ο Miguel έφυγε για να ταξιδέψει στην Ανδαλουσία. Μετά από λίγο εγκαταστάθηκε στη Σεβίλλη, αρχικά ως προμηθευτής του βασιλικού στόλου και αργότερα ως εισπράκτορας αναδρομικών φόρων. Το 1597 μπήκε στη φυλακή αφού η τράπεζα στην οποία εργαζόταν συνετρίβη και κατηγορήθηκε ότι τους έκλεψε χρήματα. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του άρχισε να γράφει το έργο του “Δον Κιχώτης”, του οποίου δημοσίευσε το πρώτο μέρος το 1605, αφού είχε εγκατασταθεί στο Βαγιαδολίδ για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Μiguel de Cervantes πέθανε στη Μαδρίτη στις 23 Απριλίου 1616 και ποτέ δεν ήξερε ότι ο Κιχώτης του θα γινόταν ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας και ότι πολλοί άνθρωποι θα το χρησιμοποιούσαν για να μάθουν ισπανικά.

Ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης του Cervantes είναι στην πραγματικότητα άγνωστος. Γνωρίζουμε ότι θάφτηκε, όπως ζήτησε στην τελευταία του διαθήκη, στο κοντινό μοναστήρι των Τριαδικών μοναχών. Ωστόσο, μερικά χρόνια αργότερα, οι μοναχές αυτού του μοναστηριού άλλαξαν σε άλλο ίδρυμα και πήραν τους νεκρούς μαζί τους. Κανείς δεν γνωρίζει εάν τα λείψανα του Cervantes ήταν μεταξύ εκείνων που θα μεταφέρονταν κι έτσι ο τόπος ταφής του παραμένει ένα μυστήριο.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Κέιτ και ο Ουίλιαμ περνούν μια κόλαση μετά στην διάγνωση με καρκίνο, αποκάλυψε συνεργάτις του ζεύγους

Η Κέιτ Μίντλετον και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ περνούν μια κόλαση, σύμφωνα με τη στενή συνεργάτιδά τους, Αμάια Αριέτα. Η Αριέτα, η οποία εργάζεται ως στυλίστρια για τα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σπέτσες | Θαλαμηγός έπεσε στην προβλήτα λόγω του δυνατού αέρα

Τα δευτερόλεπτα που προηγήθηκαν της πρόσκρουσης της θαλαμηγού στην προβλήτα του λιμανιού στις Σπέτσες καταγράφηκαν σε βίντεο και απεικονίζουν τις μάταιες προσπάθειες του καπετάνιου του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Bροχές το Μεγάλο Σάββατο σχεδόν σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, άστατος καιρός αναμένεται να επικρατήσει κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σαββάτου στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κιμ Γιονγκ Ουν | Πως διαλέγει τις 25 παρθένες για το προσωπικό του χαρέμι κάθε χρόνο

Τα κορίτσια που προορίζονται για τον δικτάτορα πρέπει να είναι όμορφα και καλλίγραμμα Ομάδα ηδονής που αποτελείται από 25 παρθένες έχει στη διάθεσή του κάθε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

O Επιτάφιος του Γιάννη Ρίτσου | Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου…

Μια τραγική ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σπουδαίο ποιητή. Δημιουργείται η πιο γοητευτική ίσως, συνύπαρξη ποίησής του,μουσικής Μ. Θεοδωράκη, ενορχήστρωσης και διεύθυνσης ορχήστρας Μ.Χατζιδάκι σε ερμηνεία Ν. Μούσχουρη.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >