AD

Ορέστης Ομράν | Eυτυχία είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς και να αγαπάς αυτό που κάνεις!

Συνέντευξη με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ ο οποίος αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους δικηγόρους και ξεχωρίζει με την επαγγελματική του πορεία μέχρι σήμερα. 

 

Είναι ένας διακεκριμένος δικηγόρος που έχει κατακτήσει διεθνή αναγνώριση για τις νομικές του γνώσεις και επιδόσεις. Στη λίστα των κορυφαίων δικηγόρων παγκοσμίως κάτω των 40 ετών του αμερικανικού οργανισμού LAW360, βρίσκεται στην κατηγορία του τραπεζικού δικαίου και των διεθνών κεφαλαιαγορών, αποτελώντας τον πρώτο και μόνο Έλληνα με αυτή τη σημαντική διάκριση. Ο λόγος για τον υποψήφιο “γαλάζιο” ευρωβουλευτή, Ορέστης Ομράν.

Η επαγγελματική του πορεία ξεκίνησε στην Ελλάδα, όπου αντιμετώπισε τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης και αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στις ΗΠΑ. Εκεί, κατάλαβε τη λειτουργία των διεθνών δικηγορικών εταιρειών και ανακάλυψε τις πραγματικές ευκαιρίες που προσφέρει η διεθνής δικηγορία.

Εργάζεται ως εταίρος σε μια μεγάλη δικηγορική εταιρεία και έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στον τομέα του τραπεζικού δικαίου και των διεθνών κεφαλαιαγορών. Η συνεργασία του με πελάτες από όλο τον κόσμο του έχει δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσει διαφορετικές επιχειρηματικές κουλτούρες και να αντιμετωπίσει σύνθετα νομικά ζητήματα που αφορούν το ευρύτερο επιχειρηματικό συμφέρον των πελατών του.

Ως αποφασισμένος υποστηρικτής του Brain Gain, έχει συμβάλλει στην προσπάθεια αναστροφής του φαινομένου του Brain Drain, βοηθώντας νέους επαγγελματίες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Πέρα από τις νομικές του γνώσεις, ο Ορέστης Ομράν είναι γνωστός για τη σκληρή δουλειά, την προσήλωση στην τελειότητα και την άρνησή του για παραίτηση, χαρακτηριστικά που τον έχουν οδηγήσει στην κορυφή της επαγγελματικής του καριέρας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους δικηγόρους, συνδυάζοντας θεωρητική κατάρτιση με πρακτική εμπειρία και διεθνή επικοινωνία, προκειμένου να επιτύχει στον σύνθετο και απαιτητικό χώρο της διεθνούς δικηγορίας.

Με τον κ. Ορέστη Ομράν, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Αξίζει να διαβάσετε τη συνέντευξη που ακολουθεί.
                                         

Ποιο ήταν το κύριο κίνητρο πίσω από την απόφασή σας να εργαστείτε στη διεθνή δικηγορία;

Πάντα ήθελα να γίνω δικηγόρος. Λόγω της οικονομικής κρίσης εκείνη την περίοδο, δεν ήταν δεδομένο για τη φουρνιά μου στη Νομική Αθήνας, ότι όλοι θα μπορούμε να εργαστούμε πάνω στις σπουδές μας. 

Στη συνέχεια πήγα με υποτροφία στις ΗΠΑ, για να κάνω μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Το διδακτορικό μου είναι στο συγκριτικό συνταγματικό δίκαιο, έναν κλάδο τον οποίο αγαπούσα πάντα. Μάλιστα όταν ξεκινούσα, θεωρούσα ότι θα ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα. 

Εκεί στις ΗΠΑ κατάλαβα, όμως, πώς λειτουργούν οι διεθνείς δικηγορικές εταιρείες. Είδα έναν διαφορετικό κόσμο, πιο κοντά στην πραγματική αγορά. Στην Αμερική συνδέουν το πανεπιστήμιο με την οικονομία, ενώ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα πρώτα χρόνια του πανεπιστήμιου αφιερώνονται σε πιο θεωρητικά πράγματα. Εκεί λοιπόν είδα τη λειτουργία των μεγάλων δικηγορικών γραφείων, τα οποία πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές και δραστηριοποιούνται διεθνώς. Είδα ότι υπήρχαν πραγματικές ευκαιρίες για κάποιον που ήθελε να κάνει καριέρα στη δικηγορία και προσπάθησα να τις εκμεταλλευτώ.

Ποια είναι η κύρια εμπειρία που έχετε αποκομίσει από την εργασία σας με την DLA Piper;

Νομίζω η σημαντικότερη εμπειρία που έχω αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η ικανότητα να σκέφτομαι αποτελεσματικά σε σύνθετα ζητήματα που αφορούν το ευρύτερο επιχειρημαιτκό συμφέρον των πελατών μκου καθώς και η μοναδική δυνατότητα να δουλεύω με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, πράγμα που με εκθέτει διαρκώς σε διαφορετικές επιχειρηματικές κουλτούρες.

Βρίσκεστε στη λίστα των κορυφαίων δικηγόρων παγκοσμίως κάτω των 40 ετών του αμερικανικού οργανισμού LAW360, στην κατηγορία του τραπεζικού δικαίου και των διεθνών κεφαλαιαγορών και ο πρώτος και μόνος Έλληνας με αυτή τη σημαντική τιμή. Πώς μπορεί κανείς να καταφέρει να φτάσει τέτοια κορυφή; 

Κατά πρώτον χαίρομαι που υπάρχει Έλληνας σε αυτή τη λίστα ή για να είμαι πιο ακριβής και σε αυτή τη λίστα. Κατά δεύτερον χαίρομαι που είμαι εγώ αυτός ο Έλληνας, γιατί ήταν μια μεγάλη επιβράβευση για μένα, ότι η προσπάθεια μου αναγνωρίζεται διεθνώς όπως έχει συμβεί και με άλλα βραβεία που έχω πάρει στο παρελθόν. Για τη συγκεκριμένη βράβευση, η απάντηση για το πως μπορεί κανείς να την πετύχει είναι, όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή, με πολλή και συστηματική δουλειά, της οποίας τα αποτελέσματα αναγνωρίζονται διεθνώς από μεγάλες επιχειρήσεις και συναδέλφους του κλάδου.

Πώς αντιμετωπίζετε τον χαρακτηρισμό σας ως “Έλληνας Harvey Specter”;

Με χαμόγελο. Έβλεπα φανατικά Suits και μου άρεσε ο χαρακτήρας του Harvey. H προσέγγισή του για σκληρή δουλειά, προσήλωση στην τελειότητα και άρνηση για παραίτηση είναι χαρακτηριστικά που τα βλέπω και σε μένα. Και είμαι και Έλληνας, ενώ αυτός δεν είναι. Οπότε μου αρέσει  ο χαρακτηρισμός. (γέλια)

Πώς συνδέετε την επαγγελματική σας δραστηριότητα με το όραμα του Brain Gain;

Θέλαμε όσοι το ιδρύσαμε την Πρωτοβουλία του Brain Gain να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε να αναστρέψουμε το Brain Drain. Κάποια από αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε τα είδαμε να γίνονται πράξη από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενώ το Brain Gain μέσα από το μετασχηματισμό του σε Brain Regain με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων έφθασε σήμερα να επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο καθώς εκατοντάδες νέοι επαγγελματίες του εξωτερικού προσελήφθησαν μέσω της πλατφόρμας μας σε σημαντικές θέσεις στην Ελλάδα.

Ποια είναι η πιο αξέχαστη νομική υπόθεση ή περίπτωση που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής;

Παρότι υπάρχουν αρκετές νομικές υποθέσεις που θυμάμαι έντονα νομίζω ότι η πιο αξέχαστη εμπειρία θα είναι η προεκλογική μου εκστρατεία. Μέχρι την επόμενη βέβαια! Χρειάζεται τόσο μεγάλη προσήλωση, οργάνωση και πάνω από όλα ευγένεια και ανθρωπιά για να βγεις στον κόσμο που ειλικρινά δεν θα μπορούσα να το συγκρίνω με κάποια υπόθεση. 

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στη διεθνή δικηγορία;

Η κατανόηση ότι ο νόμος τίθεται σε ένα πλαίσιο πραγματικών οικονομικών και εμπορικών συνθηκών είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα στη διεθνή δικηγορία. Αυτό νομίζω ότι κατάφερα να το αναπτύξω σε μικρή ηλικία και με βοήθησε πολύ στη μέχρι τώρα πορεία μου. 

Πώς επηρεάζει η εμπειρία σας ως διδάκτωρ Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου τον επαγγελματικό σας βίο;

Πάντα απαιτείται πέραν της πρακτικής εμπειρίας και της κατανόησης μιας υπόθεσης, και άριστη μεθοδολογική προσέγγιση και θεωρητική κατάρτιση για να είναι κανείς καλός δικηγόρος. Οι σπουδές μου είναι η βάση πάνω στην οποία έχω στηρίξει όλη μου την πορεία. Εκκινώντας από τα δημόσια σχολεία στην Αθήνα και φτάνοντας μέχρι το PhD, όλα βοήθησαν στο να φθάσω εδώ. 

Ποια είναι η αντίληψή σας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το επενδυτικό κλίμα;

Πιστεύω πολύ στην Ελλάδα. Έχουμε τα τελευταία χρόνια δεκάδες σημαντικές ξένες επενδύσεις και κατακόρυφη αύξηση της αξιοπιστίας μας στο εξωτερικό, πράγμα που μαρτυρούν και οι αναβαθμίσεις της οικονομίας μας από ξένους Οίκους.  Οπότε είμαι αισιόδοξος

 Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο σας ως ένας από τους πρώτους υποψηφίους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας;

Είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία, επιδιώκοντας να εκπροσωπήσω όλους τους Έλληνες, τη γενιά μου, την ελληνική επιχειρηματικότητα, την Αττική όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, την Κρήτη από όπου κατάγομαι, αλλά και όλους εκείνες και εκείνους που συναντώ από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο λαϊκισμός, γιατί είναι μια βόμβα στα θεμέλια της Ένωσης. Αν κερδίσουμε τον λαϊκισμό και καταλάβουμε πως εύκολες λύσεις δεν υπήρξαν ποτέ, δεν υπάρχουν και δεν θα υπ΄αρξουν ποτέ, τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προβλήματα, όπως η ακρίβεια, η ενεργεικαή μετάβαση και η ασφάλεια. Για αυτό αυτές οι εκλογές είναι μια κρίσιμη απόφαση για το μέλλον.

Πολλά ευρωπαϊκά κράτη προειδοποιούν για έναν ενδεχόμενο πόλεμο με τη Ρωσία. Εσείς συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει τόσο ισχυρή, ώστε η ισχύς της να αποτρέπει το ενδεχόμενο οποιουδήποτε πολέμου. Δεν πιστεύω εξάλλου ότι το ενδεχόμενος μιας απευθείας σύγκρουσης ευρείας κλίμακας της Ευρώπης με τη Ρωσία είναι ρεαλιστικό.

Με ποιον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτική θα θέλατε να ασχοληθείτε;

Ειδικεύομαι στα ζητήματα της ενέργειας, οπότε προφανώς τα ζητήματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος αποτελούν προτεραιότητα γιατί τα γνωρίζω καλά. Έχω μια ειδική άποψη για πολλά ζητήματα σε αυτούς τους τομείς και νομίζω ότι η τεχνογνωσία και η εμπειρία μου εκεί θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Πέρα από την ενέργεια με απασχολούν τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων και πώς μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να βοηθήσει στην επίλυσή τους. Δηλαδή θεωρώ ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, φαινόμενα τα οποία δεν είναι μόνο ελληνικά, μπορούν να επιλυθούν και μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών, επιπλέον η κοινή αγροτική πολιτική, η τεχνητή νοημοσύνη, η ευρωπαϊκή άμυνα, η ασφάλεια…

Ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία που έχετε σημειώσει στην καριέρα σας μέχρι στιγμής;

Νομίζω ή προαγωγή μου σε partner σε μικρή ηλικία θα μπορούσε να θεωρηθεί η μεγαλύτερη τυπικά μέχρι τώρα επιτυχία μου. Η αλήθεια όμως είναι πως ακόμα σημαντικότερο είναι ότι έχω παραμείνει ο ίδιος άνθρωπος που ήμουν και πριν τις επαγγελματικές επιτυχίες. Η ανθρωπιά, η καλοσύνη, η ευγένεια και το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο υπερσκελίζουν κάθε επαγγελματικό επίτευγμα. 

Ποιο πολιτικό πρόσωπο, Έλληνα ή ξένο, ξεχωρίζετε και γιατί; 

Κατάγομαι από τα Χανιά και μεγάλωσα με ιστορίες για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που είναι εμβληματικές προσωπικότητες για την Κρήτη και τον φιλελευθερισμό. Ξεχωρίζω πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι εκείνος που με την πολιτική του ένωσε ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών αφετηριών και ώθησε κι εμένα να θέσω υποψηφιότητα και να συνδράμω στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας διεκδικώντας την ψήφο και τον σταυρό προτίμησης.

Στο βιβλίο σας που εκδόθηκε πρόσφατα, είχατε γράψει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια για να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση. Σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα;

Δεν έχουμε τελειώσει με την ενεργειακή κρίση. Είμαστε σε μια υφεσιακή πορεία της κρίσης ως αποτέλεσμα των πολιτικών των ευρωπαϊκών, που ελήφθησαν από τον Οκτώβρη του 2022 και μετά και οι οποίες περιλαμβάνουν φυσικά και την αύξηση των εισαγωγών LNG, αλλά και τη μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας. Μόνο, όμως, όταν θα γίνουμε ενεργειακά αυτόνομοι θα έχουμε ξεπεράσει οριστικά την κρίση. 

Πώς βλέπετε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τον ρόλο της στη διεθνή σκηνή;

Βλέπω την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται σημαντικά τα επόμενα χρόνια και μάλιστα σε υγιείς βάσεις, όπως δείχνουν και οι προβλέψεις σημαντικών διεθνών παρατηρητών. Η προοπτική μας ως Ελλάδα είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη θέση μας πόλος σταθερότητας και αξιοπιστίας στην ευρύτερη γειτονιά μας, αξιόπιστος εταίρος με ισχυρή θέση και λόγο στην Ευρώπη και τον κόσμο.

 Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που θα δίνατε σε νέους δικηγόρους που ξεκινούν  την επαγγελματική τους καριέρα;

Δύο Συμβουλές. Η πρώτη είναι η ουσιαστική γνώση του δικαίου και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με πολλές ώρες διάβασμα. Αυτό φυσικά περιλαμβάνει την κατανόηση του δικαίου αλλά και της μεθοδολογίας του δικαίου. Πώς δηλαδή σχηματοποιούμε αυτά που θέλουμε να πούμε νομικά και πώς τα καθιστούμε κατανοητά όχι μόνο στους πελάτες μας αλλά και σε ένα δικαστήριο – δεν αρκεί δηλαδή απλά να παπαγαλίζεις διατάξεις.  Προϋπόθεση λοιπόν η γνώση. 

Η δεύτερη συμβουλή για έναν νέο δικηγόρο είναι να αναπτύξει πέραν των νομικών, ευρύτερες γνώσεις. Γνώσεις οικονομίας, αλλά και τομεακές στους τομείς που δραστηριοποιούνται οι πελάτες του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορείς να καταλάβεις ποια είναι τα συμφέροντα του πελάτη σου και τι ακριβώς θέλει να πετύχει με εσένα δικηγόρο του.

Ποια η γνώμη σας για την περιπέτεια της κας Εύας Καϊλή στο Qatar Gate;

Ως νομικός δεν μπορώ να έχω εμπεριστατωμένη γνώμη χωρίς να έχω πρόσβαση στη δικογραφία. Ως υποψήφιος για την Ευρωβουλή εύχομαι να μην έχουμε άλλες τέτοιες περιπέτειες με Έλληνες ευρωβουλευτές.

Πώς διαχειρίζεστε την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής σας ζωής;

Πιστεύω ότι για όλα υπάρχει χρόνος. Αν κάποιος είναι οργανωμένος, μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και για την προσωπική του ζωή. Αρκεί να μην είναι ταυτόχρονα και υποψήφιος ευρωβουλευτής. (γέλια)

Αν είχατε μόνο μία μόνο ευχή, ποια θα ήταν αυτή;  

Αν είχα μόνο μια ευχή, θα ήταν να σε ξαναδώ, λέει ο Αντώνης Ρέμος, αλλά εγώ δεν θα περιοριζόμουν ποτέ σε μία. (Ευχή εννοώ). Αυτό που πολιτικά εύχομαι είναι να μην ξαναδιχαστούν οι Έλληνες όπως το 2015, να αποβάλλουμε την τοξικότητα και τη διαίρεση από τον πολιτικό διάλογο και να διώξουμε επιτέλους το λαϊκισμό από την πολιτική ώστε να εργαστούμε απερίσπαστοι για το καλό της πατρίδας!

Ποιο είναι το δικό σας Motto ζωής; 

Έχω δύο: Dream Big! και Never Lose.

H μεγαλύτερή σας φοβία; 

Να σταματήσω να ονειρεύομαι. Τότε θα πρέπει να αλλάξω διαδρομή στη ζωή μου.

“Αδιαφορώ για τη δόξα. Με φυλακίζει μες στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ.” έχει πει ο Μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις. Τι είναι για εσάς η δόξα;

Ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις αδιαφορούσε για τη δόξα γιατί την είχε κατακτήσει και έβλεπε ότι τον περιόριζε. Για μένα η δόξα, υπό την έννοια της καλής φήμης ή της κοινωνικής αναγνώρισης είναι ένα μέσο για να μπορέσω να είμαι χρήσιμος στην πατρίδα μου.

Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Σε αυτά που μπορούν να διορθωθούν και να γίνουν διδάγματα για το μέλλον. Γενικά συγχωρώ εύκολα και δεν κρατάω κακίες – το διδάσκει εξάλλου και η ορθόδοξη πίστη μας.

Τι είναι για εσάς ευτυχία;

Να κάνεις αυτό που αγαπάς! Και να αγαπάς αυτό που κάνεις!

Από τις εμπειρίες που είχατε έως σήμερα, υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει;

Έχω μάθει να προσπαθώ μην μετανιώνω για τίποτε. Όλα είναι χρήσιμες εμπειρίες.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο για τη δουλειά σας ή οτιδήποτε άλλο; 

9 Ιούνιου. Πηγαίνουμε στην κάλπη και ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία. Και από την στιγμή που επιλέγουμε αυτό το ψηφοδέλτιο, διαλέγουμε με προσοχή τους υποψηφίους, ώστε να μας εκπροσωπήσουν οι καλύτεροι. 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για εκεχειρία στη Γάζα -Αρνητική η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ.     Η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Επικίνδυνη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει η Χαμάς την ισραηλινή εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ράφας

Αντίστροφη μέτρηση για την περιοχή όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,2 εκατ. Παλαιστίνιοι – Αναγκαίο να χτυπήσουμε τη Ράφα, λέει το Ισραήλ στις ΗΠΑ Ένας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βρήκαν «καύσιμα» οι τράπεζες | Πάμε για νέο ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διανομή μερίσματος

Σιγουριά Χρήστο Μεγάλου και Παύλο Μυλωνά στις δηλώσεις τους στους αναλυτές για διανομή μερίσματος στις Γενικές Συνελεύσεις του Ιουνίου – Ψήφος εμπιστοσύνης από JP Morgan

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >