AD

24 Απριλίου 2010 – 24 Απριλίου 2024 | Τι μας θύμισε η επέτειος της μέρας που μπήκαμε στα Μνημόνια

Μια κριτική ματιά στα 14 χρόνια που η Ελλάδα έκρινε πως έπρεπε να αντιμετωπίση την Κρίση

 

Πριν 14 χρόνια, ο τότε Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε πως η Χώρα ήταν αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνη της.

Και κάλεσε τους εταίρους της να την βοηθήσουν.

Ακολουθούν μερικά γεγονότα που μεσολάβησαν τα 14 αυτά χρόνια.

Μάθαμε τι σημαίνει ‘Τρόικα’ (ΔΝΤ / ΕΚΤ / Ε.Ε.), spread, Εθνικό Χρέος και πλείστους άλλους Μακροοικονομικούς Όρους.

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό της χώρας (Γ. Παπανδρέου) να δηλώνει πως ηγείται ‘ενός διεφθαρμένου κράτους’.

Είδαμε τον Πρωθυπουργό (Γ. Παπανδρέου) αντί να πηγαίνει στην συνέντευξη τύπου τηςΔΕΘ, να συγκαλεί σύσκεψη και να εξαγγέλει φόρο (ΕΕΤΗΔΕ) υπό την πίεση της Τρόικας για ‘άμεση κάλυψη ταμειακών αναγκών’.

Ακούσαμε τον Αρχηγό της Αξ. Αντιπολίτευσης (Α. Σαμαράς) να εξαγγέλει από το Ζάππειο Μέγαρο, τρόπους για να μην ακολουθηθούν τα Μνημόνια.

Είδαμε τον Πρωθυπουργό (Α. Σαμαράς) να εφαρμόζει με τον καλύτερο τρόπο τα προβλεπόμενα από τα Μνημόνια.

Καταφέραμε η Οικονομία να επιζήσει, με τις Τράπεζες ουσιαστικά να την στραγγαλίζουν,ζητώντας της αποπληρωμή δανείων σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από την χορήγηση δανείων.

Απειλήσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση (τους εταίρους μας δηλαδή), πως θα το κάνουμε ‘Κούγκι’ τινάζοντας το κοινό νόμισμα στον αέρα. Αδιαφορώντας για τον πακτωλό χρημάτων που πήραμε από την Ε.Ε. τα τελευταία 20 χρόνια.

Μάθαμε πως ένας Καθηγητής Οικονομικών μπορεί να αποδεικνύεται εντελώς ανίδεος με τα Οικονομικά, προτείνοντας κινήσεις που ακόμα και απόφοιτοι Δημοτικού καταλάβαιναν πως ήταν λάθος. Και ανορθόγραφος σε σημείο που να μην μπορεί να γράψει σωστά το
μικρό του όνομα.

Είδαμε τον Υπουργό Οικονομικών να κάνει πολιτική με εκφράσεις τύπου ‘Ουάου’. Και να επισκέπτεται τον Πρωθυπουργό της Αγγλίας, ντυμένος σαν νονός της Νύχτας.

Φυσικά και δεν παραπονεθήκαμε όταν αυτός ο Υπ.Οικ. μας φέσωσε με 100 δις. παραπάνω χρέος.

Κληθήκαμε ως Λαός να μελετήσουμε τα «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» και το «Preliminary Debt sustainability analysis».

Και σε 6 μέρες προφτάσαμε να τα διαβάσουμε, να τα καταλάβουμε και να αποφασίσουμε πως ‘ΟΧΙ’, δεν τα θέλουμε.

Αναπτύξαμε κοινωνικές σχέσεις με πλήθος συμπολιτών μας, στημένοι στις ουρές των ΑΤΜs για να παίρνουμε καθημερινά 60 ευρώ από τον λογαριασμό μας.

Είδαμε συμπολίτες μας να πιστεύουν πως τα 60 αυτά ευρώ θα τα έπαιρναν, άσχετα με τα χρήματα που είχαν στους λογαριασμούς τους!

Χωριστήκαμε σε ‘περήφανους αρνητές της καταπίεσης’ και ‘προδότες Μενουμευρώπηδες’ όπου οι πρώτοι έβριζαν τους δεύτερους. Ενώ τελικά, αυτοί είχαν δίκιο!

Είδαμε έναν Πρωθυπουργό (Α. Τσίπρας) να ανατρέπει το αποτέλεσμα ενός Δημοψηφίσματος. Και καταλάβαμε πως ένα Δημοψήφισμα μπορεί να γίνεται για ‘χαβαλέ’.

Διεθνοποιήσαμε – επιτέλους – μια έκφραση του Καραγκιόζη: kolotoumba.

Καταφέραμε να είμαστε αποκλεισμένοι από εύκολα χρήματα (QE), αρνούμενοι να κάνουμε τις προφανείς προσαρμογές στα οικονομικά της Χώρας μας.

Είδαμε την τιμή για ‘πιτόγυρο’ να είναι πολλαπλάσια της τιμής της μετοχής της μεγαλύτερης Τράπεζας της Χώρας.

Πανηγυρίσαμε που βγήκαμε από τα Μνημόνια, παραμένοντας σε αυτά.

Είδαμε τον Πρωθυπουργό (Κ. Μητσοτάκης) να εφαρμόζει σε κάποιους τομείς, μια νέα οικονομική πολιτική και – μετά από πολλά χρόνια – καταφέραμε να έχουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη από το Μ.Ο. της Ε.Ε.

Διαβάσαμε τον Ισολογισμό της Μεγαλύτερης Επιχείρησης Ενέργειας να παρουσιάζει κέρδη εκατοντάδων Ευρώ, ένα χρόνο μετά την διαμόρφωση συσωρευμένων ζημιών σχεδόν 1 δις.

Οι τιμές των μετοχών των Τραπεζών, απέκτησαν μια κάποια ουσιαστική αξία.

Δεν είδαμε κανέναν πολιτικό να εξηγεί τις αιτίες που μας έφεραν την Κρίση και το τι γιατί τα προβλεπόμενα από τα Μνημόνια έπρεπε πριν από πολλά χρόνια, να αποτελέσουν Εθνική Πολιτική. Δηλαδή το ότι τα χρήματα που έρχονταν από την Ε.Ε. αντί να τα κάνουμε
επενδύσεις, εμείς τα φάγαμε στα ‘λουλούδια’. Δηλαδή σε μισθούς δημοσίου, συντάξεις σε ομάδες με πενιχρές εισφορές και άλλες καταναλωτικές δαπάνες.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Βραζιλία | Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι, χιλιάδες ξεσπιτώθηκαν από τις πλημμύρες

Σχεδόν 70.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν νερό εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη νότια Βραζιλία.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Αγία Παρασκευή | Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη έπειτα από πυρκαγιά

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα 4ου ορόφου πολυκατοικίας, επι της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >