AD

Μπεγκόνια Γκόμεθ | Η γυναίκα που ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς και βάζει σε σκέψεις παραίτησης τον Σάντσεθ

Μετά την έναρξη έρευνας εις βάρος της συζύγου του, ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις δραστηριότητές του μέχρι τη Δευτέρα – Τι καταγγέλλει η ένωση «Καθαρά Χέρια»

Δικαστήριο της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/4) ότι άνοιξε προκαταρκτική έρευνα κατά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ως ύποπτη για «άσκηση επιρροής και διαφθορά», ύστερα από καταγγελία οργάνωσης κατά την διαφθοράς, η οποία έχει σχέσεις με την ακροδεξιά.

Ανέφερε ότι η έρευνα, η οποία «υπόκειται σε εντολή μυστικότητας» ξεκίνησε στις 16 Απριλίου μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε από το Manos Limpias (Καθαρά χέρια).

Μόλις έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του, ο Πέδρο Σάντσεθ με επιστολή του που αναρτήθηκε στο Χ ανακοίνωσε ότι σκέφτεται την πιθανότητα να παραιτηθεί.

«Χρειάζομαι να σταματήσω και να σκεφτώ» προκειμένου να αποφασίσει όπως αναφέρει, «εάν πρέπει να συνεχίσω ως επικεφαλής της κυβέρνησης ή να αποποιηθώ αυτήν την τιμή», γράφει ο Σάντσεθ που αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος της συζύγου του Μπεγκόνια Γκόμεθ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή του την Δευτέρα και μέχρι τότε θα διακόψει τις δραστηριότητές του.

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial που αποκάλυψε την πληροφορία, η προκαταρκτική έρευνα αφορά τις σχέσεις της Γκόμεθ με ιδιωτικές εταιρίες που είχαν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της κρίσης της Covid-19 ή υπέγραψαν συμβόλαια με το κράτος, ενόσω ο σύζυγός της ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η καταγγελία κατά της συζύγου του Σάντσεθ, για τα φερόμενα εγκλήματα διαφθοράς στις επιχειρήσεις και άσκηση επιρροής αποτελείται από επτά σελίδες που περιλαμβάνουν οκτώ αποκόμματα τύπου. Οκτώ τίτλοι εκ των οποίων, τουλάχιστον ένας από αυτούς έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι ψευδής και είχε ζητηθεί από τα μέσα ενημέρωσης που προχώρησαν στην δημοσίευση να την διορθώσουν.

Γι’ αυτό ο δικαστής, που δεν έχει κοινοποιήσει την καταγγελία ούτε στη σύζυγο του επικεφαλής της Κυβέρνησης ούτε στην Εισαγγελία, θέλει να ακούσει τις μαρτυρίες των διευθυντών των ΜΜΕ που τις δημοσίευσαν και οι οποίοι μπορούν να επικαλεστούν το δημοσιογραφικό απόρρητο.

sanchez-gomez-arthrou

Τα Καθαρά Χέρια

Η ένωση Manos limpias (Καθαρά Χέρια) περιορίζεται στο να κατηγορήσει την Μπεγκόνια Γκόμεθ για τις σχέσεις της με τον ισπανικό τουριστικό όμιλο Globalia, στον οποίο ανήκει η αεροπορική εταιρία Air Europa, τη στιγμή που η τελευταία συνομιλούσε με την κυβέρνηση για την εξασφάλιση βοήθειας μετά τη μεγάλη πτώση στην αεροπορική κυκλοφορία που προκάλεσε η υγειονομική κρίση. Εκείνη την περίοδο η Μπεγκόνια Γκόμεθ διηύθυνε το IE Africa Center, ένα ίδρυμα που συνδέεται με την εμπορική σχολή της Μαδρίτης IE University, θέση την οποία εγκατέλειψε το 2022.

Σύμφωνα με το El Confidencial, το IE Africa Center «είχε υπογράψει συμφωνία χορηγίας με την Globalia το 2020» και η Μπεγκόνια Γκόμεθ είχε συμμετάσχει σε «ιδιωτική συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χαβιέρ Ιντάγλκο την περίοδο που η Globalia διαπραγματευόταν το σχέδιο διάσωσής της ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την κυβέρνηση».

Το σχέδιο αυτό επέτρεψε την παραχώρηση 475 εκατομμυρίων ευρώ στην Air Europa τον Νοέμβριο του 2020.

Η Manos limpias, που ιδρύθηκε το 1995, αυτοπροσδιορίζεται ως σωματείο, αλλά στην πράξη είναι μια πλατφόρμα που ασχολείται με νομικές υποθέσεις. Θεωρείται πως πρόσκειται στην άκρα Δεξιά, κυρίως λόγω του γενικού γραμματέα της Μιγκέλ Μπερνάντ, πρώην αξιωματούχου του κόμματος Frente Naconal που διαλύθηκε το 1993.

Manos_limpias
Ο γενικός γραμματέας της Manos limpias, Μιγκέλ Μπερνάντ

Λειτουργεί ως λαϊκή εισαγγελία, μια ιδιαιτερότητα του ισπανικού δικαίου που επιτρέπει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε ορισμένες ποινικές υποθέσεις, ακόμη και όταν δεν έχουν υποστεί άμεση ζημία από τους κατηγορούμενους.

Σάντσεθ: Εξακολουθώ να πιστεύω στη δικαιοσύνη της χώρας μου

Σε ερώτημα που του έγινε την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, ο Πέδρο Σάντσεθ είπε πως έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. «Μία ημέρα όπως η σημερινή, έπειτα από τα νέα που άκουσα, ωστόσο, εξακολουθώ να πιστεύω στη δικαιοσύνη της χώρας μου», σχολίασε.

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις του Τύπου για την υπόθεση αυτή, η ισπανική Δεξιά πολλαπλασίασε τις επικρίσεις εναντίον του πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση της έναρξης της έρευνας είναι «αρκετά σημαντική ώστε ο επικεφαλής της κυβέρνησης να δώσει εξηγήσεις στους Ισπανούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Εστέρ Μουνιόθ, μέλος της διεύθυνσης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Ποια είναι η Μπεγκόνια Γκόμεθ

Η Μαρία Μπεγκόνια Γκόμεθ Φερνάντεθ με καταγωγή από το Μπιλμπάο, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στο Βαλδέρας, μια μικρή πόλη νότια του Λεόν της Καστίλλης, όπου μετακόμισε η οικογένειά της όταν ήταν μικρή. Έχει πτυχίο μάρκετινγκ από την ESIC στη Μαδρίτη και, επιπλέον, το βιογραφικό του περιλαμβάνει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Στην επαγγελματική του καριέρα, έχει εργαστεί για διάφορες ΜΚΟ, όπως η Oxfam, η Intermón, η Διεθνής Αμνηστία και η Anesvad. Επιπλέον, μέχρι λίγο πριν από την ορκωμοσία της Πέδρο Σάντσεθ ως προέδρου, υπηρέτησε ως διευθύντρια εμπορικών συμβουλών εξωτερικής ανάθεσης για τον όμιλο Inmark .

Το 2018 έγινε μέρος του Business Institute. Συγκεκριμένα, της δόθηκε η θέση της διευθύντριας του Africa Center, θέση που κάποτε της χάρισε πολλές επικρίσεις και την οποία αποχώρησε πρόσφατα για να δώσει άλλη μια ώθηση στην καριέρα της. Στο εξής θα είναι συνδιευθύντρια του νέου μεταπτυχιακού τίτλου στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης για τον Ανταγωνιστικό Κοινωνικό Μετασχηματισμό.

000_34Q23L3

Ο Σάντσεθ είναι παντρεμένος από το 2006 με την Μπεγκόνια Γκόμεθ, με ειδίκευση στον τομέα του marketing για μη κυβερνητικές οργανώσεις. Γνωρίστηκαν το 2003 σε πάρτι που διοργάνωσε φίλος του Σάντσεθ σε βίλα στη Μαδρίτη. Το 2005 απέκτησαν την πρώτη τους κόρη, την Αϊνόα. To 2006 παντρεύτηκαν στο Δημαρχείο της Μαδρίτης και λίγο αργότερα απέκτησαν και δεύτερη κόρη, την Καρλότα.

Ο Σάντσεθ και η Γκόμεζ προωθούν την εικόνα των Ισπανών Ομπάμα, με τις δημόσιες εμφανίσεις του να κοπιάρουν πολλά από τα στοιχεία που είχαν ο πρώην πρόεδρος και η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

Ο Σάντσεθ, 52 ετών σήμερα, είναι πρωθυπουργός της Ισπανίας από το 2018. Σχημάτισε την τελευταία κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο, με τη συνεργασία κομμάτων αυτονομιστών, γεγονός που εξόργισε τα δεξιά κόμματα. Η 44χρονη σύζυγός του κρατούσε χαμηλό προφίλ.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ