AD

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Shakespeare | Ένας ύμνος της ερωτικής μέθης της ζωής

Ένα αριστούργημα χωρίς ελαττώματα, ένα παραμύθι που έχει την ικανότητα να ταξιδέψει τους αναγνώστες του σε άλλες εποχές μακρινές, εκεί που ακόμα και τα πιο απίθανα μοιάζουν δυνατά. Ο δημιουργός του, William Shakespeare,  γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1564. 

«Η αγάπη δεν κοιτάζει με τα μάτια, αλλά με το μυαλό, και γι` αυτό ο Έρως είναι ζωγραφισμένος τυφλός ».

 Shakespeare

Το “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” είναι το πρώτο κωμικό αριστούργημα του William Shakespeare και παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα και παιγμένα έργα του. Πρόκειται για τον θρίαμβο της πρώιμης δραματουργικής καριέρας του, ένα δράμα τόσο έντονης εφευρετικότητας και οραματισμού που το πρώτο του κοινό θα πρέπει να θαύμαζε τι θα μπορούσε να επακολουθήσει από αυτόν τον εξαιρετικό θεατρικό συγγραφέα.Μια ιστορία τάξης και αταξίας, πραγματικότητας και εμφάνισης, αγάπης και γάμου.

 Σε αυτό ο Shakespeare άλλαξε το παράδειγμα της σκηνικής κωμωδίας που είχε κληρονομήσει από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους πολλαπλασιάζοντας ιλιγγιωδώς τις γραμμές της πλοκής του και φέρνοντας τις παράλογες ψευδαισθήσεις του ρομαντικού έρωτα στο επίκεντρο. Καθιέρωσε το ανθρώπινο πάθος και τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων ως πρωταρχικό θέμα της κωμωδίας, μεταμορφώνοντας θεμελιώδεις έννοιες όπως η αγάπη, η ερωτοτροπία και ο γάμος που επιμένουν στον πολιτισμό μας από τότε. Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας κάνει χρήση της ρομαντικής ίντριγκας, του υπερφυσικού του σκηνικού για να θέσει βασικά ερωτήματα σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και τη ζωή, της εμφάνισης και της πραγματικότητας, της αλήθειας και της ψευδαίσθησης, των ονείρων και του αληθινού κόσμου. Αντιπροσωπεύει ένα είδος απελευθέρωσης στην σκηνή, στην οποία, μετά το παράδειγμά της, τίποτα δεν φαίνεται εκτός ορίων ή ακατόρθωτο.

Η πλοκή

 

Ο Θησέας, Δούκας των Αθηνών, και η Ιππολύτη, η βασίλισσα των Αμαζόνων πρόκειται να παντρευτούν και έχουν προγραμματιστεί μεγάλες γιορτές.

Ο Αιγέας φέρνει την επαναστατημένη κόρη του, Ερμία, μπροστά στον Δούκα. Εκείνος θέλει το παιδί του να παντρευτεί τον Δημήτριο αλλά η Ερμία αρνείται, γιατί είναι ερωτευμένη με τον Λύσανδρο. Ο Δούκας διατάζει την Ερμία να υπακούσει στον πατέρα της ή, σύμφωνα με τον αθηναϊκό νόμο, πρέπει να καταδικαστεί σε θανατική ποινή ή να μπει σε μοναστήρι.

Η Ερμία και ο Λύσανδρος αποφασίζουν να φύγουν εκείνο το βράδυ. Εμπιστεύονται τη φίλη τους Ελένη. Ωστόσο, εκείνη είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Δημήτριο.Ε λπίζοντας να κερδίσει την αγάπη του, του λέει το σχέδιο της Ερμίας. Εκείνο το βράδυ, και οι τέσσερις εραστές ξεκίνησαν στο δάσος.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα Αθηναίων εμπόρων, με επικεφαλής τον Πίτερ Κουίνς, σχεδιάζουν να παίξουν ένα έργο για τον εορτασμό του γάμου του Δούκα. Κάνουν πρόβες την Τραγωδία του Πύραμου και της Θίσβης στο ίδιο δάσος.

Αλλού στο δάσος, καταφτάνουν ο Βασιλιάς των Ξωτικών Όμπερον και η βασίλισσα Τιτάνια, οι οποίοι έχουν τσακωθεί, γιατί η Τιτάνια αρνείται να δώσει για “ιππότη” στον Όμπερον έναν ακόλουθό της. Ο Όμπερον θέλει να την εκδικηθεί κι έτσι προσλαμβάνει τον σκανδαλιάρη υπηρέτη του Πουκ να βρει ένα μαγικό φυτό για να κάνει ξόρκι στην Τιτάνια.

 Σε αυτό το δάσος, βασιλείς, θνητοί, ερωτευμένοι, ερασιτέχνες ηθοποιοί, συναντιούνται με τα πειραχτήρια-ξωτικά, που διασκεδάζουν κάνοντας αστεία, τη μέρα του ηλιοστάσιου.

Ο χυμός του φυτού, όταν πιέζεται στα μάτια κάποιου που κοιμάται, τον κάνει να ερωτευτεί το πρώτο πλάσμα που θα δει όταν ξυπνήσει. Ο Όμπερον ρίχνει τον χυμό στο μπουκάλι της Τιτάνια καθώς κοιμάται.

Ο Πουκ κρυφακούει τους εμπόρους να κάνουν πρόβες και μεταμορφώνει κατά λάθος το κεφάλι του Μπότομ σε γαϊδούρι. Οι άλλοι άνδρες τρομοκρατούνται και φεύγουν από το δάσος. Όταν η Τιτάνια ξυπνά, το πρώτο πλάσμα που βλέπει είναι ο Μπότομ και τον ερωτεύεται.

Η Έλενα κυνηγά τον Δημήτριο στο δάσος και η μάχη τους ενοχλεί τον Όμπερον. Λέει στον Πουκ να χρησιμοποιήσει το μαγικό φυτό και στον Δημήτριο, για να ερωτευτεί την Ελένη. Ωστόσο ο Πουκ μπερδεύει τους δύο Αθηναίους και το χρησιμοποιεί στον Λύσανδρο, ο οποίος ερωτεύεται αμέσως την Ελένη. Και οι δύο γυναίκες μπερδεύονται και η Ερμία επιτίθεται έξαλλη στη φίλη της.

Τελικά, ο Όμπερον λύνει όλα τα μάγια και κοιμίζει τους ανθρώπους. Η Τιτάνια είναι τρομοκρατημένη που την έχουν κάνει να  ερωτευτεί έναν γάιδαρο και συμφιλιώνεται με τον Όμπερον. Όταν ξυπνούν, οι ερωτευμένοι αποφασίζουν ότι τα γεγονότα της νύχτας πρέπει να ήταν όλα ένα όνειρο. Ο Λύσανδρος και η Ερμία έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό και ο Δημήτριος παραδέχεται ότι τελικά αγαπά την Ελένη. Ο Μπότομ ξυπνά και αφηγείται το «παράξενο όνειρό» του.

Ο γάμος του Θησέα και της Ιππολύτης γίνεται τριπλή γιορτή καθώς παντρεύονται και τα άλλα ανθρώπινα ζευγάρια. Ο θίασος των Κουίνς and Μπότομ διασκεδάζει τα ζευγάρια με την ερασιτεχνική ερμηνεία του έργου.

Καθώς τα ζευγάρια αποσύρονται, ο Όμπερον, η Τιτάνια και οι νεράιδες κάνουν μια ευλογία και ο Πουκ ζητά από το κοινό να χειροκροτήσει αν τους άρεσε η παράσταση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” είναι τόσο ξεχωριστό που μαγεύει όποιον το διαβάσει ή το παρακολουθήσει. Ένα αριστούργημα για τον έρωτα και την τρέλα του, για το θέατρο και τους ηθοποιούς. Για όσα φανταστικά, απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Αν έπρεπε να να εξηγήσω τι ακριβώς είναι με μία μόνο φράση θα έλεγα ότι μοιάζει με παραμύθι για μεγάλους, που έχει τη μαγική ικανότητα να σε ταξιδέψει σε μέρη μακρινά αλλά και σε άλλες εποχές, εκεί όπου όλα είναι δυνατά.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >