AD

John Olson | O άνθρωπος που βοήθησε τους τυφλούς να ‘δουν’ τις φωτογραφίες μέσω της αφής & του ήχου

Ξεκίνησε μια εταιρεία που αποδίδει φωτογραφίες σε τρεις διαστάσεις και περιλαμβάνει επίσης αισθητήρες που ανταποκρίνονται στην αφή με ηχητικά κλιπ, έτσι ώστε οι τυφλοί να περνούν τα χέρια τους πάνω από τις φωτογραφίες και να απορροφούν τις πληροφορίες τους.

 

Ο John Olson  ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτογράφος στο LIFE σε ηλικία 21 ετών. Ήταν ο νεότερος φωτογράφος προσωπικού στην ιστορία του περιοδικού. Οι φωτογραφίες που τράβηξε για το LIFE από το 1968 έως το 1972 προσφέρουν μια εικόνα καλειδοσκόπιου μιας ταραγμένης περιόδου.

Λέει ότι εκτιμά όλες τις δουλειές του τώρα πολύ περισσότερο από ό,τι τότε. «Αυτή τη στιγμή φαίνονται όλα σαν μια άλλη μέρα στη δουλειά», λέει ο Olson. “Είναι απολύτως εκπληκτικό τυχαία να βρίσκομαι σε όλα αυτά τα μέρη.”

Τώρα ο Olson ασχολείται με ένα έργο που “χρωματίζει” τον ιδεαλισμό της δεκαετίας του 1960 – μια αποστολή να ανοίξει τον κόσμο της φωτογραφίας στους τυφλούς. Η εταιρεία του, 3DPhotoworks, δημιουργεί τρισδιάστατες εκδοχές έργων τέχνης και φωτογραφιών που μπορούν να εκτιμήσουν οι τυφλοί μέσω της αφής αλλά και μέσω ηχητικών κλιπ που ενεργοποιούνται όταν τα δάχτυλα περνούν από πάνω τους.

Η ιστορία του ταξιδιού του Olson στη φωτογραφία είναι αξιοσημείωτη. Μεγάλωσε στο Wayzata της Μινεσότα, έξω από τη Μινεάπολη. Ο πατέρας του ήταν πωλητής καλαμποκιού και η μητέρα του πέθανε πριν τη γνωρίσει. Η οικογένειά του έγινε συνδρομήτρια στο LIFE και από την ηλικία των 12 ετών ήξερε ότι ήθελε να κάνει φωτογραφίες για το περιοδικό. Μεταξύ των εικόνων που τον γοήτευσαν ήταν οι φωτογραφίες που βγήκαν από το Βιετνάμ από τον Larry Burrows.

Το 1967, ο Olson επιστρατεύτηκε και στάλθηκε στο Βιετνάμ — στην πραγματικότητα ζήτησε να μετατεθεί από ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην πολιτεία και σε μια ζώνη μάχης. Μόλις στο Βιετνάμ μπόρεσε να ενταχθεί στο Stars & Stripes, δηλαδή στις αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις ως φωτογράφος. Είχε προγραμματιστεί να φύγει από το Βιετνάμ για τη Χαβάη στις 30 Ιανουαρίου 1968, την ημέρα που το Βόρειο Βιετνάμ ξεκίνησε την επίθεση Tet που άλλαξε τον πόλεμο. Έτσι ο Olson βρήκε την ευκαιρία να τραβήξει φωτογραφίες από τις πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς το ταξίδι του καθυστέρησε. Τρεις μέρες αργότερα μπόρεσε να φύγει για τη Χαβάη και, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου, συνέχισε και σύντομα βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, δείχνοντας τις φωτογραφίες του στο Time-Life Building και τελικά συναντήθηκε με τον διευθυντή φωτογραφίας του LIFE, Richard Pollard.

Έπειτα, ο Olson επέστρεψε στο Βιετνάμ, όπου φωτογράφισε  τη διαβόητη μάχη του Hue. Παρά τον τρόμο που έβλεπε, έμεινε στο πεδίο της μάχης μέχρι να τελειώσει όλα τα φιλμ που είχε μαζί του. Οι εικόνες του Hue δημοσιεύτηκαν τελικά στο LIFE και κέρδισε το βραβείο Robert Capa, που δινόταν σε έναν φωτογράφο του οποίου το ρεπορτάζ δείχνει εξαιρετικό θάρρος. Δεν πέρασε πολύς καιρός ώσπου ο Olson να αποκτήσει συμβόλαιο με το LIFE και στη συνέχεια να ενταχθεί στο προσωπικό.

 

Eπέστρεψε στο Βιετνάμ για το LIFE για τέσσερις μήνες προς το τέλος του 1968, μέχρι που ζήτησε να γυρίσει σπίτι, σκεπτόμενος ότι αν έμενε, «Θα σκοτωθώ» όπως είπε. Μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ, οι αποστολές του περιελάμβαναν μια θητεία στο γραφείο της Ουάσιγκτον, φωτογραφίζοντας τις πρώτες μέρες της προεδρίας του Νίξον. Ως ο νεότερος φωτογράφος στο προσωπικό, στάλθηκε επίσης για να καταγράψει την αντικουλτούρα της δεκαετίας του `60, συμμετέχοντας σε ένα κοινόβιο και καταγράφοντας τον τρόπο ζωής τους των χίππις.

Ανάμεσα στις ιστορίες που τράβηξε ήταν μια, που απείλησε να παραιτηθεί αν δεν του επιτρεπόταν να την δημοσιεύσει. Μια ιστορία που ακολουθεί έναν στρατιώτη από το Βιετνάμ μέχρι την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη δυσκολία αυτή η μετάβαση. Η ιστορία του «A Veteran Comes Home—To Limbo» κυκλοφόρησε στο τεύχος του LIFE στις 16 Απριλίου 1971.

Μετά το κλείσιμο του LIFE το 1972, ο Olson στράφηκε σε πιο προσοδοφόρες εμπορικές και εταιρικές φωτογραφίες και σκηνοθέτησε επίσης τηλεοπτικές διαφημίσεις. Αλλά, λέει, «Η κορυφή της καριέρας μου στην ποιότητα εργασίας ήταν με το περιοδικό LIFE».

Το πιο συναρπαστικό έργο του σήμερα είναι αυτό που θεωρεί ότι εκπληρώνει μια ζωτική αποστολή και που συνδέεται άμεσα με την αγάπη του για τη φωτογραφία. Άρχισε να σκέφτεται τους ιδιαίτερους αγώνες των τυφλών και τη μεγάλη πρόκληση να περάσει η ζωή χωρίς να μπορεί να απορροφήσει οπτικά πληροφορίες. Το έκανε αυτό, λέει, χωρίς να έχει γνωρίσει ποτέ κανέναν που ήταν τυφλός.

Ξεκίνησε μια εταιρεία που αποδίδει φωτογραφίες σε τρεις διαστάσεις και περιλαμβάνει επίσης αισθητήρες που ανταποκρίνονται στην αφή με ηχητικά κλιπ, έτσι ώστε οι τυφλοί να περνούν τα χέρια τους πάνω από τις φωτογραφίες και να απορροφούν τις πληροφορίες τους. Μέχρι στιγμής η εταιρεία του έχει πραγματοποιήσει 19 εγκαταστάσεις μουσείων, μεταξύ των οποίων στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια στο Ρίτσμοντ, στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας & Διαστήματος Smithsonian και στο Μουσείο της Αμερικανικής Επανάστασης στη Φιλαδέλφεια.

Το έργο έκανε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός τον Ιανουάριο του 2021, όταν η εταιρεία του Olson, Tactile Images, ανακοίνωσε μια συνεργασία με την Getty Images και την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών. Η Getty παρέχει πρόσβαση στην ολοκληρωμένη και απαράμιλλη συλλογή φωτογραφικών εικόνων της, η οποία ξεκινά από τις εικόνες του Εμφύλιου Πολέμου του Μάθιου Μπρέιντι, ενώ η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών δίνει 500.000 $ για να βοηθήσει να γίνουν διαθέσιμες αυτές οι τρισδιάστατες εικόνες στο κοινό μέσω εκθέσεων και ειδικών εγκαταστάσεων.

«Όταν ρωτάς τους τυφλούς τι θέλουν να δουν, λένε «τα πάντα», λέει ο Olson. “Δεν υπάρχει καλύτερος συνεργάτης για εμάς από την Getty, η οποία έχει τα πάντα και μια κοινότητα που θέλει να τα δει όλα.”

Ενώ εργαζόταν για τις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο John Olson τράβηξε αυτή τη φωτογραφία τραυματισμένων στρατιωτών πάνω από ένα τανκ.

Η εταιρεία του Olson μετέτρεψε την αρχική του φωτογραφία σε μια έκδοση που μεταδίδει τις πληροφορίες της στους τυφλούς μέσω της αφής και του ήχου.

Ο Olson λέει ότι όταν οι τυφλοί αντιμετωπίζουν αυτήν την τρισδιάστατη απόδοση της Mona Lisa του Leonardo da Vinci, συχνά σχολιάζουν ότι «το χαμόγελό της δεν είναι αυτό που μου περιέγραψαν».

Το Tactile Images ενσωμάτωσε αυτήν τη φωτογραφία με 27 ηχητικά κομμάτια που περιγράφουν τι συμβαίνει και σχετίζονται με την ιστορία του Ουάσιγκτον που διασχίζει τον ποταμό Ντέλαγουερ.

Αυτή η απτική εκδοχή των 3 Μουσικών, ένα κολάζ του καλλιτέχνη Romare Bearden, ανατέθηκε από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια.

Γυναίκες παρελαύνουν στην Πέμπτη Λεωφόρο στην πόλη της Νέας Υόρκης ως μέρος της Πορείας για την Ισότητα των Γυναικών στις 26 Αυγούστου 1970. Η πορεία, που οργανώθηκε από την Εθνική Οργάνωση για τις Γυναίκες, τίμησε την 50ή επέτειο από την ψήφιση της δέκατης ένατης τροπολογίας του αμερικάνικου  Συντάγματος, που παρείχε στις Αμερικανίδες πλήρες δικαίωμα ψήφου.

Η Janet Armstrong, σύζυγος του αστροναύτη Neil, παρακολουθεί από το σπίτι της στο Τέξας το ταξίδι του συζύγου της στο φεγγάρι  το 1969.

Tent-dwelling hippie family reading bedtime stories. (Photo by John Olson/The LIFE Picture Collection © Meredith Corporation)

Μια οικογένεια που κατοικούσε σε σκηνή σε ένα κοινόβιο διαβάζει ιστορίες πριν τον ύπνο.

 

Μια μητέρα παλίνει τα μαλλιά του παιδιού της σε ένα ρυάκι κοντά στην κοινότητα τους.

President Richard Nixon throws out the first pitch as manager Ted Williams of the Washington Senators, the MLB Commisioner Bowie Kuhn and manager Ralph Houk of the New York Yankees look on before opening day on April 7, 1969 at RFK Stadium in Washington, D.C.

Ο Πρόεδρος Richard Nixon έτοιμος να ρίξει την πρώτη μπαλιά της σεζόν μπέιζμπολ του 1969 καθώς ο μάνατζερ Ted Williams των Washington Senators, ο Επίτροπος του Major League Baseball Bowie Kuhn και ο διευθυντής Ralph Houk των New York Yankees παρακολουθούν στο Στάδιο RFK στην Ουάσιγκτον, DC, 7 Απριλίου 1969.

1970 Earth Day staffer, Denis Hayes.

Denis Hayes, συντονιστής της πρώτης Ημέρας της Γης, 1970.

1970 Earth Day staffer, Barbara Reid.

H Barbara Reid, μία από τους διοργανωτές του  πρώτου εορτασμού της Ημέρας της Γης, 1970.

Mike Ball, 1970

O λοχίας Mike Ball σε περιπολία κοντά στο τέλος της θητείας του στο Βιετνάμ, 1970.

Vietnam veteran Mike Ball, 1970

O Mike Ball, αγωνιζόμενος να βρει δουλειά μετά την επιστροφή του στο Βιετνάμ. Ήταν η εικοστή απόπειρά του μέσα σε δέκα ημέρες να βρει δουλειά, συναντώντας την άρνηση να τον προσλάβουν.

LIFE With Rock Stars and Their Parents

Ο Joe Cocker με τη μητέρα του, 1970, από μια σειρά φωτογραφιών που τράβηξε ο Joe Olson, των σταρ της ροκ και των γονιών τους.

Members of pop group Jackson Five (clockwise L-R): Jackie, parents Joe and Katherine, Marlon, Tito, Jermaine and Michael in their backyard.

The Jackson Five και οι γονείς τους το 1970: (δεξιόστροφα LR): Jackie, γονείς Joe και Katherine, Marlon, Tito, Jermaine και Michael στην αυλή τους.

LIFE With Rock Stars and Their Parents

Ο Frank Zappa στο σπίτι του στο Λος Άντζελες με τον μπαμπά του, Francis, τη μαμά του, Rosemarie και τη γάτα του το 1970.

«Είχαν έναν παπαγάλο σε ένα κλουβί”, Ο Όλσον θυμάται την φωτογράφηση στο σπίτι της γιαγιάς του Κλάπτον.

Blind Faith

Αντιπολεμικοί διαδηλωτές κάθονταν ανάμεσα σε ροζ λουλούδια.

Το 1970 η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale φιλοξένησε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου Russ Meyer.

 

Μια στιγμή από τον Ιησού Χριστό Σούπερ σταρ

John Olson/The LIFE Picture Collection © Meredith Corporation

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >