AD

Μακρόν | Να εντάξουμε τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τη χρήση γαλλικών πυρηνικών κεφαλών ως μέρος μιας «αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας» έναντι των απειλών της Ρωσίας.

 

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε περιφερειακά μέσα του γαλλικού ομίλου ΜΜΕ Ebra και δημοσιεύθηκε το Σάββατο, ο Μακρόν τονίζει ότι είναι «υπέρ του ανοίγματος αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει την αντιπυραυλική άμυνα, την εξαπόλυση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, τα πυρηνικά όπλα για όσους τα διαθέτουν ή που έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους».

«Η Γαλλία θα διατηρήσει την ιδιαιτερότητά της, αλλά είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα του ευρωπαϊκού εδάφους», πρόσθεσε.

Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η Γαλλία, η οποία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές, είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει το Politico, ο Μακρόν τις τελευταίες εβδομάδες χρησιμοποιεί μια όλο και πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που προτείνει τη χρήση των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας για την άμυνα της ΕΕ. Είχε υπαινιχθεί τη χρήση των πυρηνικών το 2020 (και ξανά το 2022), όταν κάλεσε σε «στρατηγικό διάλογο για τον ρόλο του πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου της Γαλλίας στη συλλογική ασφάλεια» της Ευρώπης.

Ήταν μια προσπάθεια να ανοίξει συζητήσεις για το θέμα αυτό με τη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, αλλά το Βερολίνο, μέχρι στιγμής, δεν έχει δεχθεί την προσφορά του Γάλλου προέδρου.

Παρά ταύτα, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος του βαυαρικού CSU, δήλωσε στο Politico ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δεχθεί την προσφορά του Μακρόν, ενόψει της οικοδόμησης «της ευρωπαϊκής διάστασης της πυρηνικής άμυνας ως μακροπρόθεσμου στόχου».

Τα σχόλια του Μακρόν προκάλεσαν επικρίσεις από τα κόμματα της γαλλικής αντιπολίτευσης.

“Όταν είσαι αρχηγός κράτους, πρέπει πρώτα να μάθεις να σιωπάς για αυτό που αποτελεί την καρδιά του μοντέλου ασφαλείας μας”, δήλωσε ο Φρανσούα-Ξαβιέρ Μπελαμί, επικεφαλής υποψήφιος του δεξιού κόμματος Les Républicains για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Αλλά και η «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της ότι τα σχόλια ήταν «σοβαρό λάθος» που επέφερε «νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Η Ολλανδία άρει την ανάληψη ελέγχου της Nexperia ως ένδειξη καλής θέλησης προς την Κίνα

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την κρατική ανάληψη ελέγχου της κινεζικής ιδιοκτησίας εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών (τσιπ) Nexperia, σε μια κίνηση που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σφίγγει ο κλοιός στα Βορίζια: Στα ίχνη των όπλων η ΕΛΑΣ με 8 πλέον συλλήψεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση – Στο Ρέθυμνο μεταβαίνει ο Μ. Χρυσοχοϊδης

Οι έρευνες για τη φονική συμπλοκή στην Κρήτη συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με τους συλληφθέντες να έχουν φτάσει πλέον τους οκτώ και να διώκονται με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δημήτρης Σταρόβας: «Τείνουμε να πείσουμε τους ανθρώπους με περιττά κιλά ότι είναι και προτέρημα, ενώ είναι ασθένεια»

Στην εκπομπή της Αθηναΐδας Νέγκα βρέθηκε ο Δημήτρης Σταρόβας το βράδυ της Τρίτης, όπου μίλησε ανοιχτά για το βάρος του και την εικόνα που προβαλλόταν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βραζιλία: Τουλάχιστον δύο νεκροί σε νέα αστυνομική επιχείρηση στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και οκτώ συνελήφθησαν στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη συνοικία Βίλα Κένεντι του Ρίο ντε Τζανέιρο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Sentinel-6B: Εκτοξεύτηκε ο νέος ευρωπαϊκός δορυφόρος που μετρά με ακρίβεια τη στάθμη της θάλασσας – Σημαντικές εφαρμογές για την Ελλάδα

Εκτοξεύτηκε με επιτυχία ο νέος ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-6B (Φρουρός 6Β), ο οποίος αναμένεται να προσφέρει εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις — σε επίπεδο λίγων εκατοστών — για

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ντόναλντ Τραμπ: Οξεία επίθεση σε δημοσιογράφους που έθεταν ενοχλητικές ερωτήσεις

«Σιωπή γουρούνα!» στη μια, «είσαστε φρικτή δημοσιογράφος» στην άλλη: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε με σκαιότητα εναντίον δυο γνωστών δημοσιογράφων μέσα σε μερικές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >