AD

Alfred Hitchcock | Οι 8 καλύτερες ταινίες του master του σασπένς

44 χρόνια πριν, στις 29 Απριλίου του 1980, έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός σκηνοθέτης που έλεγε ότι : ‘Νομίζω ότι στον καθένα αρέσει ένα καλό έγκλημα, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι το θύμα.’

«Μου αρέσει να παίζω το κοινό σαν πιάνο». – Alfred Hitchcock

Ένας από τους σπουδαιότερους Άγγλους  σκηνοθέτες και παραγωγούς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον αποκαλούν  και ως «Άρχοντα του Σασπένς». Δικαιωματικά θα λέγαμε αφού ήταν πρωτοπόρος σε διάφορες τεχνικές, σχετικά με τα θρίλερ περιπέτειας και τα ψυχολογικά θρίλερ. Μετά από  επιτυχημένη καριέρα στον Βρετανικό Κινηματογράφο, σε βουβές και μη ταινίες, το 1939, δοκίμασε να γυρίσει ταινίες στο Χόλλυγουντ.

Director Alfred Hitchcock in a typical pose. Undated Photo.

Tα πρώτα χρόνια

Ο Alfred Hitchcock γεννήθηκε στο Λονδίνο της Αγγλίας, στις 13 Αυγούστου 1899 και ήταν ο νεότερος από τα τρία παιδιά του William και της Emma Whalen Hitchcock. Ο πατέρας του ήταν πωλητής πουλερικών και εισαγωγέας φρούτων. Ο Alfred ήταν γενικά ένα ήσυχο παιδί. Ωστόσο, σε ηλικία πέντε ετών ο πατέρας του κανόνισε να τον κλείσουν σε ένα κελί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για πέντε λεπτά, αφού συμπεριφέρθηκε άσχημα. Ο Alfred ανέπτυξε ένα δια βίου ενδιαφέρον για το θέμα της ενοχής, το οποίο αναπτύχθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της περιόδου του στο αυστηρό Κολλέγιο του Αγίου Ιγνάτιου. Φοίτησε επίσης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, σχεδιάζοντας να ακολουθήσει μια καριέρα ηλεκτρολόγου μηχανικού. Μετά την αποχώρησή του από το πανεπιστήμιο εργάστηκε σε μια εταιρεία τηλεγραφίας και στη διαφήμιση.

English film director and producer Alfred Hitchcock frames a shot with his hands, 1964.

O Hitchcock σύντομα άρχισε να ενδιαφέρεται για την παραγωγή ταινιών και βρήκε δουλειά ως συγγραφέας καρτών τίτλου με το βρετανικό τμήμα της Famous Players-Lasky Company, που αργότερα έγινε Paramount Pictures. Το 1923 άρχισε να γράφει σκηνές για τα Gainsborough Film Studios. Η πρώτη ταινία του ως σκηνοθέτη ήταν “Τhe Pleasure of garden”, που γυρίστηκε στη Γερμανία. Άλλες πρώτες ταινίες του περιελάμβαναν το “The Lodger” (1925), μια συναρπαστική επεξεργασία της ιστορίας του Jack the Ripper, και το “Blackmail” (1930), την πρώτη βρετανική ταινία με ήχο. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι επόμενες ταινίες του “The Man Who Knew Too Much” (1934) και “The Thirty-Nine Steps “(1935), ήταν υπεύθυνες για την αναβίωση του βρετανικού κινηματογράφου στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Στο Hollywood

Η εκδίκηση είναι γλυκιά και δεν παχαίνει.

Το 1939 ο Hitchcock εγκατέλειψε την Αγγλία με τη γυναίκα και την κόρη του για να εγκατασταθεί στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια. Ως επί το πλείστον, οι αμερικανικές ταινίες του της δεκαετίας του 1940 ήταν ακριβές και διασκεδαστικές. Αυτά περιελάμβαναν το “Rebecca” (1940), βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα σασπένς με μπεστ σέλερ. “Suspicion” (1941), για μια γυναίκα που πιστεύει ότι ο σύζυγός της είναι δολοφόνος. “Lifeboat” (1944), μια μελέτη για την επιβίωση στις ανοιχτές θάλασσες και “Spellbound” (1945), ένα μυστήριο φόνου. Λιγότερο φιλόδοξο αλλά πιο επιτυχημένο ήταν το Notorious (1946). Τα πρώτα δέκα χρόνια του στο Χόλιγουντ τελείωσαν με δύο ενδιαφέρουσες αποτυχίες: Η υπόθεση “Paradine” (1947) και το Rope (1948).

New York, NY-Alfred Hitchcock won`t reveal the subject of his next movie, but he`s obviously bored with the former friends who starred in his...

Ξεκινώντας με το ασυνήθιστο “Strangers on a Train” (1951), ο Hitchcock σκηνοθέτησε μια σειρά ταινιών που τον τοποθετούσαν ανάμεσα στους μεγάλους καλλιτέχνες του σύγχρονου κινηματογράφου. Οι σημαντικότερες ταινίες του εκείνη την περίοδο ήταν τα “I Confess” (1953), “Rear Window” (1954), “To Catch a Thief” (1955) , “The Trouble with Harry” (1956), “The Man Who Knew Too Much” (1956), Vertigo (1958) και “North by Northwest” (1959). Πολλές από τις ταινίες του ασχολούνται με το θέμα ενός συνηθισμένου ανθρώπου που βρίσκεται σε καταστάσεις πέρα ​​από τον έλεγχό του. Ο ίδιος ο Hitchcock έκανε επίσης μια σύντομη εμφάνιση  σε μια σκηνή σε κάθε ταινία του.

Aς ρίξουμε μια ματιά σε 8 αριστουργήματά του…

 The 39 Steps (1935)

Getty Images

Αν και ο Hitchcock σκηνοθετούσε ταινίες για σχεδόν μια δεκαετία (η πρώτη του ταινία ήταν το “The Lodger: A Story of the London Fog” του 1926), το  “39 Steps” είναι το πρώτο του αριστούργημα. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα περιπέτειας του 1915 του John Buchan για έναν πολίτη (Robert Donat) που μπλέκεται άθελά του σε μια διεθνή πλοκή κατασκοπείας, η ταινία ήταν μια μεγάλη επιτυχία στην εποχή του και καθιέρωσε σταθερά τον Hithcock ως τον master του θρίλερ. Το 1999, το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε ως την τέταρτη καλύτερη βρετανική ταινία του 20ού αιώνα.

 

The Lady Vanishes (1938)

 

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του 1936, “The Wheel Spins” της Ethel Lina White, το έργο “The Lady Vanishes” αναφέρεται  σε μια όμορφη Αγγλίδα τουρίστρια, την Iris (Margaret Lockwood) που ταξιδεύει με το τρένο στην ηπειρωτική Ευρώπη, η οποία ξυπνά κάποια στιγμή για να ανακαλύψει ότι η ηλικιωμένη κυρία που συνοδεύει έχει εξαφανιστεί. Όταν οι άλλοι επιβάτες του τρένου αρνούνται ότι την έχουν δει,  η Iris ζητά τη βοήθεια ενός γοητευτικού μουσικού (Michael Redgrave) για να τη βοηθήσει να ξετυλίξει τη συνωμοσία. Η τελευταία ταινία που γύρισε ο Hitchcock στην γενέτειρά του, την Αγγλία, το “The Lady Vanishes” ήταν εκείνη την εποχή η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του βρετανικού box office, επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση ότι  θα γινόταν συντριπτική επιτυχία στην Αμερική. Περισσότερα από 80 χρόνια μετά το “The Lady Vanishes” εξακολουθεί να συναρπάζει. Είναι μια παράσταση που δεν έχει παραλείψεις, και ένα εντυπωσιακά ομοιόμορφο μείγμα σασπένς, κωμωδίας και ρομαντισμού.

Shadow of a Doubt (1943)

To “Shadow of a Doubt” είναι ένας ανατριχιαστικός και εξαιρετικά ερμηνευτικός εφιάλτης των προαστίων στον οποίο μια νεαρή γυναίκα με το όνομα Charlie (Teresa Wright) ανακαλύπτει σιγά σιγά ότι ο αγαπημένος της θείος (Joseph Cotten) είναι κατά συρροή δολοφόνος. Ο γοητευτικός Cotten ήταν γνωστός ως ένας ευγενικός ηγέτης, και η επιλογή του σε έναν τέτοιο ρόλο ήταν χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο ο σκηνοθέτης αγαπούσε να παίζει με τις προσδοκίες του κοινού του.

Νοtorious (1946)

 

Από όλα τα αριστουργήματα του Hitchcock, το Notorious ξεχωρίζει. Χάρη σε ένα υποψήφιο για Όσκαρ σενάριο του Ben Hecht με μια επιδέξια κατανόηση της ανθρώπινης ψυχολογίας (ειδικά για το 1946) και τις λεπτές, ανθρώπινες ερμηνείες των Cary Grant και Ingrid Bergman, το “Notorious” είναι μια από τις πιο βαθιά ικανοποιητικές ιστορίες αγάπης. Μπορεί να απέχει πολύ από τις υπόλοιπες ταινίες του Hichcock- είναι όμορφη και διακριτική, ένας θρίαμβος του ιδιαίτερου στυλ  του, κομψό και με άψογο ρυθμό. Η κάμερά του γλιστρά αβίαστα σε όλο αυτό το συναρπαστικό κατασκοπευτικό δράμα, οδηγώντας σε μια κορύφωση που κόβει την ανάσα.

Vertigo (1958)

 

Σε μεγάλο βαθμό λόγω μιας ασυνήθιστα δομημένης και εντελώς καταθλιπτικής ιστορίας, το “Vertigo” ήταν μια εμπορική αποτυχία όταν κυκλοφόρησε με κακές κριτικές, αλλά τώρα είναι ευρέως αποδεκτό ως μια από τις καλύτερες ταινίες. Αυτό είναι το βαθύτερο και πιο προσωπικό έργο του Hichcock, μια ατελείωτα περίπλοκη δήλωση για την αρρενωπότητα και την εμμονή, που θα είναι για πάντα βασικό στοιχείο των προγραμμάτων σπουδών των σχολών κινηματογράφου. Από καθαρά τεχνικής σκοπιάς, είναι εξίσου μεθυστικό χάρη στη μουσική του Bernard Herrmann και τον Robert Burks, που χρησιμοποιεί έξυπνα το χρώμα για να προσθέσει στρώματα νοήματος στην αφήγηση.

Το 1958 το κοινό  δεν ήταν έτοιμο να αγκαλιάσει τον αξιαγάπητο καλό Jimmy Stewart  που υποδύθηκε ένα βαθιά ταραγμένο άτομο στη δίνη της απόγνωσης, αλλά ήταν πραγματικά εξαιρετικός. Πολλοί κριτικοί εκείνης της εποχής παραπονέθηκαν επίσης ότι η Kim Novak ήταν πολύ άκαμπτη, αλλά ως θύμα ψυχολογικών βασανιστηρίων που καταπνίγει τα συναισθήματά της για να επιβιώσει, είναι πραγματικά τέλεια, όπως και η υπόλοιπη ταινία. Κάθε δέκα χρόνια, το έγκριτο βρετανικό κινηματογραφικό περιοδικό Sight & Sound δημοσκοπεί εκατοντάδες κριτικούς για μια λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Το 2012, για πρώτη φορά μετά από πενήντα χρόνια, ο “Citizen Kein” δεν κατετάγη στο Νο. 1. Το Vertigo διεκδίκησε τη θέση του. Είναι ένα έργο που θα συνεχίσει να εμπνέει τους κινηματογραφιστές.

 

North By Northwest (1959)

Δουλεύοντας με ένα εύστροφο και έξυπνο σενάριο του Ernest Lehman (κατατάχθηκε στην 21η θέση στο Writers Guild of America`s Greatest Screenplays of All Time), ο Hithcock έκανε μια ταινία για όλους—με χιούμορ που σε κάνει να αηδιάζεις, ρομαντισμό που σε κάνει να απογοητεύεσαι και αγωνία που σταματά την καρδιά και κάνει τις παλάμες να ιδρώνουν. Ο Cary Grant έκανε πάντα απίστευτη δουλειά με τον Hitchcock κι αυτή είναι η πιο ξεχωριστή.

Psycho (1960)

 

Movie Poster Image Art/Getty Images

 

H ταινία “Psycho” (1960) ήταν η πιο τρομακτική και αμφιλεγόμενη (προκαλώντας διαφωνίες) ταινία του και η πιο διάσημη σκηνή του έκανε μια ολόκληρη γενιά θεατών να ανησυχούν για το ντους.Μπορεί το κοινό να ενθουσιάστηκε όταν βγήκε στις αίθουσες η εν λόγω ταινία,  αλλά οι κριτικοί δεν τρελάθηκαν με αυτή. Τη χαρακτήρισαν ως μελοδραματική, φτηνή και όχι και η καλύτερη στιγμή στην καριέρα του σκηνοθέτη.

In the shower scene from the film Psycho, Marion Crane screams in terror as Norman Bates tears open her shower curtain.

Σήμερα, θεωρείται  μια από τις σπουδαιότερες στο είδος της. Άλλωστε, δεν κέρδισε τυχαία τη 18η θέση ως μιά από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.Μετά από εκείνη, γυρίστηκαν πολλές συνέχειες και ένα ριμέικ. Κανένα όμως από αυτά δεν γνώρισε την ίδια ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς.

Το 1992 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου.

 

Είναι αυτή που “γέννησε” το slasher – αποτελώντας μάλιστα μία από τις πιο τρομαχτικές σε αυτόν τον τομέα-. Το συνδύασε με αριστοτεχνικά πλάνα και φοβερή υποβλητική ατμόσφαιρα, αγωνία και ένα ανατριχιαστικό φινάλε που άφησε εποχή … Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τα εγκλήματα που διαπράττονται σε ένα απομονωμένο μοτέλ από έναν ψυχωτικό δολοφόνο.

Μια νεαρή κοπέλα, η Μάριον, που έχει βαρεθεί τη μονότονη ζωή της κλέβει 40.000 δολ. από το αφεντικό της. Αποφασίζει να φύγει για την Καλιφόρνια, όπου πρόκειται να συναντήσει τον εραστή της. Έχοντας κουραστεί από την οδήγηση, τη βροχή και το σκοτάδι, σταματά στα μισά του δρόμου, να διανυκτερεύσει σε ένα απόμερο μοτέλ. Ιδιοκτήτης και διευθυντής του είναι ένας ήσυχος νεαρός. Ο  Νόρμαν Μπέιτς ο οποίος καταδυναστεύεται από την παρουσία της μητέρας του.

 The Birds (1963)

Βασισμένο σε ένα διήγημα της Daphne du Maurier, η ταινία “The Birds” είναι απόδειξη της ικανότητας του Hitchcock ότι μπόρεσε να μετατρέψει ένα σωρό περιστέρια και κοράκια σε μερικούς από τους πιο απειλητικούς κακούς της οθόνης όλων των εποχών.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Δημήτρης Σταρόβας | Νοσηλεύεται στο Τζάνειο με εγκεφαλικό

Περιπέτεια υγείας για τον γνωστό καλλιτέχνη – Υποβάλλεται σε εξετάσεις   Περιπέτεια υγείας για τον Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Τζάνειο νοσοκομείο ύστερα από εγκεφαλικό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Παρ’ ολίγον τραγωδία σε σχολική εκδρομή | Τραυματίστηκαν σε πλοίο για την Ίο 6 μαθητές – Έπεσαν από τις κυλιόμενες

Μία 14χρονη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ίος: Έξι μαθητές σε σχολική εκδρομή τραυματίστηκαν σε πλοίο – Έπεσαν από τις κυλιόμενες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >