AD

Τι συμβολίζει η Μεγάλη Δευτέρα ;

Η Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο, ξεκίνησε επίσημα χθες, Κυριακή των Βαΐων. Η δεύτερη ημέρα της Εβδομάδας των Παθών του Ιησού Χριστού είναι η Μεγάλη Δευτέρα και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ` ένα του λόγο.

 

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι μια σημαντική ημέρα στο χριστιανικό ημερολόγιο, που προηγείται του Πάσχα και αποτελεί μέρος της Εβδομάδας του Πάθους. Αντιπροσωπεύει την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, μια περίοδος αφοσίωσης, αναστοχασμού και προετοιμασίας για την εορτή της Ανάστασης του Κυρίου.

Η Μεγάλη Δευτέρα επισημαίνει δύο σημαντικά γεγονότα που αναφέρονται στον Χριστιανικό κανόνα: την κατάρρευση του σύκου και την καταρράκτη του Χριστού. Και τα δύο αυτά γεγονότα διδάσκουν σημαντικά μηνύματα πίστης και αφοσίωσης.

Η παραβολή του συκομούρου που καταρρέει είναι ένα διδακτικό μάθημα που παρουσιάζεται από τον Ιησού. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του, ο Ιησούς είδε ένα σύκο που φαινόταν να έχει φύλλα, αλλά όταν πλησίασε για να το τραφεί, δεν βρήκε καρπούς. Τότε, το καταριώδες δέντρο κατέρρευσε. Αυτή η παραβολή χρησιμεύει ως προειδοποίηση για την ανάγκη πνευματικής ανάπτυξης και καρποφορίας στη ζωή του κάθε ανθρώπου.

Το δεύτερο γεγονός, η καταρράκτη του Χριστού, αναφέρεται στην εκδήλωση της θείας οργής κατά των αγοραπωλητών και των εμπόρων που είχαν μετατρέψει το Ναό σε αγορά. Ο Ιησούς, με θέρμη και αγανάκτηση, εξέβαλε τους πωλητές από τον ναό, ανακηρύσσοντας ότι ο ναός πρέπει να είναι οίκος προσευχής και σεβασμού προς το Θεό, και όχι χώρος εμπορίου.

Σε πολλές χώρες, η Μεγάλη Δευτέρα είναι επίσης μια ημέρα που τιμάται με διάφορες παραδόσεις και έθιμα. Σε ορισμένες κοινότητες, για παράδειγμα, οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες για να προσευχηθούν και να συμμετάσχουν σε λατρευτικές τελετές που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της εβδομάδας.

Ωστόσο, εκτός από τις θρησκευτικές πτυχές, η Μεγάλη Δευτέρα αντιπροσωπεύει επίσης μια ευκαιρία για ανανέωση και αναστοχασμό για πολλούς πιστούς. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτούν τις πράξεις τους, τις αποφάσεις τους και τον τρόπο που ζουν την πίστη τους, προετοιμαζόμενοι για τον εορτασμό της Ανάστασης.

Συνολικά, η Μεγάλη Δευτέρα είναι μια ημέρα για αναστοχασμό, πνευματική ανανέωση και προετοιμασία για το Πάσχα. Από τις παραβολές του Ιησού μέχρι τις θρησκευτικές τελετές και τις παραδόσεις, η Μεγάλη Δευτέρα αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της πίστης, του αφοσιωμένου αναστοχασμού και της πνευματικής ανάπτυξης στη ζωή των χριστιανών πιστών.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Σαν σήμερα, 20 Μάϊου | Η μάχη της Κρήτης

`Ένα ριζίτικο τραγούδι λέει: «Τον αντρειωμένο μην τον κλαις», και όπως όλα έδειξαν,  οι Κρητικοί  το γνώριζαν πολύ καλά όταν έγραφαν το δικό τους έπος το Μάη του 1941, στην πρώτη μάχη ενάντια των Γερμανών κατακτητών.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Zbigniew Preisner | Η μαγική μουσική του σπουδαίου συνθέτη για την τριλογία του Kieslowski

Η περίφημη τριλογία του, του Krzysztof Kieslowski, Τρία Χρώματα, είναι μία από τις καλύτερες ευρωπαικές ταινίες, πλαισιώνεται ιδανικά από τη μαγική μουσική του σπουδαίου Zbigniew Preisner, ο οποίος γεννήθηκε στις 20/5/1955 .

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Sean «Diddy» Combs | Η συγνώμη του ράπερ για το βίντεο μπου τον δείχνει να χτυπά σκληρά την πρώην του

«Αισθανόμουν αηδιασμένος όταν το έκανα. Αισθάνομαι αηδιασμένος τώρα» είπε για την πράξη του Ο Sean «Diddy» Combs ζήτησε συγγνώμη την Κυριακή (19/5) για την επίθεση στην τότε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >