AD

Έως τις 1.670 μονάδες ο πήχης των αναλυτών για φέτος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Όλα τα σημάδια οδηγόν στο ότι η αγορά τείνει να κλείσει τον μαύρο κύκλο της κρίσης της ελληνικής οικονομίας, των μνημονίων, της επιτήρησης και των πακέτων στήριξης.

 

Καταγράφοντας νέα υψηλά 13 ετών την περασμένη εβδομάδα έχοντας άνοδο 4,48% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη οποίος έκλεισε πάνω και από τις 1.450 μονάδες για πρώτη φορά από τις 15 Απριλίου 2011, πλέον η αγορά εύλογα βρίσκεται σε ένα κομβικό σταυροδρόμι.

Με τα υψηλά 13 ετών, πιάνοντας τα επίπεδα του Απριλίου 2011, ήτοι ακριβώς έναν χρόνο μετά το Καστελόριζο και την είσοδο στο μηχανισμό στήριξης, πλέον η αγορά τείνει να κλείσει τον μαύρο κύκλο της κρίσης της ελληνικής οικονομίας, των μνημονίων, της επιτήρησης και των πακέτων στήριξης.

Παράλληλα, με την άνοδο της περασμένης εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αθηνών. ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης για πρώτη φορά από τις 9 Νοεμβρίου του 2009, ήτοι έναν μήνα και κάτι μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, όπου εκλέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ με κεντρικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», λαμβάνοντας ποσοστό 43,92%.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μνημόνια, πακέτα στήριξης, προγράμματα επιτήρησης, περικοπές, αλλαγές κυβερνήσεων, κλείσιμο τραπεζών και χρηματιστηρίου για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης μετά από δεκαετίες, δημοψήφισμα, ξανά εκλογές, με το ελληνικό χρηματιστήριο να πληρώνει το… μάρμαρο, πέφτοντας το Φεβρουάριο του 2016 έως τις 420,11 μονάδες, επίπεδο που είχε να δει από το μακρινό 1990.

Τώρα όμως η αγορά δείχνει να θέλει να κλείσει τον κύκλο της κρίσης και της απαξίωσης, καθώς έχει συμπληρώσει ήδη τρία διαδοχικά ανοδικά χρόνια, ενώ το 2024 είναι το τέταρτο κατά σειρά έτος που κινείται ανοδικά. 

Θυμίζουμε ότι και το 2019 ήταν έντονα ανοδικό, καθώς – σε ένα εκλογικό έτος που άλλαξε την κατάσταση στην Ελλάδα – ο Γ.Δ. είχε κλείσει με άνοδο 49,47%, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να πλασάρετε στην πρώτη θέση παγκοσμίως, έχοντας την καλύτερη χρονιά μετά τα φαινόμενα της φούσκας του ‘99.

Κατόπιν, λόγω κυρίως της κρίσης του Covid-19, το 2020 ήταν διορθωτικό έτος κατά 11,75%, όμως το 2021 ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 10,43%, το 2022 κέρδισε 4,08%, ενώ πέρυσι είχε άνοδο 39,08% σε μια από τις καλύτερες χρονιές των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Παρά τις αναταράξεις, σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και το 2024, καθώς μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας, πλέον αυξήθηκαν εκ νέου οι αποδόσεις από την αρχή του χρόνου με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει το 4μηνο 12,52%, ο FTSE 25 έχει άνοδο 13,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με ράλι +19,53%.

Μέχρι που όμως βάζουν τον πήχη για φέτος οι αναλυτές; Είναι κορεσμένη η αγορά ή έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια ανόδου;

Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες ήταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών στις αρχές του τρέχοντος έτους και έως που βάζουν τον πήχη για την άνοδο της αγοράς.

Goldman Sachs

Έως τις 1.550 μονάδες βλέπει το Γ.Δ. η Goldman Sachs

Μια εκ των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης θεωρεί το ελληνικό χρηματιστήριο ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs, έχοντας ανεβάσει τον πήχη για φέτος έως τις 1.550 μονάδεςαλλάζοντας την προηγούμενη εκτίμησή της που ήταν για τις 1.375 μονάδες.

Βάσει των υπολογισμών της Goldman Sachs, το P/E της ελληνικής αγοράς θα αυξηθεί στο 8x από 7,5x που ήταν στα τέλη του 2023, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή θα σημειώσουν άνοδο της τάξης του 8%.

Ο οίκος τονίζει πως ο δείκτης MSCI Greece υπεραπέδωσε σε σχέση με τον δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποαποδώσει σημαντικά κατά τη διάρκεια πρόσφατων τραπεζικών πιέσεων, με αφορμή τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

Εν γένει η Goldman Sachs εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία των αναδυόμενων αγορών φέτος, αποτιμώντας ότι θα υπάρξει σταδιακή υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων και έναρξη μείωσης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Πως κλιμακώνονται οι συναλλαγές

Το 2023 ήταν ένα από τα καλύτερα έτη της τελευταίας 20ετίας, με τις μέσες συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 111 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 50% έναντι του 2022 που ο τζίρος ήταν στα 74 εκατ. ευρώ. 

Μάλιστα, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κέρδισε 22 δισ. ευρώ το 2023 κλείνοντας το έτος πάνω από τα 88 δισ. ευρώ, όπερ και σημαίνει ότι φέτος, το πρώτο 4μηνο, η αγορά κερδίζει 12 δισ. ευρώ.

Beta ΑΧΕ: Έως τις 1.670 μονάδες ο φετινός στόχος

Εξ αρχής της χρονιάς ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή είχε κάνει λόγο για το στόχο των 1.670 μονάδων φέτος για το Χρηματιστήριο Αθηνών τονίζοντας πως «η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε διαφυγή από την ενδεκαετή συσσώρευση που έχει την έναρξη της στα τέλη του 2011, με το δυνητικό πέρας της εκτόνωσης να βρίσκεται στις 1.670 μονάδες και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του 2011».

Ωστόσο ο αναλυτής επεσήμανε πως «διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις ως προς την συνέπεια των προβολών των επιπέδων καθώς οι συνεχείς αναδιαρθρώσεις και ο μηδενισμός των τιμών των μετοχών των εταιρειών που συμμετείχαν στην σύνθεση του Γενικού Δείκτη μετά το 2011 ενδεχομένως να δημιουργεί στρεβλώσεις υπολογισμού και να υπερεκτιμά τις δυνάμεις της αγοράς. Παρόλα αυτά και η μεσοπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα είναι υποστηρικτική της ανόδου σε μια υπέρβαση του τελευταίου οχυρού των πωλητών που βρίσκεται στα φετινά υψηλά έτους».

Fast Finance: Στις 1.600 μονάδες ο στόχος

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, τονίζει πως «πλέον σε μεγάλη εικόνα ο δρόμος έχει ανοίξει για την περιοχή των 1.600 μονάδων, που αν όλα πάνε καλά μπορεί να την δούμε στην διάρκεια του 2024, «με βάση τόσο τα μακροοικονομικά στοιχεία όσο και με το σημαντικό growth που έχουν αναπτύξει αρκετές εισηγμένες». 

Ο ίδιος πιστεύει πως πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών ενεργοποίησε σχηματισμό που στοχεύει στην ζώνη (κατ’ αρχήν) των 1.500 μονάδων.

Ο επικεφαλής της Fast Finance θυμίζει πως το 2024 θα δούμε μερίσματα και στον τραπεζικό κλάδο κάτι που έχει να γίνει πολλά χρόνια.

Ο ίδιος θεωρεί πως η αγορά βρίσκεται σε σταθερό και ακάθεκτο bull market, αναμένοντας πολλές ακόμα αναβαθμίσεις τύπου Standard and Poor’s στο μέλλον, ενώ πιστεύει ότι η αγορά εν γένει έχει μπει σε μακροχρόνιο bull market που θα φέρει σημαντικές αποδόσεις στους διορατικούς επενδυτές.

Τέτοιοι επενδυτές ήταν σύμφωνα με τη γνώμη του και όσοι πήραν θέσεις στις Entersoft και Epsilon Net το 2020 – τις δύο εταιρείες πληροφορικής που εξαγοράστηκαν – καθώς μέσα σε αυτά τα χρόνια, δεκαπλασίασαν την απόδοσή τους.

 Γενικότερα ο κ. Ζαχαράκης είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια, θεωρώντας πως ξεκινάει από πολύ χαμηλή βάση και έχει… δρόμο ακόμη.

Πηγή : Radar

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μαρία Καρυστιανού | «Αν είχα λίγο χρόνο μαζί της θα τα έκανα όλα διαφορετικά… Δεν ήξερα πως της κληρονόμησα κυβερνώντες που ήταν σε θέση να την κάψουν ζωντανή»

Σε εκδήλωση για τα Τέμπη, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, βρέθηκαν η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, που έχασαν τα παιδιά τους στο πρωτοφανές έγκλημα και αποζητούν δικαίωση και απόδοση ευθυνών.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >