AD

Πρόβλημα στο εμφύτευμα εγκεφάλου που τοποθετήθηκε στον πρώτο ασθενή από τη Neuralink του Έλον Μασκ

Δυσλειτουργία παρουσίασε μέρος του εγκεφαλικού εμφυτεύματος που τοποθετήθηκε σε άνθρωπο ασθενή, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας του Έλον Μασκ, Neuralink.

 

H Neuralink έχει κατασκευάσει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (ή BCI), και η οποία θα μπορούσε δυνητικά να βοηθήσει ασθενείς με παράλυση να ελέγξουν την εξωτερική τεχνολογία χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό τους.

Το σύστημα της εταιρείας, που ονομάζεται Link, καταγράφει νευρικά σήματα χρησιμοποιώντας 1.024 ηλεκτρόδια σε 64 «νήματα» που είναι λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Τον Ιανουάριο, η Neuralink εμφύτευσε τη συσκευή σε έναν 29χρονο ασθενή, ονόματι Noland Arbaugh, στο πλαίσιο μιας μελέτης για τον έλεγχο της ασφάλειάς της. Η εταιρεία, μάλιστα, μετέδωσε ένα live βίντεο με τον Arbaugh καθώς χρησιμοποιούσε το BCI τον Μάρτιο, και η Neuralink δήλωσε σε μια ανάρτηση στο blog της τον Απρίλιο πως η επέμβαση πήγε «εξαιρετικά καλά».

First Human Patient to Receive a Neuralink Brain Implant Used it to Stay Up  All Night Playing Civilization 6 - IGN

Ποιο ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισε η Neuralink

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ένας αριθμός «νημάτων» αποσύρθηκε από τον εγκέφαλο του Arbaugh, ανέφερε η Neuralink σε ανάρτηση την Τετάρτη. Αυτό σήμαινε ότι υπήρχαν λιγότερα αποτελεσματικά ηλεκτρόδια, γεγονός που εμπόδισε την ικανότητα της εταιρείας να μετρήσει την ταχύτητα και την ακρίβεια του Link. Η εταιρία δεν αποκάλυψε πόσα «νήματα» αποσύρθηκαν.

Γιατί αναγκάστηκαν να το αποκαλύψουν

Η Neuralink φέρεται να εξέτασε το ενδεχόμενο αφαίρεσης του εμφυτεύματος, αλλά το πρόβλημα δεν αποτέλεσε άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια του Arbaugh, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία αναφέρθηκε νωρίτερα στο πρόβλημα.

Μάλιστα, η Neuralink έσπευσε να αναφέρει το πρόβλημα στο μπλογκ της αφότου η Journal ρώτησε την εταιρεία σχετικά με το ζήτημα.

Αν και ορισμένα νήματα αποσύρθηκαν από τον εγκεφαλικό ιστό του Arbaugh, η Neuralink δήλωσε ότι ο ασθενής χρησιμοποιεί το σύστημα BCI της εταιρείας για περίπου οκτώ ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και συχνά έως και 10 ώρες την ημέρα τα Σαββατοκύριακα.

Πώς νιώθει ο ασθενής με το εμφύτευμα εγκεφάλου
Ο Arbaugh δήλωσε ότι το Link είναι σαν μια «υπερφόρτωση πολυτέλειας» και τον βοήθησε να «επανασυνδεθεί με τον κόσμο», σύμφωνα με την ανάρτηση στο blog.

Η Neuralink δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατασκευάζει ένα σύστημα BCI, ενώ η τεχνολογία διερευνάται σε ακαδημαϊκό επίπεδο εδώ και δεκαετίες.

Η Neuralink έχει μπροστά της έναν μακρύ δρόμο δοκιμών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, προτού καταφέρει να πετύχει έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την εμπορική διάθεση της τεχνολογίας.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μαρία Καρυστιανού | «Αν είχα λίγο χρόνο μαζί της θα τα έκανα όλα διαφορετικά… Δεν ήξερα πως της κληρονόμησα κυβερνώντες που ήταν σε θέση να την κάψουν ζωντανή»

Σε εκδήλωση για τα Τέμπη, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, βρέθηκαν η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, που έχασαν τα παιδιά τους στο πρωτοφανές έγκλημα και αποζητούν δικαίωση και απόδοση ευθυνών.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Ο Αγιατολάχ μαρτύρησε» – Νεκροί ο πρόεδρος Ραϊσί και ο ΥΠΕΞ μεταδίδουν ιρανικά μέσα

Τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >