AD

Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα από σήμερα το απόγευμα -Μπορεί να επηρεαστούν ηλεκτρονικές συσκευές

Μια ασυνήθιστα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της στο διάστημα σήμερα, προειδοποίησαν αξιωματούχοι – η πρώτη εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

 

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) στις ΗΠΑ εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης Σήμα Παρατήρησης Σοβαρής (G4) Γεωμαγνητικής Καταιγίδας – ο πρώτος τέτοιος συναγερμός που εκπέμπεται από το 2005, όταν η Γη χτυπήθηκε από την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας εδώ και μισό αιώνα.

Αυτή τη φορά, το «ασυνήθιστο γεγονός» θα μπορούσε να διαταράξει ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS και τμήματα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία – προσθέτοντας πως μπορεί να υπάρξουν περιοχές που θα τυλιχτούν σε έναν θεαματικό κύκλο φωτός (ένα «σέλας»).

Ακολουθεί μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν αρκετές μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος από τον ήλιο – ανοίγοντας το δρόμο για τον συναγερμό που εκδόθηκε την Πέμπτη.

Η προειδοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας για την γεωμαγνητική καταιγίδα
Σε αυτόν, οι αξιωματούχοι εξηγούσαν πώς οι εκτοξεύσεις ύλης και μαγνητικού πεδίου από την ατμόσφαιρα του ουράνιου σώματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε εκατομμύρια γήινους – ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής ώρα Ελλάδας.

«Το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού (SWPC) της ΝΟΑΑ – ένα τμήμα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας – παρακολουθεί τον ήλιο μετά από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων και στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας (CME) που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου», έγραφε η έκτακτη ειδοποίηση.

«Οι μετεωρολόγοι του διαστήματος έχουν εκδώσει ένα Σήμα Παρατήρησης Σοβαρής Γεωμαγνητικής Καταιγίδας (G4) για το βράδυ της Παρασκευής. Πρόσθετες ηλιακές εκρήξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας που θα διατηρηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο», συνεχίζει η ανακοίνωση, πριν περιγράψει την ανώμαλη δραστηριότητα που έθεσε σε συναγερμό τους ειδικούς του διαστήματος.

«Ένα μεγάλο σμήνος ηλιακών κηλίδων έχει παράγει αρκετές μέτριες έως ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις από την Τετάρτη. Τουλάχιστον πέντε εκλάμψεις συσχετίστηκαν με CMEs που φαίνεται να κατευθύνονται προς τη Γη. Οι προγνώστες της SWPC θα παρακολουθούν τα διαστημικά μέσα της NOAA και της NASA για την έναρξη μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας».

Ο οργανισμός συνέχισε ορίζοντας τις CMEs – εκρήξεις πλάσματος και μαγνητικών πεδίων από το στέμμα του ήλιου.

Τι μπορεί να προκαλέσουν οι γεωμαγνητικές καταιγίδες
Προκαλούν γεωμαγνητικές καταιγίδες όταν κατευθύνονται προς τη Γη, προειδοποίησαν οι ειδικοί – με αυτό να συμβαίνει από τις αρχές της Παρασκευής.

«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τις υποδομές σε κοντινή γήινη τροχιά και στην επιφάνεια της Γης», συνεχίζει η δήλωση, αναφέροντας πώς η καταιγίδα θα μπορούσε «δυνητικά [να διαταράξει] τις επικοινωνίες, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την πλοήγηση, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες».

Θα μπορούσε επίσης να «εξαλείψει το διαδίκτυο» για κάποιους, προειδοποίησαν περαιτέρω οι επιστήμονες – καθώς η NOAA αύξησε το Παρατηρητήριο Γεωμαγνητικής Καταιγίδας από Μέτρια σε Σοβαρή για την Παρασκευή έως την Κυριακή.

Τελευταία παρόμοια καταιγίδα σημειώθηκε το 2005
Η τελευταία φορά που το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού εξέδωσε τέτοιο Σήμα Παρατήρησης Σοβαρής Γεωμαγνητικής Καταιγίδας ήταν στις 20 Ιανουαρίου 2005.

Μια καταιγίδα ενεργητικών πρωτονίων προσέκρουσε στη Γη μόλις 15 λεπτά αργότερα, προκαλώντας μια ραδιοέκρηξη με υψηλή συχνότητα, υποδεικνύοντας την παρουσία μεγάλου αριθμού ενεργητικών ηλεκτρονίων σε πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Τότε η ηλιακή αυτή καταιγίδα είχε οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και κατέστρεψε μετασχηματιστές ρεύματος στη Νότια Αφρική.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μαρία Καρυστιανού | «Αν είχα λίγο χρόνο μαζί της θα τα έκανα όλα διαφορετικά… Δεν ήξερα πως της κληρονόμησα κυβερνώντες που ήταν σε θέση να την κάψουν ζωντανή»

Σε εκδήλωση για τα Τέμπη, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, βρέθηκαν η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, που έχασαν τα παιδιά τους στο πρωτοφανές έγκλημα και αποζητούν δικαίωση και απόδοση ευθυνών.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Ο Αγιατολάχ μαρτύρησε» – Νεκροί ο πρόεδρος Ραϊσί και ο ΥΠΕΞ μεταδίδουν ιρανικά μέσα

Τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >