AD

Ralph Waldo Emerson | Από τον Πλάτωνα προέρχονται όλα τα θέματα για τα οποία ακόμα γράφουν και διαφωνούν οι άνθρωποι του πνεύματος.

Στις 25 Μαΐου του 1803 γεννήθηκε ο Αμερικανός δοκιμιογράφος, λέκτορας & ποιητής που έλεγε : κάνε πάντα αυτό που φοβάσαι να κάνεις.

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς δοκιμιογράφους, λέκτορες και ποιητές. Ο άνθρωπος ο οποίος, στα μέσα του 19ου αιώνα, ηγήθηκε του κινήματος του υπερβατισμού . Φίλος και μέντορας του επίσης υπερβατιστή Henri David Thoreau, υπέρμαχος της ατομοκρατίας, εναντιώθηκε στις  ηθικοοικονομικές πιέσεις των κοινονικών προτύπων.

Από τους κεντρικούς άξονες του Αμερικανικού ρομαντικού κινήματος, με θαυμαστό έργο που άσκησε σημαντική επιρροή σε πολλούς συγγραφείς, ποιητές και διανοητές. Κάποτε ρωτήθηκε για το πώς θα περιέγραφε το έργο του περιληπτικά κι εκείνος απάντησε ότι “ήταν η απειρότητα του ιδιώτη ανθρώπου”.

Ο Ralph Waldo Emerson,  συγγραφέας των «Nature» και «The American Scholar» και ηγέτης στο αμερικανικό κίνημα του υπερβατισμού, υπήρξε φίλος και συνάδελφος του Henry David Thoreau, συνιδρυτής του λογοτεχνικού περιοδικού “The Dial” και ο άνθρωπος που μίλησε με πάθος για την κατάργηση της δουλείας. Δυστυχώς έπασχε από αφασία.

Όταν ήταν 64 ετών, η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται και άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα μνήμης. Συνέχισε να γράφει δοκίμια και ποίηση για αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της αφασίας.

Πρώτα παρατήρησε ότι είχε πρόβλημα να οργανώσει τις σκέψεις του και να γράψει τις διαλέξεις του. Αυτό «τον στενοχώρησε προσωπικά και ανησύχησε την οικογένειά του». Βίωνε μη ρέουσα αφασία, πιθανώς την αφασία του Broca σύμφωνα με τον Albert J. von Frank (συγγραφέας του An Emerson Chronology), που προκλήθηκε από εγκεφαλικό.

Στο μήνυμα The Collected Works of Ralph Waldo Emerson , ο Ronald Bosco αναφέρει : “Αρνήθηκε αγενώς τη βοήθεια της [κόρης του] Ellen στην οργάνωση των διαλέξεων και των δημόσιων αναγνώσεων του, κλειδώθηκε στη μελέτη του για μεγάλες χρονικές περιόδους, αλλά εμφανίστηκε με λίγα ή τίποτα να δείξει για τον χρόνο που είχε περάσει εκεί, και μέχρι τον Μάιο του 1872 , όταν η Ellen επέμενε να πάψει να τις αποδέχεται, δεχόταν προσκλήσεις για διαλέξεις κοντά και μακριά.”

Ο Emerson παρουσίασε αναλύσεις των θέσεών του σε δεκάδες δημοσιευμένες τοποθετήσεις του και σε περισσότερες από 1.500 διαλέξεις σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Θα λέγαμε ότι η φύση του Emerson ήταν περισσότερο φιλοσοφική παρά νατουραλιστική. Θεωρούσε ότι το σύμπαν αποτελούνταν από την Φύση και την Ψυχή. Μια καθαρά πανθεϊστική προσέγγιση, καθώς απέρριπτε την άποψη πως ο Θεός αποτελεί κάτι ξεχωριστό από τον κόσμο.

Κάποια από τα αντιπροσωπευτικά του έργα είναι: “Essays” , ” Representative Men”  και  “The Conduct of Life”.

Ακολουθούν 47 από τα σπουδαιότερα αποφθέγματά του και σας τα παραθέτω:

Κάνε πάντα αυτό που φοβάσαι να κάνεις.

Αυτό που είσαι μου φωνάζει τόσο δυνατά, που δεν μπορώ ν’ ακούσω λέξη απ’ όσα λες.Οι άνθρωποι δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι η γνώμη τους για τον κόσμο είναι και μια εξομολόγηση για το χαρακτήρα τους.

Κάθε άνθρωπος που συναντώ είναι σε κάτι ανώτερος από μένα. Έτσι, μαθαίνω από αυτόν.Η λύπη κοιτάζει πίσω. Ο φόβος κοιτάζει τριγύρω. Η πίστη κοιτάζει ψηλά.

Οι άνθρωποι επιδιώκουν να βολευτούν. Μόνο όμως όσο είναι ξεβολεμένοι υπάρχει ελπίδα γι’ αυτούς.

Ακολούθησε το ρυθμό της Φύσης. Το μυστικό της είναι η υπομονή.Οι περισσότερες σκιές στη ζωή μας δημιουργούνται επειδή εμείς στεκόμαστε μπροστά στο δικό μας φως.Ο φόβος πάντα ξεκινάει από την άγνοια.

Οι καλύτερες σκέψεις μου έχουν κλαπεί από τους αρχαίους.

Αυτό που υπάρχει πίσω μας και αυτό που υπάρχει μπροστά μας είναι μικροπράγματα σε σχέση με αυτό που υπάρχει μέσα μας.

Πριν αποκτήσουμε εξουσία πρέπει να αποκτήσουμε σοφία για να τη διαχειριστούμε καλά.

Βασικά θέλουμε κάποιον που να μας εμπνεύσει να γίνουμε αυτό που ξέρουμε ότι μπορούμε να είμαστε.

Οι Σπαρτιάτες, οι στωικοί, οι ήρωες, οι άγιοι και οι θεοί χρησιμοποιούσαν ένα σύντομο και ισχυρό λόγο.

Πρέπει να παίρνουμε τους ανθρώπους σε πολύ μικρές δόσεις.

Η ομορφιά χωρίς χάρη είναι σαν αγκίστρι χωρίς δόλωμα.Με τους φίλους μου κάνω ό,τι και με τα βιβλία μου. Τους έχω κάπου που μπορώ να τους βρω, αλλά σπάνια τους μεταχειρίζομαι.

Κάθε ήρωας γίνεται στο τέλος ένα βάρος.

Από τον Πλάτωνα προέρχονται όλα τα θέματα για τα οποία ακόμα γράφουν και διαφωνούν οι άνθρωποι του πνεύματος.

Γράψ’ το στην καρδιά σου ότι κάθε μέρα είναι η καλύτερη μέρα του χρόνου.

Το κάπνισμα σου επιτρέπει να νομίζεις πως κάτι κάνεις, παρ` όλο που δεν κάνεις τίποτε.

Η αγάπη της ομορφιάς είναι καλό γούστο. Η δημιουργία της ομορφιάς είναι τέχνη.

Όταν διαβάζω ένα καλό βιβλίο, εύχομαι η ζωή μου να διαρκούσε 3000 χρόνια.

Ο φόβος νικάει περισσότερους ανθρώπους από οτιδήποτε άλλο πράγμα στον κόσμο.

Τα μικρά μυαλά έχουν μικρές έγνοιες. Τα μεγάλα μυαλά δεν έχουν χρόνο για έγνοιες.

Οι ρηχοί άνθρωποι πιστεύουν στην τύχη. Οι σωστοί άνθρωποι πιστεύουν στην αιτία και το αποτέλεσμα.

Ακόμα και ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης υπήρξε αρχάριος.

Χωρίς φιλοδοξία, τίποτα δεν αρχίζει. Χωρίς δουλειά, τίποτα δεν τελειώνει.Οι προσπάθειες που κάνουμε για να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας, έχουν σαν μοναδικό αποτέλεσμα να μας οδηγήσουν σ’ αυτό.

Στη ζωή βασικά ψάχνουμε κάποιον που θα μας αναγκάσει να κάνουμε αυτό που μπορούμε.

Το στολίδι ενός σπιτιού είναι οι φίλοι που συχνάζουν σ’ αυτό.

Μην ακολουθείς το μονοπάτι για να πας εκεί όπου μπορεί να σε οδηγήσει. Αντίθετα, πήγαινε από εκεί που δεν υπάρχει μονοπάτι και άφησε το χνάρι σου.

Όλη η ζωή είναι ένα πείραμα. Όσο περισσότερα πειράματα κάνεις, τόσο το καλύτερο.Η γη γελάει με λουλούδια.

Οι περισσότεροι άγιοι ήταν φτωχοί, όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι περισσότεροι φτωχοί είναι άγιοι.

Τα πράγματα που διδάσκονται στα σχολεία και στα κολέγια δεν είναι εκπαίδευση, αλλά μέσα για την εκπαίδευση.Το μεγαλύτερο δώρο είναι ένα κομμάτι του εαυτού σου.Στη Δημοκρατία κάθε άνθρωπος είναι αναγκαίος.Οι καλύτερες ιδέες μας έρχονται από άλλους

Η υγεία του ματιού φαίνεται πως χρειάζεται έναν ορίζοντα. Δεν κουραζόμαστε ποτέ όσο μπορούμε να δούμε αρκετά μακριά.

Αυτή η εποχή -όπως όλες οι εποχές- είναι μια καλή εποχή, αλλά μόνο αν ξέρουμε τι να κάνουμε με αυτήν.

Τα πάντα είναι γρίφος, και το κλειδί για το γρίφο είναι κι αυτό γρίφος.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >