AD

Χένρυ Κίσινγκερ | Η εξουσία είναι το υπέρτατο αφροδισιακό.

Η ζωή μιας κορυφαίας προσωπικότητας που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 27 Μαΐου 1923.

Ο Χένρι Κίσινγκερ  γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1923 στο Φύρτ της Γερμανίας και αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές και αμφιλεγόμενες φιγούρες της αμερικανικής διπλωματίας του 20ού αιώνα. Ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων των Προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, ο Κίσινγκερ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Οι Πρώτες Χρόνια και η Άνοδος στην Εξουσία

Ο Κίσινγκερ και η οικογένειά του μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1938, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη ναζιστική καταπίεση. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου έλαβε το πτυχίο του στη Χημεία και αργότερα το διδακτορικό του στις Διεθνείς Σχέσεις. Η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία και οι εκτενείς μελέτες του για τη διεθνή πολιτική τον οδήγησαν σε ρόλους συμβούλου και αναλυτή για την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και Υπουργός Εξωτερικών

Το 1969, ο Κίσινγκερ διορίστηκε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας από τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον και το 1973 ανέλαβε και το ρόλο του Υπουργού Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Κίσινγκερ ήταν γνωστός για τη ρεαλιστική προσέγγισή του στην εξωτερική πολιτική, η οποία επικεντρωνόταν στην εξισορρόπηση των δυνάμεων και στη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας.

Σημαντικά Επίτευγματα

Η Ύφεση με τη Σοβιετική Ένωση: Ο Κίσινγκερ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ύφεσης (détente) μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, συμβάλλοντας στη μείωση των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου και στη σύναψη συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών, όπως οι συμφωνίες SALT (Strategic Arms Limitation Talks).

Άνοιγμα στην Κίνα: Μία από τις πιο αξιοσημείωτες επιτυχίες του Κίσινγκερ ήταν η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Οι μυστικές επισκέψεις του στην Κίνα το 1971 και το 1972 άνοιξαν τον δρόμο για την ιστορική επίσκεψη του Νίξον στο Πεκίνο, σηματοδοτώντας μία σημαντική αλλαγή στις παγκόσμιες ισορροπίες.

Ειρήνη στο Βιετνάμ: Ο Κίσινγκερ συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του Πολέμου του Βιετνάμ, οι οποίες οδήγησαν στη Συμφωνία του Παρισιού το 1973. Για την προσπάθειά του να φέρει ειρήνη, βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το ίδιο έτος, αν και η συμφωνία δεν μπόρεσε να αποτρέψει την τελική πτώση του Νότιου Βιετνάμ.

Κριτική και Αμφιλεγόμενες Πτυχές

Η πολιτική και οι τακτικές του Κίσινγκερ δέχθηκαν επίσης σημαντική κριτική. Οι επικριτές του επισημαίνουν τις μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Καμπότζη και το Λάος, καθώς και την υποστήριξη προς δικτατορικά καθεστώτα στη Λατινική Αμερική και άλλες περιοχές, ως παραδείγματα της ηθικά αμφισβητούμενης ρεαλιστικής του προσέγγισης.

Κληρονομιά και Επίδραση

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική σκηνή, ο Κίσινγκερ συνέχισε να συμμετέχει σε διεθνή φόρουμ, να συμβουλεύει κυβερνήσεις και να γράφει για θέματα διεθνούς πολιτικής. Οι αναλύσεις και οι απόψεις του εξακολουθούν να έχουν μεγάλη επιρροή στις συζητήσεις για την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή ασφάλεια.

Ήταν το 1997,  όταν δημοσιεύτηκε μια υποτιθέμενη δήλωση που ο Κίσινγκερ έκανε το 1994 σε μια συνάντηση υψηλά ισταμένων σε ένα ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον, στο περιοδικο Νέμεσις της Λιάνας Κανέλλη. Η πηγή της ήταν άρθρο της Turkish Daily News. Εκείνη, λοιπόν, η διαβόητη υποτιθέμενη δήλωση ήταν:

“Ο λαός των Ελλήνων είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθεί. Γι` αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκασθεί να συμμορφωθεί. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας.”

Εκτός από το Νέμεσις, το απόσπασμα αυτό αναδημοσιεύτηκε,  στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και στην Αυριανή, υποτίθεται ως γνήσιο. Ο Γιάννης Μαρίνος του Οικονομικού Ταχυδρόμου επικοινώνησε με τον Κίσσινγκερ. Ο τελευταίος διεύψευσε το περιοδικό καθώς και την Turkish Daily News, στέλνοντας επιστολή διάψευσης. Η διάψευση του Κίσινγκερ δημοσιεύθηκε στα Πολιτικά Θέματα.

Από τότε, αυτή η  δήλωση έχει γίνει τη θέση αστικός μύθος… Ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να επαναδημοσιεύεται και να κυκλοφορεί- κυρίως στο διαδίκτυο, με σκοπό  να υποστηριχτούν διάφορες θέσεις ή θεωρίες συνωμοσίας. Σε κάποιες αναδημοσιεύσεις, δε, αναφέρεται ότι η υποτιθέμενη δήλωση έγινε το 1974 και όχι το 1994.

Ακολουθούν 19 αποφθέγματα του Χένρυ Κίσινγκερ…

Η μετριοπάθεια είναι προσόν μόνο όταν οι άλλοι αντιλαμβάνονται ότι έχεις και άλλες επιλογές.

Θα πρέπει να προσαρμόζουμε τα γεγονότα σε ένα πλαίσιο αρχών.

 

Η εξουσία είναι το υπέρτατο αφροδισιακό.

 

 

Το καλό όταν είσαι διάσημος είναι ότι, όταν κάνεις τους άλλους να βαριούνται, νομίζουν ότι είναι δικό τους λάθος.

 

 

Ποτέ δεν θα υπάρξει νικητής στη μάχη μεταξύ των δύο φύλων. Υπάρχει υπερβολική συναδέλφωση με τον εχθρό.

 

 

Σε μια κρίση, η πιο τολμηρή επιλογή είναι συχνά η πιο ασφαλής.

 

 

Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί είναι δυσφήμιση για το υπόλοιπο δέκα τοις εκατό.

 

 

Κάθε επιτυχία απλά εξασφαλίζει ένα εισιτήριο για ένα πιο δύσκολο πρόβλημα.

 

 

Για να είναι κανείς απολύτως σίγουρος για κάτι, πρέπει να ξέρει τα πάντα ή απολύτως τίποτα γι’ αυτό.

 

 

Αν και δεν πρέπει ποτέ να προδίδουμε τις αρχές μας, θα πρέπει επίσης να κατανοήσουμε ότι δεν θα είμαστε σε θέση να τηρούμε τις αρχές μας παρά μόνο αν επιβιώσουμε.

 

 

Ένας συμβατικός στρατός χάνει, αν δεν νικήσει. Οι αντάρτες νικούν, απλά, όταν δεν χάνουν.

 

 

Λίγη αβεβαιότητα κάνει καλό σε όλους.

 

 

Όταν χρησιμοποιείς βία, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς 30% παραπάνω παρά 5% λιγότερο από όση χρειάζεται. Όποτε χρησιμοποιούμε βία πρέπει να το κάνουμε ελαφρώς υστερικά.

(συμβουλές προς τον Ισραηλινό ηγέτη Γιτζάκ Ραμπιν, το 1973)

 

 

Το παράνομο το κάνουμε αμέσως. Το αντισυνταγματικό χρειάζεται κάπως περισσότερο χρόνο.

 

 

Η απουσία εναλλακτικών λύσεων καθαρίζει υπέροχα το μυαλό.

 

 

Στη Μέση Ανατολή, δεν μπορείς να κάνεις πόλεμο χωρίς την Αίγυπτο και δεν μπορείς να κάνεις ειρήνη χωρίς τη Συρία.

 

 

Δεν είναι δυνατό να προκύψει κρίση την επόμενη εβδομάδα. Το πρόγραμμά μου είναι πλήρες.

 

 

Οι διανοούμενοι είναι κυνικοί και οι κυνικοί δεν έχτισαν ποτέ έναν καθεδρικό ναό.

 

 

Αν σίγουρα πρόκειται να βγει προς τα έξω τελικά, καλύτερα να βγει προς τα έξω αμέσως.
Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

3 πρώην – και νυν- μεγαλόσχημοι στο στόχαστρο των διεθνών αρχών

Η Ιντερπόλ έχει στείλει σήμα στις αρχές σχετικά με τη διερεύνηση εταιρικού σχήματος στο οποίο μετέχουν τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες και το οποίο είχε συμμετοχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Kamala Harris | Ίσως είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία.

Η Καμάλα Χάρις είναι μια πρωτοπόρος πολιτική ηγέτης που συμβολίζει την ποικιλομορφία και την ενδυνάμωση, αποτελώντας πρότυπο για τις επόμενες γενιές μέσω της αφοσίωσής της στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

H μέρα που γεννήθηκε το πρώτο μωρό του«δοκιμαστικού σωλήνα»

Στις 25 Ιουλίου 1978, η Louise Joy Brown, το πρώτο μωρό στον κόσμο που συλλαμβάνεται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο που επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα παιδί.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >