AD

«Γυρίστε σπίτια σας!» | Οργισμένες διαδηλώσεις Ισπανών κατά του μαζικού τουρισμού σε Μαγιόρκα, Ίμπιζα, Κανάρια

Χιλιάδες κάτοικοι κατέβηκαν στους δρόμους των Βαλεαρίδων Νήσων της Ισπανίας για να διαδηλώσουν κατά του μαζικού τουρισμού ενόψει της θερινής σεζόν.

 

Λίγα 24ωρα μετά την κατάρρευση του ρεστοράν που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ατόμων, χιλιάδες διαδηλωτές, κραδαίνοντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Τουρίστες γυρίστε σπίτια σας», «Αρκετά με τον μαζικό τουρισμό» και «SOS κάτοικοι», πραγματοποίησαν πορεία στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, πρωτεύουσα του μεγαλύτερου από τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Περίπου 10.000 διαδηλωτές -σύμφωνα με την αστυνομία- μετείχαν στην πορεία, αν και οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό τους στους 25.000. Ανάμεσά τους ήταν οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχοι, μέλη συνδικάτων και διαφόρων οργανώσεων.

Μια μικρότερη διαδήλωση κατά του μαζικού τουρισμού πραγματοποιήθηκε και στη Μενόρκα, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων.

«Ζητούμε από τις Αρχές να εμποδίζουν άτομα που ζουν εδώ για διάστημα μικρότερο των πέντε χρόνων να αγοράζουν ιδιοκτησίες και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για τη στέγαση των τουριστών», που εκτοξεύουν στα ύψη τα ενοίκια για τους ντόπιους, δήλωσε η Κάρμε Ρέινες, εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

«Θέλουμε λιγότερο μαζικό και περισσότερο βιώσιμο τουρισμό», πρόσθεσε ο Χαβιέρ Καρμπονέλ, κτηματομεσίτης, σύμφωνα με τον οποίο οι μισές ιδιοκτησίες προς ενοικίαση χρησιμοποιούνται για τουρίστες, με αποτέλεσμα να μην είναι προσιτές για τους ντόπιους.

O μαζικός τουρισμός «εφιάλτης» για τους ντόπιους στα ισπανικά νησιά
Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τη Μαγιόρκα, καθώς παράγει το 45% του ΑΕΠ των Βαλεαρίδων Νήσων. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι τα μειονεκτήματα υπερτερούν, καθώς η ευρεία πλειονότητα των εργαζομένων στον κλάδο είναι υποαμειβόμενοι, το στεγαστικό πρόβλημα είναι τεράστιο στα νησιά, όπως και τα μποτιλιαρίσματα, ο θόρυβος και οι σωροί των σκουπιδιών.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

«ΤΕΧΝΗ – ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ και το Μουσείο που δεν έγινε»: Έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΑΠΘ και τα 25 χρόνια του Τελλογλείου 

Ένας διαφορετικός πυρετός προετοιμασίας «καίει» αυτές τις μέρες το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. Η διετής και πλέον επίπονη προσπάθεια, έρευνα και συλλογή για τα εκθέματα της επικείμενης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συρία: Μουσείο εικονικής πραγματικότητας αναδεικνύει τα δεινά στις φυλακές κολαστήρια του καθεστώτος Άσαντ

Ένα πρωτοποριακό μουσείο εικονικής πραγματικότητας στη Συρία τεκμηριώνει τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες και την καταπίεση που υπέστησαν χιλιάδες κρατούμενοι στις φυλακές του καθεστώτος Άσαντ, μέσα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σώματα καπνισμένα με ξήρανση ίσως είναι οι «παλαιότερες μούμιες» του κόσμου σύμφωνα με μελέτη

Ορισμένες αρχαίες κοινωνίες στην Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία φαίνεται να ξήραναν τα πτώματα των νεκρών τους με καπνό, ουσιαστικά μουμιοποιώντας τα χιλιάδες χρόνια νωρίτερα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιωάννινα: Συνελήφθη κρατούμενος στις φυλακές για διακίνηση ναρκωτικών

Συνολικά 125 συσκευασίες με κοκαΐνη και κάνναβη ΄φερεται να είχε στην κατοχή του κρατούμενος στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σαουδική Αραβία: Τέσσερις δασκάλες σκοτώθηκαν σε τροχαίο στο δρόμο για δυσπρόσιτο σχολείο

Ένας ορεινός δρόμος στο Κυβερνείο Αλ-Νταγιέρ, ανατολικά της Τζαζάν στην Σαουδική Αραβία, μετατράπηκε σε σκηνικό τραγικού δυστυχήματος. Τέσσερις δασκάλες και ο οδηγός του οχήματος που

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >