AD

God Save the Queen | Το τραγούδι των Sex Pistols που απαγορεύτηκε από το BBC

Στις 31 Μαΐου του 1977 κυκλοφόρησε το τραγούδι ι που απαγορεύτηκε πλήρως η αναπαραγωγή του στο ραδιόφωνο από το BBC. Η κυκλοφορία του «God Save The Queen» συμπίπτει με το Ασημένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ II.

Τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ο John Lydon—γνωστός περισσότερο ως Johnny Rotten—προσέφερε αυτή την αξιολόγηση του τραγουδιού που έκανε τους Sex Pistols τις πιο υβριστικές και σεβαστές φιγούρες στην Αγγλία την άνοιξη του 1977: «Δεν υπάρχουν πολλά τραγούδια που γράφτηκαν πάνω από φασόλια στο τραπέζι του πρωινού που διχάζουν ένα έθνος και αναγκάζουν μια αλλαγή στη λαϊκή κουλτούρα». Η κυκλοφορία του «God Save The Queen» συμπίπτει με το Ασημένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ II. Στις 31 Μαΐου 1977, το τραγούδι κέρδισε την πλήρη απαγόρευση της αναπαραγωγής του ραδιοφώνου από το BBC – ένα “φιλί θανάτου” για ένα κανονικό single της pop, αλλά μια ισχυρή υποστήριξη για ένα ρητό κατά του κατεστημένου όπως το “God Save The Queen”.

Ενώ ορισμένοι στον tabloid Τύπο κατηγόρησαν τους Sex Pistols για προδοσία και ζήτησαν τον δημόσιο απαγχονισμό τους, το BBC ήταν πιο μετριοπαθές στην καταδίκη του. Απαντώντας σε στίχους όπως «God Save The Queen/She ain`t no human being», το BBC χαρακτήρισε τον δίσκο ως παράδειγμα «κακής κακογουστιάς»—μια δύσκολη κατηγορία για να υποστηρίξει κανείς και κάτι που οι Sex Pistols δεν θα ήθελαν να αμφισβητήσει. Ακόμη και με την απαγόρευση του ραδιοφώνου, ωστόσο, και με τους μεγάλους λιανοπωλητές όπως ο Woolworth να αρνούνται να πουλήσουν το αμφιλεγόμενο single, το “God Save The Queen” “πέταξε” από τα ράφια των καταστημάτων που το μετέφεραν, πουλώντας έως και 150.000 αντίτυπα την ημέρα. Με τέτοια νούμερα πωλήσεων, φαίνεται απίθανο το «God Save The Queen» να σταμάτησε πραγματικά στο #2 στα επίσημα pop charts του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο εκεί εμφανίστηκε, κάτω από το «I Don`t Want to Talk About It ” από τον Rod Stewart, τον απόλυτο αντι-πανκ. Όπως κάθε άλλη προσπάθεια καταστολής του τραγουδιού, καθώς πολλοί αρνήθηκαν ακόμη και να τυπώσουν το όνομά του στα επίσημα pop chart.

Σαν άτακτοι μαθητές που ενδιαφέρονται μόνο για την έγκριση των συνομηλίκων τους, οι Sex Pistols χτύπησαν το βρετανικό κατεστημένο καθ` όλη τη διάρκεια της καριέρας τους. Όταν πήγαν στα νερά του Τάμεση και προσπάθησαν να βάλουν το «God Save The Queen» να ακουστεί  από γιγάντια ηχεία φορτωμένα σε ένα σκάφος που είχε ναυλώσει ο επικεφαλής της Virgin Records, Richard Branson, η αστυνομία απάντησε κυνηγώντας το σκάφος και συλλαμβάνοντας τους επιβάτες του όταν έφτασαν η αποβάθρα. Όταν τα μέλη του κοινοβουλίου απείλησαν να απαγορεύσουν όλες τις πωλήσεις του single , ένας εκπρόσωπος της Virgin απάντησε: «Είναι αξιοσημείωτο ότι οι βουλευτές δεν θα έπρεπε να έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν από το να αναστατώνονται για δίσκους που δεν προορίζονταν ποτέ για τις ευαισθησίες τους στο αγγείο Μινγκ». Όπως η απαγόρευση του BBC που ανακοινώθηκε σαν σήμερα το 1977, αυτά τα περιστατικά τροφοδότησαν μόνο τη διαμάχη που είχαν σκοπό να δημιουργήσουν οι Sex Pistols.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >