AD

Stress braggers |Τι παθαίνουν όσοι παριστάνουν πως πνίγονται στη δουλειά

Τι επιπτώσεις έχει στους άλλους εργαζομένους ο κομπασμός ενός ατόμου για το εργασιακό στρες.

Πόσες φορές έχετε πει ή έχετε ακούσει από άλλα άτομα ότι πνίγονται στο στρες γιατί έχουν τόση δουλειά ώστε δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα; Αν και αυτό μερικές φορές είναι απολύτως αληθινό, άλλες είναι ένα μύθευμα που χρησιμοποιείται για να δείξει κάποιος ότι είναι σημαντικός και απαραίτητος.

Ο κομπασμός για το στρες (το stress bragging, όπως το ονόμασαν οι επιστήμονες) δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Μπορεί να βλάψει σοβαρά τη σχέση σας με τους συναδέλφους σας.

«Είναι μία συμπεριφορά που όλοι έχουμε δει και ίσως έχουμε κάνει κάποια στιγμή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Jessica Rodell, καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια στην πόλη Αθήνα. «Αναρωτηθήκαμε γιατί συμπεριφέρονται έτσι πολλοί εργαζόμενοι και σκεφτήκαμε πως θέλουν να αποδείξουν πόσο καλοί είναι. Ανακαλύψαμε όμως ότι αυτή η συμπεριφορά συχνά γυρίζει μπούμερανγκ».

Υποθετικά σενάρια

Η μελέτη διεξήχθη σε στάδια. Στο πρώτο συμμετείχαν 360 ενήλικες. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να φανταστούν ότι ένας συνάδελφός τους μόλις επέστρεψε από ένα επαγγελματικό συνέδριο και μιλούσε γι’ αυτό.

Σε ένα σενάριο, ο συνάδελφος αυτός κόμπαζε για το στρες του. «Ακόμα μια δουλειά, λες και δεν είχα αρκετές. Ήδη το στρες μου ήταν στο κόκκινο. Δεν μπορείς να φανταστείς πως είμαι», έλεγε. Σε άλλα σενάρια μιλούσε απλώς για το στρες του συνεδρίου ή έλεγε ότι πέρασε καλά.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές τους να αξιολογήσουν αυτές τις συμπεριφορές. Όπως διαπίστωσαν, οι συμμετέχοντες έδιναν χαμηλότερη βαθμολογία στον συνάδελφό τους όταν μιλούσε για το δικό του στρες. Τον θεωρούσαν λιγότερο συμπαθή και λιγότερο ικανό απ’ ό,τι όταν μιλούσε για το στρες του συνεδρίου ή για το πόσο καλά πέρασε.

Οι συμμετέχοντες είπαν επίσης ότι θα ήταν λιγότερο πρόθυμοι να βοηθήσουν τον συνάδελφό τους που κόμπαζε για το στρες του.

«Οι εργαζόμενοι βλάπτουν τον εαυτό τους με αυτή την συμπεριφορά κι ας νομίζουν ότι τους κάνει συμπαθητικούς», είπε η κυρία Rodell.

Και στην αληθινή ζωή

Στο δεύτερο στάδιο της μελέτης, οι ερευνητές ρώτησαν 218 εργαζομένους για τους συναδέλφους τους που παριστάνουν μονίμως τους πολυάσχολους.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, έτειναν να εξαντλούνται γρήγορα από αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα στρες οι ίδιοι. Επομένως, οι εργαζόμενοι που παριστάνουν τους πολυάσχολους «δημιουργούν ένα μεταδοτικό στρες στο γραφείο», εξήγησε η κυρία Rodell.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Personnel Psychology. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στον κομπασμό για το στρες και στο να μιλάει κάποιος σποραδικά για τον φόρτο εργασίας του. Αυτό που ενοχλεί είναι η αίσθηση ότι κάποιος καυχάται.

«Αν πραγματικά αισθάνεστε στρες, δεν υπάρχει πρόβλημα αν μιλάτε γι’ αυτό σε έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης σας. Αν όμως περιφέρετε στα γραφεία την κούραση και το άγχος σας, λες κι είναι παράσημο, θα γυρίσει εις βάρος σας», προειδοποίησε η κυρία Rodell.

«Ο κομπασμός αυτός δεν είναι καλοήθης», πρόσθεσε. «Δεν βλάπτει μόνον όποιον τον κάνει, αλλά και τους συναδέλφους του». Επομένως «οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων πρέπει να έχουν το νου τους για το φαινόμενο, διότι μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο ηθικό της εταιρείας», κατέληξε.

via iatropedia.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >