AD

Marilyn Monroe | Τα σκυλιά δεν δαγκώνουν ποτέ. Μόνο οι άνθρωποι.

Η αληθινή ιστορία & τα ωραιότερα εξώφυλλα ενός μύθου που θα λάμπει παντοτινά. Την 1 Ιουνίου του 1926 γεννήθηκε η ωραιότερη – ίσως- ηθοποιός του Χόλιγουντ.

Πανέμορφη ξανθιά με βελούδινη φωνή, ένα παράξενο κράμα μυστηρίου, ερωτισμού και αθωότητας. Μια εντυπωσιακή γυναίκα που ήξερε να ενσαρκώνει αλλά και να γεννά επιθυμίες. Ένα πλάνο στο αψεγάδιαστο πρόσωπό της ήταν αρκετό για να γεμίσει την οθόνη και να την “ερωτευθεί”. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη Marilyn Monroe.

Γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1926 στο Λος Άντζελες. Norma Jean Mortenson είναι το όνομα με το οποίο τη δηλώνει η μητέρα της στο ληξιαρχείο από το όνομα ενός περιστασιακού συντρόφου της, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα. Η Μarilyn σημειώνει τη λέξη “άγνωστος” όταν της ζητούν όνομα πατρός. Η Norma-Jean -έτσι τη λένε- αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο επίθετο του πρώτου άντρα της μητέρας της, Mortenson ή του δεύτερου συζύγου της μητέρας της Gladis Baker -ο οποίος φέρεται να είχε εξαφανιστεί πριν από τη γέννησή της).

Της αρέσει να παίζει με τους δημοσιογράφους χρησιμοποιώντας το ένα ή το άλλο επίθετο, ανάλογα με το θέμα συζήτησης.

Σκαρώνει παιχνίδια ενστίκτου που όσοι την ξέρουν καλά, τα βρίσκουν απολύτως φυσικά. Η μητέρα της νοσηλεύεται αρκετές φορές σε ψυχιατρικά ιδρύματα, ενώ η ίδια φιλοξενείται ως ψυχοπαίδι σε διάφορες οικογένειες. Στα εννιά της χρόνια μπαίνει σε ορφανοτροφείο, στα έντεκά της μένει σε μια φίλη της μητέρας της και στα δεκαέξι της χρόνια εγκαταλείπει το σχολείο για να παντρευτεί έναν νεαρό εργάτη. Σε περίοδο πολέμου εργάζεται σε εργοστάσιο κατασκευής αλεξίπτωτων. Μόλις είκοσι ετών και είναι ήδη παντρεμένη με τον James Doherty  και… διαζευγμένη.

 Είναι, όμως, μια πανέμορφη νεαρή γυναίκα με έντονο ερωτισμό. Επιλέγει να εξωραίσει την πραγματικότητα  και να προορίσει τον εαυτό της για υψηλά πεπρωμένα. Ο φωτογράφος του στρατού D. Conover είναι ο πρώτος που ανακαλύπτει το “χάρισμά” της και τη μεταμορφώνει από καστανή σε ξανθιά ανοίγοντάς της το δρόμο για την 20th Century Fox. Ξεκινά ως μοντέλο και ως κομπάρσος αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες. Οι πρώτες επιτυχίες, ως ηθοποιός, έρχονται το 1950 με τις ταινίες “Η Ζούγκλα της Ασφάλτου” του John Huston και “Όλα για την Εύα” με τη Betty Davis. Εκείνη την περίοδο γίνεται σκάνδαλο ότι παλαιότερα είχε ποζάρει γυμνή στο περιοδικό “Playboy”.

“Η ζούγκλα της ασφάλτου” μέχρι να βγουν οι θεατές από την αίθουσα στην οποία παιζόταν, ήταν κιόλας ερωτευμένοι με αυτό το μοιραίο κορίτσι. Η έκρηξη όμως γίνεται με το φιλμ “Νιαγάρας” του 1953, το οποίο στέλνει τους πάντες στο σινεμά για να τη δουν. Η Marilyn είναι ήδη το σύμβολο των πιο μύχιων ανδρικών πόθων. Ένας από τους βιογράφους της, ο John Miner, γράφει για εκείνη ότι είναι σαν να είχε μόλις βγει, ντυμένη και στολισμένη, μέσα από ένα κουτί σοκολάτες. Η σεξουαλικότητά της μοιάζει με εισιτήριο για τον παράδεισο. Εκείνον τον παράδεισο που απεγνωσμένα ψάχνει και η ίδια στην σύντομη ζωή της. Στόχος της να βρει ισορροπία στους άντρες, στη φήμη και στην τέχνη.

 

Το 1953 στην ταινία “Οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές” εκφράζει με τον πιο πειστικό τρόπο την πλευρά της αθώας και σεξουαλικής καλλονής. Δύο χρόνια αργότερα πρωταγωνιστεί στην ταινία“Επτά χρόνια φαγούρα”. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο παίκτης του μπέιζμπολ Gio di Maggio με τον οποίο χωρίζει εννά μήνες μετά το γάμο τους. Την ενδιέφερε να παίξει σε  σοβαρούς ρόλους γι` αυτό και φοιτά στο Actors Studio της Νέας Υόρκης. Αργότερα, με τη βοήθεια των Strasberg- κυρίως της Paula Strasberg – θα καταφέρει να βελτιώσει την τέχνη της.

Το 1956 παίζει στην ταινία “Στάση του Λεωφορείου” για την οποία προτάθηκε για χρυσή σφαίρα.. Είναι το τελευταίο καλό φιλμ που θα γυρίσει χωρίς να παθαίνει τη μία νευρική κρίση μετά την άλλη.

Εκείνη χρονιά παντρεύεται τον συγγραφέα Arthur Miller. Συνεργάζεται με τον Sir Laurence Olivier. Το 1959 συμπρωταγωνιστεί στην ταινία “Μερικοί το προτιμούν καυτό” με τον Jack Lemmon και τον Tony Curtis . Ο θρίαμβός της είναι μεγάλος.

Οι ένοικοι του Στούντιο Κλάμπ, όπου ζει , θα τη θυμούνται για χρόνια να σηκώνεται στις 6.30 κάθε πρωί και να τρέχει το γύρω του τετραγώνου, για να διατηρήσει το κορμί της σφιχτό. Της άρεσε να κυκλοφορεί γυμνή. Συχνά δεν φορά ρούχα μπροστά σε ενδυματολόγους, κομμώτριες ή μακιγιέζ των στούντιο. Και…κυκλοφορεί χωρίς τίποτα μέσα από τη γούνα που της είχε χαρίσει ο Di Maggio.

 

Είναι ακόμα μικρή κοπέλα όταν κουβαλά στο πορτοφόλι της μια φωτογραφία του Clark Gable και λέει ψέματα στις φίλες της, πως -δήθεν- είναι ο πατέρας της. Και τα πράγματα έρχονται έτσι, ώστε να γνωρίσει τον Gable, όταν γυρίζουν τους “Αταίριαστους”, κοντά στο τέλος της ζωής της. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων κάνει μια σειρά από επεμβάσεις, για να καταφέρει να αποκτήσει παιδί – και είναι βουτηγμένη στο τέλμα της αϋπνίας και των βαρβιτουρικών. Ο γάμος της με τον Miller διαλύεται. Η συγκεκριμένη ταινία αποδεικνύεται προφητική για την πρωταγωνίστρια Μέριλιν Μονρόε. Το σενάριο το υπογράφει ο Arthur Miller,  ο οποίος το γράφει ειδικά για την αγαπημένη του Marilyn.

Προβάλλεται το 1961 όταν το ζευγάρι έχει πια ήδη χωρίσει. “Πρόκειται για την αδυναμία των ανθρώπων να συνάψουν μεταξύ τους σχέσεις σταθερές και ασφαλείς. Πρόκειται για την τραγωδία του χωρισμού”όπως λέει ο συγγραφέας,  Τον Ιανουάριο του 1961 η 35χρονη τότε σταρ υποβάλει αίτηση διαζυγίου στο δικαστήριο του Χουάρεθ στο Μεξικό εναντίον του συζύγου της, Arthur Miller Ο λόγος; Ασυμφωνία χαρακτήρων. Λίγο αργότερα εισάγεται σε ψυχιατρική κλινική. Τότε που οι φανταστικές ή πραγματικές, κυρίως ψυχοσωματικές, αρρώστιες από τις οποίες πάσχει την κάνουν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια όλων, να αργεί ή και να μην εμφανίζεται καθόλου στο γύρισμα. Το 1962, απολύεται από την εταιρία 20th Century Fox που μια δεκαπενταετία νωρίτερα τη βαφτίζει Marilyn Monroe και της δίνει την ευκαιρία για τους πρώτους μικρούς ρόλους.

Τα γυρισμάτα της ταινίας “Κάτι πρέπει να δώσεις” δεν ολοκληρώνονται ποτέ, λόγω της ασυνέπειας, των ιδιοτροπιών και των αργοποριών της. Αποζημιώνεται με 200.000 δολάρια.

 Έχει προλάβει, ωστόσο, να αποδείξει σε όλους ότι μπορεί να είναι ξανθιά και αμόρφωτη – εξαιτίας των δύσκολων παιδικών της χρόνων, αλλά είναι ευφυής, με ένστικτο και γεννημένη σταρ. Το ταραγμένο υποσυνείδητο με το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό – η γιαγιά, ο παππούς και η μητέρα της νοσηλεύτηκαν σε ψυχιατρείο, ενώ ο θείος της αυτοκτόνησε – είναι ίσως τα κίνητρα που θα την οδηγούν- μέσα από περιπλοκές και χρονοτριβές- στην ηθοποιία.

Η Marilyn κατάφερε να κλέψει την παράσταση σε ταινίες όπου εμφανίζεται ακόμα και αν έπρεπε να αναμετρηθεί με κολοσσούς. Τρία διαζύγια στο ενεργητικό της – Jean Doherty, Gio di Maggio και Arthur Miller. Πολλά φλερτ και η ίδρυση δικής της ταινίας παραγωγής. Η μοιραία κι αμφιλεγόμενη Monroe, η οποία κυκλοφορεί χωρίς εσώρουχα, φορώντας το αγαπημένο της Chanel No 5.

O αντρικός πληθυσμός τρελαίνεται για τη συναρπαστική ξανθιά ηθοποιό, το απόλυτο sex symbol.

Από τα “δίχτυα” της γοητείας της δεν μπορούσε να ξεφύγει ούτε ο πρόεδρος της Αμερικής John F. Kennedy με τον οποίο είχε συνάψει παράνομο δεσμό κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ωστόσο τα λόγια της Jackie Kennedy για εκείνη μετά το μυστηριώδη θάνατό της…ξαφνιάζουν. “Το άστρο της θα λάμπει για πάντα” λέει με ευγένεια στους δημοσιογράφους η Jackie για τη μεγάλη σταρ – παρά το ότι γνώριζε τις φήμες για τη σχέση που είχε με το σύζυγό της.

Στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν, θα ειπωθούν, συχνά και από την ίδια, οι πιο αντιφατικές ιστορίες. Ακόμα και για τη σεξουαλικότητά της. Κάποιοι την είπαν ψυχρή, κάποιοι άλλοι νυμφομανή. Το σίγουρο είναι πως παραμένει πληγωμένη και αυτοκαταστροφική. Στις 19 Μαίου του 1962 παρά τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας της από το αλκοόλ και τα βαρβιτουρικά και τις απειλές της Fox ότι θα απολυθεί, ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη. Εκεί τραγουδά μοναδικά το “Happy Birthday” στον…κύριο πρόεδρο John Fitzgerald Kennedy , στα 45α γενέθλιά του, μπροστά σε είκοσι χιλιάδες καλεσμένους.

Επιστρέφει στο γύρισμα και ενώπιον του έκπληκτου κινηματογραφικού συνεργείου, βγάζει το μαγιό της και αρχίζει να φωτογραφίζεται γυμνή.

“Η δόξα είναι σαν το χαβιάρι. Είναι ωραίο το χαβιάρι αλλά δεν μπορείς να το έχεις κάθε μέρα.” λέει στην τελευταία της συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό LIFE. Ένα μήνα πριν “φύγει” για πάντα…

Η Marilyn Monroe αφήνει την τελευταία της πνοή στις 3:45 π.μ., ξημερώματα Κυριακής 5 Αυγούστου του 1962, στο σπίτι της στο προάστιο Μπρέντγουντ του Λος Άντζελες. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Οι φήμες για το θάνατό της οργιάζουν ακόμα και σήμερα, πέντε δεκαετίες αργότερα. Οι συνθήκες του θανάτου της παραμένουν ανεξήγητες. Το μυστήριο δεν έχει ακόμη λυθεί… Ποιο ρόλο έπαιξε η σχέση της με τους αδελφούς Kennedy και σε ποιο βαθμό είναι αναμεμιγμένη η CIA; Ο δεύτερος σύζυγός της, πρωταθλητής του μπέιζμπολ Gio di Maggio, κατηγόρησε ευθέως το Χόλιγουντ και τους Kennedy, ενώ ο τρίτος, ο θεατρικός συγγραφέας Arthur Miller, απέκλεισε το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας. “Σε κάθε 100 κυβικά εκατοστά του αίματος της νεκρής υπήρχαν 4,5 χιλιοστόγραμμα υπνωτικού φαρμάκου. Αρκούν 2,5 για να προκαλέσουν τον θάνατον”, απεφάνθησαν μετά την ιατροδικαστική εξέταση. Η Monroe βρέθηκε νεκρή από την οικονόμο της. Στο ένα χέρι κρατούσε το ακουστικό του τηλεφώνου, ενώ δίπλα της υπήρχε ένα κενό φιαλίδιο υπνωτικών. Ήταν μόλις 36 ετών.. “Θα ήταν μια ανακούφιση εάν τελείωνε. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε έναν αγώνα δρόμου, να φτάνεις κάπου κι έπειτα να ξαναρχίζεις από την αρχή” είπε κάποτε για τη ζωή της.

 

 

O θρύλος της Marilyn Monroe θα συνδέεται πάντα στενά με το περιοδικό LIFE. Η πρώτη της φωτογράφιση εξωφύλλου για το περιοδικό, τον Απρίλιο του 1952, που έγινε από τον σπουδαίο Philippe Halsman, παραμένει ένα από τα πιο διάσημα και συλλεκτικά εξώφυλλα στην ιστορία του περιοδικού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το LIFE αναγνώρισε τη μοναδική, βαθιά απήχηση της Marilyn από νωρίς στην καριέρα της, αλλά κόσμησε το εξώφυλλο του LIFE μόνο έξι φορές όσο ήταν ζωντανή. Aξίζει να σημειωθεί ότι εμφανίστηκε σε πολλά ακόμη εξώφυλλα μετά τον θάνατό της τον Αύγουστο του 1962, συμπεριλαμβανομένων μεταγενέστερων εκδόσεων μετά τη διακοπή της δημοσίευσης του περιοδικού ως εβδομαδιαίο.

LIFE Magazine, April 7, 1952. Marilyn Monroe`s debut on the magazine`s cover, photographed by Philippe Halsman.

Περιοδικό LIFE, 7 Απριλίου 1952. Το ντεμπούτο της Marilyn Monroe στο εξώφυλλο του περιοδικού, φωτογραφημένο από τον Philippe Halsman.

Page spreads from the April 7, 1952, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος 7 Απριλίου 1952 του περιοδικού LIFE.

Page spreads from the April 7, 1952, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος 7 Απριλίου 1952 του περιοδικού LIFE.

Page spreads from the April 7, 1952, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος 7 Απριλίου 1952 του περιοδικού LIFE.

LIFE Magazine, May 25, 1953. Marilyn Monroe and Jane Russell, photographed by Ed Clark.

Περιοδικό LIFE, 25 Μαΐου 1953. Μέριλιν Μονρό και Τζέιν Ράσελ, φωτογραφία του Εντ Κλαρκ.

Page spreads from the May 25, 1953, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος 25 Μαΐου 1953 του περιοδικού LIFE.

Page spreads from the May 25, 1953, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος 25 Μαΐου 1953 του περιοδικού LIFE.

LIFE Magazine, April 20, 1959. Marilyn Monroe photographed by Richard Avedon.

Περιοδικό LIFE, 20 Απριλίου 1959. Η Marilyn Monroe φωτογραφήθηκε από τον Richard Avedon.

Page spreads from the April 20, 1959, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος του περιοδικού LIFE στις 20 Απριλίου 1959.

Page spreads from the April 20, 1959, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος του περιοδικού LIFE στις 20 Απριλίου 1959.

Page spreads from the April 20, 1959, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος του περιοδικού LIFE στις 20 Απριλίου 1959.

LIFE Magazine, November 9, 1959. Marilyn Monroe, photographed by Philippe Halsman.

Περιοδικό LIFE, 9 Νοεμβρίου 1959. Marilyn Monroe, φωτογραφία Philippe Halsman.

Page spreads from the November 9, 1959, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος 9 Νοεμβρίου 1959 του περιοδικού LIFE.

Περιοδικό Life Περιοδικό

LIFE Magazine, August 15, 1960. Marilyn Monroe, photographed by John Bryson.

LIFE, 15 Αυγούστου 1960. Marilyn Monroe, φωτογραφία του John Bryson.

Page spreads from the August 15, 1960, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος του περιοδικού LIFE της 15ης Αυγούστου 1960.

Page spreads from the August 15, 1960, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος του περιοδικού LIFE της 15ης Αυγούστου 1960.

Page spreads from the August 15, 1960, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος του περιοδικού LIFE της 15ης Αυγούστου 1960.

Page spreads from the August 15, 1960, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος του περιοδικού LIFE της 15ης Αυγούστου 1960.

LIFE Magazine, August 15, 1960. Marilyn Monroe, photographed by Lawrence Schiller.

Περιοδικό LIFE, 15 Αυγούστου 1960. Μέριλιν Μονρόε, φωτογραφία του Λόρενς Σίλερ.

Page spreads from the June 22, 1962, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος 22 Ιουνίου 1962 του περιοδικού LIFE.

Page spreads from the June 22, 1962, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος 22 Ιουνίου 1962 του περιοδικού LIFE.

Page spreads from the June 22, 1962, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος 22 Ιουνίου 1962 του περιοδικού LIFE.

Page spreads from the June 22, 1962, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος 22 Ιουνίου 1962 του περιοδικού LIFE.

LIFE Magazine, August 17, 1962. Marilyn Monroe, photographed by Lawrence Schiller.

Περιοδικό LIFE, 17 Αυγούστου 1962. Marilyn Monroe, φωτογραφία του Lawrence Schiller.

Page spreads from the August 17, 1962, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος 17 Αυγούστου 1962 του περιοδικού LIFE.

Page spreads from the August 17, 1962, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος 17 Αυγούστου 1962 του περιοδικού LIFE.

Page spreads from the August 17, 1962, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος 17 Αυγούστου 1962 του περιοδικού LIFE.

Page spreads from the August 17, 1962, issue of LIFE Magazine.

Η σελίδα διαδίδεται από το τεύχος 17 Αυγούστου 1962 του περιοδικού LIFE.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >