AD

Μαρκήσιος ντε Σαντ | Μόνο μέσα από τον πόνο φτάνει κανείς στην ηδονή…

Αποφθέγματα & αποσπάσματα από το έργο του ανθρώπου με τις ηδονιστικές & αθεϊστικές του θεωρήσεις.Ο όρος σαδισμός δανείστηκε από το όνομα του Μαρκήσιου ντε Σαντ, ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1740.

 

“Θεϊκός Μαρκήσιος” επικαλούταν από τους θαυμαστές του ο Ντονασιέν Αλφόνς Φρανσουά Κόμης ντε Σαντ. Γνωστός για τις ηδονιστικές και αθεϊστικές του θεωρήσεις, για τη γενετήσια διαστροφή της απόλαυσης του εκδηλούμενου φόβου και πόνου που προκαλούσε στις συντρόφους του. Οι απόψεις του για την επίτευξη της σεξουαλικής ευχαρίστησης καθώς και η σεξουαλική δράση σε έργα του, συνέτειναν στο να “δανείσει” μετά το θάνατό του το όνομά του στον όρο “σαδισμός”.

 

 

Τα έργα του περιέχουν ακραίες μορφές ερωτικών πρακτικών και συχνά οι περιγραφές του κινούνται μέσα στα όρια της πορνογραφίας. Η προκλητική του γραφή ήταν και η αιτία που πέρασε 29 χρόνια έγκλειστος σε φυλακές και άσυλα.

Το έργο του:”Η φιλοσοφία του μπουντουάρ”, έφερε στην επιφάνεια τα αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία του ασυνείδητου. Κατάφερε να ταράξει με την “πορνογραφική” του επιφάνεια τις κοινωνίες και τα καθεστώτα από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης ως και σήμερα.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το βιβλίο και αποφθέγματα του συγγραφέα…

“Ηδονιστές όλων των ηλικιών, όλων των φυλών, σε σας και μόνο προσφέρω αυτό το έργο. Τραφείτε με τις αρχές του: ευνοούν τα πάθη σας, πάθη για τα οποία σας φοβερίζουν οι πεζοί ηθικολόγοι, πάθη που δεν είναι, ωστόσο, παρά τα μέσα που χρησιμοποιεί η Φύση για να οδηγήσει τον άνθρωπο προς τους σκοπούς που του προδιαγράφει. Δώστε αυτί μονάχα σ΄αυτές τις γλυκές παρορμήσεις, γιατί μόνο η δική τους φωνή μπορεί να σας οδηγήσει στην ευτυχία. Γυναίκες λάγνες, κάνετε πρότυπο σας την ηδονική Σαιντ-Ανζ. Ακολουθώντας το παράδειγμα της αδιαφορήστε για κάθε τι που εναντιώνεται στους θείους νόμους της ηδονής με τους οποίους ήταν δεμένη σ` ολόκληρη τη ζωή της. Εσείς, νεαρές παρθένες, που τόσο καιρό σας χαλιναγωγουσαν τα παράλογα και επικίνδυνα δεσμά μιας φανταστικης Αρετης και μιας αηδιαστικής θρησκείας, μιμηθείτε τη φλογερή Ευγενία. Βιαστείτε να καταστρέψετε τις γελοίες συνταγές με τις οποίες σας εμπότισαν ηλίθιοι γονείς.”

 

 

(Απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου)

 

-…πάθη για τα οποία σας φοβερίζουν οι πεζοί ηθικολόγοι, πάθη που δεν είναι, ωστόσο, παρά τα μίση που χρησιμοποιεί η Φύση για να  οδηγήσει τον άνθρωπο προς τους σκοπούς που του προδιαγράφει, δώστε αυτή μονάχα σ΄αυτές τις γλυκές παρορμήσεις, γιατί μόνο η δική τους φωνή μπορεί να σας οδηγήσει στην ευτυχία.

Η πράξη κατοχής μπορεί ν΄ασκηθεί μόνο σ΄ένα αντικείμενο ή σ΄ένα ζώο ποτέ σ΄ένα  άτομο όμοιο μ΄εμάς κι οι δεσμοί που δένουν μια γυναίκα μ΄έναν  μόνο  άνδρα είναι άδικοι και ψεύτικοι.

…άνθρωπος, το φτωχό αυτό πλάσμα, που δίχως τη θέλησή του πετάχτηκε σ΄αυτόν τον κόσμο της οδύνης,  να σπείρει με ρόδα το αγκαθερό μονοπάτι της ζωής.

Δεν είναι περισσότερο υπεύθυνοι που ήρθαν στον κόσμο με διαφορετικές  κλίσεις απ΄ότι εμείς που γεννιόμαστε με πόδια στραβά ή με σωστές αναλογίες.

Μήπως σας προσβάλλει κανείς όταν εκδηλώνει την επιθυμία του να σας απολαύσει; Οπωσδήποτε όχι, σας κάνει μια φιλοφρόνηση γιατί λοιπόν να τους απαντήσετε με βρισιές και προσβολές;

 

 

Ο κόσμος κατοικείται από βλάκες που θεωρούν έλλειψη σεβασμού να τους θεωρήσει κανείς κατάλληλους για της ηδονές του…

…γυναίκες οι οποίες ζηλεύουν οτιδήποτε φαίνεται ν΄απειλούν τα δικαιώματά τους

…η Φύση, πάντα εν δράσει, πάντα κινούμενη, έχει από μόνη της αυτά που οι ηλίθιοι αρέσκονται ν΄αποδίδουν στο Θεό…

Μα, θ΄απαντήσει κάποιος, ο Θεός και η Φύση είναι ένα και το αυτό.

Παραλογισμός! Το δημιούργημα δεν μπορεί να είναι ίσο με το δημιουργό; Είναι το ρολόι ίσο με τον ωρολογοποιό;

…η καλοσύνη προέρχεται περισσότερο από το ελάττωμα της υπερηφάνειας, δεν είναι αυθεντική ψυχική αρετή.

Ας κλείσουμε τα φτωχοκομεία. Έτσι το άτομο που γεννιέται στη δυστυχία θα στερηθεί αυτά τα επικίνδυνα δεκανίκια και θα  φροντίσει για τον εαυτό του επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που του προσφέρει η Φύση για να ξεφύγει από την  κατάσταση όπου γεννήθηκε.

Η μοίρα της γυναίκας είναι σαν της σκύλας, της λύκαινας, πρέπει να ανήκει σ΄όλους όσους τη θέλουν.

…μη δεχθείς  όριο στην ηδονή σου, εκτός απ΄αυτό που βάζει η θέληση και η αντοχή σου…

…το κορμί σου είναι δικό σου σ΄όλο τον κόσμο, μόνο εσύ έχεις το δικαίωμα να το χαρείς με τον τρόπο που θέλεις.

Αν έχουμε την ευτυχία να τα χαρούμε, οι γλυκές αναμνήσεις  μας διασκεδάζουν και μας παρηγορούν στα γερατειά μας.

Κάθε εκλεπτυσμένος άνθρωπος χαίρεται να βλέπει ευτυχισμένο το πλάσμα που λατρεύει.

…λες και θα ήταν δικαιολογημένο να  ονομαστεί έγκλημα μια πράξη που όχι μόνο δεν παραβιάζει τους νόμους της Φύσης και της κοινωνίας, αλλά αντίθετα ωφελεί και τις δύο…

Κάθε ανθρώπινος νόμος που  αντιτάσσεται στη Φύση αξίζει μονάχα την περιφρόνησή μας.

…αρετές, βίτσια, όλα γίνονται ένα στον τάφο.

Κι η  δυστυχισμένη που θα  ‘χει  ζήσει δίχως να γνωρίσει  τη χαρά, θα  πεθάνει- αλίμονο!- δίχως καμία ανταμοιβή…

…πώς θα μπορούσε να διαιωνίσει το ανθρώπινο είδος χωρίς την αιμομιξία; …Πώς αλλιώς θα μπορούσε να διατηρηθεί η οικογένεια του Αδάμ και του Νώε;

 

 

…αν  το άτομο  που ζει ανάμεσα στ΄άλλα  εμφανίζεται ενάρετο , δεν έχει καμία σημασία αν είναι ή όχι.

…η Φύση δεν σκοπεύει κατά κανένα τρόπο στην αναπαραγωγή, απλώς την ανέχεται, από την άποψή της, όσο λιγότερο πολλαπλασιαζόμαστε τόσο το καλύτερο, κι ακόμα καλύτερο όταν το αποφεύγουμε εντελώς.

…η Φύση , μητέρα όλων μας, πάντα μας μιλά μόνο για τον εαυτό μας, τίποτα δεν είναι πιο εγωιστικό  από το μήνυμά της…

…στα  εκατό χρόνια ζωής του φύλου που  προορίζεται  για την  αναπαραγωγή, μόνο  τα εφτά είναι παραγωγικά!

Κι όλο το είδος να εξαφανιστεί, ο αέρας δε θα  χάσει την αγνότητά του, τ΄αστέρια  τη λάμψη τους, η πορεία του Σύμπαντος  τη σταθερότητά της.

…για να είναι έγκλημα  κάτι που  βλάφτει  κάποιον εξυπηρετώντας κάποιον άλλο, θα  έπρεπε πρώτα ν΄αποδείξουμε ότι αυτός που βλάπτεται είναι πιο σημαντικός, πιο πολύτιμος για τη φύση από το πρόσωπο που κάνει το αδίκημα και την υπηρετεί.

…δεν οφείλουμε τίποτα στους γονείς μας…και αφού κόπιασαν πολύ περισσότερο για δικό τους  παρά δικό μας λογαριασμό, έχουμε το δικαίωμα να τους απεχθανόμαστε, ακόμα και να τους  ξεφορτωθούμε αν το φέρσιμό τους μας ενοχλεί.

Πρέπει να τους αγαπούμε μονάχα όταν  συμπεριφέρονται καλά, και τότε η τρυφερότητά μας  γι΄αυτούς δεν πρέπει να ξεπερνά ούτε  στο ελάχιστο  εκείνη που θα μπορούσαμε να τρέφουμε για άλλους  φίλους, γιατί το δικαίωμα  της γέννησης δεν καθιερώνει τίποτα, δεν θεμελιώνει τίποτα…έχοντας κατα νου  τη δική τους ηδονή αποκλειστικά, συχνά μας έδωσαν μονάχα μιαν ύπαρξη δυστυχισμένη ή άρρωστη.

Οι γυναίκες  δεν είναι καμωμένες για έναν μοναδικό άντρα, η Φύση της έπλασε για όλους.

Μήπως για τον εαυτό μας, μας εξυπηρετούν οι άλλοι;

Τα υπερήφανα πνεύματα υποφέρουν από το βάρος της εξυπηρέτησης που δέχτηκαν: βαραίνει πάνω τους με τόση δύναμη που το μόνο αίσθημα που αποπνέουν είναι το μίσος για τον ευεργέτη τους.

Οι νόμοι, καλοί για την κοινωνία,  είναι καταστρεπτικοί για τα άτομα  που τη συνθέτουν με αντάλλαγμα τη μια φορά που προστατεύουν το άτομο το ενοχλούν και το καταπιέζουν στα τρία τέταρτα της ζωής του…

Ναι, πολίτες, η θρησκεία είναι  ασυμβίβαστη με το  δημοκρατικό σύστημα, αυτό το έχετε αντιληφθεί…

…πολλά εγκλήματα έχουν  διαπραχθεί σαν συνέπεια του θεϊσμού σας, ούτε ένα δεν έχει εμποδιστεί  απ΄αυτόν.

Αν αντίθετα, συκοφαντείται  ένας τίμιος άνθρωπος, ας μην ταράζεται, φτάνει να δείξει ποιος πραγματικά είναι όλο το φαρμάκι του συκοφάντη θα πέσει  πάνω στις ίδιες του τις πλάτες.

Η εξέγερση, στοχάζονται οι σοφοί αυτή νομοθετεί, δεν  αποτελεί καθόλου  ηθική κατάσταση, πρέπει όμως να είναι  η συνεχής κατάσταση στην οποία  θα βρίσκεται μια δημοκρατία.

Ο Λυκούργος κι ο Σόλωνας, γνωρίζοντας πολύ καλά,  ότι αποτέλεσμα  του άσεμνου είναι η συντήρηση της ανήθικης κατάστασης του πολίτη, που  είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της δημοκρατικής κυβέρνησης, υποχρέωναν τα κορίτσια να εκτίθενται γυμνά στο θέατρο.

Αν υπήρχε στον κόσμο κάτι παράλογο, αυτό ήταν στα σίγουρα η αιώνια διάρκεια που αποδιδόταν στις συζυγικές σχέσεις.

…το κρεββάτι βελτιώνει την όψη της γυναίκας

Σας παραθέτω κάποια από τις σπουδαιότερες ρήσεις του…

“Ο τρόπος σκέψης μου είναι το αποτέλεσμα των στοχασμών μου. Είναι κομμάτι της εσώτερης ύπαρξής μου, του τρόπου που είμαι φτιαγμένος. Για το σύστημά μου, το οποίο αποδοκιμάζετε, είναι επίσης η μέγιστη παρηγοριά στη ζωή μου, η πηγή της ευτυχίας μου. Σημαίνει περισσότερα για μένα απ’ότι η ίδια μου η ζωή.”

” Η ιδέα του Θεού είναι το μόνο λάθος που δεν μπορώ να συγχωρήσω στον άνθρωπο.

” Δεν είναι ο δικός μου τρόπος σκέψης που έχει προκαλέσει τις δυστυχίες μου, αλλά ο τρόπος σκέψης των άλλων. “

” Το καθετί είναι καλό όταν είναι υπερβολικό.”

” Η πραγματική ευτυχία στηρίζεται στις αισθήσεις και η αρετή δεν ικανοποιεί καμιά από αυτές. “

” Μόνο μέσα από τον πόνο φτάνει κανείς στην ηδονή. “

” Το σώμα σου είναι ο ναός όπου η Φύση ζητά να τη λατρεύουν. “

“Η σεξουαλική επιθυμία είναι ένα πάθος στο οποίο υπάγονται όλα τα άλλα πάθη -συμφωνώ- αλλά και στο οποίο όλα ενώνονται. “

” Ας τους αφήσουμε να μηρυκάζουν την αθλιότητά τους, δεν είναι άξιοι να τους κηρύξουμε την αλήθεια.”

” Υπάρχει κάτι πιο ανήθικο από τον πόλεμο; “

” Δεν ξέρω τι είναι η καρδιά, όχι εγώ. Χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη μόνο για να δώσω έμφαση στις αδυναμίες του μυαλού.”

” Το ερωτικό πάθος είναι για τα άλλα πάθη ό,τι το νευρικό σύστημα για τη ζωή. Τα υποστηρίζει και τα δυναμώνει όλα. Φιλοδοξία, βαναυσότητα, φιλαργυρία, εκδίκηση, όλα πηγάζουν από το ερωτικό πάθος. “

“Δεν υπάρχει τρόμος που δεν έχει θεοποιηθεί, δεν υπάρχει αρετή που δεν έχει διασυρθεί. “

” Θέλω να είμαι το θύμα των λαθών του. “

” Η ανοχή είναι αρετή των αδυνάμων. “

“Δεν είμαστε πιο ένοχοι όταν ακολουθούμε τα πρωτόγονα ένστικτά μας που μας κυβερνούν, από ό,τι είναι ο Νείλος για τις πλημμύρες του ή η θάλασσα για τα κύματά της. “

“Θα πρέπει να καταλάβεις, αγαπητή Τερέζα, ότι τα πράγματα δεν έχουν άλλη αξία πέρα από εκείνη που τους δίνει η φαντασία μας. “

” Επομένως η καταστροφή, όπως και η δημιουργία, είναι μια από τις αποστολές της Φύσης. “

” Είναι μέσα στη σιωπή των νόμων που γεννιούνται οι μεγάλες πράξεις.”

” Αν βασιστούμε στις θεωρίες των θεολόγων, θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο Θεός έπλασε τους ανθρώπους με μοναδικό σκοπό να γεμίσει με κόσμο την κόλαση. “

“Εάν δεν έζησα περισσότερο, ήταν επειδή δεν μου έδωσα χρόνο.”

(τα τελευταία του λόγια)

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >