AD

Ρομπέρτο Ροσελίνι | Ποτέ μην παντρευτείς μια ηθοποιό γιατί είναι ηθοποιός και στο κρεβάτι…

Όταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης εγκατέλειψε την Άννα Μανιάνι για την επίσης ηθοποιό Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Ο Ροσελίνι έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιουνίου 1977.

 

“Ποτέ μην παντρευτείς μια ηθοποιό γιατί είναι ηθοποιός και στο κρεβάτι…” ήταν το συμπέρασμα ενός από τους  τους σπουδαιότερους Ιταλούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους του ιταλικού νεορεαλιστικού κινηματογράφου. Του Ρομπέρτο Ροσελίνι. Ο δημιουργός που με την ταινία του Roma Cittα aperta (Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη, 1945) – μία από τις  πιο γνωστές και σημαντικές ταινίες του που προσέφερε στο κίνημα- ξεχώρισε κι έγραψε ιστορία…

`Ενας χαρισματικός άνθρωπος με έντονη προσωπική ζωή ο οποίος ερωτεύτηκε δύο σπουδαίες γυναίκες του κινηματογράφου. Την Άννα Μανιάνι και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

Ο Ρομπέρτο Ροσελίνι, στην ταινία “Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη”, το 1945, την “πλησιάζει” με τέτοιο τρόπο που γίνεται ο καθρέφτης του πόνου τον οποίο γεννάει ο πόλεμος. Μπορεί να γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, από πατέρα Αιγύπτιο και Ιταλίδα μητέρα, αλλά δεν αποτέλεσε ποτέ το “αρχέτυπο της Ρωμαίας” για τους συμπολίτες της. Η Άννα Μανιάνι ήρθε στη Ρώμη παιδί, μαζί με τη γιαγιά της, και μεγάλωσε σε μία ιδιαίτερα φτωχή συνοικία της πόλης.. Η ερωτική ζωή της σφραγίστηκε από τη σχέση της με τον Ρομπέρτο Ροσελίνι. Εκείνη τον αγάπησε βαθιά.  Εκείνος, την εγκατέλειψε για τη Σουδηέζα ηθοποιό Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Η ίδια έλεγε: “Μεγάλα πάθη δεν υπάρχουν, είναι ψεύτικες φαντασιώσεις. Αυτά που υπάρχουν είναι μικρές αγάπες που μπορεί να διαρκέσουν λίγο ή περισσότερο..”

Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, όταν  είδε τις ταινίες “Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη” και “Παιζά”, αποφασίζει να του γράψει ένα γράμμα που έμελλε να είναι μοιραίο…

“Αγαπητέ κύριε Ροσελίνι. Είδα τις ταινίες σας “Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη και ‘Παιζά’ και μου άρεσαν πολύ. Αν χρειάζεστε μια Σουηδέζα ηθοποιό να μιλάει πολύ καλά αγγλικά, που δεν έχει ξεχάσει τα γερμανικά, που δεν την πολυκαταλαβαίνουν όταν μιλάει γαλλικά και που από ιταλικά ξέρει μόνο το “ti amo” , είμαι πρόθυμη να έρθω και να συνεργαστώ μαζί σας.” γράφει η Μπέργκμαν. Ύστερα από αυτό το γράμμα, η σπουδαία ηθοποιός, όχι μόνο συνεργάζεται με τον Ρομπέρτο Ροσελίνι – σε έξι συνολικά ταινίες- αλλά γίνεται και ερωμένη του, χωρίς να έχει χωρίσει από τον άντρα της. Αποκτά μαζί του ένα γιο εξώγαμο και δίδυμα κορίτσια. Το μοντέλο και ηθοποιό Ιζαμπέλα Ροσελίνι και την Ιζότα αφού παντρεύεται το σκηνοθέτη.

Οι Αμερικανοί, επηρεασμένοι από το μακαρθισμό, την επικρίνουν έντονα βγάζοντάς την από την καρδιά τους.

Η Μπέργκμαν γύρισε 5 ταινίες με τον Ροσελίνι, δίνοντας νέα πνοή στην καριέρα της κι έτσι καθιερώθηκε και στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Ο συγγραφέας François-Guillaume Lorrain, στο βιβλίο του “Ο πόλεμος των ηφαιστείων”, περιγράφει το ερωτικό τρίγωνο, αναφέροντας:

“Η Μπέργκμαν ζει στο πλευρό ενός άντρα που είναι μεγαλύτερός της. Αμφιβάλλει για την ίδια, για την ομορφιά της, για το ύψος της. Ωστόσο, κάτι την ωθεί να κάνει πράγματα εξαιρετικά τολμηρά και ελεύθερα.”

Τον Αύγουστο του 1949 το πλοίο του Ροσελίνι εγκαταλείπει το Στρόμπολι. Η ταινία είναι δυστυχώς, σκέτη αποτυχία στην Αμερική, ίσως εξαιτίας των αρνητικών δημοσιευμάτων… Ίσως γιατί ο γερουσιαστής  Edwin C. Johnson του Κολοράντο λούζει με άσχημα λόγια την άπιστη σύζυγό του… ΄Ισως γιατί η εταιρεία διανομής RKO κόβει την ταινία κατά 37 λεπτά. Στην Ιταλία τα πράγματα πάνε καλύτερα. Εκεί, ενδιαφέρονται για τον έρωτα που γεννήθηκε σε ένα νησί της Μεσογείου.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >