AD

Purple Rain | H ιστορία του εκπληκτικού ερωτικού τραγουδιού ενός `πρίγκιπα`

`Ήθελα μόνο να σε δω να γελάς μέσα την μωβ βροχή. Δεν ήθελα ποτέ να σου φέρω μπελάδες, δεν ήθελα να σε πληγώσω…O Prince γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1958.

 

Prince… Ποιός δεν γνωρίζει τη σπουδαία μορφή της ποπ μουσικής, το είδωλο  που “φεύγοντας” ξαφνικά,  στις 21 Απριλίου του 2016, προκάλεσε θλίψη σε όλον τον κόσμο; Μπορεί ο  “πρίγκιπας” να έφυγε, μας άφησε όμως το εξαιρετικό του έργο με την εκπληκτική σκηνική του παρουσία  και την ευρεία φωνητική του γκάμα.

Εκείνος ήταν ο  πρωτοπόρος του Minneapolis sound. Η μουσική του συνδύαζε την rock, το R&B, τη σόουλ, το funk, το hip hop, την disco και την ψυχεδελική μουσική, την jazz και την ποπ.

Νομίζω πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει τραγουδήσει τραγούδια αυτής της κορυφαίας μορφής…

Εκείνο όμως που δικαιωματικά θεωρείται το πιο εμβληματικό έργο του Prince, είναι το Purple Rain. Πολλοί μπορεί να το γνωρίζουμε, έχουμε ακούσει όμως την ιστορία  του άλμπουμ που προκάλεσε τη `γονική συναίνεση` αλλά και της ομώνυμης αυτοβιογραφικής ταινίας με την οποία ο “πρίγκηπας” έκλεισε ένα κεφάλαιο της ζωής του για να ανοίξει τα επόμενα;

Το συγκεκριμένο τραγούδι του θρυλικού ομώνυμου άλμπουμ του Prince και του συγκροτήματός του, των Revolution, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1984 και αποτελέσε ένα από τα κορυφαία άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής. Το σημαντικότερο ήταν ότι πρόκειται για το  βασικό κομμάτι της ταινίας Purple Rain που βγήκε στις αίθουσες  λίγο αργότερα. Η ταινία του Prince ήταν αυτοβιογραφική και με τα μουσικά κομμάτια της προκάλεσε τη “γονική συναίνεση”.

Το περίεργο είναι ότι αυτήν την ταινία δεν την πίστεψε κανείς αρχικά – αν εξαιρέσουμε το περιοδικό Rolling Stone. Δεν είχε ακουστεί καμία καλή κριτική. Ο κόσμος όμως, είχε αντίθετη γνώμη. Το αγάπησε τόσο πολύ που το ανέβασε στην κορυφή…

Ο  Prince ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που είχε την ίδια στιγμή ταινία, άλμπουμ και single στο TOP 10!

Με προϋπολογισμό 7 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία συγκέντρωσε τελικά  68.4 εκατομμύρια στο box office, αλλά και το Όσκαρ Μουσικής.

Κάποιοι φανατικοί θαυμαστές του τραγουδιού, θεωρούν ότι αφορά κυρίως την ερωτική σχέση του Prince με την Ντενίζ Μάθιους, γνωστή και ως Vanity. Εκείνη ήταν η  πρώτη προστατευόμενή του. Το ζευγάρι χώρισε λίγο πριν γυριστεί η ταινία Purple Rain, όχι με τον καλύτερο τρόπο….

«Ήθελα μόνο να σε δω να γελάς μέσα την μωβ βροχή. Δεν ήθελα ποτέ να σου φέρω μπελάδες, δεν ήθελα να σε πληγώσω…».

Η Απολλωνία υποδύεται τη Vanity στην ταινία. Η ταινία Purple Rain έγινε με τελείως αντισυμβατικό τρόπο. Ο σκηνοθέτης Άλμπερτ Μανιόλι ήταν σχεδόν αρχάριος και οι  παραγωγοί δεν είχαν ξανακάνει ταινία. Ο Prince ήταν απαιτητικός και το να τον ικανοποιήσεις δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ούτε το να καλυφθούν οι απαιτήσεις της  Warner Bros δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση.

  “Ήξερα ένα κορίτσι που το έλεγαν Νίκκι. Θα μπορούσες να πεις ότι ήταν φίλη μου. Τη συνάντησα στο λόμπι ενός ξενοδοχείου…”.

“Ο Prince πούλησε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίγραφα του Purple Rain, το οποίο περιελάμβανε και ένα τραγούδι για ένα νεαρό κορίτσι που αυνανιζόταν σε ένα λόμπι ξενοδοχείου. Αυτού του είδους η ροκ μουσική είναι μόνον ένα κομμάτι της αυξανόμενης τάσης της χρησιμοποίησης του σεξ και της βίας στην βιομηχανία της ψυχαγωγίας, από τις ταινίες και τα βίντεο μέχρι τις διαφημίσεις για τα τζιν και τα αρώματα. Μάλιστα, η μουσική είναι το πιο απρόσμενο μέσο και σαφώς η ροκ μουσική δεν δείχνει καμία διάθεση να αυτοπεριοριστεί” είναι απόσπασμα από όσα έγραψε η Γκορ στο βιβλίο της “Μεγαλώνοντας παιδιά σε μια Κοινωνία Ακτίνων Χ”.

Οι αστέρες της μουσικής αντεπιτίθενται όμως σε αυτό… με κατάληξηστις ασπρόμαυρες αυτοκόλλητες ταμπέλες με την προειδοποίηση “Απαιτείται Γονική Συναίνεση: Ειδικό περιεχόμενο”.

Ο Prince με το τραγούδι του άγγιξε θέματα-ταμπού για την αμερικανική κοινωνία, αλλάζοντας την αναφορά στο σεξ… Τα τραγούδια  Sexy M.F., Darling Nikki, Erotic City ήταν κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

“Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν κάνω πια και άλλα που κάνω ακόμα περισσότερο. Όσο μεγαλώνεις, αλλάζεις. ” Ήταν τα λόγια του σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου του Essence, θέλοντας έτσι να εννοηθεί ότι η εποχή εκείνων των στίχων ήταν πια παρελθόν για εκείνον.

Για εμάς όμως, το  Purple Rain δεν μπορεί να αποτελέσει παρελθόν…Αν κρίνει κανείς ότι την ημέρα που έφυγε ο πρίγκιπας της ποπ από τη ζωή, εκείνη η “μωβ βροχή” “τύλιξε” ολόκληρο τον πλανήτη… Κι ας έλεγε στους στίχους του“δεν ήθελα να σου προκαλέσω λύπη, δεν ήθελα να σου προκαλέσω πόνο”…

Purple Rain

I never meant to cause you any sorrow

I never meant to cause you any pain

I only wanted one time to see you laughing

I only wanted to see you laughing in the purple rain

Purple rain, purple rain

Purple rain, purple rain

Purple rain, purple rain

I only wanted to see you bathing in the purple rain

I never wanted to be your weekend lover

I only wanted to be some kind of friend, hey

Baby, I could never steal you from another

It’s such a shame our friendship had to end

Purple rain, purple rain

Purple rain, purple rain

Purple rain, purple rain

I only wanted to see you

underneath the purple rain

Honey, I know, I know,

I know times are changin’

It’s time we all reach out for something new,

that means you too

You say you want a leader,

but you can’t seem to make up your mind

And I think you better close it

and let me guide you to the purple rain

Purple rain, purple rain

Purple rain, purple rain

If you know what

I’m singin’ about up here,

come on raise your hand

Purple rain, purple rain

I only want to see you,

only want to see you in the purple rain

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

3 πρώην – και νυν- μεγαλόσχημοι στο στόχαστρο των διεθνών αρχών

Η Ιντερπόλ έχει στείλει σήμα στις αρχές σχετικά με τη διερεύνηση εταιρικού σχήματος στο οποίο μετέχουν τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες και το οποίο είχε συμμετοχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >