AD

Zverev – Alcaraz | Ένας τελικός ανάμεσα στην καινούργια και στην ακόμη πιο καινούργια γενιά του τένις

Ο 27χρονος Αλεξάντερ Ζβερεφ θα αντιμετωπίσει αύριο τον 21χρονο Κάρλος Αλκαράζ, στον τελικό του Roland Garros, σε ένα αγώνα, που σηματοδοτεί την μετάβαση από την γενιά των “Big Three” (Φέντερερ-Ναδάλ-Τζόκοβιτς) στις καινούργιες γενιές του τένις,

Για περίπου 15  χρόνια το γαλλικό Γκραντ Σλαμ του Ρολάντ Γκαρός, ήταν το βασίλειο το Ραφαέλ Ναδάλ, που έχει το μοναδικό ρεκόρ των 14 τίτλων σε αυτό το τουρνουά, κάτι που αντικειμενικά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να το ξεπεράσει κάποιος στο μέλλον. Μετά από δυο χρόνια απουσίας από το τένις, λόγω τραυματισμών, ο Ραφαέλ Ναδάλ επανήλθε στο Ρολάντ Γκαρος, αλλά όλοι ακόμη και οίδιος γνωρίζαν ότι δεν θα μπορέσει να προχωρήσει πολύ και τελείως αδύνατον να το κερδίσει, Η σταδιακή επάνοδος του Ναδάλ που άρχισε από τα τουρνουά της Βαρκελώνης της Μαδρίτης και της Ρώμης, στα οποία έχει υπάρξει πολυνίκης, έδειξε ότι σιγά σιγά επανέρχεται σε καλύτερη φόρμα, αλλά σε μερικές μόνο φάσεις, θύμισε τον παλιό Ναδάλ, που ήταν ο τρόμος και φόβος των αντιπάλων του, ιδίως στο Ρολάντ Γκαρός, που τα προηγούμενα χρόνια, όλοι ήξεραν ότι τελικά αυτός θα ήταν ο νικητής. Έται ατο Ρολάντ Γκαρός αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο, αφού είχε και την ατυχία να πέσει πάνω στον αυριανό διεκδικητή του τίτλου Αλεξάντερ Ζβερεφ. Μετά το τέλος του αγώνα το πλήθος χειροκροτούσε όρθιο για ώρα αυτόν τον θρύλο του τένις με την ανεπανάλπτη ιστορία.

Στα 38 του χρόνια ο πεισματάρης Ραφαέλ Ναδάλ, ίσως προσοαθήσει ακόμη για την επάνοδο του, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι πολύ σύντομα, φέτος ή το πολύ του χρόνου, θα δώσει ο ίδιος τέλος στην καριέρα του.

Ο Νάβακ Τζόκοβιτς – αυτή η μηχανή του τένις με τα 24 γκραντ σλαμ – πήρε κι αυτός μέρος στο Ρολάντ Γκαρός, αλλά αποχώρησε πριν από τα προημιτελικά, αφού υπέστη ρήξη μηνίσκου και υποβλήθηκε σε εγχείρηση, κάτι που θα του κοστίσει γύρω στις 6 εβδομάδες απουσίας και που μάλλον θα δυσκολέψει την συμμετοχή του στο Γουίμπλεντον. Στα 37 του ο Τζόκοβιτς αντέχει ακόμη, αλλά για πόσο θα μπορεί να ανταγωνίζεται τα 20χρονα καινουργια ταλέντα, που ξεφυτρώνουν από κάθε γενιά του κόσμου.

Ο θρυλικός Ρότζερ Φέντερερ, ίσως ο πιο αγαπητός από τους τρεις μεγάλους και για το ανεπανάληπτο στυλ του, αλλά και για την ευγενή παρουσίαση, ο άνθρωπος από τον οποίον ξεκίνησε η αναμόρφωση του τένις σε άλλο επίπεδο και προσέλκυσε εκατμμύρια καινουργιους φίλους στο τένις (μαζί με τους άλλους δύο), έχει πια αποχωρήσει εδώ και δυο χρόνια, το 2022, όταν ήταν ήδη 41 ετών.

Έτισ σιγά σιγά τελειώνει η εποχή των 3 Μεγάλων του τένις.

Και από δω και πέρα, οι τελικοί των Γκραντ Σλαμ θα διεξάγονται ανάμεσα στις δυο καινούργιες γενιές που ξεπήδησαν τα τελευταία χρόνια. Η μία είναι η γενιά που  βρίσκεται σε ηλικία 25-27 ετών, όπως ο Ζβέρεφ, ο Μεντβέντεφ, ο Ρούμπλεφ, ο Τσιτσιπάς, ο Ρουντ και άλλοι. Η άλλη είναι η ακόμη πιο καινούργια γενιά των περίπου 20χρονων όπως ο Αλκαράζ, ο Σίνερ, ο Ρούνε, ο Ντε Μινόρ, ο Τσερούντολο και άλλοι.

Ας δούμε όμως τους δύο πρωταγωνιστές του αυριανού τελικού.

Alcaraz: “Θέλω να βάλω το όνομά μου στη λίστα με τους νικητές”

Alcaraz: "Θέλω να βάλω το όνομά μου στη λίστα με τους νικητές" (vid)

O Carlos Alcaraz μίλησε για την ξεχωριστή σύνδεσή του με το Roland Garros και τον μεγάλο στόχο του να κατακτήσει το τρόπαιο την Κυριακή.

“Ήταν πολύ κλειστό ματς, το επίπεδο και η ένταση ήταν πολύ υψηλά. Το κλειδί ήταν ότι αξιοποίησα τις ευκαιρίες μου στο ματς, γιατί θεωρώ ότι και εκείνος είχε καλές ευκαιρίες στο 5ο σετ”, είπε ο Ισπανός στη συνέντευξη Τύπου, μετά την πρόκρισή του στον τελικό του Roland Garros.

Για τις κράμπες και αν τώρα νιώθει δυνατότερος σωματικά και πνευματικά, αφού πέρσι έχασε εξαιτίας των κραμπών τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί τον Djokovic στα ημιτελικά: “Πιθανότατα είμαι δυνατότερος. Οι κράμπες δεν ήταν τόσο σοβαρές όσο πέρσι, αλλά είμαι δυνατότερος πνευματικά, ξέρω πως να διαχειριστώ αυτές τις καταστάσεις πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρσι.”

Για το τι είπε στον εαυτό του όταν έμεινε πίσω με 1-2 σετ: “Ήξερα ότι έπρεπε να αλλάξω λίγο τα χτυπήματά μου. Ήξερα ότι θα είναι μεγάλο ματς και έπρεπε να κερδίσω 2 σετ, οπότε έπρεπε να το κάνω μεγάλο ματς. Έπρεπε να παραμείνω εκεί, να είμαι θετικός, να αλλάξω λίγο τα χτυπήματά μου.”

Για το τι θα κάνει αύριο, έχοντας και μια μέρα κενό μέχρι τον τελικό της Κυριακής: “Αύριο θα περπατήσω, δεν ξέρω αν θα πάω για προπόνηση, πρέπει να το αποφασίσουμε με την ομάδα μου. Ίσως κάνω απλά έναν περίπατο. Το ίδιο είχα κάνει και πριν τον τελικό του US Open, οπότε ίσως να κάνω το ίδιο.”

Για τις αναμνήσεις του ως παιδί από το Roland Garros: “Είναι ξεχωριστό τουρνουά για μένα γιατί όταν ήμουν παιδί τελείωνε το σχολείο και έτρεχα σπίτι για να δω τα ματς. Έβλεπα πολλά ματς, φυσικά τον Rafa Nadal, που κυριαρχούσε σ’ αυτό το τουρνουά για 14-15 χρόνια, είναι απίστευτο. Θέλω και γω να βάλω το όνομά μου σ’ αυτή τη λίστα με τους Ισπανούς που έχουν κερδίσει το τουρνουά, όχι μόνο τον Rafa, είναι και οι Ferrero, Moya, Costa… Πολλοί θρύλοι του αθλήματος κέρδισαν αυτό το τουρνουά και θέλω να βάλω και το δικό μου όνομα εκεί.”

Για το ότι έγινε ο νεότερος που θα έχει τελικό Grand Slam σε όλες τις επιφάνειες: “Το ήξερα αυτό, το είδα στο τηλέφωνό μου μετά τον αγώνα. Είναι ξεχωριστό γιατί το να σπάω ρεκόρ είναι μεγάλη επιτυχία για μένα. Δεν θέλω να το σκέφτομαι αυτό πριν από τον τελικό, αλλά πάντα ήταν στόχος μου να παίζω καλό τένις σε όλες τις επιφάνειες.”

Για 1η φορά στον τελικό του RG o Zverev

Για 1η φορά στον τελικό του RG o Zverev (vids)

Μετά από 3 διαδοχικούς ημιτελικούς, ο Alexander Zverev νίκησε τον Casper Ruud με 3-1 σετ και έκανε το βήμα παραπάνω φέτος, για να προκριθεί στον τελικό του Roland Garros.

Για 2η φορά στην καριέρα του, μετά τον χαμένο τελικό του US Open του 2020, προκρίθηκε σε έναν τελικό σε Grand Slam o Alexander Zverev, ο οποίος πήρε τη ρεβάνς για τον περσινό χαμένο ημιτελικό στο ίδιο γήπεδο από τον Casper Ruud, κερδίζοντάς τον με 2-6, 6-2, 6-4, 6-2.

Ξεκίνησε δυνατότερα στον ημιτελικό ο Ruud, ο οποίος ήταν φιναλίστ τα δυο προηγούμενα χρόνια στο Roland Garros, για να κάνει ένα άψογο 1ο σετ, στο οποίο επιβλήθηκε με 6-2.

Ο Zverev απάντησε με ένα τρομερό 2ο σετ, στο οποίο ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, είχε 15 winners και 4 μόλις αβίαστα λάθη, για να το κερδίσει και αυτός στα 8 games και να ισοφαρίσει.

Από εκει και πέρα ήταν ξεκάθαρη η υπεροχή του Γερμανού, που δεν έριξε την απόδοσή του και δεν έχασε τον έλεγχο. Στο 3ο σετ ο Ruud ήταν κοντά, αλλά ο Zverev έκανε το μοναδικό break στο 5ο game, προηγήθηκε με 3-2 και έσβησε το break point του Νορβηγού στο 10ο game για να κρατήσει το σερβίς του και να κάνει το 6-4.

Στη συνέχεια κυριάρχησε στο 4ο σετ, όπου “έσπασε” τον Ruud στο 1ο (1-0) και στο 7ο game (5-2), για να το κλείσει και αυτό στα 8 games και να ολοκληρώσει τον θρίαμβό του σε 2 ώρες και 35 λεπτά.

Στα 3 τελευταία σετ της αναμέτρησης, ο Zverev είχε στην ουσία το τέλειο ματς, αφού είχε 48 winners και μόνο 16 αβίαστα λάθη! Κέρδισε για 3η φορά τον Ruud σε 5 αναμετρήσεις και πήρε τη ρεβάνς για την περσινή του ήττα στα ημιτελικά από τον Νορβηγό, όπου ακόμα δεν είχε επανέλθει στο 100% του, από τον σοβαρό τραυματισμό που είχε έναν χρόνο πριν στον αστράγαλο.

Αυτή ήταν η 12η συνεχόμενη νίκη του Zverev, που θυμίζουμε προέρχεται από την κατάκτηση του Masters της Ρώμης.

Την Κυριακή θα διεκδικήσει και τον 1ο του Grand Slam τίτλο, απέναντι στον ήδη κάτοχο 2 τίτλων, Carlos Alcaraz. Θα είναι πάντως και για τους δυο ο πρώτος τελικός στο Roland Garros, που αυτή τη χρονιά θα έχει νέο πρωταθλητή.

Ο μεγάλος τελικός θα γίνει την Κυριακή (09/06) στις 16:00 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί ζωντανά από το Eurosport 1HD.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >