AD

Ευρωεκλογές 2024 | Οι 21 Έλληνες που εκλέγονται ευρωβουλευτές – Δείτε τους σταυρούς που πήραν

Αυτιάς, Μεϊμαράκης, Βόζεμπεργκ, Μπελέρης, Μελέτη, Κεφαλογιάννης, Τσιόδρας από τη ΝΔ- Αρβανίτης, Φαραντούρης, Παππάς, Κουντουρά από τον ΣΥΡΙΖΑ – Ν. Παπανδρέου, Μανιάτης, Αρναούτογλου από ΠΑΣΟΚ

 

Στελέχη από το σύνολο των κομμάτων που κατάφεραν να ξεπεράσουν το 3% θα έχει η σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας στην επόμενη ευρωβουλή μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Σύμφωνα με την κατανομή των ποσοστών στο 100% της ενσωμάτωσης των ψήφων η ΝΔ καταλαμβάνει 7 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 4 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 3 έδρες, η Ελληνική Λύση παίρνει 2 έδρες όσες και το ΚΚΕ, ενώ από μια έδρα παίρνουν ΝίκηΠλεύση Ελευθερίας και Φωνή Λογικής.

Ξεκάθαρα πρώτος για τη Νέα Δημοκρατία είναι ο Γιώργος Αυτιάς καθώς συγκεντρώνει 308.270 σταυρούς. Ακολουθεί με σχεδόν 50.000 ψήφους διαφορά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης (258.755) ενώ η τριάδα κλείνει με την Ελίζα Βόζεμπεργκ (245.534). Στην 4η θέση είναι ο Φρέντι Μπελέρης (236.866) ενώ ακολουθούν Ελεονώρα Μελέτη (172.323), Μανώλης Κεφαλογιάννης (161.105) και Δημήτρης Τσιόδρας (156.440). Έκτος ευρωβουλής φαίνεται ότι μένουν οι νυν ευρωβουλευτές Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Μαρία Σπυράκη.

pinakas2-nd

Πρώτος και με διαφορά σε σταυρούς για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Κώστας Αρβανίτης (153.525) ενώ ακολουθεί ο Νίκος Φαραντούρης (135.823). Η τετράδα των εδρών που φαίνεται να δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει με τον Νίκο Παππά (126.995) και την Έλενα Κουντούρα (113.957). Η Σοφία Μπεκατώρου μένει αρκετά πίσω στην 5η θέση με 93.294 σταυρούς.

pinakas2-syriza

Από το ΠΑΣΟΚ προηγείται ο Νίκος Παπανδρέου (122.233) ακολουθεί ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης (107.445) και ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου (91.311). Μένει εκτός εδρών ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης ενώ ο στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη και γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος κατετάγη 7ος.

pinakas2-pasok

Η Ελληνική Λύση εκλέγει δύο ευρωβουλευτές, τον Εμμανουήλ Φράγκο και τη Γαλάτω Αλεξανδράκη.

pinakas2-elliniki-lysi

Οι δυο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Λευτέρης Αλαβάνος και Κώστας Παπαδάκης επανεκλέγονται.

pinakas2-kke

Την έδρα της Νίκης καταλαμβάνει ο ηθοποιός Νίκος Αναδιώτης, της Πλεύσης Ελευθερίας η Μαρία Ζαχαράκη και της Φωνής Λογικής η Αφροδίτη Λατινοπούλου.

pinakas2-niki
pinakas2-pleysi-eleytherias
pinakas2-fwni-logikis

Ο χάρτης των ευρωεκλογών

Από την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις 55 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες, τις κακές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους «λοχαγούς» του Στέφανου Κασσελάκη να καταγράφουν ήττες, το σχεδόν στάσιμο ΠΑΣΟΚ με ισχνά κέρδη σε σχέση με το 2023, τη θηριώδη αποχή που έφτασε 58,61%  και τα κέρδη των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ χαρακτηρίζονται οι ευρωεκλογές της Κυριακής.

Με την ενσωμάτωση στο 100% της επικράτειας, η Νέα Δημοκρατία είναι στο 28,31% και 7 ευρωβουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,92% και 4 ευρωβουλευτές, το ΠΑΣΟΚ στο 12,79% και 3 ευρωβουλευτές η Ελληνική Λύση στο 9,3% και 2 ευρωβουλευτές, το ΚΚΕ 9,25% και 2 ευρωβουλευτές, η Νίκη 4,37% και 1 ευρωβουλευτή, η Πλεύση Ελευθερίας 3,4% και ένας ευρωβουλευτής και Φωνή Λογικής 3,04% και ένας ευρωβουλευτής.

Δείτε τα αποτελέσμα των ευρωεκλογών από το ΥΠΕΣ

Συνολικά η ΝΔ έχασε την πρωτιά μόνο σε Ροδόπη και Ξάνθη από το μειονοτικό ΚΙΕΦ και σε Ηράκλειο και Λασίθι όπου πρώτευσε το ΠΑΣΟΚ.

pinakas-nd-1
pinakas-nd2
pinakas-nd3

Το κυβερνών κόμμα έκανε double score στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έμεινε καθαρά κάτω από τον πήχη του 33% των ευρωεκλογών του 2019 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι το «μήνυμα ελήφθη» λέγοντας στη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής «ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο. Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».

Στον ΣΥΡΙΖΑ όπου στην πρώτη κάλπη της εποχής του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, η αξιωματική αντιπολίτευση υπέστη ήττα ιστορικών διαστάσεων, φέρνοντας τον νέο πρόεδρο μπροστά σε μια νέα, εσωκομματική και πολιτική πραγματικότητα, απογοητευτικά για την ηγετική ομάδα είναι και τα ποσοστά του κόμματος στις εκλογικές περιφέρειες των «λοχαγών» του κ. Κασσελάκη.

Για παράδειγμα, στον νομό Πέλλας, όπου εκλέγεται η Θεοδώρα Τζάκρη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήρθε τέταρτος με ποσοστό 11,87%, στον νομό Χανίων δεύτερος με ποσοστό μόλις 17,01%, παρότι πρόκειται για τη γενέτειρα της οικογένειας Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη, ενώ τερμάτισε τέταρτος και στο Κιλκίς, στην περιοχή του βουλευτή, Πέτρου Παππά, με ποσοστό 10,82%.

«Το θέμα είναι τι θα εισπράξουμε εμείς» είχε σχολιάσει, σχεδόν σιβυλλικά, ο κ. Πολάκης με το κλείσιμο της κάλπης, η οποία άφησε εκτός Βουλής τους: Δώρα Αυγέρη, Δημήτρη Πανόπουλο, Νάσο Παπαργυρόπουλο, Ιφιγένεια Μουμτζή, Μυρτώ Κοροβέση, τα στελέχη της «ομάδας Κασσελάκη».

pinakas-syriza1
pinakas-syriza2
pinakas-syriza3

Περίπου στην ίδια μοίρα και το ΠΑΣΟΚ το εκλογικό αποτύπωμα του οποίου είναι η τρίτη θέση με «στάσιμα» ποσοστά αφού δεν κατάφερε να κάνει το «άλμα» αυξάνοντας σημαντικά τις δυνάμεις του σε σχέση με τις επιδόσεις του στις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023.

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ανά την Ελλάδα σχηματίζουν την εικόνα ότι κινείται με αντιφάσεις και ως κόμμα …επαρχίας, αφού ανεβάζει δυνάμεις σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας, είναι πρώτο κόμμα στο Ηράκλειο και στο Λασίθι, συνεχίζει τις πολύ χαμηλές πτήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής (πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση), όπως και σε άλλα αστικά κέντρα, ενώ δημιουργεί ισχυρές νησίδες στην Πελοπόννησο.

pinakas-pasok1
pinakas-pasok2
pinakas-pasok3

Την ίδια ώρα η Ελλάδα δεν φαίνεται να αποτελεί την εξαίρση από την τάση ενίσχυσης της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς, λαμβάνοντας ώθηση και από την υψηλή αποχή, τα κόμματα που εντάσσονται στον χώρο δεξιότερα της ΝΔ και κυρίως της ακροδεξιάς στην Ελλάδα συγκέντρωσαν ποσοστό το οποίο πλησιάζει το 18,5% ενώ αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τα μικρότερα κόμματα, το ποσοστό αυτό πλησιάζει στο 20%.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Πούτιν στο Κίεβο, αποκαλώντας τον «τρομοκράτη»

Σε μια νέα εξέλιξη στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε στην πρόσφατη πρόκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντηθούν στη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δημογραφικό: 766 σχολεία αναστέλλουν τη λειτουργία τους – Αρνητικό ρεκόρ για τα «πρωτάκια»

Τα δημογραφικά δεδομένα της Ελλάδας παρουσιάζουν ανησυχητική πορεία, οδηγώντας στο αναγκαστικό κλείσιμο 760 σχολείων για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. «Σχολεία που βάζουν “λουκέτο”, “πρωτάκια” που

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Π. Μαρινάκης: Η επίσημη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών

Ως την καλύτερη των τελευταίων ετών για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την επίσημη έκθεση της Κομισιόν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κεφαλογιάννης: Πάνω από 3.500 οι πυρκαγιές την αντιπυρική περίοδο – 10 εκατ. στρέμματα οι καμένες εκτάσεις στην Ευρώπη

«Έχουμε μέχρι στιγμής πάνω από 6.300 ενάρξεις πυρκαγιών από την αρχή του έτους. Αν βάλει κανείς τη στενή αντιπυρική περίοδο, δηλαδή 1η Μαΐου μέχρι και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κ. Τσουκαλάς: «Τα έξι χρόνια που κυβερνά ο Κ. Μητσοτάκης, γιγαντώθηκαν τα προβλήματα του δημογραφικού και της στέγασης»

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς ανέφερε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» πώς δεν είναι επιτυχία σε έξι χρόνια, σε μία χώρα χωρίς μνημόνιο,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >