AD

Alfred Kinsey | Ο επιστήμονας που απενοχοποίησε τη σεξουαλικότητα

Στις 23 Ιουνίου του 1894 γεννήθηκε ο άνθρωπος στον οποίο οφείλουν πολλά το «queer theory», το LGBT κίνημα, το τρίτο κύμα του φεμινισμού.

 

Οι άνδρες δεν αντιπροσωπεύουν δύο ξεχωριστές κατηγορίες, τους ετεροφυλόφιλους και τους ομοφυλόφιλους. Δεν είναι όλα τα πράγματα μαύρα ή άσπρα. Η ανθρώπινη σκέψη ήταν αυτή που επινόησε τις κατηγοριοποιήσεις και επεδίωξε την ένταξη συμπεριφορών και γεγονότων σε συγκεκριμένες τυπολογίες. Η βιωμένη πραγματικότητα είναι ένα συνεκτικό σύνολο που εμπεριέχει όλες τις διαστάσεις. Μιλώντας για την ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά, όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα αποκτήσουμε έναν βαθμό κατανόησης για τη σεξουαλικότητα” είναι τα λόγια του Alfred Charles Kinsey. Του φιλελεύθερου Αμερικανού βιολόγου και σεξολόγου με το διεισδυτικό βλέμμα, τα μονόχρωμα κοστούμια και τα παπιγιόν, ο οποίος συνέστησε το Ινστιτούτο Σεξουαλικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Το 1981, προς τιμήν του ιδρυτή του, μετονομάστηκε σε Ινστιτούτο Κίνσεϊ.

Τις δύσκολες δεκαετίες του `40 και του `50, τότε που ακόμα η σεξουαλική δραστηριότητα δεν ήταν απενοχοποιημένη, αλλά πλήρως συνυφασμένη με τη διαδικασία αναπαραγωγής, οι θεωρίες του καθηγητή προκαλούσαν ντροπή στα πρόσωπα των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Όσο για το συντηρητικό Αμερικανικό Τύπο… τον σκανδάλιζαν…

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η συνεισφορά του στην επιστημονική καταγραφή και αποκάλυψη των σεξουαλικών συμπεριφορών είναι τεράστια και ότι παρείχε το έναυσμα για τη ριζοσπαστικοποίηση της θεωρητικής σκέψης και τη δημιουργία κινημάτων για τη σεξουαλική απελευθέρωση. Η «queer theory», το LGBT κίνημα, το τρίτο κύμα του φεμινισμού οφείλουν πολλά στον Dr Kinsey. Μετά τον Sigmund Freud, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος άνοιξε το δρόμο για την απενεχοποίηση της σεξουαλικότητας.

“Μιλώντας για την ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά, όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα αποκτήσουμε έναν βαθμό κατανόησης για τη σεξουαλικότητα.”

Ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία, ο Kinsey έζησε με δύο επαίσχυντα μυστικά: ήταν ομοφυλόφιλος και μαζοχιστής. Μάλιστα πέρασε σε βαθιά σύγκρουση στη ζωή του γι’αυτούς τους λόγους. Ωστόσο, κατάλαβε νωρίς πόσο δύσκολο ήταν να αλλάξει μόνο και μόνο για να γίνει αποδεκτός από την κοινωνία. Για να βοηθήσει τον εαυτό του, θα έπρεπε να βοηθήσει τους άλλους.

Η ενοχή του Kinsey για τη σεξουαλικότητά του δεν ήταν καθόλου μοναδική. Αντικατοπτρίζει, αν και σε υπερβολική μορφή, τις σεξουαλικές εντάσεις και τις ανησυχίες της γενιάς του. Πολλοί προτεστάντες του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, της μεσαίας τάξης και  μικροαστοί Αμερικανοί ένιωθαν άγχος και ενοχές για το σεξ. Απλώς δεν μπορούσαν να συμβιβάσουν τις απαιτήσεις του πολιτισμού τους για ηθική ορθότητα με τις δικές τους σεξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες.

Το 1941 κατάφερε να αντλήσει χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Rockefeler και να ξεκινήσει μια μνημειώδη επιδημιολογική έρευνα για τη σεξουαλικότητα. Στην προσωπική του ζωή ήταν ιδιαίτερα τολμηρός αν σκεφτούμε ότι είχε συμφωνήσει  με τη σύντροφό του να έχουν ελεύθερες εξωσυζυγικές σχέσεις. Και δεν ήταν μόνο αυτό… Πειραματιζόταν και στο ομοφυλοφιλικό σεξ με τον συνεργάτη του, τον σεξολόγο Clyde Martin, ενώ στη συνέχεια… συνευρισκόταν ερωτικά και η σύζυγός του.

Στις 24 Αυγούστου 1953, στο απόγειο της επιστημονικής του διαδρομής, το περιοδικό «Time» τίμησε τον δρα Κίνσεϊ με ένα εξώφυλλο.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησε με τους συνεργάτες του ήταν με ανώνυμες συνεντεύξεις μέσα από ένα ερωτηματολόγιο 300 ερωτήσεων. Ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα και πήραν 5.300 συνεντεύξεις από άνδρες αγρότες, εργάτες, φοιτητές, φυλακισμένους, θαμώνες γκέι μπαρ. Ο Tennessee με τον θίασο της παράστασης “Λεωφορείον ο Πόθος” δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν το 1948 στο βιβλίο “Η σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών” που έγινε πολύ γρήγορα best seller  και πούλησε πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα. Στα συμπεράσματα καταγραφόταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

το 90% των ανδρών αυνανιζόταν

το 70% είχε έστω μία σεξουαλική επαφή με πόρνη

το 85% ανέφερε προγαμιαίες σχέσεις

το 60% είχε κάνει στοματικό σεξ

το 10% κατέγραφε ομοφυλόφιλη σεξουαλική επιθυμία

το 37% είχε εμπλακεί σε ομοφυλόφιλες σεξουαλικές πρακτικές τουλάχιστον μία φορά.

Συνέχισε την έρευνά του με 5.940 συνεντεύξεις από γυναίκες. Το 1953 εξέδωσε το βιβλίο του, “Η σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών”, με τα εξής αποτελέσματα:

το 62% αυνανιζόταν

το 50% είχε προγαμιαίες σχέσεις

το 19% είχε δοκιμάσει ομοφυλόφιλες σεξουαλικές πρακτικές

το 14% ανέφερε πολλαπλούς οργασμούς

το 26% διατηρούσε εξωσυζυγικές σεξουαλικές επαφές.

Εκείνη τη χρονιά το περιοδικό “Time” του χάρισε ένα εμβληματικό εξώφυλλο με υπότιτλο: “Οι αντανακλάσεις στον καθρέφτη της Αφροδίτης”.Dos de las cantantes del grupo Barry Sisters y la actriz Barbara Lawrence leyendo sobre el estudio de Kinsey.

Τον Αύγουστο του 1956, ο Alfred Charles Kinsey, ο πιο διάσημος ερευνητής του σεξ στον κόσμο, βρισκόταν νεκρός. Η πνευμονία τον είχε βάλει στο νοσοκομείο, αλλά οι καρδιακές παθήσεις τον ταλαιπωρούσαν εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα άσχημα, καθώς έδωσε τη χαμένη μάχη ενάντια στους πόνους στο στήθος, τη δύσπνοια και τη συσσώρευση υγρών στους πνεύμονές του, τα κλασικά συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτός δεν είναι ένας ήπιος θάνατος και ο Κίνσεϊ υπέφερε πολύ.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Noah Lyles | Ένας ασταμάτητος πρωταθλητής

Ο Noah Lyles είναι ένας ασταμάτητος πρωταθλητής και εξαιρετικός χαρακτήρας, που συνδυάζει την αγάπη του για τον στίβο με την αφοσίωση και το πάθος, καταφέρνοντας να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να γράψει ιστορία στον αθλητισμό.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Επίθεση με μολότοφ στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου, αστυνομικός με εγκαύματα β’ βαθμού

Άγνωστοι πέταξαν μολότοφ εναντίον της σκοπιάς, τραυματίστηκε αστυνομικός – Μαρινάκης: Η Δικαιοσύνη δεν τρομοκρατείται, απόλυτη προτεραιότητα η σύλληψη των δραστών

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Vera Wang | Η σχεδιάστρια μόδας που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο ντύνονταν οι νύφες

 75 χρόνια πριν, στις 27 Ιουνίου του 1949 γεννήθηκε η κορυφαία σχεδιάστρια που έφερε επανάσταση στον κόσμο της μόδας. Γυναίκες υψηλού προφίλ έχουν φορέσει δημιουργίες της Wang, ανάμεσά τους η Karenna Gore, η Campbell Brown, η Avril Lavigne, η Victoria Beckham, η Sharon Stone, η Hilary Duff, η Holly Hunter, η Kim Kardashian, η Jennifer Lopez, η Khloe Kardashian, η Michelle Obama, η Sarah Michelle, Chelsea Clinton, Ivanka Trump και Alicia Keys.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δολοφόνος, ληστής και δραπέτης, ο νεκρός στον Κορυδαλλό

Συναγερμός σήμανε σήμερα το μεσημέρι στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς ξέσπασε άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε κρατούμενους βαρυποινίτες. Κατά τη συμπλοκή, ένας 35χρονος βαρυποινίτης έπεσε νεκρός και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >