AD

Φωτιά στην Ύδρα | 15-20 κρότοι πριν ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά – Νέα αποκάλυψη για το «μπουρλότο»

Ανάμεσα στους επιβάτες της θαλαμηγού ήταν και ένας ολιγάρχης του Καζακστάν, φίλος του πρώην προέδρου της χώρας

Φωτιά στην Ύδρα: Νέες αποκαλύψεις ήρθαν στο «φως» της δημοσιότητας για το «μπουρλότο» στο πευκοδάσος του νησιού, που φέρεται να προκλήθηκε από πυροτεχνήματα που εκτοξεύτηκαν από τη θαλαμηγό «Περσεφόνη».

Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις που έκανε στο MEGA ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε παραπλέον σκάφος κατέθεσαν πως πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς άκουσαν περίπου 15-20 κρότους, χωρίς ωστόσο να δηλώσουν ρητώς ότι είδαν να εκτοξεύονται πυροτεχνήματα.

Δύο μαρτυρίες αναφέρουν πως είδαν σκάφος, που άνηκε στη θαλαμηγό, να κινείται μεταξύ της ακτής και της θαλαμηγού, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης.

Ακόμη, αναφέρεται πως είδαν στην άκρη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία λευκή κηλίδα στη θάλασσα, με την προέλευση αυτής να είναι άγνωστη.

Ο ιδιοκτήτης πετρελαϊκού κολοσσού και οι αιχμές για ξέπλυμα χρήματος

Σημειώνεται πως ανάμεσα στους επιβάτες της θαλαμηγού ήταν και ένας ολιγάρχης του Καζακστάν, φίλος του πρώην προέδρου της χώρας, ιδιοκτήτης πετρελαϊκού κολοσσού, ενώ για το πρόσωπό του υπάρχουν αιχμές για ξέπλυμα χρήματος.

«Ήμουν στην καμπίνα -Έμπλεξα σε ένα θέμα για το οποίο δεν έχω καμία ευθύνη»

Υπενθυμίζεται, πως προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οι «13» της πολυτελούς θαλαμηγού «Περσεφόνη», που φέρονται να προκάλεσαν την πυρκαγιά στην Ύδρα με πυροτεχνήματα, και θα απολογηθούν την Τετάρτη στον ανακριτή.

Ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις για εμπρησμό από ενδεχόμενο δόλο.

Ο καπετάνιος, οι δύο μηχανικοί και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού, συνολικά  13 κατηγορούμενοι, μετά τον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη (26/6).

Η κατηγορία για τους 13 συλληφθέντες βασίζεται στη μαρτυρία καπετάνιου άλλου σκάφους το οποίο βρισκόταν αρόδου στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού. Ο καπετάνιος έδωσε αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, η οποία θα παίξει κομβικό ρόλο στη συνέχεια της υπόθεσης.

«Δεν γνωρίζω ποιος προκάλεσε τη φωτιά», λέει ο καπετάνιος

Προβληματισμό για το γεγονός ότι συνελήφθη και διώχθηκε το σύνολο του προσωπικού του σκάφους εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ) Γιώργος Βάλλης.

«Μπορώ να καταλάβω την αυτοδίκαιη ποινική ευθύνη του πλοίαρχου, αλλά γιατί απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε ανθρώπους, π.χ., που ασκούσαν τις ειδικότητες του μάγειρα ή του καμαρότου;», διερωτήθηκε ο κ. Βάλλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και αποκάλυψε ότι μίλησε με τον πλοίαρχο λίγο μετά το συμβάν:

«Ο άνθρωπος μού είπε: “Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά ήμουν στην καμπίνα. Πήρα τηλέφωνο αμέσως όλες τις αρμόδιες αρχές, ανέφερα το συμβάν, ωστόσο δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με το ποιος το προκάλεσε, δεν έχω εμπλακεί σε τίποτα και νομίζω ότι έμπλεξα σε ένα θέμα για το οποίο δεν έχω καμία ευθύνη”».

Ακόμα ο κ. Βάλλης σημείωσε ότι με την παρούσα νομοθεσία απαγορεύεται απολύτως η ρίψη πυροτεχνημάτων, ακόμα και κατόπιν ενημέρωσης της κατά τόπον αρμόδιας λιμενικής Αρχής, πράγμα που άλλαξε πρόσφατα, καθώς μέχρι πρότινος αν η Αρχή το ενέκρινε, αυτό θα μπορούσε να γίνει. «Επομένως, κανείς πλοίαρχος δεν θα διακινδύνευε να χάσει το ίδιο του το ναυτικό δίπλωμα κάνοντας τέτοιο που είναι ξεκάθαρα παράνομο», κατέληξε ο ίδιος.

Τέλος, ανέφερε ότι οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να αναζητήσουν το έγγραφο που φέρει την ονομασία «Κατάλογος Προτιμήσεων» («Preference list»).

Σύμφωνα με όσα συμβαίνουν στις μισθώσεις τέτοιων σκαφών, ένα τέτοιο έγγραφο υποβάλλεται από τους υποψήφιους μισθωτές προς την εταιρία 10 μέρες πριν τον πλου και περιλαμβάνει όλες τις “ιδιαίτερες ψυχαγωγικές προτιμήσεις” των μισθωτών.

«Αν οι συγκεκριμένοι μισθωτές είχαν την εντύπωση ότι τους επιτρέπεται κάτι τέτοιο, θα το έγραφαν στον κατάλογο εκείνο», τόνισε σχετικά.

300 στρέμματα κάηκαν στην Ύδρα

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε, από τη δική του πλευρά, πως «σύμφωνα με καταθέσεις οι οποίες υπάρχουν, κάποιοι ιδιώτες με φωτοβολίδες, βεγγαλικά, κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα».

«Χρειαστήκαμε 6 εναέρια μέσα και δύο ομάδες δασοκομάντος για να την αντιμετωπίσουμε, δυνάμεις που έλειψαν από άλλα μέτωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ζιζέλ Πελικό | Ο άνδρας της είχε μιμητή, του έδινε τα υπνωτικά και βίαζαν μαζί τις συζύγους τους

Η ανωμαλία του Ντομινίκ Πελικό, να ναρκώνει την σύζυγό και να βλέπει να την βιάζουν δεκάδες άνδρες, είχε και μιμητές οι οποίοι έκαναν το ίδιο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Ρωσία επελαύνει στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην κατάληψη μιας σημαντικής πόλης στην ανατολική Ουκρανία, της Ποκρόφσκ, σε μια από τις ταχύτερες στρατιωτικές προελάσεις από τις αρχές του πολέμου. Αν καταφέρει να

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

MI6 και CIA: Οι πόλεμοι σε Ισραήλ και Ουκρανία απειλούν την παγκόσμια τάξη – Μεγαλύτερη πρόκληση η άνοδος της Κίνας

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή τάξη πραγμάτων, η οποία εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κρούουν οι επικεφαλής

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σοκάρει η νύφη του Ντομινίκ Πελικό: Ζητούσε γυμνές φωτογραφίες από τις εγγονές του για να τους πάρει παιχνίδια

Σοκάρει η νύφη του Ντομινίκ Πελικό: Ζητούσε γυμνές φωτογραφίες από τις εγγονές του για να τους πάρει παιχνίδια Σοκάρει η κατάθεση της νύφης του Ντομινίκ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

CNN | Βίντεο δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να εκτελούνται μετά την παράδοσή τους στους Ρώσους

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εκτελέσεων Ουκρανών στρατιωτών από τους Ρώσους εισβολείς, λίγο μετά την παράδοσή τους, σύμφωνα με το CNN, το οποίο, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχετικό βίντεο από το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >