AD

Michael Jackson | Οι καλύτερες στιγμές του βασιλιά της pop

Στις 25 Ιουνίου του 2009 έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους σταρ της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

“Το να δώσεις σε κάποιον κομμάτι της καρδιάς σου αξίζει περισσότερο από τα πλούτη όλου του κόσμου.”

Έγινε παγκόσμιο αστέρι στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά η υστεροφημία του ως “Βασιλιάς της Pop” βασίζεται σε κάτι περισσότερο από το ύψος της καριέρας του. Διάσημος από την ηλικία των 11 ετών, σούπερ σταρ στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας της ζωή του,  συνέχισε να είναι ένα αγαπημένο- αν και με ελαττώματα- φαινόμενο μέχρι και σήμερα. Ήταν υποψήφιος για 12 βραβεία Grammy για το άλμπουμ του Thriller. Τελικά κερδίζει τα 8.

Ο “Βασιλιάς της Μουσικής”, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής και του θεάματος, ο Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, χορευτής, χορογράφος, συνθέτης και παραγωγός, άφησε την τελευταία του πνοή στις  25 Ιουνίου του 2009 στα 50 του χρόνια προκαλώντας  θλίψη σε εκατομμύρια θαυμαστές του  σε όλον τον πλανήτη.  Υπολογίζεται ότι συνολικά οι πωλήσεις των δίσκων του ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια.

Ως ένας από τους πιο σημαντικούς και δημοφιλείς διασκεδαστές του 20ου αιώνα, έζησε πολλές μοναδικές στιγμές που διαμορφώνουν την καριέρα του. Ας κάνουμε ένα flashback στις πιο εμβληματικές.

Το άλμπουμ και το μουσικό βίντεο «Thriller»

Το άλμπουμ Thriller επανεφηύρε όλα τα πρότυπα της εμπορικής ποπ επιτυχίας. Κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 1982, έκανε το ντεμπούτο του στο Νο. 1, περιέχοντας επτά κορυφαίες 10 επιτυχίες στο Billboard Hot 100, συμπεριλαμβανομένου του προειδοποιητικού παραμυθιού “Beat It” και του παράπονου “Billie Jean”, καθώς και του τρομακτικού αλλά υπέροχου χορευτικού “Thriller”. Το άλμπουμ έκανε τον Michael Jackson τον πρώτο καλλιτέχνη που κέρδισε οκτώ βραβεία Grammy σε μια νύχτα. To Thriller παρέμεινε στην κορυφή των charts για 37 εβδομάδες, κάτι που έγινε πρώτη φορά , και παρόλο που η θέση του έπεσε στη συνέχεια, επανήλθε στο Νο. 1 όταν το βίντεο κυκλοφόρησε. Ο ενιαίος χορός ζόμπι του βίντεο εξακολουθεί να εμπνέει μαζικές ομάδες να δοκιμάσουν τη χορογραφία και το άλμπουμ συνεχίζει να είναι το αυτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο με εκτιμώμενες πωλήσεις τουλάχιστον 66 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα ρεκόρ Guinness.

To ντεμπούτο του στο moonwalk και το χαρακτηριστικό γάντι του

Michael Jackson at Motown 25

Στις 16 Μαΐου, 1983, ο Michael Jackson κατέπληξε τον κόσμο με το moonwalk, το οπισθοδρομικό βήμα που προσάρμοσε από τον χορό του δρόμου. Έκανε το ντεμπούτο του όταν ερμήνευσε το τραγούδι “Billie Jean” για να κλείσει τη μετάδοση του Motown 25, ένα επετειακό αφιέρωμα στη δισκογραφική. Αν και το moonwalk (σεληνιακό περπάτημα) είχε εμφανιστεί στους δρόμους, ο Jackson επεξεργάστηκε την κίνηση και την ανέβασε σε πιο έντονο επίπεδο, προσθέτοντας την περιστροφή και στη βάση των ποδιών του. Το moonwalk έγινε μια υπογραφή και μια χορευτική κίνηση που καθορίζει τη γενιά. Στην ίδια παράσταση, ο Jackson έκανε το ντεμπούτο του με ένα λευκό γάντι με επικάλυψη από στρας, μια ενδυματολογική επιλογή που θα καθόριζε την εμφάνισή του για χρόνια.

Όταν τα μαλλιά του Jackson πήραν φωτιά

Michael Jackson on a stretcher after his hair caught on fire

Μάικλ Τζάκσον σε φορείο αφού κάηκε στα γυρίσματα μιας διαφήμισης της Pepsi

Σε ένα σοκαριστικό ατύχημα, τα μαλλιά του Jackson πήραν φωτιά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας διαφήμισης της Pepsi στις 27 Ιανουαρίου 1984. Ο τραγουδιστής μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες με εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού. Η στιγμή έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο – και μάλλον άλλαξε τη ζωή του: Για να τον βοηθήσουν να κοιμηθεί, του χορηγήθηκαν παυσίπονα και ηρεμιστικά, τα οποία πιστεύεται ότι τον οδήγησαν στην τακτική χρήση και στην τραγική υπερβολική δόση του.

Τα μουσικά βίντεο στα οποία χόρεψε

Πριν από βίντεο όπως το “Beat It” και το “Thriller”, οι τραγουδιστές σπάνια οδηγούσαν πλήρως χορογραφημένους χορούς. Αλλά η εξαιρετική ικανότητα του Jackson να συνδυάζει φρέσκα beats με κίνηση ακριβείας πρόσθεσε μαγευτικό βάθος στα βίντεό του. Στο “Beat It”, οι κλωτσιές και τα χτυπήματα με τα δάχτυλά του οδήγησαν έναν σχηματισμό μελών αντίπαλης συμμορίας. Στο «Billie Jean», διέρχεται στους δρόμους της πόλης με χοερευτική κίνηση και περιστροφές. Τα ζόμπι τον υπακούουν στο «Thriller», χορεύοντας πίσω του με τρομακτικά στυλιζαρισμένα χέρια. Το “Smooth Criminal”, ωστόσο, αποτυπώνει καλύτερα τον συνδυασμό της ποιότητας Fred Astaire και του αιχμηρού τέμπο ακριβείας — και αυτής της επιδέξιας κλίσης 45 μοιρών προς τα εμπρός, με τη βοήθεια πατενταρισμένων παπουτσιών που κλείδωναν τους χορευτές στη θέση τους.

Τα μουσικά βίντεο στα οποία δεν χόρεψε

Όταν δεν χόρευε στα βίντεό του, ο Jackson χρησιμοποίησε την αναπτυσσόμενη μορφή τέχνης για να κάνει πολιτικές και πολιτιστικές δηλώσεις. Το βίντεο για το “Man in the Mirror”, από το άλμπουμ του “Bad” του 1987, περιλαμβάνει ένα μερικές φορές παραδόξως αντιπαραβαλλόμενο μοντάζ κοσμοϊστορικών γεγονότων, του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Martin Luther King Jr και παιδιών σε συνθήκες φτώχειας. Αργότερα, το βίντεο για το τραγούδι του “Black or White” του 1991 χρησιμοποίησε τη νέα τεχνολογία για να μεταμορφώσει τα πρόσωπα μιας σειράς ανθρώπων για να δείξει ότι όλες οι φυλές και οι εθνότητες έχουν ομοιότητες. Το οπτικό εφέ μπορεί να πολυχρησιμοποιήθηκε αργότερα, αλλά εκείνη την εποχή ήταν πρωτοποριακό.

Leading the Jackson 5

The Jackson 5 Photo

The Jackson 5: (Front, LR) Tito, Michael, Jackie (Back, LR) Marlon, Jermaine

Επειδή ο ενήλικας Jackson κυβέρνησε τη δεκαετία του `80 τόσο κυρίαρχα, είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι ο αξιολάτρευτος προ-έφηβος Jackson ήταν ένα παιδί θαύμα με εμπνευσμένο χάρισμα και φυσικό ταλέντο στον χορό ηγήθηκε της μπάντας των αδελφών του Jackie, Tito, Jermaine και Marlon. Με τέσσερα σινγκλ να φτάνουν στην κορυφή των charts του Billboard, οι Jackson 5 ήταν από τα πρώτα γκρουπ Μαύρων που στόχευαν σε ένα φυλετικά διαφορετικό κοινό. Με επιτυχίες όπως το “ABC” και το “I Want You Back”, ο Jackson επέβαλε την παρουσία του για να γίνει παγκόσμιο αστέρι.

To μοναδικό του στυλ

Michael Jackson performs on stage on his HIStory tour

Ο Μichael Jackson εμφανίζεται στη σκηνή στην περιοδεία του hIStory τον Δεκέμβριο του 1996. 

Οι λευκές αστραφτερές κάλτσες με τα μαύρα παπούτσια. Τα γιγάντια γυαλιά ηλίου. Το γάντι. Τα statement σακάκια. Ό,τι και να φορούσε ο Michael Jackson προκαλούσε αίσθηση. Αλλά κατά κάποιο τρόπο, οι επιλογές του ήταν πρακτικές: Τα μεγάλα σακάκια του πρόσθεταν σχήμα στο λεπτό σκελετό του, ενώ το λεπτό μαύρο παντελόνι του βοήθησε να αναδείξει τις τέλειες πόζες του στο χορό.

Michael Jackson performing during the Super Bowl XXVII halftime show

Ο Μichael Jackson κατά τη διάρκεια του Super Bowl XXVII στις 31 Ιανουαρίου 1993 στο Rose Bowl στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια. 

 Πρωταγωνιστής του “We are the World”

Το 1985, ο Jackson με τον Lionel Richie έγραψαν το τραγούδι “We are the World” για να υποστηρίξουν την ανακούφιση από την αφρικανική πείνα. Με τον παραγωγό Quincy Jones, ηχογράφησαν το τραγούδι με περίπου τρεις δωδεκάδες από τους πιο καυτούς, πιο διάσημους τραγουδιστές εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένων των Stevie Wonder, Diana Ross, Billy Joel, Tina Turner, Ray Charles.Η φιλανθρωπική ηχογράφηση, που κυκλοφόρησε το 1985 ως single, συγκέντρωσε περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια υπό την αιγίδα των ΗΠΑ για την Αφρική, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί σήμερα.

Πρωταγωνιστεί στην ταινία «The Wiz»

The Wiz Original Movie Photo

Το 1978, το μιούζικαλ The Wiz ήταν καθοριστικό για την καριέρα του Jackson. Έδειξε την ευελιξία του και κράτησε ζωντανή την ιδιότητά του μετά τη Motown ως εθνικός διασκεδαστής, παίζοντας το Σκιάχτρο απέναντι από την Diana Ross ως Dorothy. O Jones ο οποίος παρήγαγε το The Wiz, ήταν ήδη μεγάλος παραγωγός δίσκων, κυρίως του Frank Sinatra. Πριν γνωρίσει τον Jones, η καριέρα του Jackson βρισκόταν στα πόδια του μετά το Jackson 5, στα τέλη της εφηβείας. Αλλά με τον Jones, ο Jackson βρήκε έναν σύντροφο για να τον πάει στο επόμενο επίπεδο.

“Σε έναν κόσμο γεμάτο μίσος, πρέπει να τολμάμε να ελπίζουμε.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ζιζέλ Πελικό | Ο άνδρας της είχε μιμητή, του έδινε τα υπνωτικά και βίαζαν μαζί τις συζύγους τους

Η ανωμαλία του Ντομινίκ Πελικό, να ναρκώνει την σύζυγό και να βλέπει να την βιάζουν δεκάδες άνδρες, είχε και μιμητές οι οποίοι έκαναν το ίδιο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Ρωσία επελαύνει στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην κατάληψη μιας σημαντικής πόλης στην ανατολική Ουκρανία, της Ποκρόφσκ, σε μια από τις ταχύτερες στρατιωτικές προελάσεις από τις αρχές του πολέμου. Αν καταφέρει να

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

MI6 και CIA: Οι πόλεμοι σε Ισραήλ και Ουκρανία απειλούν την παγκόσμια τάξη – Μεγαλύτερη πρόκληση η άνοδος της Κίνας

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή τάξη πραγμάτων, η οποία εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κρούουν οι επικεφαλής

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σοκάρει η νύφη του Ντομινίκ Πελικό: Ζητούσε γυμνές φωτογραφίες από τις εγγονές του για να τους πάρει παιχνίδια

Σοκάρει η νύφη του Ντομινίκ Πελικό: Ζητούσε γυμνές φωτογραφίες από τις εγγονές του για να τους πάρει παιχνίδια Σοκάρει η κατάθεση της νύφης του Ντομινίκ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

CNN | Βίντεο δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να εκτελούνται μετά την παράδοσή τους στους Ρώσους

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εκτελέσεων Ουκρανών στρατιωτών από τους Ρώσους εισβολείς, λίγο μετά την παράδοσή τους, σύμφωνα με το CNN, το οποίο, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχετικό βίντεο από το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >