AD

Ζορντάν Μπαρντελά | Mπορεί ένας 28χρονος ακροδεξιός να κυβερνήσει την Γαλλία ;

Ο μόλις 28χρονος Ζορντάν Μπαρνελά κάνει –και εκείνος– σχέδια για το μέλλον, βάζοντας πια στο στόχαστρο όχι τόσο τον αποδυναμωμένο εκλογικά Μακρόν

 

Μπορεί ο Ζορντάν Μπαρντελά, μόλις 28 ετών και μάλιστα προερχόμενος από έναν ακραίο πολιτικό σχηματισμό, να κυβερνήσει μια χώρα όπως η Γαλλία; Έστω και αν η εξουσία του θα είναι μοιρασμένη με τον έτερο ισχυρό πόλο, λόγω του γαλλικού πολιτεύματος, τον πρόεδρο Μακρόν; Μια χώρα δηλαδή, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, κορυφαία σε στρατιωτική ισχύ, αλλά και την πλέον πολυπολιτισμική στην Ευρώπη.

Ένας νέος σε ηλικία, αλλά με ήδη σοβαρή σταδιοδρομία στον στίβο της πολιτικής, με κύρια «εφόδια» την εικόνα με το πλατύ του χαμόγελο, την απήχηση ενός σταρ, τον ενθουσιασμό των νεαρών που συνωθούνται για μια selfie μαζί του και τους 1,3 εκατομμύρια ακολούθους στο TikTok, το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης της νεολαίας.

 

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Ιουνίου (ευρωεκλογές, πρόωρες βουλευτικές), τα δεδομένα διαμορφώνονται πια ως εξής:

Η Μαρίν Λεπέν έχει το μομέντουμ με το μέρος της, παραμένοντας σε μια ανοδική τροχιά που, εάν εξακολουθήσει ως έχει, το πιο πιθανό είναι ότι θα την οδηγήσει στην προεδρία το 2027.

Ο μόλις 28χρονος Ζορντάν Μπαρνελά κάνει –και εκείνος– σχέδια για το μέλλον, βάζοντας πια στο στόχαστρο όχι τόσο τον αποδυναμωμένο εκλογικά Μακρόν όσο τη γαλλική Αριστερά, την οποία παρουσιάζει ως «υπαρξιακό» και «ηθικό κίνδυνο» για τη Γαλλία. Ακόμη και αν δεν φτάσει τώρα στην «πηγή» την πρωθυπουργίας, προετοιμάζει το έδαφος για την πορεία του προς τα εκεί.

Ο 46χρονος Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από δύο απανωτές ήττες μέσα σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων (και ενώ είχε προηγηθεί η πύρρειος νίκη του βουλευτικών του 2022), επιχειρεί να ξανασταθεί στα πόδια του ελαχιστοποιώντας τη ζημία και συγκρατώντας τις απώλειες, με ορίζοντα πια την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας το 2027. Ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το Ελιζέ πριν από το 2027. Υπό το βάρος των πολιτικά εντονότατων εξελίξεων, ωστόσο, και με δεδομένο ότι έως το 2027 μεσολαβεί μια τριετία, κάποιοι έχουν αρχίσει να βλέπουν ως πιθανό –ή τουλάχιστον όχι απίθανο– ακόμη και το ακραίο ενδεχόμενο μιας προεδρικής εξόδου στη Γαλλία.

Ο 35χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ, όταν ανήλθε στην πρωθυπουργία τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν στα μάτια των υποστηρικτών του εκείνο το ανερχόμενο αστέρι που θα ανέκοπτε, εκ μέρους του Μακρόν, την άνοδο της Ακρας Δεξιάς. Πλέον, έξι μήνες μετά, επιχειρεί να διαχειριστεί τις απανωτές ήττες, βλέποντας τις προοπτικές του να περιορίζονται δραματικά. Σημειώνεται άλλωστε ότι, ακόμη και αν δεν γίνει κυβέρνηση η Λεπέν στη Γαλλία το προσεχές διάστημα, η όποια επόμενη (συγ)κυβέρνηση θα είναι σίγουρα πολύ πιο αποδυναμωμένη και ασταθής από την απερχόμενη.

Ο 72χρονος Ζαν Λικ Μελανσόν είδε μεν τα ποσοστά του να ανεβαίνουν, με όχημα την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), το οποίο αποτελεί επί της ουσίας μετεξέλιξη της Νέας Λαϊκή Οικολογικής και Κοινωνικής Ενωσης (NUPES) που είχε κάνει την εμφάνισή της πριν από τις βουλευτικές του 2022. Ο Μελανσόν δεν ανέβηκε ωστόσο τόσο ώστε να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση στη Γαλλία, και είναι πιθανό να δει μετεκλογικά το νυν «μέτωπο» της Αριστεράς να διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη. Ο ίδιος υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι έχει δεχθεί κριτική και από νεότερους σε ηλικία, ανερχόμενους πολιτικούς της Αριστεράς, όπως είναι για παράδειγμα ο 44χρονος Ραφαέλ Γκλυκσμάν και ο 48χρονος Φρανσουά Ραφάν, που λέγεται ότι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν έναν περισσότερο ηγετικό ρόλο μελλοντικά, ενδεχομένως ακόμη και σε βάρος προσωπικά του ιδίου του Μελανσόν.
Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ο Μπάιντεν ισοφαρίζει τον Τραμπ, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση

Η εκλογική αναμέτρηση παραμένει αμφίροπη παρά την κακή επίδοση του Μπάιντεν στο Debate   Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ισοφάρισε τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα στη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βαγγέλης Κωνσταντινίδης | Μου αρέσει να ζω τον έρωτα όπως κι αν εμφανίζεται. Σύντομος, μεγάλος, απροσδιόριστος, παράλογος, ανεκπλήρωτος.

Συνέντευξη με έναν πολυδιάστατο δημιουργό, που έχει καταφέρει να διαπρέψει τόσο στον χώρο της διαφήμισης, κερδίζοντας πλήθος βραβείων, όσο και στη μουσική βιομηχανία, με στίχους του που έχουν αποσπάσει περισσότερους από 60 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Amelia Earhart  | Ο μυστηριώδης θάνατος της ηρωικής αεροπόρου που έζησε καρμικό έρωτα με τον εκδότη σύζυγό της

Η ιστορία της Αμερικανίδας πρωτοπόρου της αεροπορίας, συγγραφέως και υπέρμαχου των δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >