AD

Γιώτα Τσιμπρικίδου | Έχω μετανιώσει για εκείνες τις λίγες φορές που δεν αντέδρασα όταν αδικήθηκα και άφησα άλλους να με περάσουν για αδύναμη. 

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, η εξαιρετική ραδιοφωνική παραγωγός και βραβευμένη podcaster, Γιώτα Τσιμπρικίδου, μοιράζεται τις σκέψεις της για την επιτυχία του Artpodcast, τις προκλήσεις της διατήρησης υψηλής ποιότητας και τα μελλοντικά της σχέδια, ενώ παράλληλα αναλογίζεται τις αξέχαστες στιγμές και τα προσωπικά κίνητρα που την οδήγησαν στην καριέρα της.

Είναι μια πολυδιάστατη προσωπικότητα με μακρά πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας, της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και της τέχνης. Ως δημοσιογράφος, τηλεοπτική παρουσιάστρια, ραδιοφωνική παραγωγός, voice-over artist και ιδρύτρια του Artpodcast, η Γιώτα Τσιμπρικίδου έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στην ελληνική πολιτιστική σκηνή.

Στην τηλεόραση, έχει παρουσιάσει πλήθος εκπομπών που καλύπτουν διάφορες θεματολογίες. Από το lifestyle magazino “Tempo Club” με συμπαρουσιαστή τον Βασίλη Νομικό στο Tempo, μέχρι το καθημερινό lifestyle πρόγραμμα “Star System” στο Star και το πολιτιστικό magazino “Viewmaster” στην ΕΤ1 με συμπαρουσιαστή τον Λεωνίδα Αντωνόπουλο, η Γιώτα έχει καταφέρει να κερδίσει το κοινό με την αυθεντικότητά της. Επιπλέον, παρουσίασε την εκπομπή υγείας και ευεξίας “Se Forma” στον ΑΝΤ1 και αντικατέστησε την Ελένη Μενεγάκη στον “Πρωινό Καφέ”, μαζί με τον Μάκη Πουνέντη, στον ΑΝΤ1. Επίσης, είχε την ευθύνη των απογευματινών δελτίων ειδήσεων στο Star για δύο χρόνια.

Στο ραδιόφωνο, η Γιώτα έχει μια αδιάλειπτη παρουσία για 24 χρόνια σε μουσικά ραδιόφωνα μεγάλης ακροαματικότητας. Έχει εργαστεί σε σταθμούς όπως το Radio Gold 88.3, Village FM, Λάμψη 92,3, Δρόμος 89,8, Sfera 102,2 και Μουσικός 98,6. Στους σταθμούς Sfera και Μουσικός, υπήρξε και διευθύντρια επικοινωνίας, ενώ ήταν υπεύθυνη για το δημοφιλές project “Εβδομάδα Ελληνικής Μουσικής” στον Sfera 102,2. Η φωνή της έχει γίνει σήμα κατατεθέν σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές, και η ίδια έχει εργαστεί και ως κειμενογράφος στη διαφημιστική αγορά.

Με ιδιαίτερη χαρά και φέτος η Founder Γιώτα Τσιμπρικίδου και η ομάδα του Artpodcast παρέλαβαν το χρυσό βραβείο και συνεχίζουν με όραμα τη δημιουργική προσέγγιση στα podcasts, ώστε και ο επόμενος κύκλος  επεισοδίων να είναι εξίσου απολαυστικός και με νέες προσθήκες!

Η Γιώτα Τσιμπρικίδου είναι επίσης η φωνή που ντύνει μεγάλα project σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και digital μέσα, ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά spots για μεγάλες μάρκες. Από το 2006, η φωνή της συνοδεύει τα trailers της τηλεόρασης του Star. Η εμπειρία και το ταλέντο της την έχουν κατατάξει ανάμεσα στις κορυφαίες voice-over artists στην Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη διάκρισή της, ωστόσο, είναι το Artpodcast, μια από τις πρώτες πλατφόρμες podcast στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού μέσα από συνεντεύξεις και κείμενα. Το Artpodcast, με την παρότρυνση «Άκου την Τέχνη», έχει κερδίσει εκατοντάδες χιλιάδες ακροατές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες 95 χώρες παγκοσμίως. Με 94 επεισόδια στον τρίτο του κύκλο, το Artpodcast ξεχωρίζει για την αρτιότητά του, την αισθητική του και την πολυετή εμπειρία της Γιώτας Τσιμπρικίδου.

Το Artpodcast έχει διακριθεί στα Digital Media (DIME) Awards, αποσπώντας βραβείο στην κατηγορία “Best Podcast in Arts & Culture” – Silver το 2023, μετά από τη χρυσή διάκριση στην ίδια κατηγορία το προηγούμενο έτος. Πριν δύο μέρος, η founder Γιώτα Τσιμπρικίδου και η ομάδα του Artpodcast παρέλαβαν το χρυσό βραβείο και συνεχίζουν με όραμα τη δημιουργική προσέγγιση στα podcasts, ώστε και ο επόμενος κύκλος  επεισοδίων να είναι εξίσου απολαυστικός και με νέες προσθήκες! Η Γιώτα Τσιμπρικίδου και η ομάδα της συνεχίζουν τη δημιουργική τους δουλειά, φέρνοντας απολαυστικές στιγμές ακρόασης στο κοινό και αναδεικνύοντας την τέχνη και τον πολιτισμό με έναν μοναδικό τρόπο.

 

Η Γιώτα Τσιμπρικίδου αντιμετωπίζει με πάθος τις προκλήσεις της διατήρησης υψηλής ποιότητας σε κάθε επεισόδιο, επιλέγοντας καλεσμένους που εκτιμά και θαυμάζει. Το Artpodcast συνεχώς εξελίσσεται, με νέα projects και θεματικές σειρές να βρίσκονται στα σχέδια. Αντλεί έμπνευση από την αγάπη της για το ραδιόφωνο, που ξεκίνησε από τον πατέρα της, και τη συνεχή της επιδίωξη για δημιουργικότητα. Για εκείνη, η δόξα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η ευτυχία βρίσκεται στις μικρές, σημαντικές στιγμές της ζωής. Με την υποστήριξη της ομάδας της, συνεχίζει να δημιουργεί περιεχόμενο που αγγίζει και εμπνέει τους ακροατές της σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί πρότυπο για πολλούς νέους δημοσιογράφους και καλλιτέχνες, καθώς με το πάθος και την αφοσίωσή της έχει καταφέρει να διακριθεί σε κάθε τομέα με τον οποίο ασχολείται. Η συμβολή της στην προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού είναι ανεκτίμητη και το έργο της συνεχίζει να εμπνέει και να συναρπάζει.

Αξίζει να διαβάσετε τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Τι σημαίνει για εσάς η πρόσφατη βράβευση του Artpodcast στα Digital Media (DIME) Awards 2024 με το βραβείο «Best Podcast in Arts & Culture» – Silver, και πώς νιώθετε που συνεχίζετε τις διακρίσεις από την περσινή  βράβευση με το χρυσό βραβείο;

Tο Artpodcast πια είναι τριπλά βραβευμένο – 2 χρυσά και ένα ασημένιο βραβείο – και το γεγονός αυτό συνδυαστικά με τις συνεχώς αυξανόμενες ακροάσεις στην Ελλάδα και όπου υπάρχουν Έλληνες στο εξωτερικό μάς κάνει πολύ χαρούμενους γιατί ό,τι δημιουργούμε αφορά και έχει κοινό!

 Το Artpodcast έχει καταφέρει να ξεχωρίσει για την αρτιότητα και την ποιότητά του. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε για να διατηρήσετε αυτήν την υψηλή ποιότητα σε κάθε επεισόδιο;

Θέλω το κάθε επεισόδιο να έχει ενδιαφέρον, όλοι μου οι καλεσμένοι να είναι πρόσωπα που εκτιμώ και θαυμάζω, οι ερωτήσεις μου να μην είναι τετριμμένες και να δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους της Τέχνης να μοιράζονται με αμεσότητα στιγμές και ιστορίες… όλα αυτά δεν είναι πάντα εύκολα, αλλά αξίζει να μην κάνουμε εκπτώσεις!

 

 Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για το Artpodcast; Υπάρχουν νέα projects ή μορφές περιεχομένου που σκοπεύετε να εισαγάγετε για να συνεχίσετε να προσφέρετε απολαυστικές στιγμές ακρόασης στο κοινό σας;

Βεβαίως!!! Υπάρχουν δύο ιδέες για mini σειρές Artpodcast που θέλουμε να ενσωματωθούν και είναι θεματικές. Ελπίζω άμεσα να τα καταφέρουμε!

Ποιο ήταν το κίνητρο πίσω από τη δημιουργία του Artpodcast και πώς εξελίχθηκε από την αρχή μέχρι σήμερα;

Ήθελα να καταφέρω να συνδυάσω τη γνώση μου στο audio από τα 28 χρόνια ραδιοφώνου με την αγάπη μου για τις συνεντεύξεις χωρίς στεγανά και τον συνεχή ενθουσιασμό μου για την Τέχνη, το Βιβλίο, το Θέαμα… έτσι ξεκίνησε, σε μια εποχή που στην Ελλάδα το podcast μόλις γεννιόταν και τώρα πια, 4 χρόνια και πάνω από 130 επεισόδια μετά, «μεγαλώνει» μαγικά…

 Ποια ήταν η πιο αξέχαστη στιγμή που έχετε ζήσει κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων σας στο Artpodcast;

Κάθε τι που με ξαφνιάζει και δεν το περιμένω από τους καλεσμένους μου μού μένει και το σκέφτομαι…

 Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με τη δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο αρχικά;

Ο πατέρας μου που ήταν εκφωνητής και άκουγα τη φωνή του στο ραδιόφωνο… ήταν σίγουρο ότι δε θα ξέφευγα από αυτό!

 Πώς επιλέγετε τους καλεσμένους σας για το Artpodcast; Τι χαρακτηριστικά αναζητάτε σε αυτούς;

Θέλω να κινούν το ενδιαφέρον μου, ακόμη κι αν έχω κάνει συνεντεύξεις μαζί τους – ή και παρέα… να μην τους βαριέμαι, να τους θαυμάζω για την ενασχόλησή τους με την Τέχνη τους και να με ταξιδεύουν με όσα μοιραζόμαστε με τα μικρόφωνα ανοιχτά…

 Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε ως δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός;

Κάθε φορά που ανοίγει το μικρόφωνο θέλω να είμαι όλο και καλύτερη, να δημιουργώ εικόνες στο ραδιόφωνο και να μιλώ σωστά και ολοκληρωμένα σε όλα τα Μέσα με τα οποία ασχολούμαι!

 Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα;

Από τη φύση μου αποφεύγω γενικεύσεις και διάφορα «κατηγορώ», οπότε θα πω για μία ακόμη φορά ότι όταν υπάρχει γνώση, αξιοπρέπεια και σεβασμός δημιουργούμε μαγικά πράγματα (και) στα Μέσα , είτε στην ψυχαγωγία είτε στην ενημέρωση– όλες οι άλλες περιπτώσεις προσωπικά δε με αφορούν. 

 Ποιο ήταν το πιο δύσκολο θέμα που έχετε καλύψει ποτέ και γιατί;

Στο ραδιόφωνο έχω δυσκολευτεί τις φορές εκείνες που έπρεπε με κέφι και αισιοδοξία να κάνω τετράωρες εκπομπές ενώ είχα «χάσει» την προηγούμενη μέρα τη φίλη μου σε δυστύχημα ή την περίοδο που μπορεί δικός μου άνθρωπος να ήταν σοβαρά στο νοσοκομείο… στην τηλεόραση και στα podcast έχω δυσκολευτεί την περίοδο που έσκαγαν όλες οι αποκαλύψεις του Μetoo και εγώ ήθελα να αποφεύγω να λέω κάτι που θα προκαλούσε…

 Πώς καταφέρνετε να διατηρείτε το ενδιαφέρον των ακροατών σας σε μια εποχή όπου η προσοχή είναι τόσο διάσπαρτη;

Με περιεχόμενο στοχευμένο που κάποιοι αγαπούν! Το περιεχόμενο είναι πιο σημαντικό από την εικόνα στη δική μου επαγγελματική κοσμοθεωρία και δικαιώνει αυτόν που με δημιουργικότητα το δημιουργεί.

 Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για το Artpodcast; Σκοπεύετε να εισαγάγετε νέες μορφές περιεχομένου ή συνεργασίες;

Ναι, έρχονται νέες ιδέες – καλεσμένοι – σειρές podcasts που βεβαίως δεν φεύγουν μακριά από τον Πολιτισμό

 Τι σας αρέσει περισσότερο στο ραδιόφωνο σε σύγκριση με την τηλεόραση;

Το παιχνίδισμα με τη φωνή… περνάς μηνύματα και μόνο με την χροιά της φωνής σου… πόσω μάλλον όταν έχεις και κάτι μεστό, χαμογελαστό να πεις…

 Πώς βλέπετε την εξέλιξη του podcasting στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Πιστεύω πως ο κόσμος θα τα επιλέγει όλο και περισσότερο, θα εξοικειώνεται και ταυτόχρονα «θα επιζήσουν» και θα εξελιχθούν αυτά που είναι άρτια σε περιεχόμενο, παραγωγή και φρέσκα σε ματιά – σε όποια θεματική κι αν ανήκουν.

 Ποια είναι η αγαπημένη σας συνέντευξη μέχρι στιγμής και γιατί;

Έχω πολλές αγαπημένες…. Πολλές! Αυτή με τον Γιάννη Ξανθούλη για τη γρήγορη σκέψη και ατάκα του, το επεισόδιο με τον Μανώλη Μητσιά, με τον Γιάννη Μπέζο, τον Σπύρο Παπαδόπουλο, την Πίτσα Παπαδοπούλου, τον ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τη Γιώτα Νέγκα, τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, τον Γιάννη Κότσιρα και τόσες πολλές ακόμη….

 Ποια προσωπικότητα θα θέλατε πολύ να φιλοξενήσετε στο Artpodcast αλλά δεν είχατε ακόμα την ευκαιρία;

Δυστυχώς δεν πρόλαβα να κάνω ένα επεισόδιο με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο που τόσο θαύμαζα…

 Πώς διαχειρίζεστε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής με τις απαιτήσεις της δουλειάς σας;

Όχι με μεγάλη επιτυχία, το παραδέχομαι… όλο λέω να το φτιάξω και τελικά δεν τα καταφέρνω.

 Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που έχετε λάβει στην καριέρα σας και ποιος σας την έδωσε;

Στα χρόνια που σπούδαζα και ταυτόχρονα δούλευα στο ραδιόφωνο, ο εξαιρετικός Επικοινωνιολόγος κ. Μεταξάς που ήταν καθηγητής μου εκεί γύρω στα 19 μού είπε : «πάντα θα υπάρχουν πιο όμορφες στον χώρο αυτόν, φρόντισε να τις κερδίζεις με την παιδεία και τον λόγο σου» – και πόσο μεγάλη αλήθεια είναι αυτή!

 Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμά σας μέχρι σήμερα;

Τα καταφέρνω σε αυτά που αγαπάω, με πολλή δουλειά! Ευλογία είναι μεγάλη…

 Τι σας κρατάει ενθουσιασμένη και παθιασμένη με τη δουλειά σας μετά από τόσα χρόνια;

Η δημιουργικότητα και η ωραία ομάδα για να είμαι κομμάτι της.

 Πώς βλέπετε τον ρόλο των γυναικών στα μέσα ενημέρωσης σήμερα; Έχει αλλάξει από τότε που ξεκινήσατε την καριέρα σας;

Οι γυναίκες όταν σεβόμαστε τον εαυτό μας και στεκόμαστε στην πρόκληση της δουλειάς αυτής με αξιοπρέπεια και γνώση, τα πάμε περίφημα!

                                                       

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει μια επιτυχημένη ραδιοφωνική εκπομπή κατά τη γνώμη σας;

Καλά ελληνικά στη φαρέτρα της, αγάπη για αλληλεπίδραση με τον κόσμο, την ικανότητα να δημιουργεί εικόνες με την χροιά της φωνής της και μπόλικες ιστορίες για να λέει….

 Τι συμβουλή θα δίνατε σε νέους δημοσιογράφους και ραδιοφωνικούς παραγωγούς που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους;

Να πιστέψουν στο όραμά τους και με πολλή δουλειά να προχωρήσουν… όλοι αυτό κάναμε και κάνουμε!

 Αν ήσασταν ναυαγός σε ένα νησί και είχατε την επιλογή να βάλετε πέντε πράγματα σε μια βαλίτσα και ένα CD με ένα μόνο τραγούδι, ποια θα ήταν αυτά;

Βιβλίο, χαρτί και μολύβι, φωτογραφίες όσων αγαπώ και το ένα cd του δικού μου Άγγελου (*Ανδριανού), του συζύγου μου.

 Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που σας έχουν δώσει οι γονείς σας;

Να πιστεύω στις δικές μου ικανότητες και να μην τα παρατάω εύκολα.

 Αν είχατε μόνο μία μόνο ευχή, ποια θα ήταν αυτή; 

Να έχουμε υγεία σε σώμα, νου και ψυχή μέχρι να κλείσουμε τα μάτια μας..

Ποιο είναι το δικό σας Motto ζωής; 

Το motto είναι και το τραγούδι που αγαπώ από παιδί – “My Way” Frank Sinatra

 H μεγαλύτερή σας φοβία; 

Η μοναξιά σε προχωρημένη ηλικία – η μοναξιά, όχι η μοναχικότητα!

 «Αδιαφορώ για τη δόξα. Με φυλακίζει μες στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ.» έχει πει ο Μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις. Τι είναι για εσάς η δόξα;

Δεν την ξέρω και δε θα τη μάθω ποτέ… η δόξα αφορά άλλα μεγέθη, όπως αυτό του Χατζιδάκι.

 Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή;

Η μαμά μου που τα κατάφερε σε αντίξοες συνθήκες, τα παιδιά που παλεύουν με αρρώστιες και αρρωστημένα «περιβάλλοντα», οι άνθρωποι που μοχθούν για να επιζήσουν και κάθε ον που κάνει το καλό σε στιγμή που οι υπόλοιποι κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας…

 Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Σ’ αυτά που έγιναν χωρίς πρόθεση, από άγνοια ή ανοησία.

 Τι είναι για εσάς ευτυχία;

Η πρωινή αγκαλιά και η αίσθηση το βράδυ ότι «όλα είναι καλά».

 Τι απεχθάνεστε περισσότερο από όλα στη ζωή σας;

Τη βία, την αγένεια και την κοροϊδία.

 Ποια είναι τα όνειρά σας- τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο;

Όνειρο για χαρούμενες στιγμές και ωραία «ταξίδια» με όσους αγαπώ σε προσωπικό επίπεδο και όραμα για επιτυχία με τους δικούς μου κανόνες σε επαγγελματικό επίπεδο.

 Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα τραγούδι ή μια μελωδία που σας “αγγίζει” περισσότερο, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί; 

Με τη φωνή του άντρα της ζωής μου το «Τυχερό αστέρι», όπως μου το αφιέρωσε στον γάμο μας…

gamos-tsimprikidou

Από τις εμπειρίες που είχατε έως σήμερα, υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει ; 

Έχω μετανιώσει για εκείνες τις λίγες φορές που δεν αντέδρασα όταν αδικήθηκα και άφησα άλλους να με περάσουν για αδύναμη. Αλλά, ακόμη κι αυτό είναι μάθημα…

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ζιζέλ Πελικό | Ο άνδρας της είχε μιμητή, του έδινε τα υπνωτικά και βίαζαν μαζί τις συζύγους τους

Η ανωμαλία του Ντομινίκ Πελικό, να ναρκώνει την σύζυγό και να βλέπει να την βιάζουν δεκάδες άνδρες, είχε και μιμητές οι οποίοι έκαναν το ίδιο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Ρωσία επελαύνει στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην κατάληψη μιας σημαντικής πόλης στην ανατολική Ουκρανία, της Ποκρόφσκ, σε μια από τις ταχύτερες στρατιωτικές προελάσεις από τις αρχές του πολέμου. Αν καταφέρει να

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

MI6 και CIA: Οι πόλεμοι σε Ισραήλ και Ουκρανία απειλούν την παγκόσμια τάξη – Μεγαλύτερη πρόκληση η άνοδος της Κίνας

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή τάξη πραγμάτων, η οποία εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κρούουν οι επικεφαλής

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σοκάρει η νύφη του Ντομινίκ Πελικό: Ζητούσε γυμνές φωτογραφίες από τις εγγονές του για να τους πάρει παιχνίδια

Σοκάρει η νύφη του Ντομινίκ Πελικό: Ζητούσε γυμνές φωτογραφίες από τις εγγονές του για να τους πάρει παιχνίδια Σοκάρει η κατάθεση της νύφης του Ντομινίκ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

CNN | Βίντεο δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να εκτελούνται μετά την παράδοσή τους στους Ρώσους

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εκτελέσεων Ουκρανών στρατιωτών από τους Ρώσους εισβολείς, λίγο μετά την παράδοσή τους, σύμφωνα με το CNN, το οποίο, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχετικό βίντεο από το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >