AD

Alain Delon | Ο Τελευταίος Αληθινός Αστέρας του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ο Αλαίν Ντελόν, ο θρυλικός ηθοποιός που σημάδεψε τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με τη γοητεία και το ταλέντο του, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά και έναν μύθο που θα ζει για πάντα.

Ο Αλαίν Ντελόν, ένας από τους πιο εμβληματικούς και γοητευτικούς ηθοποιούς του γαλλικού κινηματογράφου, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του ένα ανεξίτηλο στίγμα στην έβδομη τέχνη και στις καρδιές των θαυμαστών του παγκοσμίως. Με την εκθαμβωτική του εμφάνιση, το πλούσιο υποκριτικό ταλέντο και την ασύγκριτη σκηνική του παρουσία, ο Ντελόν καθιερώθηκε ως σύμβολο του ανδρικού κάλλους και του στιλ, ενώ ταυτόχρονα απέδειξε την αξία του ως ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Τα Πρώτα Βήματα και η Άνοδος

A pleno sol (película 1960) - Tráiler. resumen, reparto y dónde ver.  Dirigida por René Clément | La Vanguardia

Ο Αλαίν Φαμπιέν Μορίς Μαρσέλ Ντελόν γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1935 στο Sceaux, ένα προάστιο του Παρισιού. Η παιδική του ηλικία δεν ήταν εύκολη, καθώς οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Οι δύσκολες συνθήκες τον έκαναν να αναζητά συνεχώς τρόπους να ξεφύγει από την καθημερινότητα, κάτι που τον οδήγησε να αναπτύξει μια δυναμική και ανήσυχη προσωπικότητα.

Ο Ντελόν κατατάχθηκε στο γαλλικό ναυτικό στα δεκαεπτά του, αλλά η στρατιωτική του σταδιοδρομία δεν ήταν μακροχρόνια. Μετά την απόλυσή του, επέστρεψε στο Παρίσι, όπου ξεκίνησε να εργάζεται σε διάφορες περιστασιακές δουλειές, αναζητώντας τον δρόμο του. Εκείνη την περίοδο γνώρισε τον σκηνοθέτη Ιβ Αλεγκρέ, ο οποίος του πρότεινε να δοκιμάσει την τύχη του στον κινηματογράφο. Αυτή η πρόταση αποδείχθηκε καταλυτική, καθώς άνοιξε τον δρόμο για μια λαμπρή καριέρα.

Το ντεμπούτο του Ντελόν στον κινηματογράφο έγινε το 1957 με την ταινία “Quand la femme s’en mêle” του Ιβ Αλεγκρέ. Ωστόσο, ήταν η συνεργασία του με τον Ιταλό σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι που τον καθιέρωσε ως διεθνή αστέρα. Στην ταινία “Ρόκο και τα Αδέλφια του” (1960), ο Ντελόν έδωσε μια από τις πιο δυνατές και συγκινητικές ερμηνείες του, αποδεικνύοντας ότι πέρα από την εντυπωσιακή του εμφάνιση, διέθετε και σημαντικό υποκριτικό βάθος.

Οι Σπουδαιότεροι Ρόλοι

Ο Αλαίν Ντελόν έγινε γνωστός για τους ρόλους του σε ταινίες που συχνά ενσάρκωναν το σκοτεινό, μυστηριώδη ή και επικίνδυνο αρσενικό. Μια από τις πιο αξέχαστες ερμηνείες του ήταν στον “Γυμνό Ήλιο” (Plein Soleil, 1960), σε σκηνοθεσία Ρενέ Κλεμάν, όπου υποδύθηκε τον Τομ Ρίπλεϊ, έναν αμοραλιστή απατεώνα. Ο ρόλος αυτός ανέδειξε την ικανότητά του να μεταφέρει στην οθόνη τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης με έναν υποδόριο αλλά γοητευτικό τρόπο.

Mesmeric and beautiful, Alain Delon was one of cinema's most mysterious  stars | Movies | The Guardian

Άλλη μια καθοριστική στιγμή στην καριέρα του ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην ταινία “Ο Σαμουράι” (Le Samouraï, 1967) του Ζαν-Πιερ Μελβίλ. Ως ο αμίλητος και ατσαλάκωτος εκτελεστής Ζεφ Κοστάλο, ο Ντελόν δημιούργησε ένα από τα πιο εμβληματικά κινηματογραφικά πρότυπα όλων των εποχών, ενσαρκώνοντας τον απόλυτο αντιήρωα με ακρίβεια και λιτότητα. Η λιτότητα της ερμηνείας του, σε συνδυασμό με τη μαγνητική του παρουσία, καθιέρωσαν τον Ντελόν ως έναν από τους πιο ξεχωριστούς ηθοποιούς της εποχής του.

Η συνεργασία του με τον Βισκόντι συνεχίστηκε με την ταινία “Ο Γατόπαρδος” (Il Gattopardo, 1963), όπου ο Ντελόν ενσάρκωσε τον Τανκρέντι, έναν νεαρό αριστοκράτη σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών στη Σικελία του 19ου αιώνα. Ο ρόλος αυτός απέδειξε την ικανότητα του Ντελόν να προσαρμόζεται σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη και να αποδίδει εξίσου καλά τόσο σε επικές όσο και σε πιο εσωτερικές ταινίες.

File:Alain Delon in "Il Gattopardo" (1963).png - Wikipedia

Ο Μύθος του Ντελόν και η Εξέλιξή του

Can a Film Star Be Too Good-Looking? | The New Yorker

Ο Αλαίν Ντελόν δεν ήταν απλά ένας ηθοποιός. Ήταν ένα πολιτιστικό φαινόμενο, ένα σύμβολο του γαλλικού κινηματογράφου που ταυτίστηκε με την έννοια του “αστέρα” με την κλασική έννοια του όρου. Η εμφάνισή του, η γοητεία του και η αύρα του τον καθιέρωσαν ως πρότυπο ανδρικού κάλλους, ενώ η μυστικοπαθής και συχνά σκοτεινή πλευρά του προσέθεσε στο μύθο που περιέβαλε την προσωπικότητά του.

Παράλληλα με την καριέρα του στον κινηματογράφο, ο Ντελόν ασχολήθηκε και με την παραγωγή ταινιών. Ιδρύοντας τη δική του εταιρεία παραγωγής, συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία ταινιών, προσπαθώντας να διατηρήσει τον έλεγχο της καριέρας του και να επιλέγει προσεκτικά τα έργα στα οποία συμμετείχε. Αυτό το γεγονός αναδεικνύει την επιθυμία του να μην είναι απλά ένα “πρόσωπο” της βιομηχανίας, αλλά ένας δημιουργός που επηρεάζει το περιεχόμενο και την ποιότητα του έργου του.

Η Προσωπική Ζωή και τα Σκάνδαλα

Alain Delon: French movie actor, who starred in Purple Noon and The  Leopard, dies at 88 | Ents & Arts News | Sky News

Η προσωπική ζωή του Αλαίν Ντελόν υπήρξε επίσης αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος και διαρκούς σχολιασμού από τα μέσα ενημέρωσης. Ο ηθοποιός είχε πολλές θυελλώδεις σχέσεις με γνωστές γυναίκες της εποχής του, όπως η Ρόμι Σνάιντερ, με την οποία έζησε έναν μεγάλο έρωτα που τελικά κατέληξε σε χωρισμό. Ο Ντελόν υπήρξε επίσης παντρεμένος με την Ναταλί Μπαρτελεμί, με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Άντονι Ντελόν, ο οποίος ακολούθησε και αυτός καριέρα στον κινηματογράφο.

Ωστόσο, η ζωή του Ντελόν δεν ήταν απαλλαγμένη από σκάνδαλα. Η δολοφονία του σωματοφύλακά του, Στέφαν Μάρκοβιτς, το 1968, υπήρξε ένα από τα πιο πολύκροτα σκάνδαλα στη Γαλλία, και ο Ντελόν βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας, χωρίς όμως να απαγγελθούν ποτέ κατηγορίες εις βάρος του. Η υπόθεση αυτή, μαζί με άλλες φήμες και δημοσιεύματα, πρόσθεσαν μια αίσθηση μυστηρίου και ίντριγκας γύρω από την προσωπικότητά του.

Η Παρακμή και η Αποχώρηση

Astérix aux Jeux Olympiques sur TF1 : quand Alain Delon menaçait de "tuer"  le réalisateur - Actus Ciné - AlloCiné

Με το πέρασμα των δεκαετιών, ο Ντελόν συνέχισε να εργάζεται στον κινηματογράφο, αλλά οι ταινίες του δεν είχαν πια την ίδια απήχηση όπως τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Ο ίδιος είχε αναγνωρίσει την αλλαγή στον κινηματογράφο και την απομάκρυνση από το είδος των ταινιών που τον είχαν καθιερώσει. Σταδιακά, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, επιλέγοντας να απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας και να ζήσει πιο ήσυχα.

Η τελευταία του σημαντική εμφάνιση ήταν το 2008 στην ταινία “Αστυνομική Ζώνη” (Astérix aux Jeux Olympiques), όπου υποδύθηκε τον Ιούλιο Καίσαρα. Παρά την ηλικία του, ο Ντελόν διατήρησε τη γοητεία και το κύρος που τον χαρακτήριζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Η Κληρονομιά

Alain Delon: French movie actor, who starred in Purple Noon and The  Leopard, dies at 88 | Ents & Arts News | Sky News

Ο θάνατος του Αλαίν Ντελόν σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Η κληρονομιά που αφήνει πίσω του είναι ανεκτίμητη. Οι ταινίες του θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του κινηματογράφου, ενώ το στυλ και η παρουσία του θα παραμένουν για πάντα χαραγμένα στη συλλογική μνήμη.

Ο Ντελόν ήταν κάτι παραπάνω από ένας ηθοποιός· ήταν ένα είδωλο, ένας άνθρωπος που κατάφερε να ενσωματώσει στις ερμηνείες του τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου ψυχισμού, και να την παρουσιάσει με τέτοιον τρόπο που να συναρπάζει το κοινό. Ο Ντελόν δεν δίστασε ποτέ να δείξει την αλήθεια πίσω από τη λάμψη, να αποκαλύψει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, και αυτό τον καθιστά έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής του.

Ο αποχαιρετισμός στον Αλαίν Ντελόν είναι ένας αποχαιρετισμός σε έναν από τους τελευταίους πραγματικούς αστέρες του σινεμά. Έναν άνθρωπο που έζησε τη ζωή του με πάθος, και άφησε το στίγμα του όχι μόνο στην οθόνη, αλλά και στην καρδιά όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν μέσα από το έργο του.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ζιζέλ Πελικό | Ο άνδρας της είχε μιμητή, του έδινε τα υπνωτικά και βίαζαν μαζί τις συζύγους τους

Η ανωμαλία του Ντομινίκ Πελικό, να ναρκώνει την σύζυγό και να βλέπει να την βιάζουν δεκάδες άνδρες, είχε και μιμητές οι οποίοι έκαναν το ίδιο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Ρωσία επελαύνει στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην κατάληψη μιας σημαντικής πόλης στην ανατολική Ουκρανία, της Ποκρόφσκ, σε μια από τις ταχύτερες στρατιωτικές προελάσεις από τις αρχές του πολέμου. Αν καταφέρει να

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

MI6 και CIA: Οι πόλεμοι σε Ισραήλ και Ουκρανία απειλούν την παγκόσμια τάξη – Μεγαλύτερη πρόκληση η άνοδος της Κίνας

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή τάξη πραγμάτων, η οποία εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κρούουν οι επικεφαλής

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σοκάρει η νύφη του Ντομινίκ Πελικό: Ζητούσε γυμνές φωτογραφίες από τις εγγονές του για να τους πάρει παιχνίδια

Σοκάρει η νύφη του Ντομινίκ Πελικό: Ζητούσε γυμνές φωτογραφίες από τις εγγονές του για να τους πάρει παιχνίδια Σοκάρει η κατάθεση της νύφης του Ντομινίκ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

CNN | Βίντεο δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να εκτελούνται μετά την παράδοσή τους στους Ρώσους

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εκτελέσεων Ουκρανών στρατιωτών από τους Ρώσους εισβολείς, λίγο μετά την παράδοσή τους, σύμφωνα με το CNN, το οποίο, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχετικό βίντεο από το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >