AD

Το αντίο του Μπαμπινιώτη στον Γιανναρά | Θα μας λείψεις, λειτουργούσες ως η φωνή της συνείδησής μας

Το δικό του αντίο στον καθηγητή φιλοσοφίας, διακεκριμένο φιλόσοφο και συγγραφέα Χρήστο Γιανναρά, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, απηύθυνε με ανάρτησή του στα social media o Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας χαρακτήρισε στην ανάρτησή του τον Γιανναρά «έναν θαρραλέο διανοητή, που χειρουργούσε πολιτικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ιδεολογικά αποστήματα, προτείνοντας ιδανικές θέσεις, πρωτότυπες, τολμηρές, επαναστατικές, διφορούμενες, ακόμη και ουτοπικές. Όμως βαθύτατα πνευματικές με αναφορά σε αρχές, κανόνες και ελληνικές ή πανανθρώπινες αξίες».

 

«Μπορούσες να διαφωνείς μαζί του ―μ’εμένα συνέβαινε συχνά, καίτοι μάς συνέδεε μακρά φιλία και βαθιά εκτίμηση― αλλά ποτέ δεν μπορούσες να αμφισβητήσεις τις προθέσεις, την λογική δύναμη και την πνευματική του τόλμη. Ταρακούνησε πνευματικά, ενόχλησε και ξεβόλεψε με αλήθειες που τόλμησε να εκστομίσει, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που προκαλούσε, αν δεν τις επιζητούσε», προσθέτει στην ανάρτησή του για τον εκλιπόντα φίλο του ο κ. Μπαμπινιώτης.

Και καταλήγει στην ανάρτησή του για τον Χρήστο Γιανναρά: «Γοήτευε ο λόγος και η σκέψη του και σαγήνευε τα ακροατήρια. Τα γραπτά του κείμενα αποτελούν πρότυπα ποιοτικής-δημιουργικής χρήσης τής ελληνικής γλώσσας, αποτέλεσμα μιας σπάνιας πνευματικής και συνάμα γλωσσικής καλλιέργειας. Μιλούσαμε συχνά οι δυό μας για την γλώσσα, στην οποία έδινε βαθιά οντολογικό χαρακτήρα, που συμβάδιζε με την δική μου εμμονή στην σχέση γλώσσας και σκέψης.
Χρήστο, θα μάς λείψεις ειλικρινά, όλο και περισσότερο, και προπάντων σε επίπεδο ουσίας, γιατί στην πραγματικότητα λειτουργούσες ως η φωνή τής συνείδησής μας που μάς ελέγχει σε ώρες περισυλλογής και αυτοσυνειδησίας.»

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ισραήλ: Τουλάχιστον 15 στρατιώτες αυτοκτόνησαν το 2025, σύμφωνα με την Haaretz

Η Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι αυξήθηκε ο αριθμός των στρατιωτών που αυτοκτόνησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους στον στρατό σε σύγκριση με τα προηγούμενα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μαρία Πρωτόπαππα: «Με την απώλεια του Δημήτρη Ήμελλου, κάπως έσβησε και όλη η ιστορία ‘Σασμός’»

Η Μαρία Πρωτόπαππα μίλησε στη Rosa.gr και στον δημοσιογράφο Χρήστο Τζίφα. Η σκηνοθέτρια και ηθοποιός με αφορμή την καλοκαιρινή περιοδεία της «Ανδρομάχης» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ελένη Βουλγαράκη για ΑΝΤ1: «Έχουμε αφήσει κάποιες κουβέντες στη μέση, δεν έχει αποφασιστεί τίποτα»

Στην εκπομπή «Καλοκαιρινό ραντεβού» και τη Σοφία Μανουσακίδου, η Ελένη Βουλγαράκη μίλησε για το μέλλον της στην τηλεόραση. «Ήταν μια συνήθεια το καθημερινό πρόγραμμα, είχα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κρήτη: Σύλληψη για την αρπαγή 5χρονης από τη μητέρα της – Εντοπίστηκε λίγο πριν μπει στο πλοίο για Πειραιά

Στη σύλληψη μίας 23χρονης στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, μετά από καταγγελία που έκανε ο πρώην σύζυγός της, για αρπαγή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κίνα: Παραγωγή του πρώτου βαρελιού από το μεγαλύτερο κινεζικό πρόγραμμα φυσικού ουρανίου

Η κινεζική κοινοπραξία China National Nuclear Corporation (CNNC) ανακοίνωσε στις 12 Ιουλίου ότι το μεγαλύτερο πρόγραμμα φυσικού ουρανίου στην Κίνα παρήγαγε το πρώτο βαρέλι ουρανίου,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >