AD

Φονικοί μύκητες απειλούν όλο και περισσότερους ανθρώπους – Παγκόσμια εξάπλωση προβλέπει νέα έρευνα λόγω κλιματικής αλλαγής

Μύκητες όπως ο Aspergillus εξαπλώνονται ραγδαία λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προκαλώντας εκατομμύρια θανάτους ετησίως

Ένας αόρατος αλλά φονικός εχθρός εξαπλώνεται ταχύτατα, προειδοποιούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ: οι μύκητες. Αν και συνήθως περνούν απαρατήρητοι, οι μυκητιάσεις ευθύνονται ήδη για περίπου 2,5 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, αριθμός που θεωρείται υποεκτιμημένος λόγω έλλειψης δεδομένων. Και τώρα, με την υπερθέρμανση του πλανήτη, το πρόβλημα αναμένεται να γίνει οξύτερο.

Όπως σημειώνει το CNN, ε νέα έρευνα που βρίσκεται υπό αξιολόγηση, επιστήμονες χαρτογράφησαν τη μελλοντική εξάπλωση του Aspergillus, ενός κοινού αλλά δυνητικά θανατηφόρου μύκητα που ευδοκιμεί στο έδαφος και μεταδίδεται μέσω των σπορίων του. Ο Aspergillus μπορεί να προκαλέσει ασπεργίλλωση, μια σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας — 20% έως 40% — ιδίως σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ή σε άτομα με αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η κυστική ίνωση και η ΧΑΠ.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι εισπνέουν σπόρια καθημερινά χωρίς συνέπειες, αλλά αν το ανοσοποιητικό δεν τα εξουδετερώσει, ο μύκητας αναπτύσσεται και σε απλά λόγια “σε τρώει από μέσα προς τα έξω”», εξηγεί ο ερευνητής Νόρμαν βαν Ράιν.

Σύμφωνα με την έρευνα, δύο είδη του Aspergillus αναμένεται να επεκταθούν ραγδαία λόγω της κλιματικής αλλαγής:

Το Aspergillus flavus, που προτιμά τροπικά κλίματα, θα μπορούσε να αυξήσει την εξάπλωσή του κατά 16% ως το 2100, φτάνοντας μέχρι τον βορρά της Κίνας, της Ρωσίας και της Βόρειας Αμερικής. Το είδος αυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στα αντιμυκητιακά και απειλεί και την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς προσβάλλει και καλλιέργειες.

Το Aspergillus fumigatus, συχνότερο σε εύκρατα κλίματα, μπορεί να επεκτείνει το πεδίο του κατά 77,5% μέχρι το τέλος του αιώνα, αγγίζοντας περιοχές κοντά στον Βόρειο Πόλο και δυνητικά εκθέτοντας 9 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η κλιματική κρίση όχι μόνο διευρύνει τις γεωγραφικές περιοχές όπου μπορούν να επιβιώσουν οι μύκητες, αλλά και ενισχύει την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις θερμοκρασίες του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες και ξηρασίες ευνοούν τη διασπορά σπορίων σε τεράστιες αποστάσεις.

Παρά τη σοβαρότητα της απειλής, τα δεδομένα για την εξάπλωση και τη διάγνωση των μυκητιάσεων παραμένουν ελλιπή. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, οι διαγνώσεις ασπεργίλλωσης αυξάνονται κατά 5% κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, με πάνω από 20.000 περιστατικά την τελευταία δεκαετία.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει ήδη κατατάξει το Aspergillus flavus στην «κρίσιμη» κατηγορία παθογόνων, λόγω της επικινδυνότητάς του και της ανθεκτικότητάς του στη φαρμακευτική αγωγή.

«Ο κόσμος γνωρίζει για τα βακτήρια, τους ιούς και τα παράσιτα, αλλά όχι για τους μύκητες», λέει η καθηγήτρια Elaine Bignell από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ. «Κι όμως, είναι εξίσου — αν όχι πιο — φονικοί. Και οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να πληγεί στο μέλλον».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Συγγνώμη για την «εσφαλμένη κρίση» ζήτησε ο πρόεδρος του BBC – Με απάντηση μέσω νομικής οδού απειλεί ο Ντ. Τραμπ

Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση της διοίκησης του BBC, μετά τις παραιτήσεις του γενικού διευθυντή Τιμ Ντέιβι και της επικεφαλής ειδήσεων Ντέμπορα Τέρνες, με αφορμή το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μαριάννα Πουρέγκα: «Δεν έχω προσωπική ζωή, φροντίζω περισσότερο την επαγγελματική μου»

Η Μαριάννα Πουρέγκα βρέθηκε στο πλατό της πρωινής εκπομπής «Buongiorno» όπου συζήτησε για τον ρόλο της στη νέα τηλεοπτική σειρά «Μια νύχτα μόνο», καθώς και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σε Αθήνα, Ρόδο και Φθιώτιδα τα πλοκάμια του κυκλώματος των ρασοφόρων – Τα «μακαρόνια», η «φανουρόπιτα» και ο «άρτος»

Αίσθηση προκαλούν τηλεφωνικές συνομιλίες των ρασοφόρων μελών του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και μεταναστών που κατέγραψαν οι Αρχές. «Μακαρόνια», «φανουρόπιτα» και «άρτος» ήταν οι κωδικοί που

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλεξανδρούπολη: Δεκαοχτάχρονη φοιτήτρια βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

Το περιστατικό συνέβη σήμερα το πρωί όταν άνδρες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης εντόπισαν στον διάδρομο διαμερίσματος του 2ου ορόφου στο κέντρο της πόλης, τη 18χρονη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πού θα χτυπήσει το κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες – Πλημμύρες και καταστροφές σε Κέρκυρα, Βόνιτσα και Μεγαλόπολη

Αρκετές ήταν οι περιοχές που ήρθαν αντιμέτωπες με το νέο κύμα κακοκαιρίας. Αθροιστικά το περισσότερο νερό έπεσε στη Βόρεια Κέρκυρα, με πάνω από 250 τόνους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >