AD

Ακριβά φάρμακα: Πότε ξεκινά η κατ’ οίκον αποστολή – Ποια είναι η διαδικασία

Ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της ταλαιπωρίας τους έξω από τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είναι οι χρόνιοι ασθενείς. Η κατ’ οίκον διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που σήμερα διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου και όσοι ασφαλισμένοι επιθυμούν μπορούν να κάνουν αίτηση μέσω του ΕΟΠΥΥ για να ωφεληθούν από τη νέα δυνατότητα.

Όπως πληροφορείται το ygeiamou.gr, η έναρξη της κατ’ οίκον διανομής των ΦΥΚ τοποθετείται περίπου στα μέσα Ιουνίου. Έχει ήδη οριστεί η σύμβαση με εξειδικευμένη στη διακίνηση φαρμάκων εταιρεία, για αυτό και η διανομή αφορά δυνητικά σε 120.000 συνταγές φαρμάκων, όσες εκτελούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα. Ο αριθμός των φαρμάκων που θα διακινηθούν εξαρτάται από την πρόθεση των ασθενών, δηλαδή πόσοι θα θελήσουν να αξιοποιήσουν την κατ’ οίκον αποστολή.

Σε αυτή τη φάση δεν θα είναι δυνατή η κατ’ οίκον διάθεση μόνο των φαρμάκων για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – λόγω συγκεκριμένων διαδικασιών που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο – καθώς και όσων ακριβών σκευασμάτων διατίθενται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους για όσους ασθενείς τα επιλέγουν για δικούς τους λόγους. Ωστόσο, η κατ’ οίκον αποστολή αναμένεται ότι θα τα αποσυμφορήσει σημαντικά, εξαλείφοντας την ταλαιπωρία για τους ασθενείς ή τους συνοδούς τους που στήνονται επί ώρες σε ουρές έξω από τα φαρμακεία, με βροχή, κρύο, καύσωνα.

Σε ό,τι αφορά τα σκευάσματα ψυχρής αλυσίδας, η μεταφορά τους θα γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα και ειδικές συσκευασίες στις σωστές συνθήκες ψύξης. Σε περιπτώσεις μακρινών οδικών διαδρομών, θα μπορούν να φυλάσσονται σε ειδικά hubs που διαθέτει η εταιρεία της κατ’οίκον διακίνησης των ΦΥΚ σε διάφορα σημεία ανά την Ελλάδα (πχ Πάτρα).

Με τη σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και της αναδόχου εταιρεία αναβαθμίζεται και η αποστολή των φαρμάκων σε ειδικά σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ, όπου δεν υπάρχουν φαρμακεία, για παράδειγμα σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές.

Η διαδικασία της αίτησης

Ο κάθε ασθενής που επιθυμεί κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων μπορεί να λαμβάνει τα φάρμακα που χορηγούνται από τα Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ στο χώρο που επιθυμεί συμπληρώνοντας κωδικούς ΤΑΧΙSNET και ΑΜΚΑ με τα εξής απλά βήματα:

  • Εισαγωγή στην Κεντρική Σελίδα ΕΟΠΥΥ: www.eopyy.gov.gr.
  • Επιλέγει το υπερσύνδεσμο «Παραλαβή ΦΥΚ».
  • Εμφανίζεται η σελίδα και ο ενδιαφερόμενος επιλέγει «Aποστολή κατ’οίκον» ή «Σύνδεση μέσω Taxisnet».
  • Συμπληρώνει τους κωδικούς Τaxisnet και ακολούθως τον ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και επιλέγει «Επιβεβαίωση».
  • Επιλέγει εκ νέου «Aποστολή κατ’οίκον»
  • Συμπληρώνει τα στοιχεία του αναλυτικά. Προσοχή ο Τ.Κ της διεύθυνσης αναγράφεται χωρίς κενά πριν και ενδιάμεσα (π.χ. 15123). Την πρώτη φορά κατά την συμπλήρωση των στοιχείων επικοινωνίας το σύστημα θα ζητήσει επιβεβαίωση του email και του κινητού τηλεφώνου. Η συμπλήρωση όλων των στοιχείων είναι υποχρεωτική.
Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα ρεκόρ του 2025 – Σε ιστορικό υψηλό η συμμετοχή των ξένων στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι ξένοι επενδυτές έχουν ενισχύσει τη θέση τους στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με την συμμετοχή των ξένων στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Δήλος «ζωντανεύει» ξανά με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας

Το ιερό κατά την Aρχαιότητα νησί της Δήλου, αυτή η μακρόστενη λωρίδα γης που για χιλιετίες αποτέλεσε πολιτιστικό, οικονομικό και θρησκευτικό κέντρο, «ζωντανεύει» ξανά με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Το νέο πρόσωπο της ογκολογικής φροντίδας: Πώς το Νοσοκομείο «Μεταξά» έγινε πρότυπο δημόσιας υγείας

Στο σύγχρονο τοπίο της δημόσιας υγείας, η αποτελεσματική διοίκηση ενός νοσοκομείου απαιτεί συνδυασμό οράματος, στρατηγικής και προσήλωσης στον άνθρωπο. Το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» αποτελεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βορίζια: Στο μικροσκόπιο των Αρχών πέντε κρατούμενοι των φυλακών Αλικαρνασσού – Ανησυχία για τα μνημόσυνα και το άνοιγμα των σχολείων αύριο

Απαντήσεις για την έκρηξη της βόμβας στο σπίτι της οικογένειας Φραγκιαδάκη, που πυροδότησε την αιματηρή σύγκρουση στα Βορίζια, αναζητούν οι αρχές μέσα στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Στέλιος Διονυσίου: Πώς τυλίξανε τον πατέρα μου σε μια κόλλα χαρτί και τον στείλανε φυλακή – Τι είπε για τον εθισμό του στον τζόγο

Ο Στέλιος Διονυσίου βρέθηκε στην πρεμιέρα της εκπομπής «Αστερόσκονη» του Νίκου Γρίτση στο Action 24, όπου μοιράστηκε τις σκέψεις του για τον αείμνηστο πατέρα του,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >