AD

Α. Τσίπρας: Η χώρα βαλκανοποιείται – αποκλίνει από τον μέσο όρο της ΕΕ

«Τα τελευταία 15 χρόνια παρουσιάζεται ένα φαινόμενο βαλκανοποίησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συνέδριο.

Επισήμανε ότι το brain drain συνεχίζεται και ότι αυτό οφείλεται στό ότι «αφενός συνεχίζεται η απόκλιση της χώρας από το μέσο ευρωπαικό επίπεδο και αφετέρου γιατί τα τελευταία έξι χρόνια αυξάνεται η κρίση αξιοπιστίας των θεσμών, της πολιτικής και των αξιών».

Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια έχει υποστεί μεγάλη οπισθοχώρηση, έχει μειωθεί κατά 13 μονάδες το μέσο εισόδημα. Από το 80% του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ήταν το 2007 τώρα είμαστε στο 60%. Η χώρα συνεχίζει να αποκλίνει από την Ευρώπη».

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του στην τοποθέτηση του στο inForoum «Brain Retain & Regain», επικαλέστηκε έρευνες για τα συγκριτικά στοιχεία της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρώπης και ανέφερε: «Το ποσοστό των πολιτών που είναι στο όριο της φτώχειας είναι στο 28%, ίδιο με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Έχουμε ένα φαινόμενο βαλκανοποίησης της οικονομικής ζωής της χώρας. Αντικατοπτιρίζεται αυτό στους μισθούς, στις δημόσιες υπηρεσίες, στο κοινωνικό κράτος, στο κράτος δικαίου και το αίσθημα ισονομίας. Οι γενιές της τελευταίας δεκαπενταετίας, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο αισθάνονται ότι θα ζήσουν χειρότερα από ότι οι προηγούμενες. Αυτή είναι η βασική αιτία που οδηγεί και διατηρεί το brain drain. Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι στην Ελλάδα, υπάρχει η μεγαλύτερη φορολογία της μισθωτής εργασίας. Η κυβέρνηση όταν ανέλαβε, μείωσε την φορολογία στα μεγάλα εισοδήματα».

Σε ερώτηση για το αν οι συνθήκες είναι καλύτερες σήμερα από ότι το 2019 απάντησε: «Την τελευταία εξαετία χάθηκαν πολλές μεγάλες ευκαιρίες. Όσο για το αν οι συνθήκες είναι καλύτερες, εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσετε. Η έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάσατε, λέει ότι είμαστε, όχι στην κοινωνία του ενός τρίτου, λέει ότι είμαστε στη κοινωνία του ενός πέμπτου. Το 21% όσων ρωτήθηκαν απάντησε ότι βγάζει χρήματα και αποταμιεύει. Το 35% απάντησε ότι δεν βγαίνει ο μήνας – και το υπόλοιπο ότι τα βγάζει πέρα οριακά. Όμως το 2024 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαπενταετίας στα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση τα πάει πάρα πολύ καλά, για εκείνους που θέλει να εξυπηρετήσει, για τα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είναι καλύτερα».

Σημείωσε ακόμη, ότι «τα τελευταία έξι χρόνια χάθηκε η ευκαιρία, δεν οικοδομήθηκε κανένα σχέδιο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και αναστροφής της απόκλισης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το παραγωγικό μοντέλο έχει ξεπεραστεί, είναι το μοντέλο που μας οδήγησε στη κρίση αλλά το συνεχίζουμε. Χρειάζεται ένα αναπτυξιακό άλμα, γιατί διαφορετικά η χώρα θα πέσει στα βράχια, χρειάζονται ισχυρότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, από το 1,5% με 2% που καταγράφεται, σε συνδυασμό με την στροφή προς την κοινωνία, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την μείωση των ανισοτήτων».

Ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση, είπε «το brain drain συνεχίζεται και είναι σε αναντιστοιχία με την κυβερνητική ρητορική. Αν πίστευε κανείς την κυβερνητική ρητορική, θα διαπίστωνε ότι δεν υπάρχει brain drain, το λύσαμε, όπως έχουμε αντιμετωπίσει και το ζήτημα της ακρίβειας και το ζήτημα των αγροτικών κονδυλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Όμως, όσο υπάρχει αναντιστοιχία στο κατά κεφαλήν εισόδημα Ευρώπης και Ελλάδας, το φαινόμενο θα συνεχίζεται».

Σημείωσε ότι υπάρχει έλλειμμα στην αντιπολίτευση και εξήγησε την υπεροχή της κυβέρνησης: «Πορευόμαστε προς μία κοινωνία του ενός πέμπτου. Αυτό σημαίνει ότι το 21% δεν θα έχει κανέναν λόγο να μη ψηφίσει αυτή την κυβέρνηση. Αν μέσα σε αυτούς είναι και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα με επιρροή στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινή γνώμη αυτό το 21% μπορεί να γίνει και 30%. Όμως το υπόλοιπο 70% που είναι; Είναι κατακερματισμένο, διασπασμένο, διάσπαρτο και χωρίς όραμα». Στο ερώτημα για το εάν εκτιμά ότι μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στη χώρα, απάντησε: «Θεωρητικά μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση. Το μεγάλο αιτούμενο για την πολιτική ζωή του τόπου, που επίσης βαλκανοποιείται, είναι αν θα υπάρξει εναλλακτική πρόταση. Αν δεν υπάρξει θα συνεχιστεί το τέλμα. Αν υπάρξει προσπάθεια για ένα όραμα και για μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στην σημερινή κυβέρνηση, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του ανήλικος, για υλικό παιδικής πορνογραφίας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή, ανήλικος ο οποίος κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων, παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων κ.α

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σύλληψη διωκόμενου με ευρωπαϊκό ένταλμα, για διακίνηση ναρκωτικών και ανθρωποκτονία από αμέλεια

Συνελήφθη μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και επισταμένες αναζητήσεις, πρωινές ώρες της 13-9-2025 από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής στην

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επιστρέφει στη Λίμνη Ευβοίας με μουσική και τεχνητή νοημοσύνη

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνει και φέτος το παρών στη βόρεια Εύβοια, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Μεγάρου στη Λίμνη, με δυο ξεχωριστές εκδηλώσεις που

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Ίλον Μασκ αγοράζει μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων

Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, μια κίνηση που θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι μετοχές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γήρανση: Επιστήμονες εντόπισαν έναν άγνωστο μέχρι τώρα παράγοντα που θα μπορούσε να την αντιστρέψει

Ερευνητές εντόπισαν έναν άγνωστο μέχρι τώρα παράγοντα γήρανσης σε ποντίκια, και ενδεχομένως και σε ανθρώπους, που σχετίζεται με τη μείωση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται μενίνη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Χάρι και η Μέγκαν στο ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια της Disneyland – Αποκλειστικό μήνυμα και προσωπικές αναμνήσεις

Μια απροσδόκητη αλλά ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε το νέο αφιέρωμα του ABC για τα 70 χρόνια της Disneyland, καθώς στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «The Happiest Story

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >