AD

Σεισμός τώρα στην Κρήτη – Δόνηση 5,3 Ρίχτερ στα ανοιχτά του Λασιθίου

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5, 3 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν λίγα λεπτά στην Κρήτη, ανοικτά του Λασιθίου.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση (αρχικά ο σεισμός είχε δοθεί στους 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός των 5,3 βαθμών είχε ως επίκεντρο τα 15 χλμ ανατολικά της περιοχής Χρυσής Λασιθίου και το εστιακό του βάθος ήταν 10χλμ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ο σεισμός κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση. Για ακόμη μια φορά οι χρήστες κινητών android φαίνεται να έλαβαν λίγα δευτερόλεπτα πριν ειδοποίηση για τον σεισμό.

 

Υπενθυμίζουμε πως στις 22 Μαΐου είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακάς Ρίχτερ. Τότε ο σεισμός σημειώθηκε στις 6:19 το πρωί της Πέμπτης 22/5 και το επίκεντρο ήταν  57 χλμ βορειανατολικά του Λασιθίου.

Σεισμός ανοιχτά της Ρόδου τα ξημερώματα της Τρίτης

Θυμίζουμε πως τα ξημερώματα σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακάς Ρίχτερ σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ρόδου. Ειδικότερα ο σεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «πολύ ισχυρός», καταγράφτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη –στις 02:17– στον θαλάσσιο χώρο 21 χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου, σε εστιακό βάθος κάπου 52 χιλιομέτρων, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο σεισμός στα Δωδεκάνησα, στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Ρόδο και στην Τουρκία, είχε μέγεθος 6,2 βαθμών και έγινε σε εστιακό βάθος 68 χιλιομέτρων. Το 112 απέστειλε άμεσα μήνυμα σε χιλιάδες κατοίκους του νησιού αλλά και στους επισκέπτες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Ρόδο για διακοπές.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Στο μεταξύ καθησυχαστικοί παρουσιάζονται οι σεισμολόγοι. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης, επικαλούμενος το μεγάλο εστιακό βάθος, ανέφερε στην τηλεόραση του ANT1 ότι η σεισμική δόνηση που είχαμε στη Ρόδο δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί «ναι μεν είχαμε μία ισχυρή δόνηση αλλά με μεγάλο βάθος». Όπως είπε, πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους και είναι αντίστοιχος με αυτούς που είχαμε τις προηγούμενες μέρες στη βόρεια Κρήτη και την Κάσο. «Αυτοί οι σεισμοί, πέρα από την ανησυχία που προκαλούν στο κοινό, δεν προκαλούν συχνά ζημιές και βλάβες», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως συνήθως αυτοί οι σεισμοί δεν ακολοθούνται από μετασεισμούς.

Σεισμός ανοιχτά της Ρόδου: «Ήταν ο κύριος σεισμός» λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Στο ίδιο κλίμα εμφανίστηκε και ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας. «Είναι ένας σεισμός που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το βάθος. Είναι ένα βάθος 60 χιλιομέτρων που μας επιτρέπει να πούμε ότι ναι μεν έγινε αισθητός σε μία ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων και της Τουρκίας αλλά δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια, δεν θα υπάρξει τσουνάμι και κυρίως δεν θα υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός λόγω του βάθους που είχε. «Είναι ένα σεισμικό γεγονός το οποίο ήταν πολύ έντονο για τους κατοίκους της Ρόδου και των γύρω περιοχών αλλά από εκεί και πέρα δεν θα έχουμε κάτι το ιδιαίτερο».

Σεισμός ανοιχτά της Ρόδου: Νεκρό ένα 14χρονο κορίτσι και 69 τραυματίες στην Τουρκία

Ένα 14χρονο παιδί έχασε τη ζωή του και 69 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα ανοιχτά της περιοχής Μαρμαράς και έγινε αισθητός και στην Ελλάδα.

Σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ έπληξε την περιοχή του Μαρμαρίδας στη νοτιοδυτική Τουρκία νωρίς το πρωί της Τρίτης, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εφήβου, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών. Η έφηβη έχασε τη ζωή της και άλλοι 69 άνθρωποι υπέστησαν τραυματισμούς εξαιτίας του σεισμού 5,8 βαθμών, σε εστιακό βάθος 68 χιλιομέτρων, που σημειώθηκε στα ανοικτά της πόλης Μάρμαρις (σ.σ. Μαρμαρίδα, Φύσκος στα αρχαία ελληνικά), στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρόδο, γνωστοποίησε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Το κορίτσι 14 ετών «διακομίστηκε σε νοσοκομείο» αφού «υπέστη κρίση πανικού», όπου «δυστυχώς, παρ’ όλες τις προσπάθειες των γιατρών» έχασε τη ζωή της, εξήγησε ο Αλί Γερλίκαγια μέσω X. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους τραυματίες πήδησαν από ύψος διότι είχαν καταληφθεί από πανικό λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης, διευκρίνισε ο υπουργός.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Γιώργος Λιάγκας για Χρηστίδου – Μαραντίνη: «Θα το πω για πρώτη φορά, γιατί έχω μεγάλη ευαισθησία και είμαι κι εγώ χωρισμένος πατέρας»

Εκτενή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις με τον Θοδωρή Μαραντίνη και τη Σίσσυ Χρηστίδου έκαναν σήμερα ο Γιώργος Λιάγκας και οι συνεργάτες του στο Πρωινό. Συγκεκριμένα,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γερμανία: Η πρόεδρος της Bundestag απέβαλε βουλευτή που φορούσε μπλούζα με τη λέξη Παλαιστίνη

Την αποβολή βουλευτή της Αριστεράς, επειδή φορούσε μπλούζα με τη λέξη «Παλαιστίνη», επέβαλε σήμερα η πρόεδρος της Bundestag Γιούλια Κλέκνερ. Η πρόεδρος απέβαλε επίσης μια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Βρετανία πρόκειται να παραδώσει 100.000 drones στην Ουκρανία έως τον Απρίλιο του 2026

Η Βρετανία δεσμεύτηκε την Τετάρτη (4/6) να προμηθεύσει την Ουκρανία με 100.000 drones έως το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, τον Απρίλιο του 2026, σηματοδοτώντας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κομοτηνή: Κρατούμενοι στις φυλακές μέχρι την έκδοσή τους στη Γερμανία οι συλληφθέντες ως μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης

Ενώπιον της Εισαγγελέως Εφετών Θράκης οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί οι δύο ημεδαποί 45 και 23 ετών, πατέρας και γιος, που συνελήφθησαν χθες στον οικισμό Ηφαίστου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κ. Τσουκαλάς: «Στροφή 180 μοιρών κάνει η κυβέρνηση γιατί βλέπει ότι είναι βαθύτατα εκτεθειμένη»

Στην ενημερωτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Γιώργο Γρηγοριάδη βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ –

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >