AD

Στο ΣτΕ η ελληνική ιθαγένεια των Ντε Γκρες μετά από προσφυγή πολίτη 

Συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή πολίτη για το επίθετο «Ντε Γκρες» που επέλεξαν τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδα.

Η αίτηση ακύρωσης του πολίτη στρέφεται κατά αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών, με τις οποίες αναγνωρίσθηκε η ελληνική ιθαγένεια στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας.

Με την αίτησή του ο αιτών αμφισβητεί τη νομιμότητα των πράξεων αυτών, λόγω μη συνδρομής μίας εκ των προϋποθέσεων αναγνώρισης της ιθαγένειας, δηλαδή της κτήσης νόμιμου επωνύμου.

Κατά τον αιτούντα, η δήλωση και η χρήση του επιθέτου «Ντε Γκρες» αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 7 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι «τίτλοι ευγενείας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες», στην αρχή της ισότητας και στη δημοκρατική αρχή, διότι παραπέμπει στην ταξική προέλευση των δικαιούχων και στην διατήρηση των προνομίων που κατείχαν πριν την κατάργηση της βασιλείας.

Η ανακοίνωση του ΣτΕ

«Συζητείται αύριο 3 Ιουνίου 2025 στην επταμελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με εισηγήτρια την Πάρεδρο Χ. Ευαγγελίου αίτηση ακυρώσεως που στρέφεται κατά αποφάσεων του Υπουργού Εσωτερικών, με τις οποίες διαπιστώθηκε η συνδρομή των προϋποθέσεων της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ν. 2215/1994 και αναγνωρίσθηκε η ελληνική ιθαγένεια στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας.

Με την αίτησή του ο αιτών, κατ’ επίκληση της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη, εκλογέα και καθηγητή ΑΕΙ, αμφισβητεί τη νομιμότητα των πράξεων αυτών, λόγω μη συνδρομής μίας εκ των προϋποθέσεων αναγνώρισης της ιθαγένειας, δηλαδή της κτήσης νόμιμου επωνύμου.

Κατά τον αιτούντα, η δήλωση και η χρήση του επιθέτου «Ντε Γκρες» αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 7 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι «τίτλοι ευγενείας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες», στην αρχή της ισότητας και στη δημοκρατική αρχή, διότι παραπέμπει στην ταξική προέλευση των δικαιούχων και στην διατήρηση των προνομίων που κατείχαν πριν την κατάργηση της βασιλείας».

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Γεωργιάδης για 16χρονη στο Γκάζι: Η αστυνομία είχε ενημερωθεί από το νοσοκομείο για τον θάνατο

Για ενημέρωση της Αστυνομίας από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σχετικά με το θάνατο της 16χρονης στο Γκάζι, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, το πρωί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Οδηγός ταινιών: Το Αφεντικό, η ντίβα και ένας αχινός στο Λονδίνο – Οι πρώτες προβολές

Δύο μουσικές κινηματογραφικές προτάσεις, με διαφορετικό περιεχόμενο και χαρακτήρα – η πρώτη αφορά μία σημαντική περίοδο της ζωής του Μπρους Σπρίνγκστιν, σε σκηνοθεσία Σκοτ Κούπερ,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλλαγή ώρας: Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, τίθεται σε ισχύ η χειμερινή ώρα. Συγκεκριμένα, στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Οκτωβρίου 2025, οι δείκτες των ρολογιών θα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Άλιμος: 15χρονος έπαθε καρδιακή ανακοπή σε γυμναστήριο – Νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία ένας 15χρονος, μετά από καρδιακή ανακοπή που υπέστη την Τετάρτη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >