AD

Σουδάν: Ο ΟΗΕ και αρκετές κυβερνήσεις αξιώνουν να τηρείται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκτυο

Ο ΟΗΕ, η Αφρικανική Ένωση, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και διαφόρων άλλων κρατών αξίωσαν χθες Τετάρτη οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τρεις ημέρες μετά την επίθεση εναντίον οχηματοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.

Από τα μέσα του Απριλίου του 2023, η χώρα της ανατολικής Αφρικής σπαράσσεται από αιματηρό πόλεμο, στον οποίο αναμετρώνται ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, αρχηγός του τακτικού στρατού και de facto ηγέτης της χώρας από το πραξικόπημα του 2021, και το μέχρι τότε δεξί του χέρι, ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επικεφαλής των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Με κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ελβετίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση «τονίζουν πως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται πλήρως σεβαστό».

Οι επιθέσεις εναντίον «πολιτών και πολιτικών αγαθών», καθώς και του «προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων», αποτελούν «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπενθυμίζει το κείμενο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συγκαταλέγονται επίσης στις χώρες που προσυπογράφουν το κείμενο. Το πλούσιο κράτος του Κόλπου έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από τη σουδανική κυβέρνηση, ΜΚΟ και παρατηρητές ότι υποστηρίζει τους παραστρατιωτικούς. Το Αμπού Ντάμπι το διαψεύδει πάγια.

Από την πλευρά τους, οι ΔΤΥ κατηγορούν την Αίγυπτο πως προμηθεύει με όπλα τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η οχηματοπομπή που έγινε στόχος τη Δευτέρα μετέφερε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στην πόλη υπό πολιορκία Ελ Φάσερ, στο δυτικό Σουδάν.

Η επίθεση άφησε επίσης πίσω αρκετούς τραυματίες, ενώ οι δράστες πυρπόλησαν κάποια από τα φορτηγά με βοήθεια που προοριζόταν για οικογένειες που πλήττονται από λιμό, τόνισε ο ΟΗΕ.

Οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για την επίθεση.

Ο πόλεμος στο Σουδάν, την τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε έκταση στην Αφρική, έχει αφήσει πίσω δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ξερίζωσε 13 εκατομμύρια άλλους και βύθισε μέρος της χώρας στον λιμό. Τέσσερα εκατομμύρια πολίτες έγιναν πρόσφυγες, κατά τους αριθμούς του ΟΗΕ, που κάνει λόγο για τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» στον κόσμο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Θέμης Γεωργαντάς: Αποκάλυψε ποια τραγουδίστρια θα ανοίξει τα φετινά βραβεία MAD πάνω σε έναν βράχο

Στον καναπέ του Buongiorno κάθισε το πρωί της Παρασκευής (6/6) ο Θέμης Γεωργαντάς. Τον γνωστό ραδιοφωνικό και μουσικό παραγωγό φιλοξένησε η Φαίη Σκορδά σε μία

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ευγενία Δημητροπούλου: «Φυσικά έχω βιώσει τη δύσκολη πλευρά του επαγγέλματος»

Με αφορμή τη συμμετοχή στο σίριαλ «Μαμά στα κρυφά» της ΕΡΤ, η Ευγενία Δημητροπούλου έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου. Μάλιστα,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Λασίθι: Σκονάκι “υψηλής τεχνολογίας” στις Πανελλήνιες – Έγραφε με στυλό-μικρόφωνο και ψείρα στο αυτί

Θα μπορούσε να πάρει βραβείο σε διαγωνισμό τεχνολογικής ευρεσιτεχνίας μαθητής που έδινε Πανελλήνιες στο Λασίθι. Το στυλό που έγραφε είχε μικρόφωνο, ενώ στο αυτί του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βόλος: Παγώνει ο “Νόμος της Μυκόνου”- Δικαίωση για εκατό επαγγελματίες του Παγασητικού

Στον Βόλο, παγώνει ο “Νόμος της Μυκόνου“, ένας νόμος που αφορά όχι μόνο τη Μαγνήσια αλλά και όλη την Ελλάδα, δικαιώνοντας πάνω από εκατό επαγγελματίες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πιλοτική δίκη για 13ο και 14ο μισθό: Η Ευρωπαϊκή Οδηγία στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Κρίσιμη για την “τύχη” της  επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στους υπαλλήλους του Δημόσιου  θεωρείται η Ευρωπαϊκή Οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νέα υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ για αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον: Πώς θα λειτουργήσει, τι χρειάζεται να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Παρουσιάστηκε το πρωί η νέα υπηρεσία αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους κατ’ οίκον, υπηρεσία που παρέχεται δωρεάν για πρώτη φορά από ασφαλιστικό οργανισμό στην Ευρώπη. Σήμερα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >