AD

ΗΠΑ: Εφετείο επιτρέπει στον Τραμπ να απαγορεύσει στο AP την πρόσβαση σε εκδηλώσεις που καλύπτονται από ΜΜΕ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press την πρόσβαση σε ορισμένες εκδηλώσεις που καλύπτονται από ΜΜΕ, αφού εφετείο ανέστειλε προηγούμενη δικαστική απόφαση που διέταζε την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί σε βάρος του AP.

Η ετυμηγορία ομοσπονδιακού εφετείου στην Ουάσινγκτον μπλοκάρει προσωρινά την εντολή του δικαστή Τρέβορ ΜακΦάντεν, ο οποίος στις 8 Απριλίου αποφάνθηκε πως η κυβέρνηση Τραμπ οφείλει να επιτρέψει σε δημοσιογράφους του AP την πρόσβαση σε εκδηλώσεις που καλύπτονται από τους εκπροσώπους του Τύπου στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου και στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή του πρακτορείου ειδήσεων κατά των περιορισμών που του έχουν επιβληθεί.

Το AP κατέθεσε αγωγή τον Φεβρουάριο, αφότου ο Λευκός Οίκος περιόρισε την πρόσβαση του ειδησεογραφικού πρακτορείου λόγω της απόφασής του να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ονομασία «Κόλπος του Μεξικού» στα ρεπορτάζ του, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ με διάταγμά του μετονόμασε την περιοχή σε «Κόλπο της Αμερικής».

Οι δικηγόροι του AP υπογράμμισαν πως η απόφαση Τραμπ παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προστατεύει την ελευθερία του λόγου. Έχει εξηγήσει ότι ο Κόλπος του Μεξικού έχει το όνομα αυτό εδώ και περισσότερα από 400 χρόνια, ενώ έχει επισημάνει ότι η αλλαγή της ονομασίας από τον Τραμπ ισχύει μόνο στις ΗΠΑ, καθώς οι υπόλοιπες χώρες και οι διεθνείς θεσμοί δεν έχουν συμμορφωθεί με αυτή.

Ο δικαστής ΜακΦάντεν, ο οποίος διορίστηκε από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρικής θητείας του, δήλωσε πως εάν ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να απαγορεύει την πρόσβαση σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους λόγω των απόψεών τους.

Οι δικηγόροι της κυβέρνησης Τραμπ υποστήριξαν πως η πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου των ΗΠΑ και ότι η ετυμηγορία του δικαστή ΜακΦάντεν παραβιάζει το δικαίωμα του προέδρου να αποφασίζει σε ποιους θα επιτρέψει την πρόσβαση σε ευαίσθητους χώρους. «Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει στον πρόεδρο να λαμβάνει υπόψη προηγούμενη δημοσιογραφική κάλυψη κατά την αξιολόγηση του βαθμού πρόσβασης που θα παραχωρήσει σε αυτόν τον δημοσιογράφο», ανέφερε η νομική ομάδα που εκπροσωπεί την κυβέρνηση, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

Στις 16 Απριλίου, το AP κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι αψήφησε δικαστική εντολή συνεχίζοντας να αποκλείει τους δημοσιογράφους του από ορισμένες εκδηλώσεις και στη συνέχεια επιβάλλοντας περιορισμούς σε άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένων των Reuters και Bloomberg.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Γερμανία: Στο επίκεντρο σκανδάλου με την προμήθεια υγειονομικών μασκών ο πρώην υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν

Τον πρώην υπουργό Υγείας της Γερμανίας και νυν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γενς Σπαν «δείχνει» ειδική έρευνα η οποία διεξήχθη για

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Οι IDF περικύκλωσαν τον χώρο όπου κρατείται ο όμηρος Ματάν Ζανγκάουκερ – Η Χαμάς λέει ότι δεν θα καταφέρουν να τον ανακτήσουν ζωντανό

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς δήλωσε το Σάββατο ότι ο ισραηλινός στρατός (IDF) πολιορκεί την τοποθεσία στη Γάζα όπου κρατείται ο Ισραηλινός όμηρος

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κατάσχεση-μαμούθ στο «Ελ. Βενιζέλος» – Εντοπίστηκαν 185 κιλά κάνναβης

Αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, εντόπισαν και κατάσχεσαν σε αποθήκη του τελωνείου του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» 296 πλαστικές συσκευασίες με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κόλαφος ο Νίκος Συρίγος για τον Άρη Πορτοσάλτε: «Ακούμε φωνές που τρυπάνε τον εγκέφαλο και βιάζουν την κοινή λογική μας»

Ένα σύντομο αλλά ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο έκανε ο Νίκος Συρίγος στον αέρα του «Χαμογέλα και Πάλι». Το πρωί του Σαββάτου (7/6) και με αφορμή τις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >