Μια μαφιόζικη όσο και γελοία – εξ αιτίας των προσώπων που συμμετέχουν – σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και μας βοηθάει να καταλάβουμε πως οι γίνονται οι μπίζνες και τα deals διεθνώς
Τι ότι κάποια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ, θα ερχόταν σε σύγκρουση με τον Ίλον Μασκ, για όσους είναι στοιχειωδώς έξυπνοι, ήταν πιο σίγουρο και από το ότι ο ήλιος ανατέλλει από την Ανατολή.
Όλη η ιστορία της εκλογής του Τραμπ και της υποστήριξης τους από το Μασκ, είναι μια ιστορία θηριώδους απληστίας και διαφθοράς. Το πως συμβαίνουν αυτά σε μια κάποτε ευνομούμενη χώρα, είναι να σε αφήνει με τ6ο στόμα ανοιχτό, καθώς πια οι διεφθαρμένες εξαγορές έναντι ανταλλαγμάτων που αποτιμώνται σε δισεκατομμύρια δολάρια, δεν γίνονται πίσω ;από κλειστές πόρτες αλλά μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.
Για τον Τραμπ η επανεκλογή του στην προεδρία, ήταν ίσως πιο έξυπνη επιχειρηματική επένδυση που έχει κάνει. Για τον Τραμπ που πολλοί πιστεύουν ότι εκτός από το ότι είναι ο πλουσιότερος, είναι επίσης και ο εξυπνότερος άνθρωπος του κόσμου, η “επένδυση” του στον Τραμπ, δηλαδή η εξαγορά του με 300 εκατομμύρια δολάρια, ήταν η πιο χαζή από όλες τις χαζομάρες που έχει κάνει. Κανείς δεν ξέρει που πήγαν αυτά τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Μάλλον στην τσέπη του Τραμπ.
Όλες οι σαχλαμάρες που έκανε από τότε ο Τραμπ σε πολιτικό επίπεδο, όχι μόνο δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, αλλά το κατάλληλο προπέτασμα για να τυφλώνει εχθρούς και φίλους.
Όπως λέει ο ίδιος ο Τραμπ, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να κάνει οικονομικά deal. Ο σκοπός αυτών των Deal έχουν προορισμό την τσέπη του. Ο ίδιος μεν επιφανειακά έχει αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις, τις οποίες έχουν αναλάβει τα παιδιά του. Με άλλα λόγια παραμένουν δικές του παρόλο που τυπικά ανήκουν στα παιδιά του.
Μέσα στους 4 πρώτους μήνες από τότε που ορκίστηκε η οικογενειακή περιουσία έχει διπλασιαστεί και έφτασε τα 5,4 δις δολάρια. Πύργοι Τραμπ σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ντουμπάι και Εμιράτα, αλλά ακόμη και σε Αλβανία και Σερβία και μεγάλα πακέτα μετοχών σε κάθε είδους εταιρείες, κατασκευαστικές, τεχνολογικές ακόμη και όπλων. Από το Κατάρ μόνο πήρε δώρο ένα προεδρικό Boeing 747,που το κράτησε για τον εαυτό, ενώ όταν φύγει
Στην διακυβέρνηση δεν έχει πετύχει τίποτα μια και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πως θα βγάλει περισσότερα λεφτά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι μόνο δεν έκλεισε σε μια μέρα, αλλά όσο πάει γίνεται και πιο σκληρός, ενώ στην Γάζα τα πράγματα είναι τραγικά, μια και όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος σκοπεύει να την ,μετατρ'[εψει σε θέρετρο.
Αν κανείς ψάξει να βρει ένα θετικό που να έχει κάνει για την Αμερική δεν θα βρει. Για τους φανατικούς οπαδούς ίσως είναι αρκετό τό ότο έχει ήδη διώξει από την Αμερική, έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών. Κάποιοι από αυτούς οδηγήθηκαν σε βέβαιο θάνατο.
Αν ήθελα να περιγράψω τον χαρακτήρα του Τραμπ, που συγκεντρώνει επάνω του όλα υα χαρακτηριστικά του Μεγάλου και Κακοήθους Νάρκισσου, θα ελεγα ‘οτι πρόκειται για μια κτηνωδία με σχεδόν ανθρώπινη μορφή.
Ο Μασκ από την άλλη μεριά, δεν έχει τα χαρακτηριστικά της κτηνωδίας. Είναι κυρίως ένα ψυχολογικά ασταθές παρλιακό. Αρκεί να δει κανείς την συμπεριφορά του σε εκείνο το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και τον έξαλλο και γελοίο τρόπο που πανηγύριζε την νίκη του Τραμπ, που νόμιζε ότι ήταν και δική του, για να καταλήξει τελικά σε έναν ναζιστικό χαιρετισμό, βλέπει τα χαρακτηριστικά ενός ασταθούς ψυχικό ανθρώπου, με χαρακτηριστικά γυρίνου. Η μεγάλη δόση ηλιθιότητας που τον χαρακτηρίζει τον εμπόδισε να δει την παγίδα που του έστησε ο Τραμπ με το να του αναθέσει την ευθύνη των περικοπών στο αμερικανικό Δημόσιο, με την ίδρυση του DOGE. Οπουδήποτε στον κόσμο αν κανείς επιχειρήσει να κάνει περικοπές στο Δημόσιο, σε λίγο θα έχει γίνει ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους. Ο Μασκ όχι μόνο έγινε σύντομα ο πιο μισητός άνθρωπος στην Αμερική, αλλά είδε και τις μετοχές της περίφημης Tesla να υποχωρούν δραματικά, αφού στην συνέχεια χτυπήθηκαν και με τους όλως διόλου ανόητους δασμούς, που κάθε τόσο τους έπαιρνε πίσω, ενώ χτυπήθηκαν και πάλι μετά την πρωτοφανή σύγκερουση του με τονη Τραμπ.
Παρά την φημολογούμενη εξυπνάδα του, δεν υποψιάστηκε ποτέ ότι ο Τραμπ δεν είναι και ο πιο αξιόπιστος άνθρωπος. Κι έτσι όχι μόνο έδωσε τα 300 εκατομμύρια στον Τραμπ χωρίς να έχει εξασφαλίσει ότι θα ήθελε σε ανταπόδοση, αλλά και σαν κορόιδο ανέλαβε την χειρότερη δουλειά στην καινούργια Κυβέρνηση.
Παρά τους επαίνους που του έδινε απλόχερα ο Τραμπ -ως γνωστόν τα λόγια είναι μόνο λόγια. Mόνο τα συμβόλαια μετράνε – η συμπεριφορά του Μασκ, που φερόταν λες και είχε αγοράσει και τον Τραμπ και τον Λευκό Οίκο. Ο τρόπος που συμπεριφερόταν και στο Οβάλ Γραφείο του Τραμπ, με τον γιό του στον ώμο και ο τρόπος που ντυνόταν και στα υπουργικά συμβούλια και σε άλλες περιπτώσεις, θύμιζε λίγο τις γελοιότητες του Βαρουφάκη, αλλά κανείς θα έπρεπε να προσέξει το ύφος του Τραμπ καθώς συνέβαιναν αυτά. Ο Μασκ τέλειωσε για τον Τραμπ όταν άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι αληθινός Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μασκ και ο Τραμπ ήταν υποχείριο του.
Από τότε παρόλο που ο Τραμπ έκανε και διάφορα αστεία για το θέμα, στην πραγματικότητα είχε αρχίσει να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του Μασκ.
Έτσι δεν έδωσε στον Μασκ κανένα συμβόλαιο για την ανοικοδόμηση της Συρίας, ένα πρότζεκτ που θα απαιτήσει τρισεκατομμύρια δολάρια για να ολοκληρωθεί. Μετά αρνήθηκε να δώσει έστω και ένα συμβόλαιο στον Μασκ και την υψηλής τεχνολογίας εταιρείας του Starlink για την κατασκευή της αμυντικής ασπίοδας Golden Dome και αρνήθηκε επίσης να τοποθετήσει επικεφαλής της NASA, εναν άνθρωπο του Μασκ, όπως είχε υποσχεθεί. Τέλος ήρθε η απομάκρυνση του Μασκ από την , DOGE ,αν και τότε προσπάθησαν να το καλύψουν καθώς η κρίση μεταξύ τους δεν είχε πάρει ακόμη διαστάσεις.
Έτσι η αναπάντεχη μεταστροφή του Μασκ εναντίον του Τραμπ, έμοιαζε να είναι ξαφνική, αλλά στην ουσία είχε ξεκινήσει λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ.
Τα όπλα που έχει Μασκ για την ώρα σε αυτήν την “πολεμική” σύγκρουση δεν είναι σπουδαία. Η συμμετοχή του Τραμπ στα πάρτι του Επστάιν είναι γνωστή και πιθανόν να είναι μπλεγμένος σε κάθε τύπου ερωτικές κτηνωδίες, αλλά με τον ίδιο στην Κυβέρνηση δεν πρόκειται να έρθει κανένα επίσημο στοιχείο στην επιφάνεια, εκτός κι αν κάποιοι που έχουν γνώση των φακέλων του Επστάιν, δεν χωνεύουν πολύ τον Τραμπ και υπάτξουν διαροές. Οι φωτογραφίες του μαζί με τον Επστάιν και οι αγκαλιές με τα μοντέλα δεν είναι αρκετές για να ρίξουν τον Τραμπ που είναι γνωστός για τα φτηνιάρικα γούστα του και τις περιπέτειες με διάφορες πόρνες και βίζιτες.
Οι “απειλές” του Μασκ για ίδρυση καινούργιου κόμματος στο κέντρο, είναι μάλλον παιδιάστικη.
Ο Τραμπ από την άλλη μερια έχοντας από πίσω του ολόκληρη την αμερικάνικη κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει λόγους να ανησυχεί, όπως φαίνεται και από τα απαξιωτικά του σχόλια για τον Μασκ. Αρκεί μόνο να ακυρώσει μερικά από τα συμβόλαια που έχει ο Μασκ με το αμερικάνικο Δημόσιο, για να πάψει να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.
Ο Μασκ βιάστηκε να δώσει τόση έκταση και δημοσιότητα στην κόντρα του με τον Τραμπ . Το μόνο που θα μπορούσε να τον θέσει σε θέση ισχύος, είναι το να ξέρει μερικά από τα πιθανόν πολλά διαφθαρμένα μυστικά της κυβέρνησης Τραμπ και του ίδιου του Τραμπ και να μπορεί και να τα αποδείξει.
Έτσι δυο πρόσωπα ακατάλληλα για την θέση στην οποία βρέθηκαν, τώρα βρίσκονταισε μια θεαματική σύγκρουση ανάμεσα τους, που αποκαλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος της κατά τ’ άλλα βροντερής γελοιότητας τους.
Από άλλη άποψη όλη αυτή η ιστορία θυμίζει μαφιόζικες συγκρούσεις, όπως γίνεται στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας και του χρήματος, παντού στον κόσμο και ιδιαιτερα στις ΗΠΑ…Θα κερδίσει όποιος πυροβολεί πιο γρήγορα… Άμα ήταν και οι δυο εύστοχοι, θα ήταν ακόμη καλύτερα…