AD

Ανησυχία μετά το σεισμό των 5,3 στο Άγιο Όρος – «Κίτρινες» οι Μονές Ξενοφώντος, Παντελεήμονος και Σίμωνος Πέτρας

Στα αποτελέσματα των αυτοψιών στο Άγιον Όρος, μετά το σεισμό, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) Ηλίας Περτζινίδης και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Διαφύλαξης της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (Κ. Παπαχλιμίτζος).

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εχθές είχαμε κάνει ένα κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών γιατί και εγώ είμαι πολιτικός μηχανικός και πήγαμε και κάναμε αυτοψία σε τέσσερις μονές, αυτές οι οποίες είναι πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, που ήταν κοντά στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Οι μονές που επηρεάστηκαν ήταν η Δοχειαρίου, η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, το Ρωσικό μοναστήρι που λέμε και στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Στις υπόλοιπες θα βρούμε σίγουρα ζημιές σε 2 – 3 μονές ακόμη που είναι λίγο πιο πάνω από την Ξενοφώντος και η Δοχειαρίου είναι παραλιακές μονές.
Λοιπόν υπάρχουν στην περιοχή Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου και η Μονή του Ιερά Μονή Ζωγράφου, στις οποίες θεωρώ ότι θα βρούμε και εκεί αρκετές ζημιές. Και μετά πάμε παραλιακά από την αντίθετη πλευρά που είναι η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, η Ιερά Μονή Βατοπεδίου, όπου στην Βατοπεδίου τηλεφωνικά που μίλησα μου ανέφεραν ότι έχουν κάποιες ζημιές.

Θα γίνουν αυτοψίες μέσα στην εβδομάδα γιατί είναι Δευτέρα πλέον, λόγω της αργίας τώρα μπερδευόμαστε θα γίνουν.
Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα λοιπόν θα γίνουν αυτοψίες σε όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους εκτός από το κατειλημμένο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στο οποίο δεν μπορούμε και θα προσπαθήσουμε να γίνουν αυτοψίες και στις Ιερές Σκήτες για να δούμε λίγο σε τι κατάσταση είναι οι καλύβες.

Έχουμε βρει ρωγμές κυρίως σε τύμπανα τρούλων στα καθολικά έχουμε βρει ρωγμές στα τόξα, σε τοξοστοιχίεςς κυρίως στο κλειδί, αλλά και σε πεσσούς.
Καμπικές κυρίως ρωγμές στο άνω και κάτω μέρος του πλαισίου.
Είναι ρωγμές οι οποίες μας ανησυχούν. Είναι ρωγμές οι οποίες χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.
Δεν είναι όμως ρωγμές οι οποίες να καθιστούν το κτίριο επικίνδυνο.

Αυτή τη στιγμή επισκέπτης μπορεί να πάει, προσκυνητής, μπορεί να πάει στο Άγιον Όρος.
Ήδη έχουν δοθεί οδηγίες και από την Πυροσβεστική και από εμάς και κάποιες περιοχές των Ιερών Μονών έχουν αποκλειστεί για να μην περνάει από εκεί ο κόσμος όπου έχουμε δει επικίνδυνα επιχρίσματα τα οποία είναι εύκολα, είναι φουσκωμένα και είναι έτοιμα να πέσουν ή κάτι να κρέμεται.

Λοιπόν, εκεί λοιπόν δεν περνάει έχει κοπεί η διέλευση του κόσμου τα κτίρια. Το είπα και χθες ότι δεν έχουν πρόβλημα ευστάθειας τα ίδια τα κτήρια. Απλώς κινδυνεύουν να χάσω δομικό τμήμα του κτιρίου, όπως ο τρούλος ενός καθολικού και σε πολλές περιπτώσεις είναι αγιογραφημένα από μέσα με αγιογραφίες ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας λοιπόν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσουμε τέτοια δομικά στοιχεία».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Χρειάζεται άμεση επέμβαση της πολιτείας. Εμείς στην ουσία ως ΚΕΔΑΚ αυτό που ζητάμε είναι μία χρηματοδότηση άμεση από την Πολιτική Προστασία, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε όλες αυτές τις εργασίες που απαιτούνται για να γίνουν τα κτίριά μας και τα κτήρια του όρους έτοιμα να παραλάβουν και έναν επόμενο σεισμό, χωρίς να έχουμε καταρρεύσεις δομικών στοιχείων. Θα χάσουμε ένα κομμάτι, ένα κομμάτι, μια τοπική κατάρρευση θα έχουμε. Εκεί πρέπει να γίνει μια άμεση επέμβαση.

Όταν λέω μια επέμβαση, δηλαδή μια επισκευή, να το πω έτσι πιο απλά. Τα κτίρια αντισεισμικά του Αγίου Όρους, με τη δικιά τους φιλοσοφία, την παραδοσιακή και με τις ενισχύσεις και τα έργα που έχει κάνει εδώ και 40 χρόνια το ΚΕΔΑΚ, βλέπετε ότι ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ καλά στους σεισμούς εδώ και ένα χρόνο που γίνονται στην περιοχή και αποδεικνύεται ότι όταν προσέχουμε τα μνημεία μας, αυτά δεν μας προδίδουν και καταφέρνουν και στέκονται απέναντι και στον Εγκέλαδο».

Τέλος, ως προς το αν υπήρξε ανησυχία στους μοναχούς, απάντησε πως: «Άνθρωποι είναι, εννοείται ότι ανησύχησαν, είχε αρκετά μεγάλη διάρκεια και αυτό τους τρόμαξε λίγο.
Από κει και πέρα, μιλάμε για το Άγιον Όρος. Πάντα υπάρχει η επίκληση της Παναγίας και θεωρούν ότι η Παναγία θα προστατεύσει και τα κτίρια και τους ίδιους και τους προσκυνητές, όπως προστατεύει όλους τους ανθρώπους.
Αυτή είναι η φιλοσοφία στην ουσία που υπάρχει στην Αθωνική χερσόνησο».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Προβληματίζει η συμμετοχή της Ινδίας στις στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας

Mικρός αριθμός στρατευμάτων από την Ινδία συμμετέχουν στην κοινή στρατιωτική άσκηση «Zapad-2025» της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες που παρείχε το Ινδικό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Υπ. Παιδείας: Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να δημιουργήσει τεχνητή ένταση γύρω από τις άδειες των μη κρατικών Πανεπιστημίων

Για τη δημιουργία «τεχνητής έντασης γύρω από ένα ζήτημα που είναι ξεκάθαρο, τόσο νομικά όσο και πολιτικά» και «απέλπιδα προσπάθεια εντυπωσιασμού», κάνει λόγο του το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές για τους Παλαιστίνιους»: Ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα, χιλιάδες εκτοπισμένοι και κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ

Με αεροπορικά πλήγματα και χερσαίες επιθέσεις ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του, καθώς στρατεύματα και άρματα μάχης προωθούνται βαθύτερα στην πόλη της Γάζας, κατά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αμερικανοί αξιωματικοί μας έδεσαν και μας σημάδευαν με όπλα, λένε οι Νοτιοκορεάτες μηχανικοί

Όταν ο Γιουνγκτζίν (Youngjin) κοίταξε έξω από το παράθυρο του γραφείου του και είδε θωρακισμένα φορτηγά και πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης να τρέχουν τριγύρω με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χανιά: Ακόμη 200 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται από την Αγυιά

Συνεχίζεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης του χώρου προσωρινής παραμονής των προσφύγων και των μεταναστών στην Αγυιά Χανίων. Λίγο μετά τις 8:00 το βράδυ της Τετάρτης μεταφέρθηκαν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >