AD

Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το Madleen που κατευθυνόταν προς τη Γάζα – Οι επιβαίνοντες θα επιστρέψουν στις χώρες τους

Ισραηλινοί στρατιώτες κατέλαβαν σήμερα το υπό βρετανική σημαία ιστιοφόρο Madleen που είχε ναυλώσει ο συνασπισμός του Στολίσκου Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition / FFC) και κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, αψηφώντας τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το γιοτ των «διασημοτήτων» οδηγείται με ασφάλεια στις ακτές του Ισραήλ. «Οι επιβαίνοντες αναμένεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους», υπογραμμίζει.

«Ενώ η Γκρέτα (Τούνμπεργκ) και άλλοι επιχείρησαν να στήσουν μια μιντιακή προβοκάτσια, με μοναδικό σκοπό να κερδίσουν δημοσιότητα – η οποία περιελάμβανε λιγότερη ανθρωπιστική βοήθεια από (όσο χωράει) ένα φορτηγό – περισσότερα από 1.200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα από το Ισραήλ τις τελευταίες δύο εβδομάδες και επιπλέον το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) έχει διανείμει σχεδόν 11 εκατομμύρια γεύματα απευθείας σε πολίτες της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπάρχουν τρόποι για να παραδοθεί (ανθρωπιστική) βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας – δεν περιλαμβάνουν selfies στο Instagram. Η μικρή ποσότητα βοήθειας που βρισκόταν στο γιοτ και δεν καταναλώθηκε από τις “διασημότητες” θα μεταφερθεί στη Γάζα μέσω πραγματικών ανθρωπιστικών οδών», υποστηρίζει.

Η μη κυβερνητική οργάνωση FFC, που είχε ναυλώσει το ιστιοφόρο, ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι «η επικοινωνία με το Madleen έχει χαθεί. Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το σκάφος», συμπληρώνοντας πως οι επιβαίνοντες «απήχθησαν από ισραηλινές δυνάμεις».

Το ιστιοφόρο Madleen απέπλευσε από τη Σικελία την 1η Ιουνίου με στόχο να σπάσει τον «ναυτικό αποκλεισμό» που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα και να παραδώσει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Το τελευταίο του στίγμα έδειχνε πως βρισκόταν σε απόσταση περίπου 31 ναυτικών μιλίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, η παλαιστινιακής καταγωγής Γαλλίδα ευρωβουλευτής Ρίμα Χασάν, η οποία επέβαινε στο σκάφος μαζί με ακτιβιστές – συμπεριλαμβανομένων της Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία και του Τιάγκο Άβιλα από τη Βραζιλία – ανέφερε μέσω του λογαριασμού της στην πλατφόρμα Χ πως πέντε ισραηλινά ταχύπλοα είχαν προσεγγίσει το Madleen.

Χθες Κυριακή, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να μην επιτρέψουν στο σκάφος που μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό και να φθάσει στη Γάζα.

«Έδωσα οδηγίες στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) να ενεργήσουν ώστε το Madleen να μην φθάσει στη Γάζα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Στην αντισημίτρια Γκρέτα και στους φίλους της, που διαδίδουν την προπαγάνδα της Χαμάς, λέω ξεκάθαρα: Καλύτερα να γυρίσετε πίσω, γιατί δεν θα φθάσετε στη Γάζα».

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως ο στρατός σχεδίαζε να ανακόψει τον πλου του ιστιοφόρου προτού φθάσει στη Γάζα, να το συνοδεύσει στο λιμάνι Ασντόντ και ακολούθως να κινηθεί η διαδικασία απέλασης των επιβαινόντων.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Συμπλοκή και εντάσεις στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αγυιά Χανίων – Σε εξέλιξη προσπάθειες αποσυμφόρησης του χώρου

Η άφιξη νέων ομάδων μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανιών πυροδότησε ένταση η οποία γενικεύτηκε και μετατράπηκε σε συμπλοκή. Αφορμή στάθηκε η διανομή φαγητού. Οι εξεγερμένοι ξήλωσαν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αιφνίδιος θάνατος κυνηγού από τον Βόλο στην Καστοριά – Τον βρήκαν οι φίλοι του χωρίς τις αισθήσεις του

Τραγικό τέλος επιφύλασσε η κυνηγετική εξόρμηση για έναν άνδρα περίπου 65 ετών από τον Βόλο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Oι ΗΠΑ ενέκριναν τα πρώτα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ενέκριναν τα πρώτα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία στο πλαίσιο ενός νέου διεθνούς μηχανισμού χρηματοδότησης,PURL (Prioritized Ukraine Requirements List- Λίστα Προτεραιοποιημένων Απαιτήσεων

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αυξημένη αλατότητα στο νερό της Κορίνθου – Υπέρβαση χλωριούχων αλάτων στο νερό του Σκαφιδακίου Αργολίδας

Eπείγουσα ανακοίνωση για το θέμα του πόσιμου νερού εξέδωσε η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης της Κορίνθου. Ανακοινώθηκε, ότι, λόγω των υψηλών για την εποχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Προβληματίζει η συμμετοχή της Ινδίας στις στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας

Mικρός αριθμός στρατευμάτων από την Ινδία συμμετέχουν στην κοινή στρατιωτική άσκηση «Zapad-2025» της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες που παρείχε το Ινδικό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Υπ. Παιδείας: Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να δημιουργήσει τεχνητή ένταση γύρω από τις άδειες των μη κρατικών Πανεπιστημίων

Για τη δημιουργία «τεχνητής έντασης γύρω από ένα ζήτημα που είναι ξεκάθαρο, τόσο νομικά όσο και πολιτικά» και «απέλπιδα προσπάθεια εντυπωσιασμού», κάνει λόγο του το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >