AD

Θ. Καρποδίνη για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: Λύση στην ανάγκη για ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ταλαιπωρία

«Είναι ένα πρόγραμμα που έρχεται να δώσει λύση σε μια πραγματική ανάγκη, που είναι η ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς περιττές μετακινήσεις, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και με αξιοπρέπεια» τόνισε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, που ξεκινά από τις 16 Ιουνίου.

Ο τρόπος που θα γίνεται είναι πάρα πολύ απλός, ανέφερε η κ. Καρποδίνη.

Σύμφωνα με την περιγραφή της, ο ασθενής κάνει την αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση υπολογιστών, υπάρχει γραφείο εξυπηρέτησης των πολιτών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε όλα τα σημεία διανομής, καθώς και τηλεφωνική υποστήριξη, το 1 81 81 που αναλαμβάνει να υλοποιήσει το αίτημα για λογαριασμό του ασθενούς. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο ασθενής να διαθέτει ηλεκτρονική συνταγή και άυλη γνωμάτευση και όλα τα άλλα τα αναλαμβάνει ο Οργανισμός.

Αφορά όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως πάθησης και φαρμακευτικής αγωγής, που λαμβάνουν την αγωγή τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

«Αρκεί οι ίδιοι να επιθυμούν και να επιλέγουν αυτή την υπηρεσία. Είναι πάνω από 120 χιλιάδες ασθενείς, περίπου 139 χιλιάδες τον μήνα. Και να σημειώσουμε ότι το 41% των ασθενών λαμβάνει φάρμακα για σοβαρά χρόνια νοσήματα, ογκολογικά, μεταμοσχευμένους, αιμοκαθαρόμενους, νευρολογικές παθήσεις, παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος, νεοπλασίες» σημείωσε.

«Αυτή τη στιγμή λοιπόν, θα μπαίνει ο ασθενής μέσα και θα δηλώνει τον αριθμό της συνταγής του. Αν η συνταγή του είναι δίμηνη, μπορεί και εκτελείται όπως εκτελείται και στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ άπαξ. Αν είναι τρίμηνη ή εξάμηνη θα πρέπει μετά με το νέο αριθμό της επόμενης συνταγής να ξανακάνει το αίτημα» εξήγησε η κ. Καρποδίνη.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ερωτηθείσα τι προβλέπεται αν καθυστερήσει η παράδοση του φαρμάκου ή αν είναι σε έλλειψη το φάρμακο πώς θα ενημερώνεται ο ασθενής, καταρχήν, η κ. Καρποδίνη επισήμανε ότι στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα.

«Φροντίζουμε το απόθεμα να είναι αρκετό για τους ασθενείς μας και αυτό είναι που εξασφαλίζει και το δίκτυο του ΕΟΠΥΥ που έχει συγκεκριμένα σημεία διανομής και ανάλογα με τα ΑΜΚΑ που εξυπηρετούμε ανά περιοχή, φροντίζουμε πάντα να υπάρχει επάρκεια. Το να μην υπάρχει ένα φάρμακο είναι σπάνιο. (…)

Εμείς τα φάρμακα τα παραδίδουμε από 24 έως 48 ώρες από τη στιγμή που έχει γίνει το αίτημα του ασθενούς και δεν θα υπάρξει πρόβλημα γιατί ανοίγει η συνταγή 10 μέρες πριν τελειώσουν τα φάρμακα του ασθενούς. Δηλαδή το σύστημα του δίνει τη δυνατότητα δέκα ημέρες πριν, να μπορέσει να κάνει την αίτηση. Το ίδιο ισχύει και για την εκτέλεση στα φαρμακεία σήμερα» συμπλήρωσε.

Εάν πάλι, για οποιοδήποτε λόγο κάποιοι ασθενείς επιλέγουν να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους πηγαίνοντας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ οι ίδιοι ή οι οικείοι τους που τυχόν έχουν εξουσιοδοτήσει, η κ. Καρποδίνη επιβεβαίωσε ότι πράγματι παραμένει αυτή η επιλογή για την παραλαβή των φαρμάκων τους.

«Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να λειτουργούν και θα είναι πάντα στη διάθεση των ασθενών. Είναι καθαρά επιλογή του ασθενή αν θα συναινέσει να αποστέλλεται το φάρμακό του στην οικία του. Και αυτό θα μπορούν να το κάνουν και με μια απλή δήλωση μέσα στην αίτηση. Δηλαδή επιθυμώ να πάρω τον αριθμό τάδε συνταγής μου κατ’ οίκον ή να το παραλάβει η κυρία τάδε. Δηλαδή γίνεται με πολύ απλό τρόπο και η εξουσιοδότηση αν δεν μπορεί να παραλάβει ο ίδιος, όπως γίνεται και στα φαρμακεία μας» είπε η κ. Καρποδίνη.

Όσο αφορά στις συνθήκες συντήρησης και μεταφοράς των σκευασμάτων, η κ. Καρποδίνη, υπενθύμισε ότι αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά πριν έναν χρόνο ήδη και για συγκεκριμένες παθήσεις, όπως για την κυστική ίνωση και την πνευμονική υπέρταση.

«Η ασφάλεια είναι πάνω από όλα. Όλα γίνονται με τρόπο που εξασφαλίζει καταρχήν την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την ανωνυμία και τη μεταφορά και παράδοση των φαρμάκων από πιστοποιημένους συνεργάτες και με πιστοποιημένες διαδικασίες για ασφαλή διακίνηση φαρμάκων» επισήμανε.

Αν για οποιοδήποτε λόγο συμβεί το οποιοδήποτε λάθος, θα μπορούν οι ασθενείς να επικοινωνούν με το call center, στο 1 81 81 και να λύνεται το πρόβλημα αμέσως, σημείωσε η κ. Καρποδίνη ερωτηθείσα σχετικά, αν και όπως είπε, είναι δύσκολο να υπάρξει παράδοση λάθος φαρμάκου καθώς η διαδικασία είναι ψηφιοποιημένη και προσεκτικά σχεδιασμένη, ακριβώς γιατί πρόκειται για ειδικά φάρμακα. «θεωρούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Φυσικά εδώ είμαστε ό, τι τυχόν παράλειψη υπάρχει να τη βελτιώσουμε» κατέληξε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πολιτική Προστασία: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη σε Αττική, Κρήτη και άλλες 16 περιοχές

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για 18 περιφέρειες της χώρας προβλέπεται για αύριο Τρίτη 9 Ιουνίου 2025, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γιώργος Λαμπάτος: «Αδίκησα τον Μάρκο Σεφερλή, αλλά ο ίδιος με συγχώρησε, να τον έχει καλά ο Θεός»

Ο Γιώργος Λαμπάτος παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Super Κατερίνα», όπου μίλησε για τον Μάρκο Σεφερλή και τη νέα του ζωή, από τότε που η οικογένεια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τηλεθέαση: Πώς «κλείνει» η σεζόν για τα πρωινάδικα του Σαββατοκύριακου

Λίγες εβδομάδες απέμειναν μέχρι το τέλος της χρονιάς και οι τηλεαστέρες στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου μετρούν νίκες και απώλειες. Χθες, Κυριακή, το μαγκαζίνο «Σαββατοκύριακο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αυστραλία: Παπαγάλοι έμαθαν να ανοίγουν βρύσες με τα πόδια τους για να πιουν νερό – Δείτε βίντεο

Μια επιστήμονας παρατήρησε μια ασυνήθιστη συμπεριφορά σε παπαγάλους κοκατού στην Αυστραλία: άνοιγαν βρύσες με τα πόδια τους κάθε φορά που διψούσαν. Όταν η Μπάρμπαρα Κλαμπ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βούλα – Ταχύπλοο προσέκρουσε σε βράχια: Σε κρίσιμη κατάσταση η γυναίκα – Πώς έγινε το ατύχημα

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η επιβάτιδα του ταχύπλοου, η οποία μαζί με τον χειριστή εκσφενδονίστηκαν όταν το σκάφος τους χτύπησε σε βράχο, στη Βούλα. Όλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κυψέλη: Άνδρας απειλούσε κατοίκους με ρόπαλο και ψαλίδι – Βίντεο ντοκουμέντο

Ένα ακόμα σοκαριστικό περιστατικό σημειώθηκε στην Κυψέλη, όταν ένας άνδρας περιφερόταν στους δρόμους κρατώντας ρόπαλο και ψαλίδι, απειλώντας τους κατοίκους. Το συμβάν καταγράφηκε από έναν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >