AD

Επίτροπος ‘Αμυνας ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την απλοποίηση των όρων που αφορούν τις αμυντικές προμήθειες

Ο Επίτροπος ‘Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ‘Αντριους Κουμπίλιους δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα την απλοποίηση των όρων που αφορούν τις αμυντικές προμήθειες.

«Είναι απαράδεκτο η αμυντική βιομηχανία να πρέπει να περιμένει πέντε χρόνια για να λάβει άδεια για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου», δήλωσε ο Α. Κουμπίλιους, κατά την ομιλία του σε συνέδριο για την άμυνα – European Defence & Security Summit – που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. «Χωρίς αυτή την απλούστευση, τίποτα άλλο στην αμυντική ετοιμότητα δεν θα είναι δυνατό να επιτευχθεί», τόνισε ο Επίτροπος ‘Αμυνας, προειδοποιώντας ότι «ο Πούτιν δεν θα περιμένει να τακτοποιήσουμε τη γραφειοκρατία μας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο πρότεινε μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας ως το 2030, το «ReArm Europe», το οποίο προβλέπει τη μόχλευση άνω των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αμυντικές δαπάνες. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα δάνεια του μέσου “SAFE”, ύψους έως και 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κοινή χρηματοδότηση αγορών ή επενδύσεων σε όπλα. Το «SAFE» (μέσο «Δράσης για την Ασφάλεια για την Ευρώπη») θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη που επιθυμούν να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανική παραγωγή μέσω κοινών προμηθειών, εστιάζοντας σε δυνατότητες προτεραιότητας. Στόχος είναι η ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, η διασφάλιση της διαθεσιμότητας αμυντικού εξοπλισμού, όταν χρειάζεται, και η αντιμετώπιση των υφιστάμενων κενών σε δυνατότητες.

Η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση για τη μείωση της γραφειοκρατίας σε σχέση με την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία στις 17 Ιουνίου. «Σκοπεύουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη στις κοινές προμήθειες, μεγαλύτερη ευελιξία σε συμφωνίες-πλαίσιο και σκοπεύουμε να διευκολύνουμε τις προμήθειες καινοτομίας», ανέφερε ο Α. Κουμπίλιους.

O Επίτροπος ‘Αμυνας τόνισε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς προοπτική ειρήνης και «η ρωσική επιθετικότητα αυξάνεται», με τη Μόσχα να προετοιμάζει ήδη την επόμενη επίθεσή της, «αυτή τη φορά εναντίον της ΕΕ». Παράλληλα είπε ότι η επερχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ευρώπη γίνεται «πραγματικότητα», άρα οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν μια «τέλεια καταιγίδα» όσον αφορά την ασφάλειά τους και είναι ανάγκη να αυξήσουν την αμυντική ικανότητά τους και να προετοιμαστούν απέναντι στις αυξανόμενες απειλές. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «η αμυντική μας ετοιμότητα δεν επαρκεί. Χρειαζόμαστε επείγουσα ενίσχυση και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντικατάσταση των αμερικανικών δυνατοτήτων στην Ευρώπη». Σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα «οξύ διαζύγιο» μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Δύο νέες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την εικόνα του πολιτικού σκηνικού όπως διαμορφώνεται μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Και στις δύο η Νέα Δημοκρατία διατηρεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πρώτες επιστροφές μεταναστών ανάμεσα σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα

Οι πρώτες επιστροφές μεταναστών ανάμεσα στην Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της διμερούς μεταναστευτικής συμφωνίας που συνομολογήθηκε τον Ιούλιο με βάση την αρχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σύλληψη 23χρονου για ναρκωτικά στον Πειραιά

Στα «χέρια» του Λιμενικού έπεσε ένας 23χρονος ημεδαπός στον κεντρικό επιβατικό λιμένα Πειραιά, κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών». Κατά τη διάρκεια στοχευμένων

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιταλία: Σάλος με δηλώσεις καθηγητή για τον πυροβολισμό του Τσάρλι Κερκ – Παρέμβαση Μελόνι

Σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι La7, ο μαθηματικός καθηγητής Πιερτζόρτζιο Οντιφρέντι, σχολιάζοντας τη δολοφονία του Αμερικανού ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, δήλωσε πως «το να πυροβολήσεις τον

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έρευνα του Λιμενικού με εντολή Κικίλια για κόλπο με υαλοκαθαριστήρες από Ρομά στο λιμάνι της Αρκίτσας

Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Β. Κικίλια και κατόπιν εντολής του Διοικητή της 2ης Περιφέρειας (Βόλος) του Λιμενικού Σώματος διατάχθηκε η άμεση

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >