AD

Ακίνητα: Συνέπειες για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές που συναλλάσονται με μετρητά – Βελτιώσεις για ΑμεA στο Σπίτι μου ΙΙ

Οικονομικές συνέπειες στους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές ακινήτων που επιμένουν να συναλλάσσονται με μετρητά και όχι ψηφιακά, θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι μεν ιδιοκτήτες θα πληρώνουν αυξημένο φόρο εισοδήματος, οι δε ενοικιαστές θα χάνουν τις ενισχύσεις, όπως για παράδειγμα την προωθούμενη επιστροφή ενοικίου.

Το δίχτυ των ηλεκτρονικών πληρωμών έρχεται να καλύψει υποχρεωτικά απο τον Ιανουάριο του 2026 και όλα τα ενοίκια για κατοικίες. Η καταβολή των ποσών χέρι με χέρι θα κοστίζει ακριβά σε ενοικιαστές αλλά και ιδιοκτήτες με την σχετική διάταξη να κατατίθεται άμεσα.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, διεμύνησε ότι «δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε ευεργέτημα του Κράτους σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει ψηφιακή πληρωμή, την επιστροφή του ενός ενοικίου».

Η ηλεκτρονική πληρωμή των ενοικίων θα αποτελεί προϋπόθεση για σειρά ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών ή επιδομάτων στέγασης. Οι ενοικιαστές που δεν πληρώνουν το ενοίκιο κατοικίας με ψηφιακό τρόπο θα εξαιρούνται από την επιστροφή κάθε Νοέμβριο του 1/12 των ετήσιων μισθωμάτων κύριας ή φοιτητικής κατοικίας.

«Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα κίνητρο για να μειωθεί η φοροδιαφυγή ως προς τα ενοίκια. Τώρα έχουμε άτυπες συμφωνίες μεταξύ εκμισθωτών και ενοικιαστών», δήλωσε στο ΕΡΤNews, o Μιχάλης Αντωνόπουλος, Φοροτεχνικός.

«Μέχρι τα 500 ευρώ τα ενοίκια θα πρέπει να μπορούν να καταβάλλονται με μετρητά και το επίδομα επιστροφής ενοικίου θα πρέπει να το παίρνουν όλοι οι ενοικιαστές με εξαίρεση εκείνους που δεν πλήρωσαν τα ενοίκια», ανέφερε ο Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑΣτράτος Παραδιάς.

Επιπτώσεις στην τσέπη τους θα έχουν και οι ιδιοκτήτες σε περίπτωση μη είσπραξης του ενοικίου ηλεκτρονικά καθώς θα χάνουν την έκπτωση δαπανών συντήρησης ή επισκευής του ακινήτου χωρίς δικαιολογητικά.

Η Αθανασία Στολάκη, φοροτεχνικός, δήλωσε ότι «Κάθε ενοικιαστής θα πρέπει να καταθέτει το συμφωνημένο ποσό από ευθείας στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Η έκπτωση 5% για δαπάνες συντήρησης ακινήτου όπως ισχύει σήμερα δεν θα ισχύει για ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν εισπράττουν τα ενοίκια ηλεκτρονικά».

Βελτιώσεις για ΑμεA στο Σπίτι μου ΙΙ

Για δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία το έτος κατασκευής των επιλέξιμων ακινήτων για το Σπίτι μου ΙΙ επεκτείνεται έως το τέλος του 2020 (αντί του 2007), προκειμένου να διευκολυνθεί η εξεύρεση ακινήτου με βελτιωμένη προσβασιμότητα.

Παρατείνεται επίσης κατά 60 ημέρες η διάρκεια ισχύος της έγκρισης υπαγωγής. Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ερντογάν: Η κυβέρνηση Νετανιάχου σκοπεύει να να βυθίσει τη Μέση Ανατολή στο χάος – Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει χωρίς κυρώσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στην έκτακτη αραβοϊσλαμική σύνοδο κορυφής που διοργανώνεται στη Ντόχα του Κατάρ μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά μελών

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πώς να αποφύγετε ενοχλητικό περιεχόμενο στα social media και να προστατεύσετε την ψυχική σας ηρεμία

Όταν βίαια βίντεο γίνονται viral, όπως η πρόσφατη θανατηφόρα επίθεση κατά του Τσάρλι Κερκ (Charlie Kirk), μπορεί να μοιάζει αδύνατο να προστατευτεί κανείς από εικόνες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Τραμπ επικρίνει την κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης για τη στήριξή της στον «μικρούλη κομμουνιστή» υποψήφιο των Δημοκρατικών Ζοχράν Μαμντάνι

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε σήμερα, Δευτέρα (15/9) στη Δημοκρατική κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ επειδή υποστήριξε τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζοχράν Μαμντάνι στις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Novartis: Ραντεβού στο Εφετείο δίνουν οι «Σαράφης» και «Κελέση» μετά την καταδίκη

Τη ενοχή των δύο πρώην προστατευομένων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis, αποφάσισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, για ψευδείς καταθέσεις αλλά και ψευδή καταμήνυση. Οι Φιλίστορας Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αυστραλία: Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα απειλήσει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους παράκτιων περιοχών έως το 2050

Η πρώτη Εθνική Εκτίμηση Κλιματικού Κινδύνου της Αυστραλίας προέβλεψε συχνότερους και σοβαρότερους κλιματικούς κινδύνους τα επόμενα χρόνια, όπως πλημμύρες, κυκλώνες, καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές. «Οι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >