AD

«Πρωταθλήτριες» οι επιχειρήσεις στη φορολογική συμμόρφωση – «Αγκομαχούν» τα φυσικά πρόσωπα για να πληρώσουν τους φόρους

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι είτε κατέφυγαν στη λύση των ρυθμίσεων είτε άφησαν «φέσι» στην Εφορία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ, συνολικά οι απλήρωτοι φόροι από την αρχή του έτους.

Στο μέτωπο της έμμεσης φορολογίας, και συγκεκριμένα στο ΦΠΑ, το ποσοστό εισπραξιμότητας κινήθηκε στο 81,54%, επίδοση η οποία σε συνδυασμό με τη σταδιακή ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών είσπραξης και απόδοσης του φόρου, περιορίζει χρόνο με το χρόνο το αποκαλούμενο «κενό ΦΠΑ».

Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκύπτει ότι συνολικά η εισπραξιμότητα των βασικότερων φόρων (ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ) διαμορφώθηκε στους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου στο 81,91% ενώ τον Απρίλιο «έπεσε» στο  79,29%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το «χάρτη» της φορολογικής συμμόρφωσης, ανά κατηγορία φόρων προκύπτουν τα εξής:

ΦΠΑ: Στα κρατικά ταμεία μπήκαν 5,6 δισ. ευρώ από τα 6,93 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών να διαμορφωθεί στο 81,54%. Τον Απρίλιο από τα 1,57 δισ. ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν το ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο ήταν 1,257 δισ. ευρώ. Συνεπώς, ο δείκτης εμπρόθεσμης πληρωμής διαμορφώθηκε στο 79,80%.

Στο 72,18% ανήλθε το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από το συνολικό ποσό των 1,382 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν εμπρόθεσμα 998 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή σχεδόν τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμειναν απλήρωτα. Ο Απρίλιος ήταν ακόμα χειρότερος. Το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης κατέγραψε μεγάλη μείωση και διαμορφώθηκε μόλις στο 45,07% καθώς από τα 25,1 εκατ. ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν οι οφειλέτες πλήρωσαν κάτω από τα μισά ήτοι 11,33 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 2,154 δισ. ευρώ από τα 2,392 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική οφειλή (ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης επιχειρήσεων 90,06%). Επιμέρους τον Απρίλιο καταγράφηκε ρεκόρ συμμόρφωσης με επίδοση 96,04%. Πληρώθηκαν σχεδόν 28 εκατ. ευρώ σε σύνολο 29 εκατ. ευρώ.

Στον ΕΝΦΙΑ, η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 77,66% καθώς από την οφειλή του φόρου ακίνητης περιουσίας συνολικού ύψους 811 εκατ. ευρώ το ποσό που πληρώθηκε στην ώρα του ανήλθε σε 629 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων πλήρωσαν εμπρόθεσμα 153,82 εκατ. ευρώ με τη συνολική οφειλή στα 199,38 εκατ. ευρώ (βαθμός συνέπειας 77,15%).

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ερντογάν: Η κυβέρνηση Νετανιάχου σκοπεύει να να βυθίσει τη Μέση Ανατολή στο χάος – Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει χωρίς κυρώσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στην έκτακτη αραβοϊσλαμική σύνοδο κορυφής που διοργανώνεται στη Ντόχα του Κατάρ μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά μελών

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πώς να αποφύγετε ενοχλητικό περιεχόμενο στα social media και να προστατεύσετε την ψυχική σας ηρεμία

Όταν βίαια βίντεο γίνονται viral, όπως η πρόσφατη θανατηφόρα επίθεση κατά του Τσάρλι Κερκ (Charlie Kirk), μπορεί να μοιάζει αδύνατο να προστατευτεί κανείς από εικόνες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Τραμπ επικρίνει την κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης για τη στήριξή της στον «μικρούλη κομμουνιστή» υποψήφιο των Δημοκρατικών Ζοχράν Μαμντάνι

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε σήμερα, Δευτέρα (15/9) στη Δημοκρατική κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ επειδή υποστήριξε τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζοχράν Μαμντάνι στις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Novartis: Ραντεβού στο Εφετείο δίνουν οι «Σαράφης» και «Κελέση» μετά την καταδίκη

Τη ενοχή των δύο πρώην προστατευομένων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis, αποφάσισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, για ψευδείς καταθέσεις αλλά και ψευδή καταμήνυση. Οι Φιλίστορας Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αυστραλία: Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα απειλήσει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους παράκτιων περιοχών έως το 2050

Η πρώτη Εθνική Εκτίμηση Κλιματικού Κινδύνου της Αυστραλίας προέβλεψε συχνότερους και σοβαρότερους κλιματικούς κινδύνους τα επόμενα χρόνια, όπως πλημμύρες, κυκλώνες, καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές. «Οι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >