AD

ΕΕ: Παράταση έως τον Μάρτιο του 2027 για το καθεστώς προσωρινής προστασίας σε πάνω από 4 εκατ. Ουκρανούς

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ομόφωνα, ενέκριναν σήμερα την παράταση, έως τον Μάρτιο του 2027, του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για πάνω από 4 εκατομμύρια Ουκρανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας.

Από τον Μάρτιο του 2022, η ΕΕ έχει παράσχει ασφάλεια και καταφύγιο σε πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία. Τα άτομα που εμπίπτουν σε καθεστώς «προσωρινής προστασίας» δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση ασύλου και με τον τρόπο αυτό μετριάζεται η πίεση στα εθνικά συστήματα ασύλου.

Εκτός από την παράταση της προσωρινής προστασίας, τα κράτη μέλη συζητούν την προετοιμασία για μια συντονισμένη μετάβαση από την προσωρινή προστασία, σε άλλα νόμιμα καθεστώτα (διαμονής).

Τα άτομα που επωφελούνται από προσωρινή προστασία απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε όλη την ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν διαμονή, πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στέγαση, ιατρική βοήθεια, βοήθεια κοινωνικής πρόνοιας και πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά.

Ο νόμος της ΕΕ για την προσωρινή προστασία ορίζει ελάχιστα πρότυπα προστασίας. Το πραγματικό επίπεδο βοήθειας μπορεί να διαφέρει από κράτος μέλος σε κράτος μέλος.

Εάν οι συνθήκες στην Ουκρανία αλλάξουν, επιτρέποντας μια σταδιακή επιστροφή και βιώσιμη επανένταξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο της ΕΕ για την αναστολή της προσωρινής προστασίας, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κόντρα Μηταράκη με Ανδρουλάκη και Φάμελλο για τη στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία – «Ουδείς έχει πει ότι θα αποχωρήσουμε»

Κόντρα ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Νότη Μηταράκη και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε στη Βουλή σχετικά με τη στάση

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αθηνά Οικονομάκου για Μπρούνο Τσερέλα: «Για πρώτη φορά στη ζωή μου δεν νιώθω μόνη»

Η τρυφερή ανάρτηση της ηθοποιού με αφορμή τα γενέθλια του συντρόφου της. Τα γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα (30/7) ο Μπρούνο Τσερέλα. Ο πρώην μπακσετμπολίστας κλείνει τα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Φλώρινα: Εκβίασε επιχειρηματία για να του παρέχει “προστασία” με το αζημίωτο, ήρθαν στα χέρια και συνελήφθησαν

Στα χέρια των αρχών κατέληξαν την Τρίτη 29 Ιουλίου 2025, τις πρωινές ώρες, στη Φλώρινα, δύο ημεδαποί, ηλικίας 42 και 54 ετών, έπειτα από ένα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ υποδέχθηκε τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ στο θερινό ανάκτορο Marivent

Σε ήρεμο κλίμα και χωρίς τις περσινές εντάσεις, πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου η καθιερωμένη θερινή συνάντηση του βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ με τον Ισπανό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρόδος: Σύλληψη 39χρονου σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα για ασέλγεια και ενδοοικογενειακή βία

Στη σύλληψη 39χρονου ημεδαπού, σε βάρος του όποιου εκκρεμούσε ένταλμα του Τακτικού Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ρόδου, προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνιάσεις Εγκλημάτων Ρόδου. Το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >